|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Jak samemu przetestować obiektyw?
Prim - Pią 23 Paź, 2015 Temat postu: Jak samemu przetestować obiektyw? Witajcie,
proste pytanie. Kupujecie obiektyw i chcecie sprawdzić jego faktyczne osiągi, czyli przeprowadzić własny test.
Co robicie?
tores - Pią 23 Paź, 2015
Głównie pod kątem Bf Ff ostrości ? Wydruk tablic testowych, dobry ekran w kompie , dobry własny wzrok.
Aparat na statywie , wyzwalacz np.radiowy lub wężyk el., przy pochyleniu tablica do BF FF 45st
Jak ostrośc ogolna to 90st kąt do poziomu, Reszta w łonecie, gugelach
komor - Pią 23 Paź, 2015
Ostatnio w przyzwoitych sklepach foto są gotowe stanowiska do testowania celności AF. Podświetlona tablica (prostopadła do osi obiektywu) i linijka pod kątem 45°. Tym sposobem można przetestować zarówno celność AF jak i ogólnie ocenić ostrość egzemplarza. Choć oczywiście bez porównania z innymi sztukami i/lub bez doświadczenia w ocenie takich rzeczy – niewiele można zdziałać.
Wojmistrz - Pią 23 Paź, 2015
Wstępnie szablony do testowania znajdziesz w necie, wystarczy wydrukować i zastosować się do instrukcji.
muzyk - Sob 24 Paź, 2015
Testery owszem.
Można i z trzema bateriami paluszkami, czy pudełkami zapałek ustawionymi jedna/o za drugą/im w odległości ok 30-40 cm i nie w jednej osi tylko każda nieco przesunięta na bok.
Focisz oczywiście w tej samej płaszczyźnie na której ustawione są baterie.
Aparat>>1bateria/pudełko-2bateria/pudełko-3bateria/pudełko
==============================-stół
Widok z góry:
....3
...2
1
...^...
Aparat
To taki "patent" na szybko, gdy nic innego pod ręką dokładnieszego nie ma.
Dżozef - Sob 24 Paź, 2015
Zależy do czego Ci ten obiektyw jest potrzebny. Najlepiej sprawdzić go właśnie w sposób praktyczny robiąc takie zdjęcia do jakich ma służyć. Osiągi na tabelkach nie mają nic wspólnego z jakością obiektywu, pozwalają jedynie przed zakupem oszacować jego ewentualną przydatność do konkretnych celów.
komor - Sob 24 Paź, 2015
Dżozef napisał/a: | Najlepiej sprawdzić go właśnie w sposób praktyczny robiąc takie zdjęcia do jakich ma służyć. |
Jak to zrobić w sklepie w 15 minut?
Dżozef napisał/a: | Osiągi na tabelkach nie mają nic wspólnego z jakością obiektywu, pozwalają jedynie przed zakupem oszacować jego ewentualną przydatność do konkretnych celów. |
Ja bym powiedział wręcz odwrotnie. Osiągi na tabelkach mówią prawie wszystko o jakości obiektywu, ale kompletnie nie pozwalają oszacować jego ewentualnej przydatności do konkretnych celów.
Dżozef - Sob 24 Paź, 2015
@komor
Bo- "teoria jest wtedy gdy wszystko wiemy ale nic nie działa, zaś praktyka jest wtedy gdy wszystko działa ale nie wiemy dlaczego"
chester - Sob 24 Paź, 2015
Kiedyś sobie z neta ścignąłem te tabelce ISO i wydrukowałem ale na A3 chyba (oryginały chyba nieco większe są). I jak zobaczyłem, co wychodzi ze zdjęć tablicy testowej moich obiektywów, co do których nie miałem zastrzeżeń pod katem robienia "normalnych" fotografii, to... w cholerę wyrzuciłem tę tablicę i dalej robię wyłącznie "normalne" zdjęcia.
hijax_pl - Nie 25 Paź, 2015
Tabliczka iso tych wymiarów... Zapewne mierzyłeś jakość druku, a nie obiektywu. Nie wiem co i jak robiłeś ale Twój komentarz wskazuje, ze lepiej wiedzieć co sie robi niż dzialac oo omacku
Jesli juz to lepiej focic ekran laptopa, przechylownego o kilka stopni, wyświetlającego pol ekranu białego a pol czarnego. No i oczywiście liczyć metoda slanted edge.
Arek - Pon 26 Paź, 2015
komor napisał/a: | Osiągi na tabelkach mówią prawie wszystko o jakości obiektywu, ale kompletnie nie pozwalają oszacować jego ewentualnej przydatności do konkretnych celów. |
Możesz rozwinąć? Bo ja nie mam żadnych problemów z wywnioskowaniem z tabelek i wykresów jak obiektyw będzie się zachowywał w wielu zastosowaniach praktycznych.
komor - Pon 26 Paź, 2015
Arek, przeczytaj oryginalnego posta Dżozefa, bo do niego się odnosiłem. Testy badają nominalne osiągi obiektywu i w tym są obiektywne (pomijając kwestie kontroli jakości) i niezależne od człowieka, który tego będzie używał. Ale czy i jak poradzi sobie człowiek + obiektyw w konkretnym zastosowaniu, tego z testu się nie dowiemy, szczególnie jak nie mamy jeszcze doświadczenia (i pytamy na forum jak samodzielnie przetestować obiektyw w sklepie).
siosio - Pon 26 Paź, 2015
No bo o zastosowaniu mówi wielkość obiektywu, sprawność i szybkość AF, czy jest uszczelniony itp....
Arek - Pon 26 Paź, 2015
A to OK. To jest najczęstsza przyczyna wypowiedzi "ekspertów", którzy twierdzą, że z tabelek nic nie wynika. Testować i wyciągać wnioski trzeba umieć.
Dżozef - Pon 26 Paź, 2015
komor napisał/a: | Testy badają nominalne osiągi obiektywu i w tym są obiektywne |
Potwierdzam- i co z tego? skoro sam piszesz:
komor napisał/a: | Ale czy i jak poradzi sobie człowiek + obiektyw w konkretnym zastosowaniu, tego z testu się nie dowiemy, szczególnie jak nie mamy jeszcze doświadczenia (i pytamy na forum jak samodzielnie przetestować obiektyw w sklepie). |
A gdzie rzesz Ty to "w sklepie" wytrzasnoł. Mi tam testy mówią sporo i chętnie z ich (ale nie z Waszych wniosków)korzystam w fazie przed zakupowej. Dodając do tego że ów "człowiek" zna siebie -wiemy całkiem sporo. Ostatecznie przesądza sprawę dopiero:
Dżozef napisał/a: | Najlepiej sprawdzić go właśnie w sposób praktyczny robiąc takie zdjęcia do jakich ma służyć |
Można i w sklepie chociaż z aktami czy ładnym krajobrazem to potwierdzam problem może być
komor - Wto 27 Paź, 2015
Dżozef napisał/a: | A gdzie rzesz Ty to "w sklepie" wytrzasnoł. |
A gdzie się kupuje obiektyw? Większość z nas nie ma możliwości wypożyczenie ze sklepu sztuki przed zakupem.
muzyk - Sro 28 Paź, 2015
Arek napisał/a: | Możesz rozwinąć? Bo ja nie mam żadnych problemów z wywnioskowaniem z tabelek i wykresów jak obiektyw będzie się zachowywał w wielu zastosowaniach praktycznych. |
Mimo wszystko, czy tabelki owe nie "powiedzą" głównie o zastosowaniach typowych, np. "portretowa" ogniskowa - wiadomo. Itd.
Czyż, abstrahując od tabelek, nie używa się danej ogniskowej by osiągnąć odpowiedni efekt?
By skrajnie zobrazować... czyż, jeśli ktoś potrzebuje, nie może zrobić portretu "rybą", albo szerokokątnym (mimo, że tabelka wskaże, że najlepiej np. krajobraz, lub coś w ten deseń)?
Arek - Sro 28 Paź, 2015
muzyk napisał/a: | Czyż, abstrahując od tabelek, nie używa się danej ogniskowej by osiągnąć odpowiedni efekt? |
Nie widzę związku. Zarówno obiektyw słaby optycznie, jak i ten dobry, można używać trochę wbrew standardowym zastosowaniom. I nie ma w tym nic złego. Testy mają za to powiedzieć z jakim obiektywem mamy do czynienia. Co nie zmienia postaci rzeczy, że nawet słabym obiektywem da się zrobić dobre zdjęcie.
bogdanek - Sro 02 Gru, 2015
Przez ostatnie trzy lata kupiłem trzy obiektywy , ot taki co rok, to prorok , bez specjalnego sprawdzania w sklepie i myślę , że będąc nieświadomy, iż są lepsze egzemplarze , albo i nie zresztą , mam spokój.
Trzeba mieć totalnego pecha , żeby na gniota trafić, , testy mówią czego się spodziewać i mnie się to sprawdziło.
TS - Czw 03 Gru, 2015
W sklepie sprawdzam tylko jakość mechaniczną (praca pierścieni, luzy), czystość optyki oraz to, czy obiektyw jest fabrycznie nowy, bo pozaklejany, czy ktoś już go kupił i odesłał w ramach ustawowych 14 dni (dla niego to korzyść, ale ja czegoś takiego nie kupię).
Na szybko w domu robię zdjęcia ściany budynku z detalami oraz gałęzi na tle nieba, na różnych przysłonach i patrzę czy nie ma jakichś ewidentych wtop w porównaniu do testów.
Autofokusa nie sprawdzam, bo w m4/3 on jest zawsze bez zarzutu, ale lustrzankowe szkła/korpusy mają problemy.
|
|