|
forum.optyczne.pl
|
 |
Teleskopy, lunety i celowniki optyczne - Jaka luneta 80mm za 3 000zł?
Marlut - Pią 13 Lis, 2015 Temat postu: Jaka luneta 80mm za 3 000zł? Szanowni,
zastanawiam się nad wymianą DOT 65 ED na większy model. Możecie coś polecić w okolicach 3000zł? Luneta ma służyć do obserwacji ptaków na sporych dystansach i okazjonalnego zerkania na planety.
moje wstępne typy z okularami zoom to:
Vanguard Endeavor HD 82A za 2800zł
Celestron Regal M2 80ED za 2960zł
Celestron Regal M2 100ED za 3580zł
Hawke Endurance 85 za 3000zł
Ecotone Kamakura SP - 80 za 2900zł
Ecotone Kamakura JSG - 80 za 3365zł
Kivi poleca Ecotone, ale jednocześnie pisze, że mają dość kiepski okular zoom.
Arek - Sob 14 Lis, 2015
Celestrony są dobre optycznie, choć duże i mają dużą zaletę w możliwości stosowania okularow 1.25". Jak dobrze dopasujesz okular, to żaden zoom nie da Ci takiej jakości obrazu.
Marlut - Sob 14 Lis, 2015
Możliwość wymiany okularów na 1,25" jest bardzo kusząca.
Widział ktoś może Hawke Endurance na żywo?
[ Dodano: Pon 16 Lis, 2015 18:12 ]
Okular zoom jest w zestawie z wszystkimi wymienionymi lunetami oprócz Ecotone,
w ich wypadku można z zooma zrezygnować (-977zł) i kupić stałki 22x lub 30x po niespełna 500zł/szt
Do Hawke okular stałoogniskowy33x kosztuje 700zł.
Spotkałem się z dobrą opinią o Vanguard Endeavor HD 82A ale tu stalek chyba nie oferują
litschauer - Wto 17 Lis, 2015
każda sroka swój ogon chwali....
Jestem posiadaczem William Optics SWAN 83 mm APO i jak do tej pory służy mi dobrze weź pod uwagę także i ten model : http://deltaoptical.pl/bl...-apo,d1196.html
a moje osobiste odczucia tutaj : http://forum.optyczne.pl/...er=asc&start=15
Marlut - Wto 17 Lis, 2015
litschauer napisał/a: | każda sroka swój ogon chwali....
|
Pliszka
Co do lunety, jest to ciekawa opcja, powiedz na jakiej głowicy ją wieszasz. Waga solidna i rozmiar także. Można tam zamontować okular stałoogniskowy?
litschauer - Sro 18 Lis, 2015
Luneta stoi na głowicy Manfrotto 808 RC4 a ta z kolei na statywie Manfrotto 058B. Całość jest bardzo stabilna i wytrzymała na obciążenia ( głowica do 8kg a statyw 12kg ).
Jeśli chodzi o mobilność całości to waga robi swoje ale jak dotąd nie narzekam ( to był mój świadomy wybór ). Głowica sprawdza się w obserwacji ( fotografii ) statycznej a do obserwacji dynamicznych noszę się z zamiarem zakupu głowicy video Manfrotto MVH500AH.
Co do okularów w lunecie - wybór praktycznie żaden ( albo nie przekopałem jeszcze wszystkiego w sieci )
Marlut - Sro 18 Lis, 2015
Ja na 055XPROB mam głowicę 804 i jest ona całkowicie wystarczająca do lunety DOT 65 a nawet radzi sobie z ważącą 2,7kg lornetką. Do proponowanego przez Ciebie Łabędzia trzeba by zainwestować w 2D olejową.
Sama luneta nie jest już chyba u nas dostępna, Delta w każdym razie nie planuje nowych dostaw.
[ Dodano: Wto 08 Gru, 2015 14:30 ]
Testował ktoś może Vanguard Endeavor HD 82A?
brachuRemi - Sro 16 Mar, 2016
Marlut,
Witam,
proszę o informację, którą lunetę Pan w końcu wybrał i co zdecydowało o takim wyborze?
Będę wdzięczny za informację.
pzdr,
Damian
Marlut - Sob 19 Mar, 2016
Kupiłem prawie nową Vanguard Endeavor HD 82A, zdecydowała cena.
Arek - Sob 19 Mar, 2016
I jak wrażenia?
Korzystałem z niej dosłownie dwa czy trzy razy w dobrych warunkach oświetleniowych, na pewno jest lepsza od DOT 65ED którą miałem wcześniej. Muszę dłużej potestować aby coś więcej powiedzieć. Mechanika i wykonanie sprawiają dobre wrażenie.
brachuRemi - Sob 19 Mar, 2016
Gdyby "nie decydowała" cena to na którą zdecydowałby się Pan ?
I z jakich powodów ?
Z góry dziękuję za informację.
Chyba bym postawił na jedną z Ecotone z okularem 30x. Zoom wydaje się fajną sprawą, ale tak naprawdę najczęściej używam przedziału 30-40x, nie ma więc sensu płacić więcej za gorszy obraz. Do mniejszych powiększeń wystarczy lornetka, do ponad 40x muszą być dobre warunki, szczególnie stabilność powietrza.
Można zamówić lunetę z dwoma okularami i jeden odesłać po sprawdzeniu.
Vanguard 82 bywa w Amazonie dużo taniej niż w PL
[ Dodano: Sob 19 Mar, 2016 23:31 ]
Tzn, Ecotone z okularem 30x powinna być dobrym wyborem jeśli będzie tańsza od innych z "obowiązkowym" zoomem i oczywiście gdy wystarczy stałka do twoich potrzeb. Jeśli ma być zoom, Vanguard jest OK.
[ Dodano: Sob 19 Mar, 2016 23:39 ]
Arek, miałeś chyba mniejszego Vanguarda w rękach?
Arek - Nie 20 Mar, 2016
Tak. I pracowało się nim bardzo fajnie. Oprócz tego, że jest się skazanym na okulary firmowe.
Dlatego ja mam Pentaxa 80ED, który z okularami Vixen LVW pracuje wyśmienicie.
Marlut - Nie 20 Mar, 2016
Pentax to już wyższy poziom, wiesz może Arek czy będzie u nas oferowany?
ul.kacper - Nie 20 Mar, 2016
Hejo a co myślicie o takiej lornetce: http://wojok.pl/Lornetka-...8x56-ED,p,19302
Planuję coś dobrego kupić ale do końca się nie znam. Jak widzicie jestem tutaj świeżakiem więc prosiłbym bardzo o opinie.
Marlut - Nie 20 Mar, 2016
Witaj,
zapraszam z pytaniami do działu lornetki, w tym wątku piszemy o lunetach.
Do czego będziesz używał lornetki? 8x56 to nocny sprzęt.
[ Dodano: Sro 23 Mar, 2016 15:29 ]
brachuRemi, byłem dziś z Vanguard Endeavor HD 82A na rozlewiskach i przyznam, że w dobrych warunkach powiększenia 40-50x są jak najbardziej użyteczne i w tym przedziale najczęściej obserwowałem (specjalnie sprawdzałem). Skok z 50 na 60x nic więcej nie wnosił przy obserwacji ptaków - tu chyba potrzeba lepszej optyki albo większego obiektywu.
jacek struski - Nie 05 Mar, 2017
Można się coś więcej dowiedzieć o lunecie Vanguard Endeavor HD 82A jak optycznie się ma do innych lunet w tej cenie i ile ma gwarancji.A jak z mechaniką.
Marlut - Nie 05 Mar, 2017
jacek struski, postaram się coś o niej skrobnąć w tygodniu, ale nie porównam do innych w tej klasie cenowej bo ich nie testowałem.
[ Dodano: Pon 06 Mar, 2017 16:38 ]
Na początek zdjęcia, tekst jak ją wyciągnę z szafy i przypomnę sobie co przez nią widać
|
|