forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Pełna klatka czy APS-C - co najlepsze?

Elescir - Sro 04 Lis, 2015
Temat postu: Pełna klatka czy APS-C - co najlepsze?
Witam, na wstępie proszę wszystkich o zrozumienie, mam od wielu lat do czynienia z fotografią i nadal się uczę, ale z FF spotykam się po raz pierwszy. Obecnie posiadam SONY a77 II i chcę zakupić Sony a7R II i tutaj mam pytanie. Jak wiadomo posiada on pełną klatkę – jaki więc kupić najlepiej obiektyw – FF czy APS-C. Wiadomo, że przy APS-C obraz będzie „obcięty” i nie skorzystam w pełni z FF. Rozmiar zdjęć także się zmniejszy i to gorzej niż w obecnym lusterkowcu który zapisuje 6000x4000 według producenta w a7R II przy APS-C jest to 5190 x ****.
komor - Sro 04 Lis, 2015

To chyba oczywiste, że jak się kupuje pełnoklatkowy korpus, to nie po to, żeby korzystać z obiektywów APS-C. Opcja używania obiektywów APS-C na korpusie FF może być tylko pomocna do użycia czegoś, co już się posiada, ale planować taki zakup?

No i – tradycyjnie w fotografii – odpowiedź na pytanie „co najlepsze” zwykle brzmi: zależy do czego.

Sunders - Sro 04 Lis, 2015

Skoro zdecydowałeś się na zakup Sony a7R II, to aby w pełni wykorzystać jego możliwości trzeba wybierać spośród obiektywów Sony Carl Zeiss FE.
http://briansmith.com/sony-a7-a7r-a7s-lens-guide/
:smile:

janqseven - Sro 04 Lis, 2015

Moim zdaniem za FullFrame przemawia możliwość podpięcia Canon-owskiego 11-24 f/4L
komor - Sro 04 Lis, 2015

janqseven, co to za herezje są? Nawet nie chce się tego komentować.
Sunders - Sro 04 Lis, 2015

janqseven napisał/a:
za FullFrame przemawia możliwość podpięcia 11-24 f/4L - takiej szerokości bez zniekształceń nie uzyskasz na APS-C. Jak nie będziesz podpinał tego obiektywu to nie widzę sensu FullFrame...
Ktoś może dodać że Full ma "lepszą plastykę"...ale jak masz statyw i Photoshopa to sobie zrobisz plastykę jaką chcesz mniejszym kosztem na APS-C dzięki fotomontażom...

Wyjątkowe banialuki :lol:

komor napisał/a:
janqseven, co to za herezje są?

komor-inkwizytor :!: :mrgreen:

Wojmistrz - Sro 04 Lis, 2015

Potraktujmy wypowiedź janqseven z przymrużeniem oka.
Rodenstok - Pią 08 Sty, 2016

FF to dla mnie standard, APS-c to tylko jego substytut, wymysł współczesnego świata marketingu.
Dlaczego FF jest wciąż w cyfrze takie elitarne - odpowiedź jest prosta - na sprzęcie APS jest lepsza marża, więc wszyscy kręcą lody bo tak zbudowany jest świat biznesu.
To tak jak z telewizorami LCD - próbują nam wmówić, że to doskonała technologia i najlepiej gdybyśmy zmieniali TV co dwa lata. A tutaj proszę pierwsza lepsza plazma sprzed 3 lat bije jakością obrazu każdy LCD - niestety taki to świat marketingu.

MM - Pią 08 Sty, 2016

Niestety plazmy już nie kupisz. Jak moja się wypali to zostanie oszczędzanie na OLED-a :mrgreen:
Wojmistrz - Nie 10 Sty, 2016

U mnie jeszcze trafiają się resztki magazynowe, ale też się boję, że jak skończy żywot obecna to ... chyba kupię na razie LEDa 4K byle nie edge :)
Niestety takie jest prawo rynku, że wygrywa nie to co lepsze, ale to, co daje większe zyski. Tak było kiedyś np z VHS i BetaMax, tak było z Blu-Ray i HD DVD, tak jest z margaryną i masłem i przykłady można mnożyć. Tylko czy FF jest lepszy od APS-C? Ja uważam, że jest inny i równie potrzebny.

MM - Nie 10 Sty, 2016

Wojmistrz napisał/a:
Tylko czy FF jest lepszy od APS-C?

Od 10 lat mam cyfrowe FF, dopiero od około trzech nie mam jednocześnie APS-C i ZAWSZE uważałem, że jakość FF jest lepsza (o czym pisałem od początku tego forum). APS-C używam tylko dla lepszego zasięgu i to najczęściej wtedy, gdy super jakość jest drugorzędna.

Wojmistrz - Pon 11 Sty, 2016

MM, ale ja dałem moje zdanie na to pytanie: "jest inny i równie potrzebny".
Są rzeczy, które APS-C po prostu robi lepiej, np filmuje się nieco lepiej, chociaż nie jest to kwestia samej wielkości matrycy, a budowy aparatów z tą matrycą, np (pomijając Nikona D750), potrafią posiadać obracany ekran, do fotografii makro w dużych zbliżeniach czy biegania za ptakami.