forum.optyczne.pl

Lornetki - Steiner Safari 8x30 vs Nikon Action EX 7x35/8x40

M_a_C - Nie 13 Kwi, 2008
Temat postu: Steiner Safari 8x30 vs Nikon Action EX 7x35/8x40
Czołem i witam Wszystkich (pierwszy post) :smile:

Stoję przed zakupem lornetki. Zastanawiam się którą wybrać - Stainera Safari 8x30 czy wspomnianego w tytule Nikona. O ile o drugim można sporo dowiedzieć się z forum to w przypadku Steinera nie jest już tak różowo. Właściwie to nic na jego temat nie znalazłem, zawierzyłem jedynie renomie firmy. Oba szkła mogę mieć w podobnej cenie (460-490zł). Za Steinerem przemawia niska waga, duża głębia ostrości, za Nikonem - opinia forumowiczów...

Szkiełka służyły by w typowym outdoor'ze - podglądanie przyrody, od ptaśków po dziki i sarny na łąkach, zagajnikach raczej rzadko w lesie.

Z góry zaznaczam, że mieszkam w małej mieścinie, w której nawet o tak popularną lornetkę jak Nikon Action EX ciężko, więc nie mam jak i czego macać przed zakupem :wink:

Arek - Pon 14 Kwi, 2008

Nie wiem czy Steiner tego nie zmienił, ale kiedyś w modelach Safari były numery z powłokami. To znaczy zewznętrzna soczewka nie miała żadnej warstwy antyodbiciowej, a od środka dawali taką o słabej transmisji, mocno świecącą, co by sprawiała wrażenie, że powłoki są wszędzie. Przez to cierpiała transmisja całego instrumentu. Nie wiem jak mocno i przez to czy to ważny efekt w obserwacjach dziennych, do których używa się 8x30. Z drugiej strony za Steinerem przemawia szczelność i jakość wykonania. Na mnie sprawia solidniejsze wrażenie niż Nikony. Ale przyznam, że sam miałbym problem, gdybym stanął przed podobnym wyborem :)
Kmiernik - Pon 14 Kwi, 2008
Temat postu: Re: Steiner Safari 8x30 vs Nikon Action EX 7x35/8x40
O ile optycznie nie ma mocnych przeciwwskazań, z tej pary osobiście skłaniał bym się ku Steinerowi. Głównie ze względu na dużo mniejszą wagę od Nikona - 500 i 800 g to duża różnica. Poza tym ten Steiner wygląda naprawdę ciekawie, a Nikony można zobaczyć wszędzie...
Arek - Pon 14 Kwi, 2008

Oj tak. Klasyczny wygląd Steinerów to duży plus. W zasadzie sam bym z chęcią sprawdził czym różnią się od siebie wszystkie steinery 8x30:
http://www.optyczne.pl/po...d2=175&add3=159

Arek

ryszw - Czw 17 Kwi, 2008

Witam,

około roku temu przymierzałem się do zakupu lornetki Steiner Safari 8x30. Wypróbowałem ją w sklepie Artemix w Warszawie. Lornetka sprawia wrażenie bardzo solidne i posiada ciekawy "wojskowy" design. Patrząc przez nią zauważyłem jednak pewien mankament. Otóż ślądząc wybrany obiekt przez tę lornetkę, obraz od strony w którą przesuwamy lornetkę staje się nieostry. Wyostrza się dopiero w momencie, gdy przestaniemy poruszać lornetką. Dodam, iż posiadam już kilka lornetek i z żadną nie miałem takich problemów. Sądzę, iż zjawisko takie może mieć dwa powody:
1) zastosowany system Sports Auto-Focus - (nie trzeba regulować ostrości, wszystko powyżej 20 m jest ostre),
2) "skośne" osłonki przeciwsłoneczne - dobrze chronią przed bocznym światłem, jednak nie trzymają dobrze lornetki przy oczach podczas śledzenia obiektów. W czasie ruchu głową może więc zmieniać się wzajemna pozycja oczu i okularów, powodując tę nieostrość.
Z opisanego powyżej powodu ja zrezygnowałem z zakupu tej lornetki.
Przed zakupem radzę obejrzeć ją w sklepie.
Dodam, iż moje uwagi dotyczą modelu Steiner Safari 8x30. Na stronie firmowej Steinera już tego modelu nie ma, został zastąpiony przez model Steiner Safari Pro 8x30.

M_a_C - Czw 17 Kwi, 2008

ryszw napisał/a:
Dodam, iż moje uwagi dotyczą modelu Steiner Safari 8x30. Na stronie firmowej Steinera już tego modelu nie ma, został zastąpiony przez model Steiner Safari Pro 8x30.

Jest jest :smile: >> http://www.steiner-binocu...safari/442.html

Dzięki za informacje. Z chęcią jeszcze poczytam o tym modelu jeśli ktoś jeszcze ma coś do dodania.

Mógłbyś opisać wrażenia dotyczące samego obrazu? Odwzorowanie bieli, kolorów, aberacja itp?

ryszw - Czw 17 Kwi, 2008

Przez lornetkę patrzyłem rok temu, więc trudno mi w chwili dokładnie opisać jakość obrazu.
Żeby nie skłamać, mogę jedynie powiedzieć, iż aberacji chromatycznej nie dostrzegłem, zaś na moje oko kolory odwzorowywane były naturalnie.
Pamiętam jednak, iż nieco rozczarowany byłem jasnością obrazu. Co prawda na ulicy Wolność , gdzie znajduje się sklep, stoją wysokie budynki, to jednak zdarzenia miało miejsce o godz. 14-15 o ile sobie dobrze przypominam w maju, zaś obraz w lornetce był po prostu "smutny".
Być może ta opisywana przez producenta na stronie internetowej większa zdolność do blokowania blasku i promieni UV, przyczynia się do spadku jasności obrazu. Nazwa "Safari" może sugerować, iż lornetka przeznaczona jest do używania w naprawdę dobrych warunkach oświetleniowych.
Jeżeli szukasz lekkiej lornetki klasy 30 milimetrów, to może warto zainteresować się Vixen Ultima 8x32. Opis techniczny wydaje się być zachęcający, podejrzewam jednak, iż w Polsce nie będzie możliwości sprawdzenia jej przed zakupem.