|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wolne tematy - Prosze o opinie zdjeć
Szamil1 - Czw 22 Paź, 2015 Temat postu: Prosze o opinie zdjeć Witam serdecznie wszystkich ma wielką prośbę do was nie jestem fotografem i za bardzo się na tym nie znam ale miałem miesiąc temu ślub i wynająłem profesjonalnego fotografa.Po otrzymaniu zdjęć ze ślubu i z sesji stwierdziłem z żoną ze zdjęcia są do kitu nie mają ostrości i aż przykro je oglądać.Chciałbym was prosić o ocenę ponieważ fotograf twierdzi ze jest to wina oświetlenia i tak zwanego rybiego oka które bodajże daje fajne zdęcia ale tracą z ostrości.Naszym zdanie te zdjęcia są wykonane tak jak by Nocią 3310.Pozdrawiam i życzę miłego oglądania o to link do zdjęć dostępne na PICASA
https://accounts.google.com/ServiceLogin?hl=en_US&continue=https%3A%2F%2Fpicasaweb.google.com%2Flh%2Flogin%3Fcontinue%3Dhttps%253A%252F%252Fpicasaweb.google.com%252Flh%252Fsredir%253Funame%253DK.Dobija%2526target%253DALBUM%2526id%253D6208563188868410033&service=lh2<mpl=gp&passive=true
maziek - Czw 22 Paź, 2015
Mi się nie otwiera - ale w zasadzie co chcesz uzyskać, załóżmy powiemy Ci, że zdjęcia są OK - to uznasz, że są OK? A jak powiemy Ci, że to lipa (bardziej prawdopodobne na tym forum ) - to uznasz, że faktycznie lipa? Jak jesteś niezadowolony, to masz do wyboru: przyzwyczaić się do tego albo zaaranżować powtórnie ślub metodą teatralną, żeby mieć lepsze zdjęcia. O ile nie będzie Cię gryzło, że są owszem ładne, ale nieprawdziwe .
Wojmistrz - Czw 22 Paź, 2015
Szamil1, mamy do tego świetny dział: Nasze zdjęcia. Umieść kilka (o ile twoja umowa z fotografem na to pozwala), nie omieszkamy ich skrytykować.
PS. Kamilu, jaką metodą wybieraliście fotografa? Najtańszy w mieście?
PS2. Udało mi się coś wyciągnąć:
EXIF:
Model NIKON D80
ISO 1250
Ekspozycja 1/200 s
Przesłona 10.0
Ogniskowa 8mm
Lampa błyskowa Tak
Oprogramowanie Adobe Photoshop CS2 Windows
EXIF:
Model NIKON D80
ISO 1250
Ekspozycja 1/200 s
Przesłona 22.0
Ogniskowa 8mm
Lampa błyskowa Tak
Oprogramowanie Adobe Photoshop CS2 Windows
Patrząc na Exif brak mi słów...
WueN - Pią 23 Paź, 2015
Mamy rok 2015, puszkę z 2007 roku, iso 1250...
Tu masz fotki z nikona d200 (taka sama rozdzielczość, jak d80) z samyangiem 8mm/3.5 i dowód na to, że może być przyzwoicie: http://www.optyczne.pl/16...dsumowanie.html
komor - Pią 23 Paź, 2015
W zasadzie dział „Nasze zdjęcia” jest na nasze zdjęcia, a nie zdjęcia naszych fotografów. Niech zostanie tutaj.
Podsumowując co już koledzy trochę mniej przyjaźnie napisali: fotograf posługiwał się archaicznych sprzętem, który dla współczesnego, nawet bardzo budżetowego fotografa ślubnego to stanowczo za mało. Ponadto nieumiejętnie dobierał parametry naświetlania, które zamiast ukryć wady sprzętu, dodatkowo je eksponowały. Ale piszę to tylko na podstawie tych dwóch zalinkowanych przez Wojmistrza, bo link do gugla mi nie działa.
WueN - Pią 23 Paź, 2015
W albumie widzę tylko te dwa zdjęcia - https://picasaweb.google.com/K.Dobija/AUDI
Wojmistrz - Pią 23 Paź, 2015
Cóż, fotografa tłumaczy jedynie chęć złapania jak najwięcej światła zastanego przy lampie, ale w taki piękny dzień było to całkowicie zbyteczne. Można było doświetlać bardziej z głową, po za tym kompozycja... no rybie oko mi nie leży na sesji ślubnej, przynajmniej nie na tych fotkach.
komor - Pią 23 Paź, 2015
Zastanego to raczej było za dużo, sądząc po cieniach. Ktoś chciał chyba ostrość od zera do nieskończoności, stąd takie wysokie przysłony, które z kolei wymusiły podbicie ISO do 1250, w słoneczny dzień…
monkowy_dziadek - Pią 23 Paź, 2015
Czyli jednak metoda "najtańszy w mieście". W tym przypadku powinien młodym dopłacić.
Szamil1 - Sob 24 Paź, 2015
Witam sory za nie obecność ale jestem troszkę zapracowany fotograf był wybrany ze strony Wesele z Klasą podobno to profesjonalista.Dziękuje wam jak dotąd wszyscy mówią mi ze to tragedia.Chciałbym wam posłać te zdjecia tylko nie wiem jak bo ciągle mi podają programy że mogę dodać tylko 1 MB Mogę wysłać na maila po wcześniejszym wysłani mi go na wiadomość.Czy z takimi zdjęciami da się jeszcze coś zrobić czy to taka ostrość już nie jest do poprawiania.Dziekuje z góry
Wojmistrz - Sob 24 Paź, 2015
Prawdopodobnie używasz programu Google Picasa 3, masz tam po środku na samym dole opcję eksport. Wybierz rozmiar do 1024px i daj jakość 85%. Po takich ustawienia zapisz je jako nowe pliki, a w takiej postaci spokojnie powinno udać ci się je umieścić na forum.
Szamil1 - Sob 24 Paź, 2015
Mam link https://goo.gl/photos/C95mDoSMR9YSFvea9
Dżozef - Sob 24 Paź, 2015
Żaden tam "profesjonalista". To jakiś spanikowany amator, kompletnie nie ma pojęcia o błyskaniu, zupełnie jakby pierwszy raz robił z lampą i przedobrzył. Takich prześwietlonych kadrów za wiele się nie poprawi, nie w Nikonie. Może masz jakieś zdjęcia gdzie lampa mu nie wypaliła i te można będzie próbować obrabiać.
Wojmistrz - Sob 24 Paź, 2015
Patrząc na resztę zdjęć i exif, widzę, że fotografujący nie panował nad aparatem. Może się zapomniał, może to panika i strach z pierwszego zlecenia... tak czy inaczej, fotografował cały ślub na ISO1250 i jedno, jedyne zdjęcie jak widzę zrobił w kościele na ISO400. Pewnie się dziwił i nie mógł dojść co się dzieje, albo wcale nie zerkał nawet na efekt swojej pracy. Najpewniej zamiast na ISO100 w kościele przekręcił paluchem w drugą stronę do ISO1250, swoją drogą dobrze, że nie na max czyli ISO1600, bo tragedia by była jeszcze większa.
Jak bym nie znał tego modelu Nikon i zdjęcia oglądał były by z 15 lat temu, to może jeszcze bym je zaakceptował. Dziś taka jakość jest poniżej pewnych standardów, bo nawet mój telefon robi lepszej jakości zdjęcia i zła jakość nie wynika z zamierzonego artyzmu, tylko jest ewidentnie zepsute przez operatora aparatu. Możliwości samego Nikona D80 z obiektywami jakie posiadał "fotograf" bez problemu można zobaczyć w internecie.
Pozostaje pytanie, jak rozliczałeś się z tym panem i jaką miałeś z nim umowę, bo osobiście nie przyjął bym tych zdjęć, a dodatkowo założył bym sprawę w sądzie.
T.B. - Sob 24 Paź, 2015
Dodam jeszcze jako (nie)skromny amator, że są też inne błędy. Na przykład obcięte stopy czy cięcia w kolanach. To drugie da się naprawić (ale czemu nie zrobił tego fotograf?) przez lekkie przekadrowanie. Obciętych palców stóp już się nie przyprawi - można tylko amputować nogi dalej. Ale co zostanie wtedy ze zdjęcia?
Ludzie bez głów też już raczej mają przechlapane
komor - Sob 24 Paź, 2015
Wojmistrz napisał/a: | osobiście nie przyjął bym tych zdjęć, a dodatkowo założył bym sprawę w sądzie. |
Chyba się amerykańskich filmów naoglądałeś za dużo.
monkowy_dziadek - Nie 25 Paź, 2015
Ciekawi mnie jak wygląda portfolio tego "profesjonalisty". Czy są tam podobne jakościowo wytwory radosnej "tfórczości", czy ma o wiele lepsze?
Wojmistrz - Nie 25 Paź, 2015
komor napisał/a: | Chyba się amerykańskich filmów naoglądałeś za dużo. | Może raczej przywykłem do rozwiązywania takich spraw na zachodzie europy. W Polsce, nie omieszkał bym przejść się najpierw do UOKiK.
T.B. - Nie 25 Paź, 2015
W Polsce stosuje się samosądy, poprzez nakopanie do d... na przykład
maziek - Nie 25 Paź, 2015
No i co z tego, że macie rację, mleko się rozlało. Nic nie wróci chwili, na miejscu założyciela wątku cieszyłbym się z tego co ma a nie rzeźbił w tym, co mógłby mieć gdyby nie to, czy tamto. A już na pewno nie psuł bym sobie krwi czy to wizytą w UOKiK czy kopaniem do d... . Wkładanie palca w ranę... Oto wielka tajemnica świata, o której dawno zapomniał Zachód, a my jesteśmy jak widzę w trakcie - wszystko można spieprzyć i żadne pieniądze tego nie wrócą. Pozostaje tylko przyziemna wendetta. Przy czym nie chcę być oskarżycielski i łączę się bólu, ale na ten ważny dzień KTÓREGO-NIE-MOŻNA-POWTÓRZYĆ założyciel wątku wybrał człowieka z internetu, co był na stronie "Wesele z klasą" i pewnie na 50 innych stronach z równa klasą też. Najwyraźniej człowiek był w fazie zachwytu nad magią rybiego oka w wersji dla ubogich (sam mam, żeby nie było). I dzięki Bogu, bo gdyby nie rybie oko byłyby zdjęcia samych stóp albo samych skalpów.
Dżozef - Nie 25 Paź, 2015
maziek napisał/a: | bo gdyby nie rybie oko byłyby zdjęcia samych stóp albo samych skalpów. |
Realista aż do bólu -i to popieram
Szamil1 - Pon 26 Paź, 2015
OK Dziękuję wszystkim z a opinię bardzo pomocna teraz zaczyna temat z fotografem jeżeli coś się urodzi nowego to napisze pozdrawiam Kamil
|
|