|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Nikon Action EX 7x35 vs Tento 7x35
jarbarek - Pon 12 Paź, 2015 Temat postu: Nikon Action EX 7x35 vs Tento 7x35 Jestem nowy, i witam Wszystkich serdecznie. Chciałbym się poradzić odnośnie zakupu lornetki. A problem w tym, że nie mam jak porównać lornetek Nikon Action ex 7x35 do tento też 7x35. Nikona można kupić w cenie ok. 400 zł a używane Tento (w dobrym stanie jak podają sprzedawcy np. na Allegro) za około 150 zł. Lornetka ma być jako uniwersalna. j
Abs - Pon 12 Paź, 2015
Obraz z Nikona będzie lepszy - jaśniejszy i z większym polem. Przy opcji "lornetka używana" rozrzut cenowy nie byłby tak duży. Mimo wszystko przy dobrej okazji Tento jest ciekawą alternatywą dla oszczędnych. Ma posmak klasyki.
jarbarek - Pon 12 Paź, 2015
Cały czas jestem za Nikonem, sprawa jeszcze w wytrzymałości, te radzieckie mają już sporo lat.
Marlut - Pon 12 Paź, 2015
Nikony są w promocji w Euro
http://www.euro.com.pl/lo...x-7x35-cf.bhtml
Arek - Wto 13 Paź, 2015
Tento 7x35 to jedna z najmniej udanych lornetek rosyjskich. Odradzam. Zdecydowanie optuję za Nikonem.
jarbarek - Wto 13 Paź, 2015
Dziękuję Panowie za porady. Byłem dziś właśnie w Euro RTV-AGD w Rumi, po Nikona. Niestety nie mieli w sklepie, a pan sprzedawca zaproponował zamówić przez internet ich kuriera, lub za parę dni mogą sprowadzić do sklepu. Wybrałm pierwszy wariant j
Marlut - Wto 13 Paź, 2015
To fajna lornetka, powinieneś być zadowolony.
Euro jest dość dziwnym sklepem, takim trochę z poprzedniej epoki, ale mają dużo sprzętu i w dobrych cenach. Kiedyś mnie ubawili gdy przy zakupie za ładnych kilka tysięcy doliczyli sobie bodaj 3zł za dostawę na za dwa dni do 14:00 bo normalnie by było po 14:00
jarbarek - Sro 14 Paź, 2015
Tra...la..la.. Nikona mam i ja . Marlot, tak jak piszesz ,Euro to dziwny (dobry oczywiscie) sklep. Ja dopłaciłem 4,95 zł + 10 zł za 'ekspres', i za nie całe 404 złote mam nówkę nikonika. A nikon 7x35 jak dła mnie, który nigdy nic lepszego niż radziecka optyka jest super. Pożyczyłem nawet dwie radzieckie lornetki, jedną Tento 7x 50 a drugą Sotem 7x35 od znajomych na porównanie z MOIM Nikonem, I tak jak piszesz Abs, obraz z Nikona jest lepszy, to znaczy 1. jest jaśniejszy nawet od 7x50 Tento, a jest pochmurno. 2. Oczywiście większe pole. 3. Obraz jest też bardziej ostry, tylko jest jeszcze coś ,czego nie umiem nazwać, to znaczy kiedyś miałem też rosyjską tento 10x50, a u mnie z balkonu w odlegości ok. 200-250 metrów widać cmentaż, i dopiero przez Tego Nikona widać co pisze na epitafiach na grobach (oparłem łapy o balkon), a przez obie rosjanki 7x nie widać co pisze tylko są takie linie, a wyostrzyć liter jak w Nikonie nie można... Jestem bardzo zadowolony za przekonanie do Nikona, Dzięki
[ Dodano: Sro 14 Paź, 2015 17:14 ]
Tra...la..la.. Nikona mam i ja . Marlot, tak jak piszesz ,Euro to dziwny (dobry oczywiscie) sklep. Ja dopłaciłem 4,95 zł + 10 zł za 'ekspres', i za nie całe 404 złote mam nówkę nikonika. A nikon 7x35 jak dła mnie, który nigdy nic lepszego nie miał niż radziecka optyka jest super. Pożyczyłem nawet dwie radzieckie lornetki, jedną Tento 7x 50 a drugą Sotem 7x35 od znajomych na porównanie z MOIM Nikonem, I tak jak piszesz Abs, obraz z Nikona jest lepszy, to znaczy 1. jest jaśniejszy nawet od 7x50 Tento, a jest pochmurno. 2. Oczywiście większe pole. 3. Obraz jest też bardziej ostry, tylko jest jeszcze coś ,czego nie umiem nazwać, to znaczy kiedyś miałem też rosyjską tento 10x50, a u mnie z balkonu w odlegości ok. 200-250 metrów widać cmentaż, i dopiero przez Tego Nikona widać co pisze na epitafiach na grobach (oparłem łapy o balkon), a przez obie rosjanki 7x nie widać co pisze tylko są takie linie, a wyostrzyć liter jak w Nikonie nie można... Jestem bardzo zadowolony za przekonanie do Nikona, Dzięki
Arek - Sro 14 Paź, 2015
No i brawo. Gratulujemy zakupu.
|
|