forum.optyczne.pl

Lornetki - Pokrywy do obiektywów w Olympus EXWP I 10x42

Asad - Pią 11 Kwi, 2008
Temat postu: Pokrywy do obiektywów w Olympus EXWP I 10x42
Chciałbym zamienić oryginalne pokrywki z Olympusa EXWP I które są niestety do niczego na osłony obiektywów na np. takie jak na zdjęciu

jeśli ktoś już zrobił taką zamianę to proszę o wskazanie miejsca gdzie można kupić takie osłonki

Kmiernik - Sob 12 Kwi, 2008
Temat postu: Re: Pokrywy do obiektywów w Olympus EXWP I 10x42
A ja proponuję samodzielne wykonanie czegoś takiego:

W tej lornetce dekielki do obiektywów były po prostu dwoma nie zamocowanymi do niczego plastikowymi krążkami. Wystarczy przyszyć - igłą i nitką - do nich pasek, który następnie zamocować wokół paska na szyję. Jest wygodnie, można szybko ściągać osłonki, nic się nie gubi, a wygląda na tyle dobrze, że kilka osób zwracało mi już uwagę, że nieźle to w tej lornetce wymyślili - sądząc, że to rozwiązanie firmowe. Koszt paska: 1 zł - w pasmanterii.

Asad - Sob 12 Kwi, 2008

dzięki za odpowiedź - problem w tym że w Olympusie te dekielki prawie wcale nie trzymają się obiektywów - Twoje rozwiązanie jest użyteczne przy założeniu że pokrywki są nieźle spasowane z lornetką - w Olympusie niestety tak nie jest - przymierzałem dekielki z Vortexa i niestety nie pasują - pomimo iż średnica obiektywu jest tak sama :???:
Ejot - Sob 12 Kwi, 2008

Kmiernik,
Dobry patent z tym paskiem. Mam olypusa exps 10x42. Czy Twoim zdaniem dałoby sie tez zastosować Twój wynalazek. Dekielki na obiektywach trzymaja na razie mocno ale po ich zdjęciu jest problem co z nimi robić aby nie zgubić.
Druga kwestia to sposób i miejsce przyszycia tasiemki, nie potrafie tego dostrzec na fotografiach. Konkretnie w ilu miejscach, czy na jakim odcinku trzeba poprzełuwać dekielek?

pozdrawiam
Eugeniusz

Kmiernik - Nie 13 Kwi, 2008

Pasek do każdego dekielka jest przyszyty w dwóch miejscach - od zewnętrznej strony do bocznych ścianek. W każdym z tych miejsc wykonałem kilka przeszyć. Zasadniczo robota jest taka sama jak z przyszywaniem guzika. Jak do tej pory - zbliżają się dwa lata - nic nie odpadło i się nie odpruło.

W Olympusie te dekle chyba wyglądają tak samo - dwa luźno dodane czarne krążki. O ile plastik jest stosunkowo miękki i nie popęka przy szyciu, nie widzę żadnych przeszkód, aby zrobić z nimi to samo.

Namor - Nie 13 Kwi, 2008

Kmiernik Twój patent jest lepszy niż zastosował Swarovski - bo w końcu udało mi się zgubić fabryczny dekielek [tam jest taka gumowa opaska na wcisk] - a nowy [1] kosztuje 85 zł.
Pepin Krootki - Sro 16 Kwi, 2008

Jeżeli dekielki odpadają wystarczy wkleić w nie po obwodzie paseczek cienkiej gumy lub jakiegoś materiału filcopodobnego. Ludzie robią tak z deklami teleskopów jeżeli spadają z odrośnika.
shaqal3 - Sro 07 Sty, 2009

Kmiernik napisał:
Cytat:
A ja proponuję samodzielne wykonanie czegoś takiego:

Witam,
Czy mógłbyś jeszcze raz wstawic fotkę Twojego wynalazku? Bo mi nie wyświetla..
Niedawno kupiłem tego olympusa i rzeczywiscie nawet ciezko wlozyc lornetke do futeralu bo przykrywki spadaja

Asad - Sro 07 Sty, 2009

Na allegro były w sprzedaży takie dekielki po 30 zł - znajdź sprzedawcę być może ma coś jeszcze na stanie