|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - który z tych trzech?
Bruner - Pon 16 Lis, 2015 Temat postu: który z tych trzech? Witam wszystkich bardzo serdecznie
Przymierzam się właśnie do zakupu lustrzanki i mam duży problem z wyborem. Aparat ma mi służyć głównie do robienia zdjęć dzieci, zarówno portretów, jak i całych sylwetek, przeważnie w domu i przy sztucznym oświetleniu, ale także w plenerze. Pociechy mają 1.5 i 2.5 roku, a więc są w wieku, w którym nie ma czasu na pozowanie Na pewno potrzebny będzie szybki i celny autofocus, nie gubiący się przy świetle sztucznym. Wbudowana szybko ładująca się i sprawna lampa błyskowa również wskazana, z dobrze i szybko działającą redukcją czerwonych oczu. Lepszą lampę za jakiś czas pewnie i tak dokupię, ale na początek będzie musiała wystarczyć wbudowana.
To zastosowanie (tzn fotografowanie dzieci) jest dla mnie priorytetowe, ale chciałbym kupić coś, co w przyszłości, po dokupieniu odpowiedniego szkła sprawdzi się w fotografii przyrodniczej (mieszkam kilkaset metrów od lasu, więc praktycznie na każdym spacerze trafi się coś ciekawego do sfotografowania) i plane spottingu. Zależy mi też na tym, żeby aparat potrafił zapisywać zdjęcie jednocześnie w formacie RAW i JPG. Będzie to moja pierwsza lustrzanka cyfrowa, ale nie jestem całkiem zielony w tej materii, parę lat fotografowałem Zenitem 12XP który ostatecznie trafił do szafy ok 10 - 12 lat temu, więc jakieś tam (może niezbyt wielkie) doświadczenie i podstawową wiedzę mam.
Od jakiegoś czasu czytam co się da, porównuję, myślę i liczę, wstępnie zawęziłem wybór do 3 aparatów, ale nie mogę się zdecydować:
-Pentax K50
-Nikon D5200
-Canon 700D
Planuję zakupić samo body i do tego dobrać jakiś lepszy niż kitowy obiektyw, np Sigmę 17-55 f2.8 lub Tamrona 17-55 f2.8, czy coś podobnego. W przyszłości, tak jak pisałem, chciałbym dokupić jakiś tele do przyrody i samolotów i jakąś typowo portretową, jasną stałkę, więc chciałbym mieć wybór wśród raczej budżetowych szkieł.
Jak wygląda współpraca tych aparatów ze szkłami innych producentów (zwłaszcza chodzi mi o wspomniane Sigmę i Tamrona 17-55 f 2.8)? Na forum Pentaxa znalazłem dużo narzekań na problemy z ostrzeniem i konieczność wysyłania do serwisu na kalibrację, jak sprawa wygląda w przypadku Nikona i Canona?
Aparat chciałbym kupić przed świętami, można się spodziewać jakiegoś znaczącego spadku cen w tym okresie? Jeśli tak, to zamiast Nikona D 5200 w grę wchodziłby D5300 (pod warunkiem, że jego ceny spadną do poziomu obecnych cen D5200), niby różnica w cenie między tymi aparatami nie jest wielka, ale jednak przekracza budżet - na body + obiektyw planowałem wydać między 3000 a 3500 zł, D5200 minimalnie przekracza, ale tą stówkę mogę dorzucić, D5300 + np wspomniana wyżej Sigma to już ok 4000, czyli na razie troszkę za dużo.
Na tą chwilę skłaniał bym się raczej ku Pentaxowi i Nikonowi, ale nie potrafię się zdecydować, a nie chciałbym strzelać w ciemno, za wszelkie rady i sugestie będę bardzo wdzięczny
Wojmistrz - Pon 16 Lis, 2015
Jeśli miałbym kupić D5200 to wolał bym k-50, ale jeśli w grę wchodził by D5300 a jeszcze lepiej D5500 to oczywiście wybór poszedł by w stronę Nikona. A dlaczego nie wspomniany 700D i do tego 50/1.8 STM.
dcs - Pon 16 Lis, 2015
Bruner,
Najwięcej ofert używanych obiektywów (z AF) będziesz miał do Canona,
trochę mniej do Nikona,
a do Pentaxa jest bardzo mało używanych, nowoczesnych zoomów: szerokokątnych czy lepszych tele. To samo ze stałoogniskowymi.
Z dwóch wybrałbym Sigmę 17-50/2.8, a nie Tamrona.
W sieci (na tym portalu także) było dużo głosów o złym współdziałaniu obiektywów Sigma z Canonem
i problemach z kalibracją AF.
Zamiast nowego D5300 wybrałbym używanego Nikona D7100.
muzyk - Czw 19 Lis, 2015
Pentax K50
busz - Czw 19 Lis, 2015
Czy sprzęt musi być nowy?
Lucas1981r - Pią 20 Lis, 2015
K-50 + Sigma 17-50/2.8
Bruner - Sob 21 Lis, 2015
Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Podrążyłem jeszcze trochę temat, znalazłem wiele skarg na nagminnie padające matryce (hot pixele) w Nikonie D5200, więc jeśli Nikon, to D5300 (jednak zwiększę budżet o te kilka stówek). Tym bardziej, że sprzętu zamierzam używać kilka lat.
Co do szkieł, to ze względu na ceny myślałem raczej o zakupie czegoś od niezależnych producentów, a ci robią szkła i do Canona, i Nikona i Pentaxa i z tego co widzę to są w tych samych cenach niezależnie od mocowania, więc argument o dostępności obiektywów chyba nietrafiony. Co mi po wielkim wyborze obiektywów, skoro na większość z nich mnie zwyczajnie nie stać? Na razie raczej nie myślę o używanych obiektywach, po prostu przy moim szczęściu i nieznajomości tematu bałbym się kupować używany sprzęt foto. Aparat również wchodzi w grę tylko nowy.
Obiektyw już wybrałem, będzie to Sigma 17-50 f/2.8, na body nie mogę się zdecydować, choć na tą chwilę najbardziej chyba skłaniałbym się ku Nikonowi D5300. Pentaxa jako mało popularnego wynalazku trochę się boję, chociaż kusi np uszczelnione body i solidnośc wykonania czy lepsza ergonomia.
Jeszcze kilka pytań o problemy z autofocusem przy obiektywach niesystemowych, np Sigmy. Z tego co udało mi się dowiedzieć, problem dotyczy aparatów wszystkich producentów. O co chodzi? Czy jakość współcześnie produkowanych obiektywów jest taka dziadowska? Czy z obiektywami wszystko w porządku, a wina leży po stronie body? Czy problem występuje również ze starszymi szkłami i kupując cokolwiek (zwłaszcza używanego) do użytku z wyżej wymienionymi aparatami, skazany jestem na wizytę w serwisie? Jeśli chodzi o Sigmę 17-50 to w przypadku Nikona problem podobno rozwiązuje zakup wersji oznaczonej "D5300 compatible", a jak sprawa wygląda w przypadku Canona i Pentaxa?
dcs - Nie 22 Lis, 2015
Bruner napisał/a: | Co do szkieł, to ze względu na ceny myślałem raczej o zakupie czegoś od niezależnych producentów, a ci robią szkła i do Canona, i Nikona i Pentaxa i z tego co widzę to są w tych samych cenach niezależnie od mocowania, więc argument o dostępności obiektywów chyba nietrafiony. |
-jak zerkniesz poza zoomy standardowe, to argument o małym wyborze obiektywów do aparatów Pentax jest bardzo trafiony.
Z mocowaniem Pentax nie są produkowane:
-szerokokątne Tokiny: 11-16mm f/2.8, 11-20mm f/2.8, 12-24 mm f/4, 12-28mm f/4
Pozostaje zakup Pentax DA 12-24mm f/4.0 ED AL (od 3600zł) lub Sigma 10-20/3.5.
Nie ma też w ofercie dobrego i w miarę taniego zooma szerokokątnego marki Pentax.
(Canon ma na przykład EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM)
... nie ma do Pentaxa nowego, dobrego Tamrona 70-300mm (często tutaj na forum polecanego),
z trzech będących na rynku obiektywów 150-600mm z mocowaniem do Pentax nie ma żadnego http://tnij.at/62889
...
Bruner - Sro 25 Lis, 2015
Czytam i czytam i dochodzę powoli do wniosku, że chyba źle do tego podszedłem i zacząłem od niewłaściwej strony - zamiast wybierać aparat, trzeba było najpierw zdecydować się na system, a potem po prostu kupić najlepsze body na jakie będzie mnie stać i powoli kompletować resztę gratów.
Na pewno oprócz standardowego zooma w pierwszej kolejności dokupię jakąś jasną, portretową stałkę, potem zooma w rodzaju 70-300 do plane spottingu, może coś jeszcze chociaż na dziś raczej nie przewiduję. Myślę o nowym sprzęcie, na obiektyw jestem w stanie wydać 1500, max 2000 zł. Pentaxa chyba faktycznie sobie odpuszczę, Sony już wcześniej nie brałem pod uwagę, więc zostaje Nikon i Canon, wydaje mi się , że raczej rozsądniejszy będzie wybór Nikona. Czy może się mylę? W tym budżecie do Nikona mieszczą się np Sigma 17-50 f/2.8, Nikkor 50 f/1.4 czy Nikkor 70-300, generalnie dość chwalone i polecane szkła (temat szkieł do Nikona mam przewałkowany, bo byłem już prawie zdecydowany na D5300). A może powinienem postawić na Canona i jego odpowiedniki wyżej wymienionych obiektywów z podobnej półki cenowej? Dostanę coś więcej za te pieniądze? Mając takie potrzeby, wymagania i budżet, na który system lepiej postawić? Czyli podsumowując: małe, biegające dzieci, portret i cała sylwetka (często w pomieszczeniach), później samoloty i jakieś ptaszki, wiewiórki itp, na 1 obiektyw budżet do max 2 tys zł, do tego body, na razie entry level, przyszłościowo (za parę lat) coś o 1 półkę wyżej. Powinienem postawić na Canona, czy raczej Nikona?
dcs - Sro 25 Lis, 2015
Sigma 17-50 f/2.8, 50 f/1.4 czy Canon/Tamron 70-300 są też do Canona.
Pytanie który aparat do nich http://www.optyczne.pl/po...=1967&add1=1793
[ Dodano: Sro 25 Lis, 2015 22:55 ]
Co do 50/1.4, to już teraz możesz zapolować na Sigmę http://allegro.pl/listing...840897&id=50590
Andrzej.M. - Wto 01 Gru, 2015
dcs napisał/a: | Pozostaje zakup Pentax DA 12-24mm f/4.0 ED AL (od 3600zł) lub Sigma 10-20/3.5. |
Bruner, - To znakomity wybór jeśli cenisz jakość obrazka. Do tego mogę dodać Np . Sigmę 8-16 /4,5-5,6 jeśli dobrze pamiętam jasność - bardzo zacne szkło. Jeśli zaś chodzi o tańsze zamienniki - to przecież są jeszcze Sigma 10-20 o zmiennym świetle i Tamron 10-24 . Więc całkiem sporo. K-50 - to całkiem sensowny budżetowy zakup , biorąc pod uwagę jego cenę i niemal pancerne wykonanie. Na dodatek w Penatxie masz na co zmienić w przyszłości korpus, (jest aż 5 modeli wyższej klasy - k-5/K-5II/K-5IIs (16Mpix) i K-3 oraz najnowszy K-3 II (24Mpix) ). Od przyszłego roku również pełnoklatkowy aparat. O średnim formacie nie piszę - bo to "zabawki" z innej półki i inną optyką. Aha, jest też element pośredni - 20Mpix uszczelniony KS2 (i KS1 - odpowiednik nieuszczelnionych entry lewel). Nie słyszałem narzekań na wykonanie, chlapiące matryce itp - choć jestem w systemie kilka lat. Co do kalibracji - to też nie problem - większość można zrobić samemu - jak - piszą o tym na forum Pentaxa. Gdybym miał wejść w system kupiłbym używanego K-5 i dobry obiektyw. Kapiątki mają kilka regulacji dla różnych obiektywów i bardzo łatwo się jasne obiektywy kalibruje. Sigma 17-50/2,8 - to świetny wybór. Polecam. Aha - jeszcze jedno - pamiętaj też o przeliczniku cropa - Pentax i Nikon mają 1,5 a Canony 1,6 więc te same obiektywy na szerokim końcu w canonie będą węższe. Do pentaxa polecam ci też DA 16-45/4 - bardzo ostrego od pełnej dziury a jednak ciut szerszego niż 17-50. Można używkę w okolicach 1000zł czasem dopaść. Szkło jest leciutkie, ale chyba nigdy nie było go w polskiej dystrybiucji. Ja mam taki z Japonii i sobie chwalę.
Bruner - Nie 13 Gru, 2015
W przyszłym tygodniu zamierzam kupować sprzęt ale jeszcze się nie zdecydowałem, więc trochę Was pomęczę Wybór body to najmniejszy problem, więcej dylematów mam w kwestii wyboru systemu.
Pentax DA 12-24 to może i zaczne szkło, ale finansowo poza moim zasięgiem, celuję raczej w szkła do 1500, max 2000 zł. Poza tym szeroki kąt raczej mnie nie interesuje (przynajmniej na razie). Jeśli chodzi o body, to bliżej mi raczej do Pentaxa (lepszy autofocus, wizjer, ustawienia balansu bieli wg temperatury, ergonomia, uszczelnienie), ale nie jest to dla mnie najważniejszy argument - dziś lepsze jest to body, jutro może być inne, a aparat pewnie za jakiś czas zmienię, tyle że zostanę już w obrębie wybranego wcześniej systemu. Co do szkieł, to obojętnie czy zdecyduję się na Nikona, czy Pentaxa, planuję kupić Sigmę 17-50 f/2.8 - tyle wiem na pewno. Oprócz tego w pierwszej kolejności planuję zaopatrzyć się w jakąś jasną, portretową stałkę, np 50 f/1.4 czy 50 f/1.8 i później tele w rodzaju 70-300 do fotografowania samolotów, może coś jeszcze wyjdzie w praniu, generalnie wielkiej rozbudowy nie planuję. Szerokimi kątami raczej nie jestem zainteresowany. Nie należę do osób często zmieniających sprzęt, jak coś kupuję to raczej na lata. Obiektywy wchodzą w grę mnie tylko nowe, więc argument o dostępności używek czy możliwości podpięcia kilkudziesięcioletnich zabytków itp jest nieistotny - raczej chodzi mi o to, czy w danym systemie interesujące mnie szkła o przyzwoitej jakości w ogóle występują i przede wszystkim czy będzie mnie na nie stać - obiektywy za 2, 3 i więcej tys zł są poza moim zasięgiem. Dobra współpraca z lampami innych producentów i sterowanie lampą zewnętrzną również ważne. Przesiadki na full frame w przyszłości nie przewiduję, jeśli zmienię sprzęt za jakiś czas to raczej z podobnego segmentu (ewentualnie oczko wyżej, czyli pewnie jakiś przyszły odpowiednik D7200 czy K-5II), tyle że nowszy. Co radzicie? Za Pentaxem oprócz bardziej odpowiadająego mi w tej chwili body przemawia większa przewidywalność (jeśli można to tak nazwać) w kwestii mocowań obiektywu, większa szansa że za 10 lat nadal będę mógł używać tych samych szkieł. W Nikonie jest tu zdecydowanie większy bałagan (przynajmniej mi, jako osobie zielonej w temacie ciężko się połapać) i więcej zmian, nie chciałbym, żeby za jakiś czas okazało się że niby system ten sam, ale moich szkieł nie mogę używać bo coś tam się zmieniło i już nie działa. Ceny obiektywów Nikona również wydają się wyższe, chociaż nie wiem jak jest z jakością Pentaxa (i czy w ogóle można interesujące mnie szkła porównywać, również cenowo). Producenci niezależni z tego co widzę mają podobną ofertę dla obu systemów, chociaż niektóre obiektywy z mocowaniem Pentaxa nie występują. Za to Pentax to jakby nie patrzeć jednak mało popularny wynalazek i trochę się tego obawiam, szkła Nikona podobno lepsze. Co radzicie wybrać? Bez zbędnej ideologii i fanboyowego zapatrzenia w markę własnego sprzętu. Co było by najrozsądniejsze dla takiego człowieka jak ja - amatora z ograniczonym budżetem, nie zmieniającego sprzętu jak rękawiczki i niezainteresowanego używkami, z jasno określonymi fotograficznymi zainteresowaniami?
Sunders - Nie 13 Gru, 2015
Bruner napisał/a: | planuję zaopatrzyć się w jakąś jasną, portretową stałkę, np 50 f/1.4 czy 50 f/1.8 i później tele w rodzaju 70-300 do fotografowania samolotów, może coś jeszcze wyjdzie w praniu, generalnie wielkiej rozbudowy nie planuję |
Przy takich planach wykluczyłbym z wyboru system Pentax`a. Nie ma w nim dobrego zooma o zakresie 70-300mmm.
komor - Nie 13 Gru, 2015
Sunders napisał/a: | Pentax`a |
Pentaksa. Apostrof tylko wtedy, gdy obcojęzyczny wyraz kończy się na niemą samogłoską, np. „Apple”. „x” zaś zamienia się na „ks” przy spolszczeniu, czyli kiedy wyraz nie pozostaje w mianowniku. Pentax → Pentaksa.
http://sjp.pl/apostrof
komor napisał/a: | Apostrof tylko wtedy, gdy obcojęzyczny wyraz kończy się na niemą samogłoską, np. „Apple”. „x” zaś zamienia się na „ks” przy spolszczeniu, czyli kiedy wyraz nie pozostaje w mianowniku. Pentax → Pentaksa. |
komor, co to jest "niema samogłoska" i gdzie znalazłeś to info o obowiązku spolszczania "x-a" kończącego wyrazy obce?
dcs - Nie 13 Gru, 2015
W silniku forum. Bo np. "........" nie możesz napisać bo wykropkowuje, a "seksu" możesz.
dcs napisał/a: | nie możesz napisać bo wykropkowuje, a "seksu" możesz |
dcs, wbrew temu co Ci się wydaje, seks nie jest wyrazem obcym: http://sjp.pwn.pl/szukaj/seks.html
komor - Nie 13 Gru, 2015
Niema samogłoska to jest taka, której nie czytamy. Pozostając przy tamtym przykładzie: Apple czytamy jako „epl”, więc „e” na końcu jest nieme. Kogo czego: Apple’a.
Co do „x” to np. http://sjp.pwn.pl/poradni...cowka;2242.html
Jeszcze się przyczepię że znak ` to jest jeszcze inny znak (grave accent) niż apostrof, który na ubogich klawiaturach (np. Windows) zastępujemy znakiem stopy ' a na normalnych klawiaturach (np. Mac OS, OS X) jest dostępny z użyciem klawisza Alt i wygląda tak: ’.
moronica - Nie 13 Gru, 2015
[OT]komor, ja widze ze ty nadal tylko o jablkach potrafisz myslec [/OT]
W przytoczonym linku można przeczytać, że w sprawie końcowego -x są dwa różne rozwiązania tej samej sprawy mają swoje mocne uzasadnienie i zaprzysięgłych zwolenników.
komor, to że jesteśmy zwolennikami dwóch różnych rozwiązań leksykalnych...
komor napisał/a: | Jeszcze się przyczepię że znak ` to jest jeszcze inny znak (grave accent) niż apostrof, który na ubogich klawiaturach (np. Windows) zastępujemy znakiem stopy ' a na normalnych klawiaturach (np. Mac OS, OS X) jest dostępny z użyciem klawisza Alt i wygląda tak: ’. |
... i dwóch różnych firm zajmujących się produkcją elektroniki użytkowej, to IMO nie oznacza wcale że Ty masz rację, ale tylko że masz odmienną opinię
Andrzej.M. - Nie 13 Gru, 2015
Sunders napisał/a: | wykluczyłbym z wyboru system Pentax`a. Nie ma w nim dobrego zooma o zakresie 70-300mmm. |
A widziałeś dobry w innym? Co to znaczy wg ciebie dobry? Dla mnie dobry jest 100/2,8 WR macro... Reszta - co najwyżej przyzwoita...
Akurat Pentax ma dość przyzwoity 55-300 (oprócz trzech 70-300 i jednego 80-320 - zresztą też całkiem przyzwoitego - bo jak pamiętam kiedyś go rozważałem - ale się skończyło na manualnym 70-210/4) , choć jak chyba wszystkie 70-300 - ostry jest do 200-250mm później chyba wszystkie zaczynają mydlić... http://www.dxomark.com/Le...97_1011_260_680 Zresztą i tak pewnie niezależnie od systemu kolega wybierze Tamron SP 70-300 mm f/4-5.6 Di VC USD... jeśli akurat będzie tańszy od Pentaxa 55-300...
[ Dodano: Nie 13 Gru, 2015 20:52 ]
Bruner, - ja sam wybrałabym tego Tamrona , chyba że Pentax 55-300 okazałby się tańszy. Na dodatek Pentax nie wymaga ztabilizacji w żadnym obiektywie bo ma własną matrycową. I coraz ciekawsze zastosowania dla rucjomości matrycy - pozwolę sobbie na opisanie kilku w moim nowym aparacie K-3II :
1. dostosowanie kadru (można go nieco zmodyfikować jeśli mamy niezbyt dokładną głowicę statywu, by mieć od razu doskonały kadr a nie obcinać później na kompie)
2. automatyczne poziomowanie/pionowanie kadru - jeśli robisz krajobraz czy architekturę - często się przydaje - ja mam włączone na stałe - zawsze odrobinę wyrówna nawet przy zdjęciach z ręki.
3. symulacja filtra AA (dwa stopnie) mikronowe ruchy likwidujące efekt mory jeśli występują drobne regularne wzory
4. podwyższona rozdzielczość - mikroprzesunięcie o jeden piksel pozwala uzyskać zwiększoną rozdzielczość oraz dokładniejsze odwzorowanie barw - tak jakby matryca miała same piksele reagujące na wszystkie kolory i miała więcej pikseli. Ilość informacji jest olbrzymia - PEF zamiast 35MB ma 115 MB... na tym samym kadrze. Teraz się zastanawiam czy naprawdę bedę potrzebował FF...
komor - Nie 13 Gru, 2015
moronica napisał/a: | komor, ja widze ze ty nadal tylko o jablkach potrafisz myslec |
W zeszłym roku minęło 20 lat, nie sądzisz chyba, że po takim czasie przesiądę się na jakiś gorszy system?
Sunders napisał/a: | W przytoczonym linku można przeczytać, że w sprawie końcowego -x są dwa różne rozwiązania tej samej sprawy |
Tak, ale to drugie rozwiązanie jest niesłuszne.
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Zresztą i tak pewnie niezależnie od systemu kolega wybierze Tamron SP 70-300 mm f/4-5.6 Di VC USD... jeśli akurat będzie tańszy od Pentaxa 55-300... |
Tego Tamrona zdaje się nie ma w wersji dla systemu P.
dcs - Nie 13 Gru, 2015
Nie ma najnowego Tamrona 70-300mm do Pentaxa .
http://www.tamron.co.jp/e...di.html#tabBox3 kliknąć w Telephoto Zoom Lenses
To stary, słabszy model.
AndrzejM.Makuch napisał/a: | ja sam wybrałabym tego Tamrona |
-przed czy po transformacji na nowy model?
Andrzej.M. - Pon 14 Gru, 2015
dcs, komor, Bruner - przepraszam - faktycznie nie mógłbym wybrać do pentaxa tego Tamrona - bez żalu - bo jak napisałem musiałby być znacząco tańszy od Pentaxa, którego można kupić za mniej niż 1400zł w wersji SMC , natomiast w nowej lepszej HD - za 1458złotych - i tę wersję bym wybrał. Tym bardziej że juz SMC lepiej sobie radził od Tamrona na 300mm to z nowymi powłokami powinno być jeszcze lepiej.
http://www.dxomark.com/Le..._281_928_1243_0
Pozwoliłem sobie porównać z D3300 który ma matrycę 24Mpix z k-50 na 16mpix matrycy bo Tamrona jakoś DxO na D7000 i 7100 nie przetestowali (albo mój internet/komputer nie widzi takiego pola wyboru) a nie chciałem być posądzony o cokolwiek... Zwróćcie uwagę na zachowanie na 200 i 300mm - chyba jednak Tamrona bym nie brał... nawet jakby miał mocowanie K.
komor - Pon 14 Gru, 2015
AndrzejM.Makuch, AndrzejM.Makuch, gdzie Ty tam widzisz jakąś przewagę Pentaksa nad Tamronem? Ostrość podobna (choć fakt, że na 300mm lepiej sprawuje się P) – transmisję ma gorszą, dystorsję też, winietowanie też, aberrację chromatyczną ma jedynie mniejszą.
dcs napisał/a: | -przed czy po transformacji na nowy model? |
Żadnego! Mam 100/2,8 Macro WR i 70 Ltd, a gdybym musiał mieć dłuższe - to manualna A70-210/4 też mi wystarczy...
Ale faktycznie - 5 lat temu wybieraliśmy z kolegą szkło 70-300 - i padło właśnie na Tamrona - kostowała zdaje się 600 czy 700 złotych - i był to niezły zakup.
[ Dodano: Pon 14 Gru, 2015 10:50 ]
komor napisał/a: | transmisję ma gorszą, |
T= 5,1 u Pentaxa a 5,3 u Tamrona - to chyba lepiej jednak u Pentaxa. Ale masz prawo uważać inaczej.
Winieta - to akurat łatwiejsza jest do likwidacji w programie niż aberracja. Po liwidacji dużej aberracji lubi zostać brzydka szara obwódka.
komor napisał/a: | na 300mm lepiej sprawuje się P | Tu się zgadzamy, na dodatek i na 200 i na 300 mm na pełnym otworze lepiej rysuje Pentax. Na 100 - 200mm jest też jaśniejszy. (f4,5vs5,3) - choć nie demonizowałbym tego widząc drugi wykres transmisji w tym zakresie - chyba jakieś ustępstwo na rzecz marketingu... Swoją drogą - zauważyłem - po porównaniu tego samego obiektywu (teoretycznie - bo w praktyce egzemplarze nieco się różnią) - że Nikon d3200 - matrycowo odpowiada d7100 , a zatem powinien być porównywany nie z k-50 a z k-3. Tam jeszcze wyrażniej widać przewagę rozdzielczości na 200 i 300mm na rzecz Pentaxa.
jaad75 - Pon 14 Gru, 2015
komor, a aby napewno przejrzałeś pomiary, a nie tylko zbiorczą tabelkę? Na długim końcu rozdzielczość Pentaksa jest zauważalnie lepsza, różnice w winietowaniu, czy transmisji są znikome (patrz na profile), jedynie CA jest zauważalnie większa dla 300mm. IMHO, to długi koniec jest w takim szkle istotniejszy, niż krótki (choć tam też nie ma tragedii, a dodatkowo jest ciut uniwersalniej). Oczywiście, Pentax jest napędzany z body, Tamron ma własny silnik i stabilizację, ale jeśli chodzi o same własności optyczne, to akurat wcale nie jest tak źle jak sugerujecie, a już na pewno nie można powiedzieć, że w Pentaksie brak przyzwoitego szkła tej klasy, jak twierdzi wyżej Sunders (BTW, widzę, że nic się w tej kwestii na forum nie zmienia ).
dcs - Pon 14 Gru, 2015
jaad75 napisał/a: | komor, a aby napewno przejrzałeś pomiary, a nie tylko zbiorczą tabelkę? Na długim końcu rozdzielczość Pentaksa jest zauważalnie lepsza |
jaad75, aby na pewno przejrzałeś pomiary rozdzielczości na różnych przysłonach?
dcs, naprawdę uważasz, że porównanie f/11 na 300mm jest istotniejsze, niż na pełnej dziurze dla tak ciemnych szkieł?
dcs - Pon 14 Gru, 2015
jaad75, wystarczy na 300mm: f/8
dcs, f/8 to już całkowita ciemnica, a do tego, poza brzegami kadru Pentax wciąż wypada trochę lepiej od Tamrona, podobnie jest dopiero od f/11.
[ Dodano: Pon 14 Gru, 2015 11:12 ]
Porównuję porównywalne, czyli D3300 i K-3.
jaad75 napisał/a: | czyli D3300 i K-3. |
- też takie porównanie zrobiłem . Oczywiście koledzy najchętniej porównali by L-kę za 6tysięcy z budżetowym szkłem żeby słabość Pentaxa obnażyć...
Ale na 300 mm i ten chyba słabiej wypada...
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Nikon d3200 - matrycowo odpowiada d7100 | Nie, D3200 ma matrycę Renesas z filtrem AA, a D7100 Toshibę bez filtra. Dopiero D3300 używa tej samej matrycy Sony, co K-3 i tak samo jak w K-3 pozbawiona jest ona filtra AA.
dcs - Pon 14 Gru, 2015
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Oczywiście koledzy najchętniej porównali by L-kę za 6tysięcy z budżetowym szkłem żeby słabość Pentaxa obnażyć... |
Nikt tu z markowym, pełnoklatkowym 70-300mm nie wyskakiwał -bo to nie te ceny.
Tamron jest teraz w cenie najtańszej wersji Pentaksa 55-300 http://www.ceneo.pl/61158...iXmUeMXBcoqSIe0
O Canon EF 70-300mm f/4-5.6L IS USM też nic nie było.
Wróć, właśnie mi się te "trójki" pomyliły - oczywiście d 3300 miałem na uwadze... Nie wiem czemu zakodowałem d 3100 i d 3200 że w porównaniu są , podczas gdy są d 3200 i d 3300... Łatwo o pomyłkę jak w serii są 4 modele...
[ Dodano: Pon 14 Gru, 2015 11:37 ]
dcs napisał/a: | Tamron jest teraz w cenie najtańszej wersji Pentaksa 55-300 | No i również dlatego brałbym Pentaxa ! Mam od razu wsparcie nawet w korpusie (likwidacja aberracji , dystorsji, winietowania). Ale jednak stówę za HD bym dołożył... ( i czerwony pasek... ).
komor - Pon 14 Gru, 2015
jaad75 napisał/a: | IMHO, to długi koniec jest w takim szkle istotniejszy, niż krótki |
Z tym się akurat zgodzę, ale przecież musimy się z Andrzejem trochę posprzeczać, co nie?
Sunders - Pon 14 Gru, 2015
jaad75 napisał/a: | na pewno nie można powiedzieć, że w Pentaksie brak przyzwoitego szkła tej klasy, jak twierdzi wyżej Sunders |
O przyzwoitości szkieł nic nie pisałem Po prostu w Nikonie i w Canonie są dostępnie lepsze zoomy o zakresie ogniskowych 70-300mm niż w Pentaksie.
jaad75 napisał/a: | BTW, widzę, że nic się w tej kwestii na forum nie zmienia |
Miło się z Tobą znów pospierać jaad75
Sunders napisał/a: | O przyzwoitości szkieł nic nie pisałem | No fakt, pisałeś o "dobrych". "Dobre" to jednak jak dla mnie pojęcie nieco na wyrost w tej klasie obiektywów - "przyzwoite" wydaje mi się bardziej adekwatnym określeniem. Ewentualnie "dobre jak na tę klasę" i tu ten Pentax się spokojnie łapie, IMHO.
Sunders napisał/a: | Po prostu w Nikonie i w Canonie są dostępnie lepsze zoomy o zakresie ogniskowych 70-300mm niż w Pentaksie. | Dużo lepsze? Jak dla mnie to wszystko jeden pies - żadnego bym nie kupił...
jaad75 napisał/a: | Dużo lepsze? |
Nie wystarczy, że są po prostu lepsze od przyzwoitego "jak Ci się wydaje" Pentaksa
jaad75 napisał/a: | Jak dla mnie to wszystko jeden pies - żadnego bym nie kupił... |
Nic dziwnego, żaden nie da się bezproblemowo podpiąć do twojego Pentaxa
Sunders, takie "lepsze" jak ten linkowany wyżej Tamron?
Sunders napisał/a: | Nic dziwnego, żaden nie da się bezproblemowo podpiąć do twojego Pentaxa | A do Nikona? Nieważne, i tak bym nie kupił tego typu szkła.
jaad75 napisał/a: | A do Nikona? |
Nikkor AF-S 70-300 mm f/4.5-5.6G IF-ED VR, też lepszy od Pentaksa 55-300.
jaad75 napisał/a: | Nieważne, i tak bym nie kupił tego typu szkła. |
Ty nie potrzebujesz, ale Bruner widocznie owszem.
Sunders napisał/a: | są po prostu lepsze od przyzwoitego "jak Ci się wydaje" Pentaksa
| Uśmiałem się jak norka... Pewnie takie po 6 tysięcy - czyli cenie 4 Pentaxowych... Zresztą - jak popatrzyłem na tę L-kę - to na 300 mm miała by malutki problem z tą lepszością... A przecież testu HD 55-300 jeszcze nie ma... pewnie szukają kiepskiego egzemplarza...
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Uśmiałem się jak norka... Pewnie takie po 6 tysięcy - czyli cenie 4 Pentaxowych... |
Chyba niepotrzebnie się wtrącasz
http://www.euro.com.pl/ob...medium=referral
AndrzejM.Makuch napisał/a: | przecież testu HD 55-300 jeszcze nie ma... pewnie szukają kiepskiego egzemplarza... |
AndrzejM.Makuch, jacy oni
Sunders napisał/a: | jacy oni | Testerzy, w większości przecież użytkownicy innych systemów...
Sunders napisał/a: | http://www.euro.com.pl/ob...medium=referral | Noooo, to okazja ! Swa tysiaki! Za szkło i tak droższe o 500 zł nawet od nowszego modelu z HD,,, I sporo słabe=sze na długim końcu... zresztą - porównanie już było...
Sunders napisał/a: | Nikkor AF-S 70-300 mm f/4.5-5.6G IF-ED VR, też lepszy od Pentaksa 55-300.
| Na krótkim końcu na pewno, na długim na pewno nie.
dcs - Pon 14 Gru, 2015
różnie to wygląda
http://www.photozone.de/p...300_458?start=1
http://www.photozone.de/n...-report?start=1
na 300mm po przymknięciu.
Bruner - Pon 14 Gru, 2015
Porównałem sobie ceny interesujących mnie obiektywów do max 2000zł. Sigma 17-50 f/2.8 kosztuje dokładnie tyle samo niezależnie od mocowania, tzn 1540zł
Jasne stałe 50-tki:
Pentax FA 50 f/1.4 można dostać za około 1450 zł
Pentax DA 50 f/1.8 - ok 550zl
Nikkor AF-S 50 f/1.4 G - ok 1400zł
Nikkor AF-S 50 f/1.8 G - ok 750 zł
Dla 50 f/1.4 cenowy remis, jakościowo podobno Pentax FA 50 f/1.4 jest rewelacyjny i ma świetny bokeh, ogólnie lepszy od porównywalnego Nikona? nieco bardziej budżetowo, czyli 1.8 tańszy Pentax, ale cena Nikkora też nie jest zaporowa, nie wiem jak z jakością.
Oprócz tego z mocowaniem Nikona można kupić też Sigmę 50 1.4 EX DG HSM za 1900 zł, do Pentaxa nie znalazłem
Możliwe że przydała by się jeszcze jakaś 35-tka do fotografowania w pomieszczeniach i tu widzę przewagę Nikona. W Pentaxie z tego co widzę poniżej 2000 zł to tylko DA 35 f/2.4 DA MC AL za ok 600 zł, nie wiem czy jest sens zmieniać z Sigmy 17-50 f/2.8. No chyba że to jakaś rewelacja, a bokeh rzuca na kolana. W Nikonie mamy do wyboru Nikkora AF-S DX 35 f/1.8 G za ok 750zł i Sigmę 50 f/1.4 EX DG HSM za ok 1900zł.
Tele do 300mm:
Pentax DA 55-300 f/4-5.8 ED SMC - ok 1400 zł
Pentax DAL 55-300 f/4-5.8 ED SMC - ok 1700 ZŁ
Sigma 70-300 f/4-5.6 Macro Super APO - ok 900 zł
Sigma 70-300 f/4.5.6 Macro APO - ok 700 zł
Sigma 70-300 f/4-5.6 DG OS - znalazłem tylko w 2 sklepach za 1300 i 1750 zł
Tamron AF 70-300 f/4-5.6 Di LD Macro - ok 500 zł
i dla porównania Nikon:
Nikkor 70-300 f/4-5.6 G AF-S VR - ok 2000 zł
Nikkor 70-300 f/4-5.6 G SLR - ok 900 zł
Tamron AF 70-300 f/4-5.6 Di LD Macro - ok 500 zł
Tamron SP 70-300 f/4-5.6 Di VC USD - ok 1350 zł
Sigma 70-300 f/4-5.6 DG APO Macro - ok 750 zł
Sigma 70-300 f/4-5.6 DG OS - ok 1300 zł
Tu widać faktycznie przewagę Nikona, chociaż dla Pentaxa też jest kilka szkieł, pytanie tylko co są warte? Mówiąc szczerze, do tele za 500 zł jestem nastawiony sceptycznie, a na temat 55-300 nie spotkałem zbyt entuzjastycznych opinii.
W 50-tkach remis, w 35-tkach zdecydowanie Nikon, w tele również przewaga Nikona.
Ktoś udzielił mi jeszcze takiej rady: kupuj to, co mają Twoi znajomi. Fotografującego znajomego mam właściwie tylko 1 i siedzi w Nikonie.
Ciągnie mnie do Pentaxa - body jakoś bardziej mi odpowiada (ergonomia, uszczelnienie, 2 pokrętła, zdecydowanie lepszy wizjer, lepsza współpraca z lampami, lepszy AF i jeszcze parę innych rzeczy), ale rozum podpowiada, że rozsądniejsze będzie chyba jednak postawienie na Nikona i zakup D5300, tym bardziej że do K-S2 musiałbym dołożyć ok 500zł i zastanawiam się czy warto. I tak przekraczam pierwotnie założony budżet, a przesuwać granicę o kolejną stówkę bo jest coś trochę lepszego można w nieskończoność. Daję sobie jeszcze czas na przemyślenia do piątku, więc może jeszcze ktoś zdoła przechylić szalę na stronę Pentaxa wszystkie uwagi i komentarze oczywiście mile widziane
dcs - Pon 14 Gru, 2015
zapomniałeś o http://allegro.pl/obiekty...ll-ele-1-1-1214
Za cenę K-S2 masz nikona D7000 http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/1452138
http://allegro.pl/aparaty...1-1214&buyNew=1
Bruner napisał/a: | jakościowo podobno Pentax FA 50 f/1.4 jest rewelacyjny i ma świetny bokeh, ogólnie lepszy od porównywalnego Nikona? | Trochę może lepszy, ale ogólnie te stare 50-tki f/1.4 mocno odstają na pełnej dziurze od współczesnych standardów.
Bruner napisał/a: | Oprócz tego z mocowaniem Nikona można kupić też Sigmę 50 1.4 EX DG HSM za 1900 zł, do Pentaxa nie znalazłem | Do Pentaksa też można, nie ma tylko najnowszej wersji A.
Bruner napisał/a: | W Nikonie mamy do wyboru Nikkora AF-S DX 35 f/1.8 G za ok 750zł i Sigmę 50 f/1.4 EX DG HSM za ok 1900zł. | Rozumiem, że chodziło o 30-stkę Sigmy - też można trafić pod Pentaksa, tyle że starszą wersję, bez HSM.
Bruner napisał/a: | Pentax DAL 55-300 f/4-5.8 ED SMC - ok 1700 ZŁ | To okrojona wersja DA, więc nie ma sensu kupować jej drożej. Lepsza jest nowsza wersja, z powłokami HD, a nie SMC.
Bruner napisał/a: | w 35-tkach zdecydowanie Nikon | To "zdecydowanie" trochę na wyrost, ale fakt, że też bym tu wybrał Nikkora.
Bruner napisał/a: | Ktoś udzielił mi jeszcze takiej rady: kupuj to, co mają Twoi znajomi. | To kiepska rada - zobaczysz, jak to od Ciebie będą chcieli pożyczać szkła...
dcs - Pon 14 Gru, 2015
jaad75 napisał/a: | 30-stkę Sigmy - też można trafić pod Pentaksa, tyle że starszą wersję, bez HSM. |
-ale to wersja do Pentaksa (i Sony) nie miała HSM a zwykły śrubokręt. Do Nikona i Canona (i Olusia) miała HSM.
jaad75 - Wto 15 Gru, 2015
dcs, wiem, chodzi mi o to, że starszą, bez A i bez HSM.
Andrzej.M. - Czw 17 Gru, 2015
Bruner napisał/a: | Pentax DA 55-300 f/4-5.8 ED SMC - ok 1400 zł |
Fajne szkło ale jest już trochę lepsze z czerwonym paskiem bez SMC a z HD - stówę droższe. Na długim końcu lepsze od innych. Bruner napisał/a: | Pentax DA 50 f/1.8 |
Bardzo dobre szkło, moim zdaniem do f=4 lepsze od 50/1,4 i nawet porównywalne z 55/1,4. Cóż - najnowsza konstrukcja. No i nie mydli nawet na 1,8. dcs napisał/a: | Za cenę K-S2 masz nikona D7000 |
Jak chcesz stracić na rozdzielczości i mieć 16Mpix to pewnie - lecz chyba ostrzej i taniej będzie kupić K-50 . Bruner napisał/a: | na temat 55-300 nie spotkałem zbyt entuzjastycznych opinii. |
Ktoś musiałby być niezdrów by o jakimkolwiek szkle 70-300 pisać entuzjastycznie. Ale w tym zakresie cenowym , szczególnie gdy zależy ci na długim zakresie nic lepszego nie znajdziesz. Sam się zdziwiłem że takie "cóś" może tak rysować na 300 mm.
|
|