forum.optyczne.pl

Lornetki - Swarovski EL 10x42 swarovision

TheNewOne - Sob 24 Paź, 2015
Temat postu: Swarovski EL 10x42 swarovision
Cześć

Drodzy użytkownicy forum i lornetki Swarovski EL10x42 Swarovision, proszę o opinię na temat:

1. Aberacji chromatycznej - czy rzuca się w tym modelu w oczy (przeszkadza)? Może ktoś ma porównanie do Nikona 10x42HG?. W teście osiąga 6.9 pkt., Nikon z podobnym komenatrzem dostaje 7.6pkt. Interesujem mnie to porównanie ponieważ miałem w ręce Nikona.

2. Pokrętła ogniskowania, które zgodnie z informacją w teście na optyczne.pl obraca się 900st. - co sądzicie o tak szerokim zakresie, stwarza to jakieś problemy?

Pozdrawiam.

Arek - Nie 25 Paź, 2015

Swarki EL Swarovision są optycznie bliskie lornetkom idealnym. Jedyna rzecz, która rzuca się w oczy i którą można jeszcze w nich zauważalnie poprawić to CA na samym brzegu pola - tam jest widoczna.

Pokrętło Swarków zwykle chodzi luźno i trzeba się nim nakręcić - taka ich filozofia. Może to stwarzać problemy jak chcesz obserwować np. szybko zmieniające swoje położenie ptaki. Z drugiej strony, ostrość można nastawić idealnie precyzyjnie.

Absengard - Nie 25 Paź, 2015

Arek napisał/a:
idealnie precyzyjnie.

Arku, w tym przypadku to chyba pleonazm hihi :)

TheNewOne - Nie 25 Paź, 2015

Arek:

Bardzo dziękuję, że zechciałeś podzielić się swoimi spostrzeżeniami.

Pozwolę sobie jednak jeszcze wydusić od Ciebie jedną opinię. Co Tobie bardziej przeszkadza(łoby): CA we wspomnianym Swarovskim czy dystorsja w Zeiss 10x42 Victory FL?
CA w Swarovskim i dystorsja w C.Zeiss to były najsłabsze ich strony.

Od dłuższego czasu zwlekam z zakupem dachówki 10x42 lepszej klasy, w końcu trzeba coś kupić. Obecnie rozważam nową Nikon HG albo z drugiej ręki Swarovski EL lub Zeiss Victory FL.

Arek - Nie 25 Paź, 2015

TheNewOne napisał/a:
Co Tobie bardziej przeszkadza(łoby)

No ale to nie ja kupuję lornetkę tylko Ty :) Więc to Ty musisz sobie odpowiedzieć na to pytanie.

TheNewOne - Nie 25 Paź, 2015

Wobec trybu przypuszczalnego w zadanym pytaniu Twoja odpowiedź jak najbardziej słuszna :)
Chciałem tylko wyczuć skalę tego co bardziej raziło Cię w tych dwóch modelach.

Arek - Pon 26 Paź, 2015

Chyba jednak CA. W kryształowym obrazie Swarka rzuca się ona w oczy. Z drugiej strony ze Swarovision przy oku mi jakoś przyjemniej niż z Victory. Jakby efekt WOW większy.
TheNewOne - Pon 26 Paź, 2015

Arku, o taki opis wrażeń mi chodziło. Dzięki i pozdrawiam.