|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Lustrzanka na długie lata
zoltan - Nie 13 Kwi, 2008 Temat postu: Lustrzanka na długie lata Witam-jestem tu nowy więc wypadałoby się przywitać -co niniejszym czynię.Ostatnimi czasy po tym jak rozstałem się z cyfrowym głuptakiem który to zaanektowała moja córka zaczęła za mną chodzić myśl o zakupie czegoś bardziej ambitnego-wybór padł na lustrzankę cyfrową.Procedura z reguły jest taka-wertuje się witryny i fora internetowe,analizuje się za i przeciw,rozważa się ile pieniążków można z domowego budżetu urwać,zmierza się do sklepu,lustrzanka w dłoń (coby ją z dłonią zgrać) i w końcu zakup upragnionego sprzętu.No właśnie w moim wypadku ta opcja z lustrzanką w dłoni odpada i to nie z powodu braku w/w-nie-jestem rolnikiem i specyfiką mego zawodu jest kompletny brak czasu jak również znaczne oddalenie od jakiegokolwiek sensownego foto-sklepu (100 km)-powiem tak-najbliższe (godzinne)okienko startowe mam bodajże 30 kwietnia-w ciągu tej godziny muszę dokonać zakupu (trafionego ).Do dyspozycji mam ok 4 tys pln-wiadomo że w tej cenie to jakieś body+kit typu Sony A700,Canon 40D,Nikon D80 lub też czarny koń-samo body Nikon D200.
Doświadczenia z cyfrowymi lustrzankami nie mam żadnego,dopiero będę wchodził w jakiś system,zdaję sobie sprawę z tego że najważniejsze jest szkło (przed laty pasjonowałem się fotografią analogową ale to były czasy Zenita 12 XP ).
Na początek starczy mi naprawdę taki prosty zestaw-a jeżeli nawet nie będę zadowolony z jakości zdjęć to będę wiedział że to wina obiektywu-a za jakiś czas kupię sobie lepszy.
Aparat będzie wykorzystywany do "widoczków",zapolowania na zwierzynę (to za jakiś czas-ale mieszkam na skraju Stumilowego Lasu )-no i eksperymentów.
Najbardziej zależy mi na :
-ergonomii
-jak najbardziej pancernej obudowie
-język polski (ewentualnie niemiecki) w menu
-aha-to może dziwne-ale nie cierpię przeglądania setek zdjęć na komputerze aby wybrać to ostre etc-wiem że najlepszy ekranik LCD ma Sony ale czy np.na tym w D200 też można zauważyć dużo szczegółów ?
Jeżeli już komuś zechciało się przebrnąć przez te wypociny to może ten ktoś zechciałby mi pomóc ?Z góry dziękuję i pozdrawiam.
mnich - Nie 13 Kwi, 2008
D200 i D80 to napewno aparaty o dobrej ergonomii i wykonane z dobrch materiałów. Jasne wizjery. Intuicyjne menu.
Ja bym wybrał D200 + na początek 50/1.8. Albo dozbierał na D300, ma znakomity ekran i jest naprawdę nie dościgniony w ilości detali i jakości zdjęć nawet na wysokich czułościach.
Pozdrawiam
MM - Nie 13 Kwi, 2008
Tutaj czarny koń jest wart zachodu. Kupuj D200 a potem... dopiero się zaczną zakupy. Warto je ponieść, satysfakcja gwarantowana. Jak długo Ciebie nie będzie stać na dobre szkła to kup Canona 40D (po zwrocie kasy wyjdzie za około 2900) i do tego jasną optykę. Taki Tamron 17-50/2.8 i coś z przedziału 70-200/2.8... może też Tamron? Za 7 kzł. miałbyś te dwa szkła, Canona 40D i jeszcze na torbę lub plecak i karty pamięci wystarczy.
zoltan - Nie 13 Kwi, 2008
Hmm-jakby to powiedzieć ?-z tymi funduszami jest tak że co pewien czas zostaje mi coś czego nie zabierze bank (muszę im niestety co miesiąc jakiegoś D80 prezentować ).Wiem że D200 nie ma polskiego menu-ale czy ma niemieckie ?Ponawiam pytanie o ekranik-o ile można porównać -posiadam Nokię N95 8gb z ekranikiem o tej rozdzielczości a więc 320*240 -jakość ekranu w Nikonie jest lepsza czy gorsza ?-wiem że moje pytania mogą się wydawać naiwne-no ale cóż-jak wyżej napisałem -do momentu zakupu raczej nie będzie mi dane tego sprawdzić organoleptycznie .W tym zestawieniu znalazło się też Sony A700-jak wygląda w rzeczywistości jej wykonanie i czy jest tak samo pancerna jak D200 ?Który z tych aparatów najlepiej "leży w dłoni".Z którym z tych aparatów można używać obiektywów starszych typów -a jeżeli tak to jakich ?No cóż-trzeba mieć nerwy na "nowego w temacie"-a ja no cóż mogę jedynie podziękować za wszelkie informacje.
MM - Nie 13 Kwi, 2008
D200 jest aparatem jakby idealnym dla kreatywnego fotografa. Konkurencja tutaj odpada w przedbiegach.
KaleSony - Nie 13 Kwi, 2008
A700 ma super ekranik, stabilizację w body i możesz podpiąć pod ten sprzęt super tanie stare obiektywy minolty ( pancerne ). Jest to najlepsze rozwiązanie cena/efekt. D200 darowałbym sobie, stary sprzęt, który bardziej funkcjonuje jako aparat legenda, jego czasy świetności już dawno minęły.
igorax - Nie 13 Kwi, 2008
...ale pancerne będzie D200 i troche 40D.
zoltan - Nie 13 Kwi, 2008
@KaleSony-a jak wygląda "pancerność" Sony ?( z tym Sony jest taka sprawa że mogę go mieć w supercenie-ale kompletnie nie mam pojęcia jak jest wykonany-owszem czytałem testy-ale czytać a dotknąć robi wielką różnicę)-może tak-co będzie jeżeli któryś z tych w/w aparatów spadnie mi na jakiś podmokły teren ?-w kałużę znaczy (pytanie jak najbardziej zasadne bo mieszkam o rzut średnio obciążonym beretem od Biebrzańskich bagien)-który to przetrzyma ?
MM - Nie 13 Kwi, 2008
zoltan napisał/a: | @KaleSony-a jak wygląda "pancerność" Sony ?( z tym Sony jest taka sprawa że mogę go mieć w supercenie-ale kompletnie nie mam pojęcia jak jest wykonany-owszem czytałem testy-ale czytać a dotknąć robi wielką różnicę)-może tak-co będzie jeżeli któryś z tych w/w aparatów spadnie mi na jakiś podmokły teren ?-w kałużę znaczy (pytanie jak najbardziej zasadne bo mieszkam o rzut średnio obciążonym beretem od Biebrzańskich bagien)-który to przetrzyma ? |
Radzę ignorować tego pana bo gdyby sonolta robiła samoloty to też byłyby "najlepsze". To przesiąkniętę do granic rozsądku wciskanie ludziom wynalazków sonolty i wmawianie ich zalet rozbawia każdego kto miał w ręku inne aparaty.
KaleSony - Nie 13 Kwi, 2008
zoltan napisał/a: | @KaleSony-a jak wygląda "pancerność" Sony ?( z tym Sony jest taka sprawa że mogę go mieć w supercenie-ale kompletnie nie mam pojęcia jak jest wykonany-owszem czytałem testy-ale czytać a dotknąć robi wielką różnicę)-może tak-co będzie jeżeli któryś z tych w/w aparatów spadnie mi na jakiś podmokły teren ?-w kałużę znaczy (pytanie jak najbardziej zasadne bo mieszkam o rzut średnio obciążonym beretem od Biebrzańskich bagien)-który to przetrzyma ? |
A700 jest ze stopu magnezu. Nigdy nie rzucałem aparatów w kałużę testując ich pancerność.
D200 w tej kategorii pewnie by najlepiej się sprawdził, ale czy podpięty obiektyw do D200 również wyszedłby z tego cały? Wątpię. Jak lubisz łazić po lasach to weź pod uwagę, że takie noszenie kobylastego D200 wcale nie jest wygodne.
[ Dodano: Nie 13 Kwi, 2008 ]
MM napisał/a: | zoltan napisał/a: | @KaleSony-a jak wygląda "pancerność" Sony ?( z tym Sony jest taka sprawa że mogę go mieć w supercenie-ale kompletnie nie mam pojęcia jak jest wykonany-owszem czytałem testy-ale czytać a dotknąć robi wielką różnicę)-może tak-co będzie jeżeli któryś z tych w/w aparatów spadnie mi na jakiś podmokły teren ?-w kałużę znaczy (pytanie jak najbardziej zasadne bo mieszkam o rzut średnio obciążonym beretem od Biebrzańskich bagien)-który to przetrzyma ? |
Radzę ignorować tego pana bo gdyby sonolta robiła samoloty to też byłyby "najlepsze". To przesiąkniętę do granic rozsądku wciskanie ludziom wynalazków sonolty i wmawianie ich zalet rozbawia każdego kto miał w ręku inne aparaty. |
?? Daruj sobie.
tutaj można przeczytać o przewadze A700 nad D200 i 40D
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=1619
mavierk - Pon 14 Kwi, 2008
Ja tam bym brał d200 i w sumie głęboko nad nim rozważam, bo aż tak bardzo mi iso 6400 z d300 nie trzeba KaleSony napisał/a: | D200 w tej kategorii pewnie by najlepiej się sprawdził, ale czy podpięty obiektyw do D200 również wyszedłby z tego cały? | to jest jeden z Tych twoich dzisiaj lepszych żartów Minolta owszem ma spoko szkiełka tanie i jasne i... niesamowicie wolne i niesamowicie głośno ostrzące, a wyjątki potwierdzają tą regułę (notabene których szybsze ekwiwalenty z nikona są albo tańsze, albo w tej samej cenie - i to dostępne nówki)
igorax - Pon 14 Kwi, 2008
KaleSony napisał/a: | tutaj można przeczytać o przewadze A700 nad D200 i 40D
|
a w pozostałych wątkach o przewadze d200 i 40d nad a700;
dawid_ - Pon 14 Kwi, 2008
Bardzo podoba mi się marketing Sony. Tak usilnie promują swoje produkty, że odciska się to w świadomości ludzi. Przyszedł wczoraj do mnie (FJ) pan, wziął do ręki a350 i spytał tylko jak się włącza podgląd, po czym używał aparatu jak kompaktu. Próbowałem delikatnie mu wyjaśnić że live-view przydaje się tylko w bardzo specyficznych warunkach i że wkrótce doceni zalety wizjera. Niestety w zamian dostałem długi wywód na temat tego, że wyświetlacz jest lepszy..
Częścią tego marketingu jest pan KaleSony. Robi tutaj bardzo dobra (dla Sony) robotę, czego nie można powiedzieć o ustawionych w sklepie promotorach Sony i wielkich ekranach maglujących w kółko reklamę a350. Obsługujący tam młodzi ludzie nie tylko nie mają zielonego pojęcia o produktach Sony i fotografii, ale często też o prawidłowym wysławianiu. Sam byłem świadkiem takiej rozmowy:
Promotor: proponuję panu Sony A350. Myślę że to najlepszy aparat.
Klient: Dlaczego?
Promotor: ekhmm.. bo ja jestem z Sony.
Efekt jest taki że w życiu nie sprzedałem żadnej lustrzanki Sony.
"Aparat legenda" to może być w najlepszym razie za dwa lata mój E-1, ale nie D200.
Proponuję więc nie karmić trola. Sony samo się dobije promotorami
MC - Pon 14 Kwi, 2008
Drogi Dawidzie! Niestety post niezbyt Ci wyszedl. Nikon D200 o ktorym wspomniales jest w pewnym sensie legenda. Ale Ty pewnie miales na mysli A200... A jezeli tak, to tylko wspolczuc uzytkownikom Olka, ze porownuja swoj "topowy" model z entry level Sony
dawid_ - Pon 14 Kwi, 2008
Nie. Miałem na myśli D200. KaleSony próbuje nas tu przekonać że ten aparat funkcjonuje jako legenda i ludzie kupują go dla nazwy, a nie ze względu na wysokie wartości użytkowe, co jest oczywiście bzdurą. Dwa lata i już legenda? 5D to może być legenda, ALE nawet pomimo to oferuje lepszą jakość obrazu, niż gówniane a700..
MM - Pon 14 Kwi, 2008
A700 nie jest gówniane, jest solidne. Tylko w tej kategorii cenowej przegrywa z Canonem i Nikonem. Za kilka lat czegoś się nauczy i może być ciekawie.
igorax - Pon 14 Kwi, 2008
...też nie uważam D200 za legendy.
a i zgadzam się też z Dawidem, że Sony bardzo agresywną politykę marketingową, i dotyczy to nie tylko rynku aparatów, ale i innych rzeczy; Sony to olbrzymia korporacja którą stać na robienie lepszej, większej reklamy - która jest niczym innym jak robieniem wody z mózgu -ale reklamy używają wszyscy... Canon, Nikon, Olympus itd itp
Nigdy nie mówiłem, że Sony produkuje zły sprzęt, ale tacy ludzie jak p. KaleSony wystarczająco mocno psują mi krew swoimi wypowiedziami.
mnich - Wto 15 Kwi, 2008
igorax napisał/a: | Nigdy nie mówiłem, że Sony produkuje zły sprzęt, ale tacy ludzie jak p. KaleSony wystarczająco mocno psują mi krew swoimi wypowiedziami. |
a ja traktuje to jako nie zobowiązujaca rozrywkę, odpoczynek od myślenia
MC - Wto 15 Kwi, 2008
Coz, mi tez smiac sie chce z postow "gaciowego".
Dawid, mimo wszystko uwazam, ze nie masz racji. A700 to nie osmy cud swiata, ale nazwanie go g**ym jest jak lokata. Bez sensu. I nienajlepiej swiadczy o Tobie.
dawid_ - Wto 15 Kwi, 2008
Może a700 nie jest taki zły, ale zdecydowanie przegrywa z Canonem i Nikonem.
Sony musi się jeszcze wiele nauczyć i w ramach tego powinno zamiast tego plastiku (100/200/300/350) serwować amatorom przyzwoite, solidne i w miarę tanie puszki, tak jak to robi Olympus i Pentax. W końcu to ich miejsce ma nadzieję zająć Sony.
Przypatrzmy się na chłodno ofercie dla amatorów Sony i Nikona:
A350
+ czyszczenie matrycy
+ stabilizacja
+ live-view
- wykonanie
- ergonomia
- wizjer
D80
+ wizjer
+ AF
+ ergonomia
+ pomiar światła
- brak czyszczenia matrycy
- brak stabilizacji w korpusie
- brak live-view
Wystarczy się zastanowić które z tych cech są dla nas ważniejsze (czysto użytkowe). Dla mnie wybór jest oczywisty: D80. Trzeba pamiętać że ta konstrukcja ma już 2 lata. Skoro wielki koncern Sony nie potrafi swoją ofertą przebić "starego", amatorskiego D80, to znaczy że Nikon może spać spokojnie. Na szczęście ciągle jeszcze nie tylko pieniądze robią aparaty. Liczy się też doświadczenie.
Sony zwietrzyło łatwy biznes. Jest moda na lustrzanki - kupujemy minoltę i robimy lustrzanki! Kogo najłatwiej nabić w butelkę? Amatora! Hmm.. trzeba mu dać coś, co kosztuje niewiele i na czym się znamy - elektronika! Dodatkowo klient ma nie czuć się zagubiony po przesiadce z kompaktu. Wniosek jest prosty - dajmy mu podgląda na wyświetlaczu i stabilizację obrazu. Dodatkowo można włączyć na stałe ciągłe ostrzenie, aby nie musiał o tym myśleć. Efekt jest taki, że ludzie kupują a350, tylko dlatego że w reklamie widzieli jak jakaś pani trzyma aparat "normalnie" przed sobą. Reszty i tak nie zauważy.. takie detale techniczne jak szybkość AF, czy pomiar światła nie będą miały znaczenia. Wykonanie z resztą też. Klient latami ściskał plastikowe obudowy kompaktów, był czas przywyknąć..
skasowany - Wto 15 Kwi, 2008
Czy ktos moze mi powiedziec w czym ten Sony A700 jest taki zly???
dawid_ - Wto 15 Kwi, 2008
Nie jest zły. Jest nawet bardzo dobry, ale konkurencyjne oferty są lepsze. Porównaj choćby z D300.
MC - Wto 15 Kwi, 2008
Ale D300 jest drozsze. W chwili obecnej dostajemy ponadto gripa za 1zl, a ten jest wyjatkowo udany.
zoltan - Wto 15 Kwi, 2008
Pax,pax Panowie-poczytałem ostatnimi czasy testy D300-i normalnie zakochałem się -to jest coś dla mnie-a ile guzików i możliwości ustawień -a tak poważnie-czy istnieje szansa że ten korpus (z jakimś szkłem) spadnie poniżej 5 tys w najbliższej przyszłości ?Nawet malutka szansa ?
MM - Wto 15 Kwi, 2008
Jak ktoś chce wejść w jakiś system i może wydać na aparat około 5 kzł to niech kupuje D300 w ciemno. Ten korpus odstaje o milę od konkurencji i brak stabilizacji jest najbardziej błachym argumentem w porównaniu do jego osiągów i możliwości.
mavierk - Wto 15 Kwi, 2008
jak ktoś może wejść w system z 5k na aparat i 6k na obiektywy, to niech bierze d80/d200 + zestaw stałek + jasne zoomy
mnich - Sro 16 Kwi, 2008
zoltan napisał/a: | Pax,pax Panowie-poczytałem ostatnimi czasy testy D300-i normalnie zakochałem się -to jest coś dla mnie-a ile guzików i możliwości ustawień -a tak poważnie-czy istnieje szansa że ten korpus (z jakimś szkłem) spadnie poniżej 5 tys w najbliższej przyszłości ?Nawet malutka szansa ? |
Narazie we Wrocławiu w zaufanym sklepie foto za 5700, ale można się potargować.
minimalguy - Sro 16 Kwi, 2008
mnich napisał/a: |
Narazie we Wrocławiu w zaufanym sklepie foto za 5700, ale można się potargować. |
Mnichu, ale to cena z gripem? Bo jak bez to niezbyt atrakcyjna jak na zaufany sklep. W fotojokerze samym który nie jest najtańszym sklepem body kosztuje 5444 pln. Ostatnio to popełniłem mały błąd, że odwiedziłem własnie wspomniany wyżej sklep. Wziąłem do ręki D300 z gripem i traf chciał, że mieli zapięte akurat moje szkiełko 17-55 jak zobaczyłem jak autofokus dosłownie "wieje" i podejrzałem zdjęcie na telewizorze z tyłu body to od tamtej pory spać nie mogę spokojnie. 300-ka śni mi się każdej nocy już... ech jeszcze muszę się trochę pomęczyć ale cierpliwość popłaca. D200 kusi mnie strasznie swoją ceną bo mógłbym go już mieć w tej chwili praktycznie, ale nie chcę potem żałować
mnich - Sro 16 Kwi, 2008
minimalguy, cena na dzień dzisiejszy może być już nie aktualna. Wtedy jak byłem tam 2-3 tygodnie temu mniej więcej tak stało. Oczywiście pewnie dało by sie utargować 2 stówki, ale cana była bez gripa. Co do samego D300 to tez zakochałem się w nim po obejżeniu w fotojokerze, potem test na optyczne... i wiedziałem że muszę go mieć też nie mogłem spać wart każdej wydanej złotówki.
Wujek_Pstrykacz - Sro 16 Kwi, 2008
W FJ ta cena D300 to już przynajmniej ze trzy miechy jest.
MM - Sro 16 Kwi, 2008
W http://www.fotoaparaciki.pl/ kupisz tego D300 za 5300
mavierk - Sro 16 Kwi, 2008
MM napisał/a: | D200 jest aparatem jakby idealnym dla kreatywnego fotografa. Konkurencja tutaj odpada w przedbiegach. | Sory, że odnoszę się do tak dawnego posta, ale jak to jest z Fuji s5 pro - lepszy zakres tonalny, mniejsze szumy - dla takich jak ja sprzęt idealny..
mnich - Sro 16 Kwi, 2008
Zapomniałem dodać że w tamtym sklepie dają 2 lata gwarancji i wszystkie sprawy serwisowe załatwia się przez sklep.
minimalguy - Sro 16 Kwi, 2008
dokładnie to 5349 ale pewnie Ty MM i tak mniej zapłaciłeś
k_u_b_a - Sro 16 Kwi, 2008
IMO w tym momencie ze średniaków jakbym miał wybierać to tylko D300 - tylko nie wiem jak elki zamocować do niego
MM - Czw 17 Kwi, 2008
minimalguy napisał/a: |
dokładnie to 5349 ale pewnie Ty MM i tak mniej zapłaciłeś |
Dla każdego z tego forum cena będzie 5300
zoltan - Pią 18 Kwi, 2008
No i chyba jednak będzie D300 z obiektywem 50mm f/1.8 (dobry jest ten obiektyw ?).Cena w FJ to 5210 zł-a może jest ktoś z Białegostoku (tam będę dokonywał zakupu) kto zna lepszy sklep (czyt. niższą cenę )niż FJ ?Z góry dziękuję.
mnich - Sob 19 Kwi, 2008
zoltan napisał/a: | No i chyba jednak będzie D300 z obiektywem 50mm f/1.8 (dobry jest ten obiektyw ?). | Obiektyw jest bardzo dobry- za tak małe pieniądze. Super ostry na f/5
dawid_ - Sob 19 Kwi, 2008
FJ 4988zł
minimalguy - Sob 19 Kwi, 2008
zoltan napisał/a: | No i chyba jednak będzie D300 z obiektywem 50mm f/1.8 (dobry jest ten obiektyw ?).Cena w FJ to 5210 zł-a może jest ktoś z Białegostoku (tam będę dokonywał zakupu) kto zna lepszy sklep (czyt. niższą cenę )niż FJ ?Z góry dziękuję. |
Niestety w Białymstoku lepszego sklepu nie znajdziesz W FJ dadzą Ci bez problemu przetestować sprzęt na terenie sklepu, tylko obsłudze nie mozna robić zdjęć. Jak chciałem sprawdzić jak wygina głowy w sigmie 10-20 na 10mm to musiałem innych "zwiedzających" sklep poprosić o pozowanie. Dadzą Ci też odczytać karte, żeby sobie dokładnie obejrzec zdjęcia. Polecam ten sklep w Galerii Białej, jest większy i nie ma tam takiego tłoku co w Auchan.
MM - Sob 19 Kwi, 2008
No to FJ pojechał z ceną D300. Mam tylko nadzieję, że "nie ciągną" tego z Chin
minimalguy - Sob 19 Kwi, 2008
dawid_ napisał/a: | FJ 4988zł |
O kurde "popuścili"
Za 5210 dają do tego 50mm 1.8 ale jest to wersja starsza bez "D" w sumie to nie wiem czy lepsza czy gorsza, ale coś tam chyba jest inaczej z pomiarem światła, tak kiedyś słyszałem
..i co z tego, skoro go nikt go nawet nie ogląda. Sprzęt profi to sobie osoba zainteresowana zobaczy na targach lub u znajomego i sama zamówi. Tego się nie kupuje z przypadku, jak kompaktu lub D40.
minimalguy napisał/a: | Dadzą Ci też odczytać karte | Ja nawet na cd, za darmo, jej zawartość nagrywam .. generalnie jak nie ma dużego ruchu, to można sobie przyjść z body (tak po 19.00) i mierzyć każdy obiektyw i robić zdjęcia, następnie przeanalizować je sobie w domu.
Spotkałem się z opiniami klientów, że jeden D300 szumi w innym stopniu niż drugi. Mamy tylko jednego, bo już bym to sprawdził.
MM - Sob 19 Kwi, 2008
dawid_ napisał/a: | ..i co z tego, skoro go nikt go nawet nie ogląda. Sprzęt profi to sobie osoba zainteresowana zobaczy na targach lub u znajomego i sama zamówi. Tego się nie kupuje z przypadku, jak kompaktu lub D40. |
D300 się nieźle sprzedaje - oczywiście nie tak jak Canon 40D (ale to przez promocję Canona).
Sklepy FJ są dla mnie takie trochę "marketowe" i ja je zaliczam do niższej kategorii specjalistrycznych. To ma bardziej związek w umiejscowieniem tych sklepów i typem klientów.
MM napisał/a: | Sklepy FJ są dla mnie takie trochę "marketowe" i ja je zaliczam do niższej kategorii specjalistrycznych. To ma bardziej związek w umiejscowieniem tych sklepów i typem klientów. |
Racja! Dlatego rzucam niebawem tę robotę
Ponawiam pytanie:
Spotkałem się z opiniami klientów, że jeden D300 szumi w innym stopniu niż drugi. Słyszeliście coś o tym? Mamy tylko jednego, bo już bym to sprawdził.
MM - Sob 19 Kwi, 2008
Pewnie klienci mieli włączone różne stopnie odszumiania
Miałem wczoraj tego pana w sklepie: http://nikon.org.pl/showthread.php?t=55369 i zadał mi to samo pytanie..
MM - Sob 19 Kwi, 2008
Na podstawie takich "informacji" ktoś wyciąga takie wnioski... nic tylko pogratulować
zoltan - Wto 22 Kwi, 2008
No tak-jeszcze parę dni i nastąpi dzień w którym moja kieszeń zrobi się cieńsza od błony 35 mm -w związku z nieuniknionym drenażem w/w mam jeszcze parę pytań do Szanownych Forumowiczów -gdyby tak ktoś mi powiedział dlaczego koniecznie chcę wydać o ponad 1000 zł więcej na D300 zamiast A700 -znaczy żeby tak ktoś wypunktował i zadał K.O Sonemu-tak cios po ciosie udowodnił że dobrze robię .Naprawdę wielka prośba.
Następna sprawa-szkło-raczej przesądzone jest że będzie 50mm f/1.8 ,krótkiego na razie nie potrzebuję (nie stać mnie )-ale czy moglibyście mi doradzić coś z zakresu 70-200~300 mm-na ptaszki i inne łosie -coś na początek-jak się wzbogacę to zmienię (ale naprawdę coś niskobudżetowego-no ale jednocześnie cobym nie przeklinał dnia w którym się na tym forum zarejestrowałem ).Z góry bardzo dziękuję.
minimalguy - Sro 23 Kwi, 2008
zoltan napisał/a: | No tak-jeszcze parę dni i nastąpi dzień w którym moja kieszeń zrobi się cieńsza od błony 35 mm -w związku z nieuniknionym drenażem w/w mam jeszcze parę pytań do Szanownych Forumowiczów -gdyby tak ktoś mi powiedział dlaczego koniecznie chcę wydać o ponad 1000 zł więcej na D300 zamiast A700 -znaczy żeby tak ktoś wypunktował i zadał K.O Sonemu-tak cios po ciosie udowodnił że dobrze robię .Naprawdę wielka prośba.
Następna sprawa-szkło-raczej przesądzone jest że będzie 50mm f/1.8 ,krótkiego na razie nie potrzebuję (nie stać mnie )-ale czy moglibyście mi doradzić coś z zakresu 70-200~300 mm-na ptaszki i inne łosie -coś na początek-jak się wzbogacę to zmienię (ale naprawdę coś niskobudżetowego-no ale jednocześnie cobym nie przeklinał dnia w którym się na tym forum zarejestrowałem ).Z góry bardzo dziękuję. |
Na temat D300 to za parę dni coś Ci napisze, bo właśnie zamówiłem Niskobudżetowe szkło na ptaszki? No ja nie wiem w przedziale około 2 tys z jasnych szkieł to chyba tylko tokina 50-135 lub sigma 50-150 tylko, że do ptaszków stanowczo za krótkie. Chyba jednak nikkor 70-300 VR. Teraz nowego dostanie za 1600~1700 pln. Ja moge polecić to szkło-dla amatora wypas. Sam właśnie je sprzedałem teraz w zestawie z D50 bo doszedłem do wniosku, że długich ogniskowych powyżej 150mm i tak nie używam i zamówiłem sobie D300. Tele sobie odpuszcze a do portretu bedę robił zakusy na Nikkora 135mm f 2.0 DC Ponoć całkowity wypas.
Pytanie do MM: Czy bawiłes się może wspomnianym wyżej nikkorem?
MM - Sro 23 Kwi, 2008
Nie bawiłem się wspomnianym wyżej Nikkorem
mnich - Sro 23 Kwi, 2008
zoltan w tej chwili Nikon ( i Canon ) w porównaniu do Sony'ego to prawdziwe SYSTEMY- wybór akcesorii, obiektywów itd.
D300- Świetny system pomiaru światła- wiem bo posiadam.
- Umożliwia dokłądną konfiguracje ostrzenia z każdym obiektywem ( w razie problemów) - Sigma, Tamron, Tokina- z obiektywami "firmowymi " nie ma raczej problemów.
- Jakość użytych materiałów i ogólne wrażenie solidności oraz ( sprawdzona ) wytrzymałość na wilgoć, wstrząsy itd.
- i oczywiście przyjemniejsze ziarno w wysokich czułościach niż "placki" w A700- owszem kwestia gustu, ale dzięki temu mozna zaobserwować więcej szczegółów
Wujek_Pstrykacz - Sro 23 Kwi, 2008
Im więcej sobie testuje A700 to dochodze do wniosku że coś jednak Sony zepsuła. Na pewnoi jakość obrazu nie jest najlepsza(dziwne zabarwy na ciemnych powierzchniach). Jakośc wykonania jest OK. Ale to nie wszystko.
zoltan - Sro 23 Kwi, 2008
Dobra-przekonaliście mnie -będzie na 100 % D300-tym bardziej że trafiłem na taką stronę http://www.foto-ptaki.pl/...=126&Itemid=101 .
Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego co na ptaszki potrzeba-ale jeszcze lepiej zdaję sobie sprawę z tego że mój portfel zaczyna momentami popadać w anoreksję .
?
@minimalguy-hmm -a jak już będziesz go miał tzn.D300 to podzielisz się wrażeniami ?-tzn. tak jak napisałeś za te kilka dni-a może parę dni -ja mam odebrać swój 30.04 tak jak polecałeś w Galerii Biała.
minimalguy - Czw 24 Kwi, 2008
OK Właśnie rozpakowałem D300 i trochę postrzelałem. Wrażenia na gorąco:
Razem z lampą i 17-55 trochę waży, czuć w łapach większy ciężar po przesiadce z D50. Ogólnie to aparat aż mnie "przestraszył" w porównaniu do mojego poprzedniego korpusu to jest po prostu tak jakbym wsiadł z zatłoczonego latem mpk-u bez okien do maybacha Wrażenia jak najbardziej pozytywne. Wizjer wali na kolana, po menu jeszcze chyba z tydzień będę chodził zanim wszystko odkryję Trochę ciężko się przyzwyczaić do dwóch pokręteł, wcześniej wciskałem guzior i kręciłem kółkiem, zeby zmieniać przysłone teraz mogę w manualu i czas i przysłonę mogę regulować na raz a to wymaga synchronizacji w paluchach chociaż tamto rozwiązanie z D50 nie było też takie złe. W D50 czasami jak chciałem powiększyć fotke to zdarzało mi się przekręcić ISO na 1600 bo wymagało to użycia kombinacji przycisków a tu tylko leciutko wciskam lupe i od razu jest powiększenie. Widać od razu za co się płaci. Idę trochę polatać po instrukcji :D:D nie wiem jak zasnę i jeszcze jutro cały dzień w pracy... dobrze, że pierwsza zmiana to dłuższy weekendzik będzie do robienia fotek AAA pomiar światła działa rewelacyjnie.
MM - Czw 24 Kwi, 2008
Ja mam ustawione szybkie powiększanie pod wybierakiem wielofunkcyjnym. Do tego pod dolnym funkcyjnym z przodu mam tryb wyboru ilości punktów AF-u i "przejście" na pomiar punktowy. Polecam bo jak dla mnie jest praktyczne.
Funkcja 3D działa .... zajebiaszczo Sprawdź sobie na samolotach albo samochodach.
minimalguy - Sob 26 Kwi, 2008
Potwierdzam "zajebiaszczość" funkcji 3D ale testowałem na samochodach, na samoloty niestety szkiełko "odrobinke" za krótkie i miasto za wioskowate. Niestety w tym Białymstoku to się specjalnie nic nie dzieje. Jakie miasto takie lotnisko Musze się bardziej wyszkolić tylko w ocenianiu temperatury światła zastanego, niestety auto w mocno słoneczny dzień jak dzisiaj nie działało najlepiej, więc operowałem na kelvinach. Jakieś 5200 i było w miare ok w cieniu ciut więcej. Kwestia czasu i praktyki W ogóle to już kocham ten aparat :D:D Teraz "tylko" jeszcze 70-200 VR brakuje do szczęścia chociaż napaliłem się na tego nikkora 135mm DC f/2 to musi taki odpowiednik 135L chyba. Światełko jak na taka ogniskową to zarąbiste
MM - Sob 26 Kwi, 2008
No niestety automat WB w D300 moim zdaniem leży i kwiczy porównując go do Canona... Skóra ludzka często wychodzi TRAGICZNIE przy nietypowym warunkach oświetleniowych. Jak jest czas to z każdym aparatem da się to wyprostować, ale jak czasu brakuje? Zostają na szczęście RAW-y.
minimalguy - Nie 27 Kwi, 2008
MM napisał/a: | No niestety automat WB w D300 moim zdaniem leży i kwiczy porównując go do Canona... Skóra ludzka często wychodzi TRAGICZNIE przy nietypowym warunkach oświetleniowych. Jak jest czas to z każdym aparatem da się to wyprostować, ale jak czasu brakuje? Zostają na szczęście RAW-y. |
Na szczeście auto z lampą działa wyśmienicie. W ostrym słońcu z SB 800 kolory są idealne, oczywiście na synchronizacji autofp z krótkimi czasami Z resztą nie tylko w słońcu. Mogę powiedzieć, że w ciemnym pokoju czy przy żarowym świetle też z lampą D300 radzi sobie świetnie.
zoltan - Czw 01 Maj, 2008
No tak-następny użytkownik D300 melduje się -pierwsze wrażenia-NIESAMOWITA ergonomia-poszedłem najpierw do Media Markt na "macanie"-przetestowałem chyba wszystko co tam mieli -i ciekawostka -byłem święcie przekonany że to A700 będzie najlepiej leżeć w ręce-a tu taka niespodziewanka-menu jak menu-bardzo rozbudowane-ale jeżeli człowiek który przez ostatnie (prawie) 20 lat nie trzymał lustrzanki w ręce (znaczy ja)-poradził sobie z wieloma ustawieniami-ba nawet trochę fotek pstryknął -poradził sobie-to nie jest tak źle i myślę że w dosyć krótkim czasie poznam wszystkie (albo prawie) funkcje tego aparatu.AF-bardzo szybki,przednie pokrętło troszkę mi nie leży,tylne ok (ciut cięzko się kręci),raz zobaczyłem jak działa LV (i więcej nie chcę-od tego jest lustrzanka aby gapić się w wizjer ),zdjęcia bardzo zacne robi -ba nawet w ciemnościach widzi.
PS.Kiedy znajdę czas aby troszkę pofocić ?:(-okrutne jest życie na wsi
MM - Pią 02 Maj, 2008
Jak do tej pory dla mnie największy babol w D300 to umiejscowienie przycisku do ISO. Niech sobie będzie na upartego tam gdzie jest, ale już udręką jest brak jego przekierowania pod przycisk funkcyjny. W Canonie jest to o niebo lepiej zrobione. Przy pracy z długimi tele, kiedy lewa ręka podpiera obiektyw zmiana ISO jest wnerwiająca (wolę robić to samemu a nie na auto).
zoltan - Sob 03 Maj, 2008
No fakt z tym ISO to racja zapewne (kiedyś też mnie to czeka )-a tak przy okazji-w moim pudełku znalazła się pełna wersja Capture NX-jak rozumiem nie ma ona polskiej wersji językowej (nie bez tego żebym niemieckiej nie rozumiał )-ale...
mnich - Sob 03 Maj, 2008
MM, też mnie boli ten przycisk ISO na górze, a najbardziej niemożnośc wykorzystania do tego któregoś z przycisów funkcyjnych. Może kiedyś jakiś update firmware'u to rozwiąże.
zoltan - Nie 18 Maj, 2008
Tak sobie pomyślałem-a może ktoś z szanownych forumowiczów ma doświadczenia jakoweś z duetem D300+np.70-300 VR (albo czymś porównywalnym-czyt.jak najostrzejszym).
A może zechce się owym dośwaiadczeniem podzielić ?
Pytam bo ostatnimi podpiąłem Sigmę 70-300mm F4-5.6 -ot tak gwoli przetestowania (akurat nawinęła się pod rękę)-no i zauważyłem że ten D300 bezlitośnie obnaża słabszą optykę (tak właściwie to od razu zapragnąłem założyć z powrotem 50/1.8).
No i właśnie stąd moje pytanie-zapewne w najbliższym czasie będę owego Nikkora kupował (ze względów finansowych zapewne w USA)-a może jest jakiś obiektyw (w tym przedziale cenowym i o tej ogniskowej) który w/w nie ustępuje (a najlepiej przewyższa ) ?
Z góry dziękuję za wszelkie informacje.
@Minimalguy-bardzo dziękuję za PM-sorry że nie odpisałem
MM - Nie 18 Maj, 2008
Ja polecam do D300 Nikkora 70-200/2.8 VR. Wyśmienity zestawik. Do tego dokup sobie TC 2 i masz 400mm. Jakość spada, ale i tak tragicznie nie jest.
zoltan - Nie 18 Maj, 2008
Cena -ale mam nauczkę -zachciało mi się drogiego body to teraz będę płakał i płacił za drogie szkła -ale fakt- jak to już wyżej pisałem -ten Nikon jest bezlitosny.
W każdym bądź razie dziękuję-ciekawe jak cena za Wielką Kałużą-zaraz sprawdzę
heding - Pon 19 Maj, 2008
A tak żeby się tu przykleić, jak często profi zmieniają puszkę po wystrzelaniu ilu fotek [nie myślę o zmianie całkowitej, ale o ewentualnym kupowaniu tego samego modelu]
Czy to matryca zwykle siada, czy mechanizm? A może tylko matryca do wymiany?
MM - Pon 19 Maj, 2008
Znajomy fotoreporter zanim kupił 1D Mark III to dwa razy zmieniał migawkę (bo padła) i raz okładziny (dla estetyki) w swoim Canonie 20D. Migawka to norma, reszta mechanizmów w Canonie okazała się nie do zajechania. Aparat kupił amator i chodzi mu teraz jak błyskawica
MM napisał/a: | Migawka to norma |
A ilościowo da się to jakoś zmierzyć, ile wytrzyma strzałów?
Przypuszczam, że migawka to od seryjnych...a D3 ma o ile się nie mylę 11/s to pewnie też może być najsłabsze ogniwo....w D300 jeszcze nic [odpukać] nie odmówiło posłuszeństwa???
MM - Pon 19 Maj, 2008
Migawka w 20D powinna wytrzymać do 100.000 "strzałów". Reporterskie maszyny są obliczone na 300.000 zdjęć. Wymiana migawki to około 700 zł. Ten 20D zrobił ponad 200.000 zdjęć...
D300 dłuuuugo jeszcze będzie niezawodne, jak aparat chodzi przez pierwszy miesiąc w moich łapkach to znaczy, że będzie działał przez lata
dla niektórych 100 000 albo 300 000 to całe życie.....
a że D300 niezawodne to tylko mnie cieszy
minimalguy - Wto 20 Maj, 2008
Pisałem to już w jednym temacie, ale naiszę też i tutaj. Otóż mój D300 padł po pięciu dniach użytkowania Najprawdopodobniej posadziła go karta pamięci, która z resztą też się zepsuła. Aparat sprzedawca wymienił mi na nowy. Karte też dostałem nową. Gorsza sprawa jest taka, że karta którą miałem to był San disk Extreme III 8GB. Czyli rekomendowana przez nikona na ich stronie. Kiedy w FJ odbierałem karte z wymiany rzuciłem do sprzedającego hasło, że chyba ta karta posadziła moje body a on do mnie na to, że w ich sklepie juz mieli taki przypadek. Też D300 i też san disk extreme III tylko, że 4 GB. W jednej małej wiosce jak Białystok 2 takie przypadki? Ciekawe ile na świecie? Usterka objawiła się początkowo tym, że po klapnięciu migawki na wyświetlaczu pokazywał się komunikat: "Folder nie zawiera żadnych zdjęć". Aparat nie czytał w ogóle innych kart. Przy próbie wyłączenia aparatu wyświetlacz monochromatyczny wciąż się świecił i pokazywał wszystkie nastawy. Trzeba było wyjąć baterie. Bateria po świeżym naładowaniu po 15 minutach łażenia po menu i resetowaniu aparatu pokazywała 60% naładowania. Po godzinie zjechało do 30%. Po tym już aparat chyba zaliczył zgon bo już nie dał się nawet włączyć. Aż strach pomyśleć co by było jakbym go sobie sprowadził zza popularnej "kałuży". Teraz wszystko chodzi cacy.
zoltan - Wto 02 Gru, 2008
Witam ponownie-chciałbym znów skorzystać z rad Szanownych Forumowiczów !
Od pewnego czasu używam sobie D300 (z obiektywami 50 i 70-300)-robię zdjęcia zwierzątek,drzewek czasem nieba gwiaździstego nademną -ale-no właśnie małe ale-Rodzinka suszy mi głowę że jeżeli mam już TAKI sprzęt to powinienem też od czasu do czasu uwieczniać Imprezy Rodzinne etc(do kotleta znaczy zdjęcia których nie cierpię-no ale czegóż się nie robi dla świętego spokoju ).Co prawda posiadam Nikkora 50/1.8 ale niestety w pomieszczeniach jest za "długi",druga sprawa-kompletnie nie używam lampy (taka specyfika moich zdjęć-plener).Z racji tego że nie będę tych zdjęć traktował priorytetowo więc nie mam zamiaru wydawać na nie zbyt dużo pieniążków-czytałem ostatnio test Nikkora 18-105 VR coś tam coś tam i ponoć wypadł nieźle ,znalazłem też tanią lampę SB-400 (wiem,wiem to profanacja D300 -ale patrz powyżej) i teraz pytanie -czy ktoś używa może takiego zestawu a jeżeli nawet nie to czy ktoś może mi naświetlić wady i zalety (cena ) w/w rozwiązania (że ciemny to ja wiem-ale to tylko kotlet...)Pozdrawiam.
9
mnich - Wto 02 Gru, 2008
No miło powitać spowrotem.
Ile chcesz wydać?
zoltan - Wto 02 Gru, 2008
Tak jak w poście powyżej-ok 1000 PLN-obiektyw kosztuje w FJ 848 a lampa 177 (tej lampy właśnie się boję-nadaje się toto do czegoś ?)
MC - Wto 02 Gru, 2008
zoltan, ja sie na tych lampach nie znam, ale jesli to jest to co mysle, to szkoda pieniedzy.
minimalguy - Sro 03 Gru, 2008
Do kotleta to może kup kita 18-55VR ale lampe weź co najmniej sb600!
zoltan - Sro 03 Gru, 2008
Dzięki minimalguy-właśnie zacząłem już do tej SB-600 dojrzewać -do tego 18-55 raczej nie -zresztą podepnę te szkła w FJ i się sprawdzi-ponoć te 18-105 jest tak ostre jak mój 50/1,8 ?Ciekawe jak z AF-właśnie w moim 50 lubi się gubić (tak 20 % zdjęć )
MC - Sro 03 Gru, 2008
zoltan napisał/a: | ponoć te 18-105 jest tak ostre jak mój 50/1,8 ? |
Na jakiej przeslonie? Bo na 50mm ma pewnie z f4.5 czyli ciemnawo...
zoltan - Sro 03 Gru, 2008
No trochę ogólnikowo tak napisałem-mój Nikkor 50 najostrzejszy jest przy 5,6 na 1,8 niestety mydło-ale chodziło mi o to czy w ogóle potrafi być tak ostry ten 18-105 jak właśnie 50 (podpinałem już sporo obiektywów i uwaga-żaden z nich nie potrafił wygenerować takiego obrazu jak pięćdzisiątka-jak drogi by nie był )-tak właściwie to jestem w tym obiektywie zakochany i prawie go nie odpinam ...
mavierk - Sro 03 Gru, 2008
ej, pokażcie jakieś mydło na f1.8 z tego nikkora, bo ja nie wierzę
komor - Sro 03 Gru, 2008
mavierk, mogę Ci pokazać mydło ale z mojego kanonowskiego plasticzaka 50/1,8. Oraz żyletę przy f/8 z tego samego egzemplarza.
mnich - Sro 03 Gru, 2008
ja mogę pokazac wam mydło i żylete na 1,8 ;P
komor - Sro 03 Gru, 2008
mnich, aż takie luzy ma twój egzemplarz?
mnich - Sro 03 Gru, 2008
On jest poprostu niezdecydowany. I ja to szanuje.
xD
mavierk - Czw 04 Gru, 2008
mnich napisał/a: | On jest poprostu niezdecydowany. I ja to szanuje. | Nie, to Ty się gibiesz do przodu i do tyłu
Ale tak na serio, ja chciałbym wiedzieć jak ostro to dla Was mydło, bo focę na f1.8 i nigdy nad ostrością się nie zastanawiałem. Podobnie było z Jupiterem 135/3.5 - na pełnej dziurce niby nie ostro, jednakże mój tatko ma 30 x 45 na ścianie z jupitera na pełnej dziurze i jakoś nie wygląda to źle
No ale każdemu wg potrzeb (pokażcie mi tą potrzebę)
Komor - to 50tki w ogóle mają takie wartości przysłony? 8??
(właśnie u siebie sprawdziłem.. mam do 22!!)
zoltan - Czw 04 Gru, 2008
Ja tam po prostu udaję że nie wiem że On ma przysłonę 1,8 a On o tym wie i wzamian (że niby nie wiem o co chodzi -taka męska umowa ) odwdzięcza się fantastycznymi obrazkami w każdym innym przypadku.
|
|