|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Canon z nagrywaniem video
Adias2 - Nie 15 Lis, 2015 Temat postu: Canon z nagrywaniem video Chciałbym przenieść się z nikona na Canona ale nie mogę jakoś znaleźć aparatu z nagrywaniem video (w miarę dobry) chciałem kupić d40, bo zależy mi na zdjęciach gdyż jestem fotografem na meczach piłkarskich ale osoba która składa się ze mną za życzyła, że chciała by mieć opcje wideo.
Jakie polecanie aparaty? Prosiłbym o parę propozycji. Dzięki bardzo! [/i]
Sunders - Nie 15 Lis, 2015
Adias2 napisał/a: | Jakie polecanie aparaty? |
W zalezności od wielkosci matrycy i zasobności kieszeni, w kolejności nieprzypadkowej:
APS-C: 70D, 750D, 760D 700D, 650D
FF: 1D C, 5D3, 5D2, 6D
Wojmistrz - Nie 15 Lis, 2015
A jaki budżet? Do nagrywania Canonem nadaje się wszystko od 550D włącznie i jeśli masz gdzieś kwestie dźwięku to możesz sięgnąć nawet po 1200D, a od 700D masz wsparcie dla obiektywów STM.
Na liście Sunders, bardzo zabrakło mi 7D, który ma sporo udogodnień dla filmowców.
Wojmistrz napisał/a: | Na liście Sunders, bardzo zabrakło mi 7D |
O.K. dodałbym ale 7D2
Tak, zwłaszcza MKII.
Adias2 - Nie 15 Lis, 2015
Podstawa to dobre fotki i w miarę średnio dobre wideo
Budżet to ok 1,5 tyś, pewnie używane coś kupie.
To "używane coś", to może być używany Canon 700D, chociaż przy takim postawieniu sprawy:
Adias2 napisał/a: | Podstawa to dobre fotki i w miarę średnio dobre wideo |
rozważyłbym jeszcze używanego 60D.
Zależy mi na jakości zdjęć, bo wideo ma być dodatkiem, który druga osoba sobie życzy.
W wolnej chwili po sprawdzam sobie w/w modele i w razie jakiekolwiek problemu napisze.
Dziękuję bardzo za odpowiedzi
60D to bardzo dobra puszka za równo do zdjęć (seria xxD to target zaawansowany amator / entuzjasta) jak i do filmowania. W tej klasie i wyższej (xD) możliwe jest przestawienie kompresji obrazu z międzyklatkowej na bardziej profesjonalną, czyli wewnątrzklatkową, co znacznie ułatwia montaż filmów. Do ideału brakowało mi tylko wyjścia na słuchawki. Posiadałem dwie takie puszki i polecam.
A jaki aparat polecacie do zdjęć? Juz nawet nie ważne czy jest możliwość nagrywania filmów. Canon 40d dobry wybór? Są opinie ze migawka szybciej pada,podobno wymiana za free jeżeli przed 100tys jest...? Aparat przynajmniej do 1500zł (pewnie używany)
komor - Nie 15 Lis, 2015
Wojmistrz napisał/a: | Na liście Sunders, bardzo zabrakło mi 7D, który ma sporo udogodnień dla filmowców. |
A jakie to? Nie ma gibanego ekranu, nie ma dotykowego ekranu, AF w wideo taki sprzed ery prawdziwych wideo-AF? Oczywiście pytam o Mark I, bo w II już inna liga.
Adias2, 40D to tylko używany, bo to model z 2007 roku, miał już trzech następców.
Właśnie tylko używane można zobaczyć. Trochę ryzyko kupować, dlatego pytam o jakiś aparat dobry i idealny do zdjęć typu sportu, ogółem. Bez filmowania, jaki to mogły być. Budżet mały
komor, do filmowania 7D MkI to podobna puszka jak 60D, z tym, że jak już napisałeś brak w niej "gibanego" ekranu. Pisząc o 7D i udogodnieniach dla filmowców miałem w myśli MkII.
Adias2, 40D nie ma opcji nagrywania. 50D ma jedynie z zainstalowanym Magic Lantern.
Ja bym się nie pchał już w 40D, bo poza ergonomią i w miarę szybką serią nie oferuje dziś zbyt wiele. Osobiście szukając puszki do 1500zł, już wolał bym kupić klasę niższego ...550D-650D a dobrze szukając trafisz na 60D, lub coś innego niż Canona, np Pentaxa K-5. Ten ostatni, powinien świetnie sprawdzić się na meczach piłkarskich. Fotografowałem kilka razy takim Pentaxem mecze rugby. Trzymając w ręce seria 7fps była znakomita, a ustawienie go z interwałem czasowym przy bramce też dawało świetne efekty. Mi osobiście nie odpowiadała jego ergonomia i niezbyt chciałem inwestować kolejny system, ale jeśli nie masz nic... Mam nadzieję że te 1500zł na sam korpus, a nie na aparat z obiektywem.
Wymiana migawki w Canonie była gwarantowania w niektórych modelach xD i była ograniczona w czasie, oraz obwarowana "toną" dodatkowych regulacji.
Adias2 napisał/a: | pytam o jakiś aparat dobry i idealny do zdjęć typu sportu, ogółem. Bez filmowania, jaki to mogły być. Budżet mały |
Jeśli nie możesz zwiększyć budżetu, to pozostaje 60D. 7D byłby lepszy do takich zastosowań, ale jeśli zdarzają się oferty za takie pieniądze, to dotyczą one zwykle bardzo zajechanych egzemplarzy.
komor - Pon 16 Lis, 2015
No właśnie, dobre pytanie, czy to 1500 zł nie jest czasem z obiektywem…
Adias2 - Pon 16 Lis, 2015
1500 tylko na aparat. Być może, jak pisaliscie wcześniej może przekonam się do Canona 450d/550d bo do filmowania kolega dostanie nikona, znalazł inna ofertę wiec ja tylko foto potrzebuje.
Strasznie przemawia do mnie 40d, swoją cena, jakością, szybkością lecz słyszałem opinie ze szybko kończy swój żywot. W/w 550d są trochę amatorskie, nie wiem czy spełnia moje oczekiwania co do zdjęć sportowych.
komor - Pon 16 Lis, 2015
W moim 40D padła migawka przed 50 tysiącami, w dzień przed upłynięciem gwarancji… Została wymieniona za darmo. Jeśli w budżecie 1500 zł uda się znaleźć niezajechane 50D to sugerowałbym jednak zamiast 40D, ze względu choćby na znacznie lepszy ekran pozwalający pewniej ocenić celność zdjęcia. No i wysokie ISO trochę lepsze.
Wojmistrz - Pon 16 Lis, 2015
Adias2, nie masz jakiegoś kumpla w UK, który będzie jechał niedługo do PL? Używany, ale w idealnym stanie 50D z roczną gwarancją masz po £220.
Adias2 - Pon 16 Lis, 2015
Chyba przejrzałem wszystkie oferty na olx i allegro i czasem znalazłem aparaty np 10tys przebiegu i pisali ze producent gwarantuje 100tys. Co się stanie jeśli np przed 100tys zdjęć padnie migawka i aparat bez gwarancji? Można za darmo naprawić i producenta, Canona?
Sunders - Pon 16 Lis, 2015
Adias2 napisał/a: | Co się stanie jeśli np przed 100tys zdjęć padnie migawka i aparat bez gwarancji? Można za darmo naprawić |
Serwis autoryzowany Canona wymienia nieodpłatnie migawkę. Inne naprawy są odpłatne.
Wojmistrz - Pon 16 Lis, 2015
Moment, moment! Kto dał tę gwarancję na 100K klapnięć migawki? To, że ludzie piszą bzdury w aukcjach to jest standard i trzeba patrzeć na to racjonalnie. Canon w najwyższych modelach dawał jednorazową gwarancję na 10 lat od daty wejścia modelu na rynek, a w niższych była oznaczana potencjalna żywotność, ale nie gwarancja! To działa dokładnie w drugą stronę. Jak w czasie gwarancji zjedziesz migawkę do tego poziomu to gwarancja ulega zakończeniu, coś jak w autach, "7 lat gwarancji lub do 50000km" i tyle w temacie. Jak by tak było, że firmy dają taką gwarancję na migawkę, to by chyba zbankrutowały przez timelapsowców
Sunders - Wto 17 Lis, 2015
Wojmistrz napisał/a: | Moment, moment! Kto dał tę gwarancję na 100K klapnięć migawki? To, że ludzie piszą bzdury w aukcjach to jest standard i trzeba patrzeć na to racjonalnie. Canon w najwyższych modelach dawał jednorazową gwarancję na 10 lat od daty wejścia modelu na rynek, a w niższych była oznaczana potencjalna żywotność, ale nie gwarancja! |
Wojmistrz wskaż gdzie napisałem cokolwiek o gwarancji na migawkę
Z tego co mi wiadomo: Takiej gwarancji nie ma i nigdy nie było. Canon podaje żywotność migawki. W PL jak dotąd autoryzowany serwis wymieniał ją jeśli padła przed wyczerpaniem limitu podanej żywotności niezależnie od tego czy termin ważności gwarancji na cały aparat minął czy nie, na zasadzie gestu dobrej woli gwaranta. Dotyczyło to modeli jedno i dwucyfowych.
Wojmistrz napisał/a: | To działa dokładnie w drugą stronę. Jak w czasie gwarancji zjedziesz migawkę do tego poziomu to gwarancja ulega zakończeniu, coś jak w autach, "7 lat gwarancji lub do 50000km" i tyle w temacie. |
O tym nie słyszałem. Możesz podać skąd masz taką informację
W gwarancji posiadanych przeze mnie puszek nie ma takiego zastrzezenia
Wojmistrz - Wto 17 Lis, 2015
Sunders, źle mnie odebrałeś, ja ogólnie postanowiłem uciąć wszelkie spekulacje na temat darmowej wymiany migawki. Co innego gwarancja i uszkodzenie przed założonym czasem, a co innego niezależna gwarancja na migawkę, a jeszcze co innego jeśli panie bo aparat jest nadmiernie eksploatowany.
Jeśli dziś kupił bym aparat i np do jutra zjechał migawkę do założonego przez producenta limitu żywotności, to serwis powinien oznaczyć sprzęt jako nadmiernie eksploatowany i ograniczyć gwarancję. Nie wiem, jak dokładnie zachowa się serwis w Polsce, ale tak jest normalnie przyjęte przy znanych mi sprzętami.
Cytat z salonu seat: "Teraz wszystkie nowe samochody SEAT objęte są gwarancją przez 4 lata lub do 120 000 kilometrów przebiegu (w tym pierwsze dwa lata bez limitu przebiegu)." Przy sporach serwisy odwołują się do informacji ogólnodostępnych, na temat sprzętu jak np broszury reklamowe itp.
Sunders - Wto 17 Lis, 2015
Wojmistrz napisał/a: | Sunders, źle mnie odebrałeś, ja ogólnie postanowiłem uciąć wszelkie spekulacje na temat darmowej wymiany migawki. |
Dlaczego, skoro faktem jest że autoryzowany serwis Canona w Polsce dokonuje takich wymian
Wojmistrz napisał/a: | Co innego gwarancja i uszkodzenie przed założonym czasem, a co innego niezależna gwarancja na migawkę |
Nie istnieje coś takiego jak "niezależna gwarancja na migawkę" aparatów Canon, już to pisałem.
Wojmistrz napisał/a: | a jeszcze co innego jeśli panie bo aparat jest nadmiernie eksploatowany |
Potrafisz sprecyzować co to dokładnie oznacza "aparat jest nadmiernie eksploatowany" i w jakiej gwarancji jest o tym mowa
Wojmistrz napisał/a: | Jeśli dziś kupił bym aparat i np do jutra zjechał migawkę do założonego przez producenta limitu żywotności, to serwis powinien oznaczyć sprzęt jako nadmiernie eksploatowany i ograniczyć gwarancję. |
Nonsens. W przypadku Canona 50D musiałbyś wyzwalać migawke ok. 70 razy na minutę przez 24 godziny Nawet gdybyś tego dokonał, to na jakiej podstawie serwis miałby ograniczyć gwarancję i czy w ogóle ma do tego prawo
Wojmistrz napisał/a: | tak jest normalnie przyjęte przy znanych mi sprzętami.
Cytat z salonu seat: "Teraz wszystkie nowe samochody SEAT objęte są gwarancją przez 4 lata lub do 120 000 kilometrów przebiegu (w tym pierwsze dwa lata bez limitu przebiegu)." Przy sporach serwisy odwołują się do informacji ogólnodostępnych, na temat sprzętu jak np broszury reklamowe itp. |
Chybione porównanie. W gwarancji aparatów fotograficznych póki co producenci nie ograniczają przebiegu w podobny sposób - rok gwarancji lub do 100 000 wyzwoleń migawki. Podobnie nie słyszałem o podważaniu warunków gwarancji zawartoscią broszur reklamowych Wątpie aby nawet w GB było to możliwe.
Wojmistrz - Sro 18 Lis, 2015
Sunders napisał/a: | Nie istnieje coś takiego jak "niezależna gwarancja na migawkę" aparatów Canon, już to pisałem. | I tu się mylisz. Moja gwarancja na migawkę w 1Ds już niestety wygasła, bo minęło 10 lat, ale i tak bym z niej nie skorzystał, ze względu na wspomniane wcześniej obwarowania. Musiałbym odesłać aparat do wskazanego serwisu w oryginalnym opakowaniu z dowodem zakupu, oryginalnymi akcesoriami łącznie z zasilaczem i sprawną, oczywiście oryginalną baterią... Sunders napisał/a: | Nonsens. W przypadku Canona 50D musiałbyś wyzwalać migawke ok. 70 razy na minutę przez 24 godziny Nawet gdybyś tego dokonał, to na jakiej podstawie serwis miałby ograniczyć gwarancję i czy w ogóle ma do tego prawo | Nigdzie nie pisałem, że piszę o 50D. Mam na myśli ludzi kochających się w timelapse. 100k klapnięć to niespełna 70 minutowy materiał filmowy, a to na prawdę długo nie potrzeba. Jeden dzień był napisany hipotetycznie, dlatego pisałem Wojmistrz napisał/a: | np do jutra | Co do ograniczania gwarancji, serwis zawsze może powołać się na Warunki Europejskiego Systemu Gwarancyjnego (ESG), który na pewno masz u siebie.
Punkt 4. Ograniczenia.
Cytat: | Canon oraz członkowie ESG nie udzielają gwarancji w poniżej wymienionych przypadkach:
-Okresowe przeglądy, utrzymanie oraz naprawa lub wymiana części zużywających się w drodze normalnego użytkowania produktu,
-Produkty zużywające się,
-Oprogramowanie,
-Części ulegające zużyciu (np. głowice wideo lub wałki prowadnic) oraz materiały eksploatacyjne i akcesoria (np. akumulatory i nośniki zapisu, w tym m.in. taśmy, płyty DVD, karty pamięci oraz przenośne dyski twarde) używane z tym produktem, nie są objęte niniejszą gwarancją,
-Usterki spowodowane zmianami dokonanymi bez zgody firmy Canon,
-Koszty poniesione przez centra serwisowe Canon w celu dostosowania produktu do wymagań bezpieczeństwa lub technicznych określonego kraju oraz jakiekolwiek inne koszty poniesione w celu dostosowania produktu do innych specyfikacji, które uległy zmianie po dostarczeniu produktu.
-Szkody wynikające z faktu, że dany produkt nie spełnia specyficznych standardów lub specyfikacji w innym kraju niż w tym, w którym został zakupiony.
Serwis gwarancyjny jest wyłączony, jeżeli szkoda lub usterka została spowodowana przez:
-Niewłaściwe użytkowanie, nadmierne użytkowanie lub użytkowanie niezgodne z instrukcjami zawartymi w podręczniku użytkownika i/lub w innych odpowiednich dokumentach przeznaczonych dla użytkownika, włączając w to między innymi, niewłaściwe przechowywanie, upuszczenie i nadmierne uderzenia,
-Korozję, brud, wodę oraz piasek,
-Naprawy, zmiany oraz czyszczenie przeprowadzone przez centrum serwisowe nieautoryzowane przez firmę Canon,
-Użytkowanie części zamiennych, oprogramowania oraz innych zużywających się produktów (jak np. tusz, papier, toner lub baterie), które nie są przystosowane do danego produktu. Kompatybilność jest zapewniona, jeżeli użytkowane są produkty zużywające się zaakceptowane przez firmę Canon,
-Podłączanie produktu do sprzętu nie autoryzowanego przez firmę Canon do takowych podłączeń,
-Niewłaściwe opakowanie produktu zwróconego do centrum serwisowego Canon,
-Wypadki oraz klęski żywiołowe lub jakąkolwiek inną przyczynę będącą poza kontrolą firmy Canon, włączając w to między innymi pioruny, wodę, ogień, rozruchy społeczne oraz niewłaściwą wentylację. | Zważ, że w myśl tego zapisu, nawet gwarancyjna wymiana migawki jest ukłonem w kierunku klienta i wcale Canon nie jest zobowiązany do jej wymiany.
Sunders - Sro 18 Lis, 2015
Wojmistrz napisał/a: | tu się mylisz. Moja gwarancja na migawkę w 1Ds już niestety wygasła, bo minęło 10 lat, ale i tak bym z niej nie skorzystał, ze względu na wspomniane wcześniej obwarowania. Musiałbym odesłać aparat do wskazanego serwisu w oryginalnym opakowaniu z dowodem zakupu, oryginalnymi akcesoriami łącznie z zasilaczem i sprawną, oczywiście oryginalną baterią... |
Przyznam, ze o tym nie słyszałem. Możesz pokazać swoją gwarancję na migawkę w 1DS?
Wojmistrz napisał/a: | nie pisałem, że piszę o 50D. Mam na myśli ludzi kochających się w timelapse |
Odnosiłem się do wczesniejszego postu komora, w którym proponował Adiasowi2 50D.
Wojmistrz napisał/a: | Co do ograniczania gwarancji, serwis zawsze może powołać się na Warunki Europejskiego Systemu Gwarancyjnego (ESG), który na pewno masz u siebie.
Punkt 4. Ograniczenia.
Cytat:
Canon oraz członkowie ESG nie udzielają gwarancji w poniżej wymienionych przypadkach:
/.../Serwis gwarancyjny jest wyłączony, jeżeli szkoda lub usterka została spowodowana przez:
-Niewłaściwe użytkowanie, nadmierne użytkowanie l |
Słyszałeś żeby serwis Canona powołał się na to w przypadku naprawy 1-dynki?
Wojmistrz napisał/a: | Zważ, że w myśl tego zapisu, nawet gwarancyjna wymiana migawki jest ukłonem w kierunku klienta i wcale Canon nie jest zobowiązany do jej wymiany. |
O tym pisałem wyzej:
Sunders napisał/a: | autoryzowany serwis wymieniał ją jeśli padła przed wyczerpaniem limitu podanej żywotności niezależnie od tego czy termin ważności gwarancji na cały aparat minął czy nie, na zasadzie gestu dobrej woli gwaranta |
Adias2 - Sro 18 Lis, 2015
Czyli to canon z własnej woli może wymienić migawke?
Nie chce zakładać kolejnego tematu, ale jak bardzo nagrywanie wpływa na zużycie migawki? jest to jakoś do sprawdzenia? Oferty nieraz naprawdę są fajne, cena rozsądna,mało zdjęć zrobionych i czasem zrobionych parę filmików... Trochę jak kupować kota w worku?
tores - Sro 18 Lis, 2015
0dnośnie tego problemu klapania migawki przy kręceniu, Czy mam rozumiec z wpisów fachowców , że w przypadku prędkosci np 25 kl/sek migawka klapie 25 razy w czasie sek? A jak to przeklada się na 'hałas" .Nie mam sprzetu co kręci w FF lub APS-C stąd niewiedza , ale chyba jest to realizowane drogą elektroniczną np.
załączając /wyłączając matrycę . (lub inny nie mechaniczny sposob)
Wojmistrz - Czw 19 Lis, 2015
Sunders, nie mogę ci pokazać, bo tego aparatu już nie posiadam. W gwarancji był wpis o wymianie migawki.
Co do obecnych jedynek, to one nadal mają gwarancję na migawkę, ale taki 1D X ma gwarantowane 400000 klapnięć.
Adias2, wymienia w najwyższych modelach, jeśli padnie przez wskazanym przebiegiem, pomimo zakończenia gwarancji.
tores, zwykłe filmowanie to jednorazowe podniesienie migawki do przejścia w LV, potem dodatkowy "klaps" na rozpoczęcie nagrywania i zakończenie po jego zatrzymaniu. Podobnie jest przy fotografowaniu w LV. 25 klapnięć na sekundę gotowego filmu masz wtedy, kiedy tworzysz filmy typu timelapse, gdzie fotografujesz osobno każdą klatkę filmu z odpowiednim interwałem, a ten dopiero potem składasz w odpowiednim oprogramowaniu. Oczywiście film taki nie posiada własnej ścieżki dźwiękowej, co chyba nie wymaga wyjaśnienia. Przy normalnym filmowaniu lustrzanką, jest tak samo jak w większości sprzętów niezależnie czy to kamera za $199k czy smartfon za 199zł z Biedronki (piszę oczywiście o CMOS bez global shutter). Dane z matrycy są pobierane strumieniowo w trybie ciągłym, a dopiero procesor dzieli to na kolejne klatki, co przy okazji skutkuje efektami takimi jak rolling shutter.
Sunders - Czw 19 Lis, 2015
Wojmistrz napisał/a: | Adias2, wymienia w najwyższych modelach, jeśli padnie przez wskazanym przebiegiem, pomimo zakończenia gwarancji. |
Adias2, nie tylko w najwyższych. Jak dotąd dotyczyło to także modeli o oznaczeniach dwucyfrowych, czyli m.in. 40D, 50D i 60D.
Sunders, gdzie znalazłeś informację o darmowej wymianie migawki 60D?
Przed chwilą pozwoliłem sobie zadzwonić do serwisu CPS mieszczącego się przy ulicy Żytniej 15 w Warszawie. Otrzymałem jasną odpowiedź: jeśli aparat trafi do serwisu i zostanie potwierdzone uszkodzenie migawki przed przewidywalnym przez producenta czasem pracy (warto zwrócić uwagę, że obecnie oficjalnie nie podaje się już żywotności migawki), to wyślą zapytanie do Canona i to oni podejmą decyzję o wymianie. Każda sprawa jest traktowana indywidualnie i zasugerował, że tyczy się to wyłącznie najdroższych modeli. Pytałem konkretnie o kilka modeli, w tym najbardziej mnie interesujące jak 6D, 1Ds czy 1Ds MkIII i jestem nieco rozczarowany, że nawet ten ostatni nie ma już zagwarantowanej wymiany migawki. To chyba faktycznie ucina wszystkie spekulacje na temat co ma, a co nie ma "gwarancji na migawkę". Warto o tym myśleć kupując tani używany sprzęt, a w droższych po prostu zabezpieczyć pieniądze na ewentualną wymianę
komor - Czw 19 Lis, 2015
Wojmistrz napisał/a: | zwykłe filmowanie to jednorazowe podniesienie migawki do przejścia w LV, potem dodatkowy "klaps" na rozpoczęcie nagrywania i zakończenie po jego zatrzymaniu |
Nie wiem jak w innych, ale w 7D przy starcie i stopie nagrywania migawka nie jest zamykana/otwierania. Tylko podczas przejścia do trybu filmowania, czyli kiedy efektywnie jest Live View, wtedy opada lustro i otwiera się migawka. Potem mogę dowolnie startować i zatrzymywać nagrywania, a migawka i lustro pozostają nieruchome.
Wojmistrz napisał/a: | Otrzymałem jasną odpowiedź: jeśli aparat trafi do serwisu i zostanie potwierdzone uszkodzenie migawki przed przewidywalnym przez producenta czasem pracy (warto zwrócić uwagę, że obecnie oficjalnie nie podaje się już żywotności migawki), to wyślą zapytanie do Canona i to oni podejmą decyzję o wymianie. |
Wojmistrz i twoim zdaniem to jest jasna odpowiedź, że nie dokonują nieodpłatnych wymian? Czy powiedzieli Ci, że Canon Inc. z reguły odmawia pokrycia kosztów takiej wymiany?
Wojmistrz napisał/a: | Pytałem konkretnie o kilka modeli, w tym najbardziej mnie interesujące jak 6D, 1Ds czy 1Ds MkIII i jestem nieco rozczarowany, że nawet ten ostatni nie ma już zagwarantowanej wymiany migawki. To chyba faktycznie ucina wszystkie spekulacje na temat co ma, a co nie ma "gwarancji na migawkę". |
Czepiłeś się tej "gwarancji na migawkę" jak "pijany płota". Najpierw wbrew temu co napisałem twierdzisz, że istnieje, a teraz piszesz o "ucięciu spekulacji" co do jej istnienia.
Wojmistrz napisał/a: | Warto o tym myśleć kupując tani używany sprzęt, a w droższych po prostu zabezpieczyć pieniądze na ewentualną wymianę |
"Taniość" to podobnie trudny do zdefiniowania termin do "nadmiernego użytkowania" Prawda jest taka, wymiany są dokonywane choć nie zawsze można mieć pewność.
Dwukrotnie miałem okazję /chociaż nie chodziło o sprzęt fotograficzny/ skorzystać z dobrej woli gwaranta. Zgłaszałem w autoryzowanym serwisie sprzęt do naprawy odpłatnej, pogwarancyjnej, a serwis z własnej inicjatywy wysyłał zapytanie do gwaranta, który w jednym przypadku pokrył wszystkie koszty związane z naprawą /ok. 6m-cy po upływie ważności gwarancji producenta/, a w drugim pokrył koszty części potrzebnych do naprawy / ponad 1 rok po upływie ważności gwarancji producenta/.
komor, faktycznie, to jednak tylko przy fotografowaniu w LV leci dodatkowa migawka.
Sunders, gwarancja na migawkę w jedynkach wygasła ze 3 lata temu, wcześniej takowa istniała. Widocznie zmieniła się polityka firmy i tyle.
Wojmistrz napisał/a: | Co do obecnych jedynek, to one nadal mają gwarancję na migawkę, ale taki 1D X ma gwarantowane 400000 klapnięć. |
Cytat: | Sunders, gwarancja na migawkę w jedynkach wygasła ze 3 lata temu, wcześniej takowa istniała. Widocznie zmieniła się polityka firmy i tyle. |
Sunders, wcześniej gwarancja była na 10 lat. 1D X i C (jak i seria 5D) mają podaną żywotność, tańsze modele nie mają żywotności więc mogą równie dobrze uznać, że i 20000 to limit.
Wojmistrz napisał/a: | Sunders, wcześniej gwarancja była na 10 lat. 1D X i C (jak i seria 5D) mają podaną żywotność, tańsze modele nie mają żywotności więc mogą równie dobrze uznać, że i 20000 to limit. |
http://www.shutteractuati...utter-lifetime/
Potwierdź to w Canon.
Wojmistrz napisał/a: | Potwierdź to w Canon. |
Wojmistrz, ale po co? Przecież chyba już przynajmniej to ustaliliśmy, że decyzja o nieodpłatności wymiany migawki jest uznaniowa
Super, wiec skupmy się na pomocy twórcy tematu.
Wojmistrz napisał/a: | skupmy się na pomocy twórcy tematu |
Zgoda.
Adias2 napisał/a: | Co się stanie jeśli np przed 100tys zdjęć padnie migawka i aparat bez gwarancji? Można za darmo naprawić i producenta, Canona? |
Jeśli to będzie 40D lub 50D posiadajacy pierwszą migawkę, to są na to spore szanse.
tores - Czw 19 Lis, 2015
[/quote]
Jeśli to będzie 40D lub 50D posiadajacy pierwszą migawkę, to są na to spore szanse. [/quote]
tak było do 30.września .Tzw akcja serwisowa,(sam na żytniej chciałem skorzystać dla 5D z przebiegiem 162.000. Ale że nie padła nie podlegała "prezentowi" canona
tores napisał/a: | sam na żytniej chciałem skorzystać dla 5D z przebiegiem 162.000. Ale że nie padła nie podlegała "prezentowi" canona |
tores dlaczego chciałeś wymienić migawkę w 5D, która nadal działała? Poza tym jej przebieg przekroczył przecież oczekiwaną przez Canona żywotność 100 tys. zdjęć.
tores - Czw 19 Lis, 2015
Z chęci "odmłodzenia
Nawet po przebiegu 162,000 byli skłonni do wymiany gdyby padła.
Za to w ramach akcji ,poprawiono gratis mocowanie lustra i ogólny
przegląd ?(pisany w zamk. zlec.)
Adias2 - Sob 21 Lis, 2015
Znowu sorry za kolejny inny temat.
Jeżeli miałbym Canona 70-200 f2.8 i kupił sobie amatorska puszkę Canona 550d to zdjęcia albo moc obiektywu zostanie lekko zmieniona na gorsze? słyszałem ze to co może dać obiektyw może zostać stracone przez puszkę...
Póki co myślę nad 500d/550d, pewnie za 2 lata kupie lepsze cudo. Ciekaw jestem które sobie poradzi na stadionach (np celność i szybki AF)
komor - Nie 22 Lis, 2015
Adias2, co to jest moc obiektywu?
Adias2 napisał/a: | słyszałem ze to co może dać obiektyw może zostać stracone przez puszkę... |
No oczywiście, można tak powiedzieć, tak samo jak super-opony założone na słaby zdezelowany samochód nie dadzą pełni swojej „mocy”. Ze swojego doświadczenia powiem, że np. 400D, czyli podstawowy korpus, starszy brat 550D, z Canonem 70-200/4L (czyli tańszym bratem wersji f/2.8) świetnie się dogadywał i dawał mi wspaniałe zdjęcia. Oczywiście potem z 40D dogadywał się jeszcze lepiej, bo układ AF był w 40D lepszy. Tak więc oczywiście połączenie dobrego korpusu i dobrego obiektywu jest lepsze niż kombinacja czegoś gorszego, niemniej i tak będzie dobrze.
|
|