forum.optyczne.pl

Wolne tematy - Filtry szare i czas naswietlania

matti86 - Sob 24 Paź, 2015
Temat postu: Filtry szare i czas naswietlania
Witajcie od jakiegoś czasu interesują mnie filtry szare i chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób oblicza się czas otwarcia migawki czy jest na to jakiś wzór wg którego się oblicza ? Znalazłem na necie tabelki co do czasów ale nie wszystkie czasy są w tych tabelkach, bardziej interesuje mnie wałsnie jakiś wzór. Istnieje w ogóle coś takiego
maziek - Sob 24 Paź, 2015

Na filtrze masz napisane ND-liczba. Liczba oznacza ile razy mniej światła przepuści (np. ND 2 - 2 x mniej, czyli 1 EV, ND 4 - 4 x mniej, czyli 2 EV. 1 EV to jedna (cała) działka przysłony lub czasu. Albo prościej ND X - X razy dłuższy czas (X razy dłuższy a nie X działek obniżony).
TS - Sob 24 Paź, 2015

Oznaczenia zależą też od producenta, ja używam Hitech i tutaj ND 0.3 oznacza 2x mniej światła, ND 0.6 - 4x mniej, i tak dalej (czyli czas migawki wydłużamy o ten sam czynnik)...
matti86 - Sob 24 Paź, 2015

Cytat:
Na filtrze masz napisane ND-liczba. Liczba oznacza ile razy mniej światła przepuści (np. ND 2 - 2 x mniej, czyli 1 EV, ND 4 - 4 x mniej, czyli 2 EV. 1 EV to jedna (cała) działka przysłony lub czasu. Albo prościej ND X - X razy dłuższy czas (X razy dłuższy a nie X działek obniżony).

Dzieki za odpowiedz. Chodzi mi dokładnie o to takie coś jak np czas bez filtra 1/15s zakręcam filtr nd 1000 który przyciemnia o 10EV i jak to obliczyć ile to sekund ?

komor - Sob 24 Paź, 2015

matti86, każde EV to jest dwa razy krótszy (lub dłuższy) czas niż poprzedni. Czyli jak masz przeyciemnienie 10 EV to musisz 10 razy zrobić operację wydłużania czasu. Jak nie chce Ci się liczyć, to licz kliknięcia kółka którym regulujesz czas. W lustrzankach, w zależności od modelu i konfiguracji każde kliknięcie kółka to zmiana o 1/2 lub 1/3 EV. Czyli dwa (lub trzy) kliknięcia to 1 EV zmiany.