|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką - Szukam dobrego aparatu dla początkującego ale rozgarniętego
Defiant - Czw 12 Lis, 2015 Temat postu: Szukam dobrego aparatu dla początkującego ale rozgarniętego Szukam dobrego aparatu w cenie od 500 - 800 zł (odchyły w górę od tego przedziału akceptowane ale raczej trzymajcie się go)
1- Do fotografowania obiektów, natury, budowli
2- Jestem początkujący ale mam zmysł techniczny i szybko się uczę, więc niech to będzie coś na początek nieskomplikowanego bym dał radę ale też coś co mi pozwoli mieć dużą kontrolę nad parametrami i ich ulepszaniem jak się nauczę - może być też ukierunkowany na automat w ostateczności ale naprawdę inteligentny.
Innymi słowy, coś dla nieprzeciętniaka ale bez doświadczenia.
Proszę o świadome przemyślane wypowiedzi
Wojmistrz - Czw 12 Lis, 2015
Z takim budżetem raczej wybrałbym starą lustrzankę.
Defiant - Czw 12 Lis, 2015
a coś więcej? Uzasadnienie? Dlaczego lustrzankę skoro zakładam wątek w tej kategorii?
I czy naprawdę w tym przedziale nic nie będzie lepsze od badziewnych kompaktów po 200-400 zł?
Może się przypomnę, nie szukam mega wypasionego modelu dla ekspertów, na to jeszcze mam czas, chcę by nie był to model full auto ale by pozwolił mi robić przy moim umiarkowanym nakładzie dobre zdjęcia o wysokich parametrach.
No to uzasadnię. Systemy bezlusterkowcowe są droższe i maja mniejsze możliwości rozwoju. Tu wyjątkiem może być tylko Canon EOS M i Pentax K-S_, ale ten drugi jest poza twoim zasięgiem cenowym. Inwestując te samą kasę w lustrzankę otrzymasz odczuwalnie lepszy sprzęt, a skupiając się na Canonie lub Nikonie będziesz miał znacznie większą szansę na rozwój.
WojciechW - Czw 12 Lis, 2015
Defiant Chyba jednak twój budżet jest trochę za mały.
Owszem może byś dostał za tą cene jakąś bardzo starą lustrzankę z obiektywem podstawowym. Ale tu trochę trzeba uwaźać, bo wiele straszych lustrzanek mieszczących się w twoim budżecie mocno szumi na wyższych ISO, mając dodatkowo niewielkie pojemności matryc (nieakceptowalnie mała zdolność rozdzielcza).
Kategoria bezlusterkowców pojawiła się później więc może mniej tu aparatów bardzo przestarzałych, ale też i mniej tańszych okazji.
Jeźeli zwiekszysz budżet do ok 1100 - 1300 zł to może trafisz na coś atrakcyjnego w promocyj - bezlusterkowca lub lustrzanke w zestawie z podstawowym obiektywem.
Np przglądając ceneo.pl znalazłem zestaw białgo Olka E-PM2 z obiektywem 18-42 rII za 1098 zł. Jest to akurat aparat taki jak sam używam, więc mogę go spokojnie polecić, uprzedzając wszkże, że nie jest aż taki prosty w obsłudze.
Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW
dcs - Czw 12 Lis, 2015
http://allegro.pl/olympus...5783270044.html
WojciechW - Czw 12 Lis, 2015
Ten jest tańszy ale też i używany a więc z mocno skróconą gwarancja lub nawet bez. Ale można spróbować.
Oczywiście o ile uda się go kupić.
Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW
dcs - Czw 12 Lis, 2015
Żeby nie było, że 850 od razu bym za niego dał.
Aktualna cena: 750 zł wygląda interesująco.
Ja się do cen jako takich nie wypowiadam, bo żyję w innych realiach.
Defiant - Pią 13 Lis, 2015
WojciechW napisał/a: | wiele straszych lustrzanek mieszczących się w twoim budżecie mocno szumi na wyższych ISO, mając dodatkowo niewielkie pojemności matryc (nieakceptowalnie mała zdolność rozdzielcza).
|
Ok
WojciechW napisał/a: |
Olka E-PM2 z obiektywem 18-42 rII za 1098 zł. Jest to akurat aparat taki jak sam używam, więc mogę go spokojnie polecić, uprzedzając wszkże, że nie jest aż taki prosty w obsłudze.
|
A co dokładnie nie jest proste jakbyś mógł wyjaśnić? Czysta ciekawość
Wojmistrz napisał/a: | No to uzasadnię. Systemy bezlusterkowcowe są droższe i maja mniejsze możliwości rozwoju. Tu wyjątkiem może być tylko Canon EOS M i Pentax K-S_, ale ten drugi jest poza twoim zasięgiem cenowym. Inwestując te samą kasę w lustrzankę otrzymasz odczuwalnie lepszy sprzęt, a skupiając się na Canonie lub Nikonie będziesz miał znacznie większą szansę na rozwój. |
Ok, teraz to już kumam
WojciechW - Pią 13 Lis, 2015
Pewna trudność obsługi wiąże się z wywoływaniem prawie wszystkich funkcji przez menu, co jest trochę uciążliwe w przypadku tych trochę głębszych, do których dochodzi się przez parę poziomów.
Przed fotografowaniem staram się zwykle przypomnieć sobie dojście do trybów pracy i funkcji, których mogę potrzebować.
Kupowałem E-PM2, żeby zastąpić nim na co dzień kompakt G9 i dlatego odpowiadały mi jego małe rozmiary, w powiązaniu z dobrą jakością obrazu i dostępnością wielu funkcji.
Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW
T.B. - Pią 13 Lis, 2015
WojciechW napisał/a: | 18-42 rII |
Wojciech w poniedziałek przyniesie tysiąc razy przepisane:
14-42 II R
A warianty tej nazwy, wymyślone przez Wojciecha, zbierzemy do kupy i wydamy w formie ksiązki
Sunders - Pią 13 Lis, 2015
Defiant napisał/a: | Szukam dobrego aparatu w cenie od 500 - 800 zł (odchyły w górę od tego przedziału akceptowane ale raczej trzymajcie się go)
1- Do fotografowania obiektów, natury, budowli
2- Jestem początkujący ale mam zmysł techniczny i szybko się uczę, więc niech to będzie coś na początek nieskomplikowanego bym dał radę |
Za takie pieniądze i do takich wymagań IMO Nikon D3100 w kicie.
Np. http://allegro.pl/zestaw-...5786427857.html
Wojmistrz - Pią 13 Lis, 2015
Sunders, ale to wygląda na 900zł a nie 800zł
Wojmistrz napisał/a: | Sunders, ale to wygląda na 900zł a nie 800zł |
Wojmistrz, ale Defiant napisał/a: | odchyły w górę od tego przedziału akceptowane |
T.B. napisał/a: | WojciechW napisał/a: | 18-42 rII |
Wojciech w poniedziałek przyniesie tysiąc razy przepisane:
14-42 II R
A warianty tej nazwy, wymyślone przez Wojciecha, zbierzemy do kupy i wydamy w formie ksiązki |
Jednak Google prawidłowo wyszukuje dla każdego mojego przeinaczonego wariantu nazwy, a odrobina roztargnienia bardzo pasuje do mego wieku, stanu i urzedu.
Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW
WojciechW napisał/a: | odrobina roztargnienia bardzo pasuje do mego wieku, stanu i urzedu |
WojciechW, co to za urząd do którego pasuje roztaegnienie Czyzbyś został świezo upieczonym parlamentarzstą?
Jakbym został parlamentarzystą to może sprawiłbym sobie średnioformatowego Pentaxa a nie "exit-level" K-S1.
Powiem tylko, ze jestem prawie zupełnym emerytem.
Serdecznie pozdrawiam,
Wojciech
WojciechW, emeryt to nie urząd, ale roztargnienie pasuje
Preskaler - Pią 13 Lis, 2015
Za moich młodych lat to roztargnienie pasowało do profesjii "profesora" a teraz (na emeryturze) to ja mam zwykłą, chamską sklerozę.
Defiant - Nie 15 Lis, 2015
Podwyższam górny pułap przedziału do 1100 zł a co mi tam Nie wiedziałem, że za 800 zł tak trudno będzie dostać dobry aparat Wybaczcie laikowi
Sunders - Nie 15 Lis, 2015
Defiant napisał/a: | Podwyższam górny pułap przedziału do 1100 zł |
To może nikon D90 + nikkor AF-S DX 18-55 mm f/3.5-5.6G VR, np.
http://allegro.pl/nikon-d...5787420766.html
+
http://allegro.pl/obiekty...5795682218.html
Defiant - Nie 29 Lis, 2015
te aukcje się zakończyły chyba w tym samym dniu w którym były wstawione na forum. To może doradźcie na co powinno się zwrócić uwagę przy zakupie lustrzanki?
I pamiętajcie, że ja owszem stawiam wymogi ale nie znaczy że od razu sięgam po najlepszą jakośc w stosunku do ceny, niech te zdjęcia mają poziom ale chyba wszystkie aparaty poniżej 1000 zł nie są badziewne?
Aha zakupu dokonam dopiero gdzies najwcześniej za miesiąc więc linki do aukcji są zbędne. No i najlepiej żeby to były nowe egzemplarze, na gwarancji
RB - Nie 29 Lis, 2015
Słuchaj, zobacz co nowego mozna kupić za 1100 złotych. Dużo tego nie ma. Co Ci niby doradzać? Zobacz co jest, wtedy zapytaj o jakiś konkret.
Sunders - Nie 29 Lis, 2015
Dokładnie, w takim razie sprawdź i zapytaj najwcześniej za miesiąc.
Wojmistrz - Nie 29 Lis, 2015
Defiant, to nie tak, że cały sprzęt jest ble, tylko to co doradzimy koniec końców może nie spełnić twoich oczekiwań.
muzyk - Sob 12 Gru, 2015
Panasonic GX1 da radę - tylko używka, albo jeszcze można dostać nowego GX7.
Polecam oba ze wskazaniem na GX7.
Willy - Sob 12 Gru, 2015
GX7 za 1100zł? Gdzie?
dcs - Sob 12 Gru, 2015
http://www.ebay.com/sch/i...nkw=gx7&_sop=15
Wojmistrz - Nie 13 Gru, 2015
Cło i VAT...
Defiant - Sro 16 Gru, 2015
a co myslicie o Canonach EOS650 (używka) 1000 i 1200 (nowszy)?
Sunders - Sro 16 Gru, 2015
Defiant napisał/a: | co myslicie o Canonach EOS650 (używka) 1000 i 1200 (nowszy)? |
650D mimo że starszy jest aparatem lepszym, o trochę większych możliwościach.
Wojmistrz - Sro 16 Gru, 2015
Canon 1000D to odświeżony 400D, analogicznie 1200D to 550D.
komor - Sro 16 Gru, 2015
Wojmistrz napisał/a: | Canon 1000D to odświeżony 400D |
O ile dobrze kojarzę, to 1000D miał AF gorszy, 7-punktowym chyba z czasów 3x0D. W 400D był 9-punktowy.
Jak dla mnie to i tak modele "zostało nam części", ale fotografować się da, nawet nieźle. W takim 1200D brak mi tylko wejścia mikrofonu i systemu czyszczenia matrycy. Ciekawy jestem co przyniesie 1300D.
dcs - Sro 16 Gru, 2015
A jakie części mogły Canonowi zostać?
dcs, po kiego, po średnio trzech odgrzebali matryce i procki?
dcs - Sro 16 Gru, 2015
To było w kontekście twojej zadumy nad 1300D.
Ja liczę na parametry 600D
Defiant - Sob 19 Gru, 2015
a 600 D miał wejście mikrofonowe?
Wojmistrz - Nie 20 Gru, 2015
Oczywiście.
|
|