|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Sony rx100 czy rx100mk2?
sebo72 - Nie 22 Lis, 2015 Temat postu: Sony rx100 czy rx100mk2? Witam. Zamierzam zamienić mój poczciwy Sony HX1 na któryś z tych modeli. Wyleczyłem się już dużych ogniskowych, zależy mi na jakości zdjęć i aparacie "do kieszeni". Zwracam się zatem z pytaniem do osób które mają, miały, testowały lub mogą coś napisać na temat tych aparatów. Czytałem testy, opinie, porównania tych modeli i sam nie wiem czy warto dopłacać 500-600zł do uchylnego ekrany i lepszej matrycy. Nie interesuje mnie stopka, wi-fi czy nfc. Lubię robić zdjęcia z "pozycji żaby", robię też dużo fotek wieczorem czy w różnych "ciemnych miejscach" , ale czy warto? 500-600zł to jednak sporo kasy. Oglądałem porównania fotek między innymi na http://www.dpreview.com/r...021896329020732 przy wysokim iso, i kurcze wydaje mi się że różnice między tymi matrycami są raczej "kosmetyczne", a może się mylę? Czytałem tez gdzieś o rzekomo ulepszonym AF na długiej ogniskowej w rx100mk2. Czy ktoś z szanownych użytkowników tego forum może coś doradzić?
komor - Nie 22 Lis, 2015
sebo72 napisał/a: | Czytałem testy, opinie, porównania tych modeli i sam nie wiem czy warto dopłacać 500-600zł do uchylnego ekrany i lepszej matrycy. |
Przecież nikt poza Tobą nie zdecyduje, czy dla Ciebie warto czy nie. To indywidualna kwestia. Skoro lubisz robić zdjęcia z pozycji żaby, to uchylny ekran wydaje się przydatny, nie?
sebo72 - Nie 22 Lis, 2015
Rozumiem że ruchomy ekran to indywidualna sprawa. A jakość zdjęć i praca AF czy warto dopłacić 600zł?
komor - Nie 22 Lis, 2015
sebo72, ale jak chcesz to przeliczyć na pieniądze? Jeśli chodzi Ci o to, czy np. 20-procentowy wzrost ceny oznacza 20-procentowy wzrost jakości zdjęć – to odpowiedź brzmi: zdecydowanie nie. Czy ja osobiście uważam, że warto? Ja uważam, że warto, bo RX-100 w pierwszej wersji, to jest – jak sama nazwa wskazuje – pierwsza wersja całej serii produktów. Każda następna, poza okazjonalnymi wtopami w pewnych kwestiach, generalnie jest lepsza. Przy okazji sporo droższa, ale pomiędzy wersją 1 a 2 różnica moim zdaniem jest taka, że warto dołożyć. Jak nie jest to możliwe bo te 600 zł jest absolutnie nie do przeskoczenia, to też tragedii nie będzie.
Może odezwie się Hijax, w końcu miał wszystkie wersje w rękach przez dość długo.
sebo72 - Nie 22 Lis, 2015
Tak się zastanawiam, że chyba warto dołożyć. Postaram się skontaktować z Hijax, może coś doda od siebie. Dzięki za Twoją opinię komor. To ma być sprzęt na dobre kilka lat, więc nie chciałbym potem żałować wyboru.
|
|