|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe aparaty bez lustra z wymienną optyką - Panasonic Lumix dmc-gf3 + obiektyw fisheye ?
lukson84 - Pią 30 Paź, 2015 Temat postu: Panasonic Lumix dmc-gf3 + obiektyw fisheye ? Witam, jestem posiadaczem Panasonica Gf3. Do tej pory zdjęcia robiłem na standardowym kitowym obiektywie 14-42 i postanowiłem zakupić coś szerszego. Wybór padł na SAMYANG 7.5mm F3.5 UMC obiektyw FISH-EYE Micro 4/3 i tu moje pytanie czy to połączenie ma sens. Czy warto doinwestowywać tego 3 letniego Panasa a czy raczej zakupić nowszy aparat do tego typu obiektywu? Zdjęcia jakie będę chciał nim robić to głównie jakieś widoczki krajobraz itp
RB - Pią 30 Paź, 2015 Temat postu: Re: Panasonic Lumix dmc-gf3 + obiektyw fisheye ?
lukson84 napisał/a: | Witam, jestem posiadaczem Panasonica Gf3. Do tej pory zdjęcia robiłem na standardowym kitowym obiektywie 14-42 i postanowiłem zakupić coś szerszego. Wybór padł na SAMYANG 7.5mm F3.5 UMC obiektyw FISH-EYE Micro 4/3 i tu moje pytanie czy to połączenie ma sens. Czy warto doinwestowywać tego 3 letniego Panasa a czy raczej zakupić nowszy aparat do tego typu obiektywu? Zdjęcia jakie będę chciał nim robić to głównie jakieś widoczki krajobraz itp |
Po pierwsze - czy zdajesz sobie sprawę jakie efekty produkuje rybie oko? To jest obiektyw dość specjalny - bardzo mocno wszystko zniekształca.
Po drugie - jeśli jesteś zadowolony z efektów jakie produkuje Twój GF3 to po co masz go wymieniać? Możesz kupić obiektyw - przecież mając już parę obiektywów do m4/3 kupisz kiedyś następny korpus i one będą na nim działały (nie sądzę, aby system m4/3 zniknął szybko z rynku...). Jeśli chcesz jednak korpus wymienić, to czemu nie.
lukson84 - Pią 30 Paź, 2015
Wiem jaki efekt daję rybie oko i głównie z tego powodu chce go kupić ponoć da się później naprostować na kompie jak zacznie drażnić No i fakt zawsze wchodzi w grę późniejsza wymiana korpusu
[ Dodano: Pią 30 Paź, 2015 19:39 ]
A może ktoś z forumowiczów użytkuje podobny set i mógłby się podzielić spostrzeżeniami ?
RB - Pią 30 Paź, 2015
lukson84 napisał/a: | Wiem jaki efekt daję rybie oko i głównie z tego powodu chce go kupić ponoć da się później naprostować na kompie jak zacznie drażnić |
OK. Chcesz rybę, kupuj rybę.
Jakoś się wyprostować da, ale... lepiej wtedy kupić rektylinearny obiektyw szerokokątny i ewentualnie (jak definitywnie drażni) sprzedać rybie oko.
lukson84 - Sob 31 Paź, 2015
Jaki w takim razie rektylinearny mógłbyś polecić w podobnym zakresie cenowym +- ok. 1000 zl ?
RB - Sob 31 Paź, 2015
lukson84 napisał/a: | Jaki w takim razie rektylinearny mógłbyś polecić w podobnym zakresie cenowym +- ok. 1000 zl ? |
do mikro 4/3 jest niejaki problem z tanimi szerokimi kątami. Samyang robi 10 mm i 12 mm (tego ostatniego za ca. 1000 zł kupisz) ale... ta 12 to bardzo względne takie sobie ultra szerokaokątne jest.
Opcją jest Olympus 9-18 kupowany za granicą: na amazon.de czy niemieckim ebeyu za używkę ca. 300 Euro. Raczej bym w tym kierunku poszedł. To naprawdę fajny obiektyw.
lukson84 - Sob 31 Paź, 2015
Ok dzięki za info faktycznie ten wydaje się już konkretny tylko nie wiem czy mój budżet to ogarnie a może ewentualnie jakaś alternatywa z adapterem ?
RB - Sob 31 Paź, 2015
Lukson, w tym biełgy nie jestem, nie pomogę.
Jednak 10mm obiektyw na klatkę 135 - a raczej takie są adaptowalne w interesującym Cię zakresie cen - to było już duże bydlę...
lukson84 - Pią 06 Lis, 2015
Ok, przekonałeś mnie, zacząłem szukać tego Olka 9-18 coś tam znalazłem i mam pytanie - czy używka, jak twierdzi właścicielka w "idealnym stanie" (jeszcze tylko miesiąc gwarancji), w cenie 1900 zł do negocjacji to rozsądna opcja ? Widziałem na niemieckich aukcjach - używki dobijają i tak minimum do 1600-1800 zł tyle, że tam już nie mam możliwości wcześniejszego wglądu na żywo. Obiektyw będę oglądał w niedzielę i zastanawiam się ile można by urwać jeśli faktycznie sprzęt będzie w super stanie ?
TS - Sob 07 Lis, 2015
Zerknij czy ten 9-18 ma poprzeczny luz na tubusie i daj znać . Pewnie ma, bo widziałem to w kilku egzemplarzach, taka przypadłość... Mój ma malutki, raczej wyczuwalny niż zauważalny, na zdjęcia to nie wpływa. Co do ceny to powiem tak, sam się zastanawiam nad sprzedażą swojego i na 1900 nie liczę (a gwarancji jest jeszcze ponad pół roku)
RB, a jak Twoja sztuka, bo zdaje się masz to szkło?
snufkin - Sob 07 Lis, 2015
lukson84 napisał/a: | Ok, przekonałeś mnie, zacząłem szukać tego Olka 9-18 coś tam znalazłem i mam pytanie - czy używka, jak twierdzi właścicielka w "idealnym stanie" (jeszcze tylko miesiąc gwarancji), w cenie 1900 zł do negocjacji to rozsądna opcja ? |
Za taką cenę kupisz nowy z pełną gwarancją.
Niedawno nowe były po ok 1300 - 1400 w letniej promocji.
RB - Sob 07 Lis, 2015
snufkin napisał/a: | Cytat: | esiąc gwarancji)w cenie 1900 zł do negocjacji to rozsądna opcja ? |
|
A dzisiaj to gdzie?
TS napisał/a: |
RB, a jak Twoja sztuka, bo zdaje się masz to szkło? |
Dobrze. Ale wyczuwaniem słabo wyczuwalnych luzów się za bardzo nie zajmuję.
snufkin - Sob 07 Lis, 2015
RB napisał/a: | snufkin napisał/a: | Cytat: | esiąc gwarancji)w cenie 1900 zł do negocjacji to rozsądna opcja ? |
|
A dzisiaj to gdzie? |
Kilka przykładowych sklepów z taką ceną (459 EUR):
http://www.amazon.de/dp/B...EdEg_JZjY139zSA
http://www.mediamarkt.de/...d=-3&uympq=vpqr
http://www.saturn.de/de/p...-6-1290600.html
RB - Sob 07 Lis, 2015
lukson, kupuj nówkę z Niemiec. Bo obawiam się, że ta Pani za 1.5 tys Ci sprzedać nie zechce.
WojciechW - Sob 07 Lis, 2015
Aktualnie najtańsza okazja 8-18 z ceneo to 2270 zł. W ostatnim okresie mamy raczej tendencję spadkową złotówki więc parę tygodni temu promocje mogły być znacznie bardziej atrakcyjne.
Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW
lukson84 - Nie 08 Lis, 2015
Witam, panowie - obiektyw kupiony po oględzinach od miłej Pani z olx udało mi się zejść z ceny do 1500 sprzęt wygląda jak nówka, jakby nigdy nie był używany, nawet jednej małej ryski wszystko elegancko płynnie chodzi a i żadnego luzu nie wyczułem
Dzięki RB za rady myślę że na fisha może kiedyś jeszcze się zdecyduje póki co znalazłem to czego szukałem
Pozdrawiam
WojciechW - Nie 08 Lis, 2015
Gratuluję zakupu i życzę udanych zdjęć.
Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW
TS - Nie 08 Lis, 2015
Dobra cena, gratuluję! A szkło bardzo fajne. Tak jak Ty kupowałem z zamiarem robienia krajobrazów, a ostatecznie znalazł zupełnie inne zastosowania
lukson84 - Pon 09 Lis, 2015
TS napisał/a: | Dobra cena, gratuluję! A szkło bardzo fajne. Tak jak Ty kupowałem z zamiarem robienia krajobrazów, a ostatecznie znalazł zupełnie inne zastosowania |
a jakie zastosowania jeśli można wiedzieć ? wczoraj polatałem trochę ze swoim po lesie - jest mega potencjał
TS - Wto 10 Lis, 2015
Budynki, ciasne uliczki, portrety... tu wrzucam parę przykładów z urlopu (wszystko z tego szkła)
http://s12.photobucket.co.../wakacje%202015
W lesie? Czemu nie, przerysowane drzewa mogą fajnie wyjść
lukson84 - Pią 20 Lis, 2015
Dużo zastosowań, tym bardziej utwierdza mnie to o tym że to super zakup przy okazji zapytam, ma ktoś namiar na jakiś tańszy zamiennik osłony przeciwsłonecznej do tego obiektywu ? Oryginał ok 150 zl ale może coś tańszego by pasowało ?
WojciechW - Pią 20 Lis, 2015
Powinnini mieć coś w takich sklepach jak Eltec.
Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW
snufkin - Pią 20 Lis, 2015
Klon Olympusowej osłony: JJC LH-J55B do kupienia na ebay/amazon/aliexpress ewentualnie allegro.
lukson84 - Nie 22 Lis, 2015
Dzięki snufkin, jest na ebayu za 34 zl jutro zamawiam
|
|