|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Body Canona
kaska4410 - Sob 24 Paź, 2015 Temat postu: Body Canona Szukam w przystępnej cenie body canona do 4 tys. zł. Pełno klatkowy, półprofesjonalny lub profesjonalny. Z dopracowaną funkcją wideo. Co proponujecie?
P.S
Takie pytanie: czy jak mam teraz body canona nie pełną klatkę i mam do niego obiektywy to czy jak kupie teraz pełną klatkę to będą jakieś konsekwencje stosowania do niego tych obiektywów?
Wojmistrz - Sob 24 Paź, 2015
Canony EF jest przeznaczony dla pełnej klatki, a EF-S jest dla matryc APS-C.
Nowego za 4000zł nie kupisz, ale na pewno możesz kupić używane 6D lub 5D MkII.
kaska4410 - Sob 24 Paź, 2015
7D jest za 3300zł. co o nim myślisz ?
To jest APS-C
tores - Sob 24 Paź, 2015
Zwykle obiektywy od APS-C nie pasują mocowaniem do FF.W drugą stronę EF > FF i APS-C bywa że tak
tores, a znasz jakieś APS-C, do którego nie da się podłączyć Canona EF?
tores - Sob 24 Paź, 2015
Napisałem że się da (?)
cyt: W drugą stronę EF > FF i APS-C bywa że tak
[ Dodano: Sob 24 Paź, 2015 23:45 ]
Do canona 10D i chyba poprzednich D30 , D60. nie podepniesz EF-S'a ale już do 20D i wyzej tak .Jedno i drugie .EF+EF-s
Wojmistrz - Nie 25 Paź, 2015
I o to się właśnie pytam, o te "bywa że tak", bo nie bywa tylko pasuje zawsze.
Canon EF pasuje zawsze do FF i APS-C, za to EF zewnętrznych marek fizycznie pasuje do FF ale może być optycznie nie dostosowany do tychże, za to na APS-C jest nadal OK. EF-S nie pasuje wcale do FF, za to pasuje do wszystkich APS-C od modelu 300D.
siosio - Nie 25 Paź, 2015
kaska4410
Po co ci pełna klatka? Jakie masz szkła?
Do twoich zastosowań powinien wystarczyć ci Canon 70D - to jest APS-C.
A jak chcesz pełną klatkę to sprzedaj wszystko co masz łącznie ze szkłami i starczy ci może na nowy Canon 6D plus ef 50 1.8 STM. Z czasem dokupisz sobie resztę....
Do końca października jest cashback - 600 zł Canon zwraca za zakup 6D, a 400 zł za zakup 70D.
http://www.canon.pl/starenanowe/
To stare na nowe to chodzi o jakikolwiek stary aparat - nie musi być Canon, nie musi być lustrzanka.
Wojmistrz - Nie 25 Paź, 2015
siosio, kaska4410 ma już 50/1.8, a poza tym dlaczego myślisz, że odczuje przejście z 500D na 70D? kaska4410 doszła do prawidłowego wniosku z wyborem FF, ponieważ szukała do tej pory rozwiązania na płytsze GO i szerokie kąty. Koniec końców, taniej jest zmienić korpus na posiadający większą matrycę, niż kupić więcej niż jedno szkło, nawet na przyszłość.
Katana - Nie 25 Paź, 2015
70D ma bardziej dopracowany tryb video, no i dobry AF w tym trybie (dual pixel). Jak to ma być aparat typowo do kręcenia video to jest dobry wybór. Pod tym względem różnica pomiędzy 500D a 70D jest ogromna.
A jak koniecznie pełna klatka to 6D jest spoko. Wydaje mi się że ceny używanych 5D II są przesadzone jak na wiek i funkcje aparatu.
siosio - Pon 26 Paź, 2015
Wojmistrz napisał/a: | siosio, kaska4410 ma już 50/1.8, a poza tym dlaczego myślisz, że odczuje przejście z 500D na 70D? kaska4410 doszła do prawidłowego wniosku z wyborem FF, ponieważ szukała do tej pory rozwiązania na płytsze GO i szerokie kąty. Koniec końców, taniej jest zmienić korpus na posiadający większą matrycę, niż kupić więcej niż jedno szkło, nawet na przyszłość. |
Ja nie wiem co ona ma i czy chce płytkiej GO. W dodatku pisze, że chce FF, a potem wymienia 7D - co świadczy, że niezbyt dobrze wie o co chodzi. Już nie mówiąc, że nie wie czy stosowanie obiektywów wcześniej na aps-c ma jakieś konsekwencje gdy stosuje się je na FF. Według mnie słabo zbadała temat - i niech go jeszcze dobrze przemyśli - co właściwie chce.
W 4rech tyś. to może szukać tylko używki FF. A ma szeroki kąt pod FF? - no właśnie. Więc zakup samego body FF niewiele jej pomoże....
kaska4410 - Pon 26 Paź, 2015
Tak. Nie wiem czego chce i nie wiem co znacza te symbole bo technikum mnie tego nie nauczyło macie racje pierw samodzielnie musze ogarnąć sie w temacie. Poprostu myslalam ze sa jakies stare pełne klatki ktore teraz juz nie sa tak drogie jak nowki. Bo sory rynek fotograficzny nie jest tani. Wiec albo bede o wodzie i chlebie i kupie sobie pełną klatke albo zostane przy tym co mam i kupię moze rybie oko. Poeksperymentuje.
komor - Pon 26 Paź, 2015
kaska4410 napisał/a: | Poprostu myslalam ze sa jakies stare pełne klatki ktore teraz juz nie sa tak drogie jak nowki. |
Owszem, są, ale w polskich warunkach są to przeważnie mocno wyeksploatowane egzemplarze używane przez zawodowców. Stosunkowo rzadko trafiają się mało używane sztuki, które mają wtedy odpowiednio wysoką cenę.
Istotne jest to, że oprócz kupna FF trzeba jeszcze pomyśleć o obiektywach, i to Ci koledzy powyżej klarują – część szkieł może nie pasować zupełnie, a części mogą zmienić się kąty widzenia na tyle, że trzeba będzie pomyśleć o zmianach. Dotyczy to krótkich ogniskowych, przy dłuższych różnica jest mniej znacząca.
Napisz jakie obiektywy posiadasz.
Canon 18-55 3.5-5.6 EF-S
Canon 55-250 4-5.6 EF-S
Canon 50mm 1.8 EF
SIGMA 18-250mm 3.5-6.3 DC OS HSM ktorego chce sprzedać ale póki co mam.
Wojmistrz - Pon 26 Paź, 2015
Dobrze, że napisałaś co masz. Pod FF masz jedynie Canona 50mm f/1.8, reszta to śmieci pod APS-C.
kaska4410, zamiast bawić się w zmianę korpusu, lepiej pomyśl nad kupnem przynajmniej jednego względnie dobrego szkła, a tych zoomów się pozbądź.
Łatwo powiedzieć. Ile za te zoomy dostane? To co mam sprzedac wszystko procz stałki i kupić inną stałke? Szaleństwo
dcs - Pon 26 Paź, 2015
kaska4410 napisał/a: | Z dopracowaną funkcją wideo |
kup 70D z 18-55 STM lub18-135 STM,
Canon 18-55 3.5-5.6 EF-S sprzedaj z 500D,
a SIGMA 18-250mm 3.5-6.3 DC OS HSM osobno.
[ Dodano: Pon 26 Paź, 2015 12:12 ]
Canon 50mm 1.8 EF też możesz wymienić na nowego STM'a o ile ta ogniskowa ci pasuje.
W EF 17-55/2.8 i Sigma 17-50/2.8 -czyli jasnych zoomach tak sobie działa AF w filmowaniu i hałasuje.
Chyba że będziesz ostrzyć ręcznie w wideo.
EF 17-55/2.8 ma też słabszą stabilizację.
siosio - Wto 27 Paź, 2015
kaska4410 napisał/a: | Tak. Nie wiem czego chce i nie wiem co znacza te symbole bo technikum mnie tego nie nauczyło macie racje pierw samodzielnie musze ogarnąć sie w temacie. Poprostu myslalam ze sa jakies stare pełne klatki ktore teraz juz nie sa tak drogie jak nowki. Bo sory rynek fotograficzny nie jest tani. Wiec albo bede o wodzie i chlebie i kupie sobie pełną klatke albo zostane przy tym co mam i kupię moze rybie oko. Poeksperymentuje. |
Stara pełna klatka to Canon 5D mark I - można ją mieć już za 2 tyś ale nie ma funkcji nagrywania filmów.
Później jest 5D mark II - też już nie jest taki drogi jak kiedyś
http://allegro.pl/canon-5...5755424930.html
http://allegro.pl/canon-5...5742386805.html
Tylko, że zostanie ci sama 50tka....
Później dobrze byłoby dokupić:
http://allegro.pl/obiekty...5749265306.html
http://allegro.pl/canon-e...5741124196.html
W fajnej cenie 28-70 2.8
http://allegro.pl/canon-2...5746588155.html
Ewentualnie tani jest tamron 28-75 2.8
http://www.ceneo.pl/10998...6HDyvSBZRV4XLw2
I tak to mniej więcej wygląda cenowo...
Nie masz fajnych szkieł więc w sumie co wolisz - używane FF i potem używane szkło do niego czy nowy 70D i z czasem też lepsze szkła/szkło do niego - czyli np. Sigma 17-50 2.8
A być może najlepszym wyborem byłby dla ciebie pełnoklatkowy Sony A7 - ma bardzo dobre wideo i jest to obecnie najtańsza pełna klatka na rynku - jeżeli kupujesz nową.
http://www.ceneo.pl/26949...7JZsJeY6Jd6vQA2
Ta cena jest z obiektywem 28-70 na start.
kaska4410 - Wto 27 Paź, 2015
A nie ma jakiś pierścieni przeżutkowych z APS-C na FF. No bo wartość tych obiektywów jest śmiesznie mała teraz więc nie opłaca mi się ich sprzedawać bo nie dołożę za dużo do nowego zakupu, a tylko stracę dobry sprzęt.
komor - Wto 27 Paź, 2015
kaska4410, obiektywy APS-C mają za małe pole obrazowe i po prostu nie pokryją całej dużej matrycy FF obrazem. To „przeżutkowych” to miało być od żucia czy rzucania? Podsumowując cały wątek: nie masz kasy, nie myśl o FF. Kup sobie nowy obiektyw. Lepszy albo inny (do innych celów) niż ten co masz.
muzyk - Sro 28 Paź, 2015
Masz tylko jedno szkło na dla FF - 50 1.8
Używany 6D polecam.
Od bidy 5DII.
Na początek będziesz nawet mieć z FF+ 50 1.8
|
|