|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Allegro
lech pepliński - Sob 21 Lis, 2015 Temat postu: Allegro Chciałem sprawdzić , w jakim dziale mogę na Allegro wstawić lornetkę do sprzedaży .
I trafiłem na dział Sport i Turystyka . I w tym dziale jest 30 stron sprzedaży lornetko podobnych
w cenach od 50-130 zł.I policzyłem , że z pierwszych 20 ogłoszeń sprzedano ponad 1000 lornetek i ponad 500 monookularów .
na każdej stronie jest myślę że ponad 40 ogłoszeń .
widoczek - Sob 21 Lis, 2015
Miejmy nadzieje, że część z tych kupujących wyroby lornetkopodobne (choćby to i było zaledwie 5%) zapragnie w przyszłości lepszej lornetki i zacznie drążyć Internet trafiając na to forum
Arek - Pon 23 Lis, 2015
Jest jeszcze dział Fotografia, Sprzet Optyczny, Lornetki... Tam obecnie jest 55 stron...
lech pepliński - Pon 23 Lis, 2015
Może Pan Redaktor zrobi mi tą grzeczność i spojrzy :
http://allegro.pl/listing...qm-spo-1-5-1120
i proszę przewinąć tylko tą jedną , jedyną stronę . Pozostałe 96 można odpuścić .
Arek - Pon 23 Lis, 2015
Masz całkowitą rację. Zadziwiające jest jak wiele jest do zrobienia. Te ilości kupowanego chłamu 50x50 czy 14x30 są ogromne... Szkoda, że przez takie "lornetki" sporo osób się zniechęca do kupowania czegoś normalnego.
Myślę, że jak tą stronę wylistujemy przed Świętami, to liczby mogą być znacznie wyższe...
lech pepliński - Pon 23 Lis, 2015
Masz rację.
Dodano: Pon 23 Lis, 2015 17:48
Jak to powiedział bodajże Kurski , "ciemny lud to kupi " .
TomPL2 - Wto 24 Lis, 2015
http://allegro.pl/lornetk...5633163052.html
No ale skoro ponad 40 osób to kupiło, to nie może być chłam!? Tam jest chyba "made in russia", może tego używają w Syrii i stąd ruskie bomby nie zawsze lecą tam gdzie powinny...
Ooo, taka jedna 32x42 ma deklarowane 110m/1000m! Do testów ją
lech pepliński - Wto 24 Lis, 2015
40 osób- a nie łaska 600(sześćset)
http://allegro.pl/lornetk...4821383480.html
Arek - Wto 24 Lis, 2015
I te pole widzenia 1500m/7500m
TomPL2 - Wto 24 Lis, 2015
No ba, ale ta ma "szkła pryzmatyczne" i "pole widzenia: 1500m/7500m"!
komor - Wto 24 Lis, 2015
W tytule aukcji jest „szklana optyka”. Tego byle producenci nie mają…
Arek - Wto 24 Lis, 2015
Swoją drogą taka statystyka sprzedaży lornetkowego chłamu jest swietnym materiałem na artykuł. Tyle, że Allegro musiałoby udostępnić dane, a pewnie się nie da ich na to namówić.
goornik - Sro 25 Lis, 2015
Problem jest stary i niestety bolesny. Ja próbowałem walczyć z wiatrakami próbując na Allegro sprzedać moją Chochlę stalową, ale w opisie oczywiście wyłożyłem kawę na ławę. Czytający opis jednoznacznie dostawał do zrozumienia, że ta i inne jej podobne lornetki to g.....
Arek publikując mój opis Chochli Stalowej też przyczynił się do walki ze śmiaciami. Ale to kropla w morzu potrzeb
Arek, a może na Allegro wystawić "bilet" uczestnictwa w Festiwalu w Łochowie? Może znajdą się ludzie chcący zaczerpnąć prawdziwej wiedzy.....
Arek - Sro 25 Lis, 2015
goornik napisał/a: | Arek, a może na Allegro wystawić "bilet" uczestnictwa w Festiwalu w Łochowie? Może znajdą się ludzie chcący zaczerpnąć prawdziwej wiedzy..... |
To chyba nie ta grupa docelowa. Nie wierzę, że ktoś kto szuka lornetki za 20 zł kupi wyjazd do Łochowa za 200 zł...
Marlut - Sro 25 Lis, 2015
To może bilet na pociąg przynajmniej
Obserwatorek - Sro 25 Lis, 2015
Panowie, o czym wy tu ...
Mam znajomych którzy spokojnie mogliby kupić Zeissa lub Swarovskiego.
a mają dosłownie chochlę stalową kupioną kiedyś na bazarze,
z przepięknie artystycznie sinym obrazem ...
I twierdzą że im to wystarczy, więc po co kupować droższą... !
Ja co prawda jestem zwolennikiem "Lornetki Dla Kowalskiego",
ale jednak minimum mam ustawione na 150 zł
Marlut - Sro 25 Lis, 2015
150zł można dać ale za lornetę z meduzą w dobrej knajpie
Qbutek - Sro 25 Lis, 2015
Marlut napisał/a: | 150zł można dać ale za lornetę z meduzą w dobrej knajpie |
"Są też bardziej wykwintne dania, jak "białe wino i owoce" (pół litra i dwa ogórki)."
Źródło: "Skauci Piwni".
Arek - Sro 25 Lis, 2015
I ośmiorniczki
widoczek - Czw 26 Lis, 2015
Dlaczego każda wypowiedź świeci się tutaj na różowo beżowo czy jakoś tak
TomPL2 - Czw 26 Lis, 2015
Arek napisał/a: | goornik napisał/a: | Arek, a może na Allegro wystawić "bilet" uczestnictwa w Festiwalu w Łochowie? Może znajdą się ludzie chcący zaczerpnąć prawdziwej wiedzy..... |
To chyba nie ta grupa docelowa. Nie wierzę, że ktoś kto szuka lornetki za 20 zł kupi wyjazd do Łochowa za 200 zł... |
Ale gdyby zanęcić pisząc, np. że: tu poznacie "prawdziwe" lornetki i dlaczego nie mogą one kosztować 20zł, to może jakieś dusze się nawrócą na dobra drogę
RomanW - Czw 26 Lis, 2015
To może wystawić wirtualną lornetkę za 0zł lub za 1zł na Allegro i OLX a zamiast lornetki przygotować artykuł uświadamiający?
goornik - Czw 26 Lis, 2015
Arek napisał/a: | goornik napisał/a: | Arek, a może na Allegro wystawić "bilet" uczestnictwa w Festiwalu w Łochowie? Może znajdą się ludzie chcący zaczerpnąć prawdziwej wiedzy..... |
To chyba nie ta grupa docelowa. Nie wierzę, że ktoś kto szuka lornetki za 20 zł kupi wyjazd do Łochowa za 200 zł... |
Ależ nie chodzi o to, by kupił. Chodzi o to, by dowiedział się, że jest w Polsce portal Optyczne, że jest w Polsce forum, gdzie rzeczowo można zapytać o lornetkę, że są ludzie chętnie dzielący się wiedzą i doświadczeniem
deep - Czw 26 Lis, 2015
goornik napisał/a: |
Ależ nie chodzi o to, by kupił. Chodzi o to, by dowiedział się, że jest w Polsce portal Optyczne, że jest w Polsce forum, gdzie rzeczowo można zapytać o lornetkę, że są ludzie chętnie dzielący się wiedzą i doświadczeniem |
Taaa, zapyta taki tutaj o tanią lornetkę i dostanie odpowiedź, że minimum 500zł musi wydać, ale lepiej 800 albo trochę jeszcze dołożyć i za 2tyś to już będzie to "lornetka" Podziękuje pewnie za radę, stwierdzi, że sami pomyleńcy tutaj i tak kupi na allegro za 20zł
widoczek - Czw 26 Lis, 2015
To może warto stworzyć jakiś wątek w którym będą podane przez nas propozycje w kilku progach cenowych? Np. do 200zł, 500zł, 1000zł, 1500, 2500, 5000, >5000 Lub coś w tym stylu.
deep - Czw 26 Lis, 2015
No ale dojdą do tego sprzęty używane i np. już nie produkowane a warte uwagi, bo w cenie powiedzmy 500zł mamy zamiast nowego średniaka, półkę wyżej model starszy i używany. Nie bardzo widzę, jak to ogarnąć. Do tego dochodzą preferencje osobiste, jak wielkość czaszki i oczodołów, długość palcy itd.
Według mnie i tak jeden obraz zastąpi tysiąc słów. Ja jak zobaczyłem świat przez dobre porro to już nie chcę żadnej dachówki. Uwielbiam obraz 3D. Na dodatek nie lubię gumowych zabawek ani plastikowych . Jak widać, każdy z nas jest inny.
Deep - OK, są ludzie do których żaden argument jakościowy nie przemówi i oni są już "nienaprawialni". ALe jest dużo osób wystarczająco zamożnych i myślących, by przekonać ich o zakupie prawdziwej lornetki.
Ja jakiś czas temu w ostatniej chwili uchroniłem człowieka przed zakupemm Aculona z zoomem (wiem, należy mi się medal!)
Uważam, że trzeba próbować w każdy możliwy sposób....
deep - Czw 26 Lis, 2015
Eee działasz na szkodę firmy Po takim zoomie, może by kupił lepszą więc w sumie dwie a nie jedną
RomanW - Czw 26 Lis, 2015
Jak tutaj trafiają ludzie w poszukiwaniu lornetki to ich poszukiwania/"przekonania do" są jak po okręgu spirali zwężającej się do środka. Im bliżej środka tym bardziej pewni zdecydowani, a ja dotrą do centrum środka tej spirali, to są już pewni utwierdzeni i co w tym środku widzą, ano EII widzą. I jak Optyczne tysiące ludzi z allegro tutaj ściągnie, rozbudzi w każdym nadzieję na dobre bino, a oni wykupią całe zapasy EII tak że zabraknie na magazynach a Nikon im powie że wg nowej polityki ma w ofercie tylko Aculony i HDG, to co im redaktorzy Optycznych na rozbudzoną i niezaspokojoną potrzebę EII powiedzą 😀
deep napisał/a: | Eee działasz na szkodę firmy Po takim zoomie, może by kupił lepszą więc w sumie dwie a nie jedną |
Działam na chwałę firmy - wielu użytkowników lornetek Nikon z zoomem być może nigdy już nie sięgnie po inną lornetkę Nikona, "bo ta pierwsza, z zoomem" była taka fatalna.
Ja zaś robię wszystko co w mojej mocy, by ludzie ze szkolenia, workshopu, zlotu lub sklepu wyszli zadowoleni a nie nabici w butelkę
|
|