forum.optyczne.pl

Lornetki - Lornetka do 1000zł ???

Santre - Pon 14 Kwi, 2008
Temat postu: Lornetka do 1000zł ???
Czy Lornetka Delta Optical Titanium 9x63 jest równie dobra jak Titanium 8x56. Miał być test na optyczne????. Proszę o poradę. Jaka lornetka do 1000zł. ( Może WO ) Będzie to prezent dla szwagierka. Waga i gabaryty nie mają znaczenia. Dziękuje i Pozdrawiam !!!.
Gadom_Jr - Sob 10 Maj, 2008

eh...i nadal brak odpowiedzi :cry:

więc panowie, która lepsza do nocnych polowań dla młodego myśliwego : Delta Optical Titanium 9x63 czy Titanium 8x56.

Nadal nie ma testu 9x63...\

pzdr

Marcin887 - Sob 10 Maj, 2008

Miałem do czynienia z 8x56 i jak dla mnie rewelacja za tą cenę, z drugim modelem nie miałem styczności.
Gadom_Jr - Pon 12 Maj, 2008

Ktoś jeszcze coś podpowie? :)
Marcin887 - Pon 12 Maj, 2008

Ja bym wolał 8. Jest mniejsza, ciut lżejsza, ma większe pole widzenia, poza tym zrenica wyjsciowa ma w obu przypadkach 7 mm więc jasność obrazu powinna być podobna. Prawda jest taka że jeden będzie lepiej widział przez jedną a drugi przez drugą. Trzeba byłoby sprawdzić. I to nie w sklepie ale wieczorem w plenerze.
Pepin Krootki - Sro 14 Maj, 2008

Nie zgodzę się z Tobą. To, że źrenica wyjściowa jest taka sama jeszcze niczego nie przesądza - poza tym, że "subiektywna", "pozorna" jasność obu instrumentów jest podobna. W rzeczywistości, zakładając, iż obie lornetki mają identyczną transmisję, model o większych obiektywach i tak zbierze więcej światła. Podejrzewam, że w obu binach są te same okulary. Wzrost powiększenia w modelu 9x63 wynika zapewne ze zwiększenia ogniskowej.

To takie luźne dywagacje - nie jestem fizykiem ani optykiem. Niechaj mnie Arek trzaśnie jeśli coś pokićkałem :mrgreen:

Pozdrawiam