forum.optyczne.pl

Lornetki - Pentax 20x60 PCF WP II

Winyl - Czw 22 Paź, 2015
Temat postu: Pentax 20x60 PCF WP II
Koledzy!
W marcu 2011 w euroRTVagd kupiłem Pentaxa 20x60 PCF WP II. W bazie Optycznych i na innych stronach znalazłem informację, że długości gwarancji wynosi 1 rok. Z tego co pamiętam na pudełku była naklejka informująca, że długość gwarancji wynosi 30 lat. Niestety przy kolejnych przeprowadzkach pudełko zostało wyrzucone. Mam dowód zakupu, skróconą instrukcję obsługi (a może pełną bo co tu można więcej napisać:D). Macie pomysł jak sprytnie sprawdzić długość gwarancji?
Odpadła mi prawa muszla oczna - chyba można to łatwo naprawić, ale śrubki mocujące zlokalizowane pod gumową osłoną, wyglądają na bardzo delikatne - więc jeśli jest gwarancja nie chcę tego ruszać.
Poza tym od początku coś z tą lornetką jest nie tak - po początkowym zachwycie stwierdziłem, że ciągle kręcę dostrajaniem ostrości prawego okularu i głównie to to było powodem, że leżała w szafie, ale skoro 30 lat to nie musiałem się przecież spieszyć..
Ktoś ma jakiś pomysł jaki może być powód tego ciągłego ostrzenia? A może na Górnym Śląsku znajdzie się ktoś kto na nią zerknie i stwierdzi autorytatywnie kto oszalał ja czy lornetka?;)

Marlut - Czw 22 Paź, 2015

Dowód zakupu wystarczy, nie musisz mieć pudełka. Zadzwoń do Euro.
Generalnie im większe powiększenie tym mniejsza głębia ostrości i konieczność kręcenia.

Winyl - Czw 22 Paź, 2015

Nie do końca o to chodzi. Nie myślę o ustawianiu ostrości śrubą centralną - to jest jakby normalna sprawa - chodzi mi o korygowanie różnicy pomiędzy prawym a lewym okularem.
Przed telefonem do Euro chciałbym dotrzeć do stronki lub innego info które potwierdzi 30 letnią gwarancję.

Marlut - Czw 22 Paź, 2015

Pentax ma,delikatnie mówiąc, problemy z dystrybucją.
Może oni coś wiedzą http://www.fotoplus.pl/kontakt

Absengard - Sob 24 Paź, 2015

Nawet jeśli gwarancja jest dluższa to wcale w Euro nie muszą tego przyjąc. Proszę rozróżnić gwarancję od odpowiedzialnosci sprzedawcy ustawowej
Gwarancja - to dobrowolne oświadczenie producenta ktore moze miec rok, pięć czy 100 a moze w ogole go nie być
Odpowiedzialnosc ustawowa to odpowiedzialnosc sprzedawcy dla klienta indywidualnego w okresie 2 lat. Idac do sklepu klient wybiera droge zalatwienia reklamacji (gwarancja badz ustawa) ale....po dwóch latach kied odpowiedzialnosc sklepu konczy się nie musza respektowac 30 letniej gwarancji i moga odeslac z kwitkiem twierdzac aby klient sam sobie wyslal do producenta.
Tak poa tematem (sam prowadze sprzedaz) nie mam pojęcia jak ustawodawca mógł wydac takiego knota w ustawie nakladajac na sprzedawce a nie producenta obowiazek swiadczenia naprawy/wymiany. Wiele firm daje 1 roczna gwarancje a sprzedawca i tak musi w ciagu 2 lat przyjac towar mimo iz to nie on to wyprodukowal i nie on winny wady. Kraj nasz jst dziwny i nigdy go nie zrozumiem...

kimek27 - Sob 24 Paź, 2015

serwis_pentax@ricoh.pl