forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - Fotografia kulinarna. Jakie oświetlenie lepiej?

lukash2000 - Sro 04 Lis, 2015
Temat postu: Fotografia kulinarna. Jakie oświetlenie lepiej?
Witam!
Planuję zakupienie zestawu oświetleniowego dla fotografii kulinarnej i ciągle powstaje pytanie ,,Softbox czy parasolki?". Może ktoś poradziłby co lepiej. Bo cenowo są podobne, ale jako, że nigdy nie używałem takiego sprzętu to nie wiem jaki jest lepszy i jaki kupować.

Podaję linki, które przeglądałem:
Softbox: http://allegro.pl/zestaw-...5171224412.html
Parasolki: http://allegro.pl/2x600w-...5126747322.html

Wojmistrz - Sro 04 Lis, 2015

Parasolki dają słabą kontrolę nad światłem. Dlaczego wybierasz światło ciągłe? Będziesz fotografował czy filmował?
komor - Sro 04 Lis, 2015

No niestety, z jarzeniówek będziesz miał okropne kolory. Na pewno wolałbym softboks bo daje większą kontrolę, jak pisze Wojmistrz. Zamiast bawić się w światło ciągłe, które okaże się słabe, wolałbym jedną tanią lampkę YongNuo YN-560 IV, do tego softbox, statyw, adapter i ewentualnie radio. Wymaga to niestety trochę większego budżetu, ale jeszcze bez szaleństwa. Szczegóły masz w jednym z ostatnich wątków w tym dziale.

komor napisał/a:
YonNuo YN-680 IV
Chyba miało być YongNuo YN560 IV.
komor - Sro 04 Lis, 2015

Oczywiście, palce mi się omsknęły. :) Poprawiłem, dzięki.

Jeszcze połknąłeś "g" :P
komor - Sro 04 Lis, 2015

Stanowczo muszę dokończyć tę kawę, która stoi mi na biurku. :)

Chodzi mi o to, aby kosztowało to do 300 zl. A co by bardziej poradziliście z tych linków co podałem. Należy mi też na tym, aby na zdjęciu było jak najmniej cieni i wszystko wyglądałoby naturalnie.

To kup statyw i zwykłe żarówki 100w-150w, bo te tanie energooszczędne mają Ra 85 czyli blisko 15% pasma światła nie widać, czyli także tych kolorów.

Już próbowałem z takimi żarówkami, są bardzo duże cienie.

Nie zrozumiałeś mnie. Możesz użyć takich softboxów ale z innymi żarówkami. W przypadku tego pierwszego linku, masz 4 żarówki wiec jest nieźle, ale idzie za tym inny problem. Masz budżet 300zł? To trochę za mało na konkretny dobór światła, bo do dobrego doświetlenie potrzebna Ci minimum 2 a jeszcze lepiej 3 takich źródeł światła.

A czym są lepsze softy od parasolek? Dużo czytałem na forach, ale nie rozumiem tego pojęcia o softach ,,większa kontrola nad światłem". Możecie wytłumaczyć
komor - Sro 04 Lis, 2015

Parasolki sporo światła odbijają do tyłu (jeśli mowa o parasolkach białych przez które strzelasz światłem), poza tym mają dość szeroki kąt rozpraszania, sporo idzie na ściany pomieszczenia itd. Softboks jest bardziej kierunkowym źródłem światła, nie gubi tyle. To jest oczywiście temat rzeka, jakie modyfikatory do czego, oczywiście zależy też jaki chcesz mieć styl oświetlenia itd.

Zrozumiałem. To jeżeli kupię dwie rozpraszające parasolki i będę oświecał potrawę i kompozycję dookoła niej, czy nie będą powstawały cienie?
tores - Sro 04 Lis, 2015

A co zrobisz jak będzie trzeba sfocić mrożonkę ( lody:)
.Ciepło z lamp ważny argument.

Nie myślę, że będą wydawać aż tyle ciepła, że stopią szybko lody....

lukash2000, w parasolka światło się rozbija i jest... wszędzie, przez co prawie jak nie ustawisz, będzie wyglądać podobnie dlatego przy dalszych planach sprawdza się nie źle, za to w softboxie oddalając i przybliżając zobaczysz znacznie odmienny efekt. Ciepło niestety ma znaczenie.

No to rozumiem, że softbox jest lepszy od parasolki. :)
Rozumie, że jeżeli chcę dobrze oświetlone zdjęcia to potrzebuję 2 softy? Ale jakie takie na 4 świetlówki czy i 1 będzie dostatecznie? Chodzi mi też o cenę....

Jeśli musisz brać z żarówkami to „światła nigdy dość” wiec 4 lepsze, ale warto przemyśleć YN560 IV z softboxami.

Bez YN560 IV nie jak? Czy odgrywa dużą rolę w oświetleniu?

ja osobiście lubię fotografować ze statywu i ciągłym światłem, ale mam do tego odpowiedni zestaw. Fotografia z użyciem lamp, na pewno zapewni ci dobrą kolorystykę, ale będzie wymagała opanowania pracy z lampami, co może wydać się dla ciebie dość skomplikowane. Z drugiej strony, lampy + składane małe softboxy 60x60 coś jak w tym linku dają fajny efekt i małą przestrzeń (wystarczy plecak).
komor - Sro 04 Lis, 2015

lukash2000 napisał/a:
Rozumie, że jeżeli chcę dobrze oświetlone zdjęcia to potrzebuję 2 softy?

To zależy od efektu, jaki chcesz uzyskać. Sporo osób żarcie fotografuje jedną lampą (przeważnie z tyłu planu), a od strony aparatu daje blendę, biały karton, styropian. Ja z tymi jarzeniówkami energooszczędnymi nie mam doświadczenia to nie wiem czy to wystarczy, żeby sensowną ilość światła wydobyć. Statyw mam nadzieję już masz? Na pewno lepszy będzie softboks niż parasolka, choć z drugiej strony w miarę sensowny zestaw z softboksem powinien pozwolić też założyć parasolkę, a koszt parasolki jest przecież niewielki.

lukash2000 - Czw 05 Lis, 2015

A co możecie powiedzieć o parasolce czarnej z aluminiową powłoką, od której odbija się światło. Jest lepsza niż ta biała rozpraszająca?
komor - Czw 05 Lis, 2015

Lepsza o tyle, że nie rozsiewa światła do tyłu, tylko w jednym, pożądanym kierunku. Bardzo rzadko stosują srebrną odbijającą, a do jedzenia chyba nie próbowałem, bo i tak pracuję na softboksach. Powinna dać fajne bliki jak będzie użyta z tyłu planu. Mniejsza dyfuzja.
lukash2000 - Czw 05 Lis, 2015

No to chyba wydam trochę więcej kasy i kupię 2 softy na 4 świetlówki :mrgreen:

[ Dodano: Czw 05 Lis, 2015 16:02 ]
Dziękuję za pomoc wszystkim! 😊