|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Dobra lornetka na prezent
kirkinia - Sob 28 Lis, 2015 Temat postu: Dobra lornetka na prezent Mój tata obchodzi w grudniu okrągłą rocznicę urodzin. Do tego dochodzą święta, w związku z tym chcielibyśmy kupić mu jeden a porządny prezent. Pomysłem jest lornetka, bo wiele razy wspominał, że ta stara której używa na swoje leśne wyprawy jest już do niczego. Czy możecie mi tutaj polecić coś dobrego, bo ja kompletnie nie znam się na takich sprzęcie. Ważne jest żeby lornetka była porządna. Czy myśliwska czy wojskowa...nie wiem jaka jest różnica W każdym razie liczę, że tutaj ktoś coś doradzi.
Abs - Sob 28 Lis, 2015
Trzeba doprecyzować parę szczegółów. Wiek, do czego głównie będzie używana, mniejsza czy większa? Czy w grę wchodzą obserwacje nocne? I najważniejsze - budżet.
Klasyczna lornetka do dziennych obserwacji leśnych ma parametry 8x42. Mozna mniejszą 8x32 ale i większą. Powiększenie 8x też nie wszystkim wystarcza. Parę przykładów na początek: http://www.optyczne.pl/19...HR_8x32_WP.html
http://militaria-shop.pl/...CFVQ_GwodRuAPhA
http://fotozakupy.pl/nikon-action-ex-7x50/1502s
http://www.optyczne.pl/in...etki&test_l=261
Każda dobra ale i trochę inna a możliwości jest o wiele więcej. Ja osobiście preferuję lornetki lżejsze a dobre optycznie.
Arek - Sob 28 Lis, 2015
Jak leśne wyprawy dla osoby 50 lat i wyżej to coś w stylu 8x42. Teraz potrzebny nam budżet...
kirkinia - Sob 28 Lis, 2015
Już wszystko piszę
Wiek taty - 50 lat.
Do czego będzie używana? Tata chodzi do lasu. Czasami uczestniczy w polowaniach (ale już bardzo rzadko). Ogólnie jest też z zamiłowania ornitologiem.
Nie mam pojęcia czy mniejsza czy większa
Co do budżetu to tak myślałam że przeznaczymy na to około 1000 zł. Czy to wystarczy żeby kupić coś porządnego?
Arek - Sob 28 Lis, 2015
To polecam Vixen New Foresta HR 8x42 WP. 1000 zł to bardzo rozsądny budżet i starczy na fajną lornetkę.
Abs - Sob 28 Lis, 2015
Vixen ok ale żeby nie było za łatwo proponuję także rozważyć:
Nikon Monarch 5 8x42 - świetna firma, lekka, szkła ED (korygują aberrację poprawiając ostrość), wada - mniejsze pole widzenia http://teleskopy.pl/produ...CFSHmwgodXcIHxA
Vixen Diamondback 8x42 - amerykańska marka z najlepszą możliwą gwarancją, duże pole widzenia, ostry obraz, wada - dystorsja http://teleskopy.pl/produ...CFQMIwwodi60Ccw Prywatnie lubię Vortexa.
Każda lornetka ma zalety i wady...
Obserwatorek - Sob 28 Lis, 2015 Temat postu: Re: Dobra lornetka na prezent
kirkinia napisał/a: | "...ta stara której używa na swoje leśne wyprawy jest już do niczego. " |
Może zaczęlibyśmy od zidentyfikowania tej starej ?
Bo rozrzut może być duży, od polskiej 7x45, przez ruską 7x50 do DDR'owskiej 8x30.
[ Dodano: Nie 29 Lis, 2015 17:06 ]
PS: chodziło mi o to że jeśli do tej pory miał np. 8x30, polską, niemiecką czy rosyjską,
to podarowanie mu 42'ki może nie wywołać oczekiwanego zachwytu ...
A nawiasem mówiąc: w cenie ok 1000 zł jest prawdziwa, klasyczna w kształcie i konstrukcji, i w dodatku ogumowana lornetka :
http://www.opticron.co.uk/Pages/srga.htm
http://www.optyczne.pl/15...a_lornetki.html
tylko ostatnio są już problemy z dostaniem jej w Polsce,
ale na świecie jeszcze jest ...
http://www.amazon.com/Opt...r/dp/B005S3AIBA
marcinx - Pon 30 Lis, 2015
Ja od siebie mogę napisać żebyś zwróciła uwagę na model http://spy-optic.pl/lorne...m-kompasem.html
W moim odczuciu, jest bardzo poręczna i ma wysokie parametry. Możesz na stronie poczytać więcej o funkcjach, parametrach itd. Tylko problem w tym, że skoro się nie znasz to może Ci to niewiele powiedzieć. Może lepiej by było zadzwonić do jakiegoś sklepu i dopytać? Opisać to co nam tutaj i wtedy fachowiec Ci doradzi. Bo tak to myślę, że będzie Ci trudno zdecydować się na coś z tych wszystkich podanych tu propozycji.
Arek - Pon 30 Lis, 2015
marcinx, miałeś ten sprzęt w rękach? Bo polecanie słabo znanej firmy, na dodatek modelu z indywidualnym ostrzeniem i z kompasem we wcale nie atrakcyjnej cenie to jednak dość kontrowersyjna taktyka...
Już bym bardziej polecił to:
http://allegro.pl/lornetk...5816042733.html
Choć nadal upieram się, że niezależnie od tego co było wcześniej w posiadaniu, lornetka na leśne wycieczki to raczej 8x42 lub 7x42 niż 8x30 czy 7x30.
Marlut - Pon 30 Lis, 2015
Ciekawie wygląda lornetka ZEN-RAY ED2 7x36
Sam się nad nią zacząłem zastanawiać pod kątem leśnych spacerów właśnie.
http://www.lanius-books.c...y-ed2-7x36.html
Arek - Pon 30 Lis, 2015
Marlut, pole ma świetne. Sam też o niej myślałem. Do czasu, gdy Zen Ray 8x42 pojawił się w naszym teście wytrzymałościowym i optycznym. Wtedy trochę się wyleczyłem.
Wyleczyłeś się trochę czy całkiem? Muszę zerknąć na ten test.
Lubię małe powiększenie z dużym polem i głębią ostrości.
Arek - Pon 30 Lis, 2015
Całkiem. Nie było żadnej chemii pomiędzy mną a tą lornetką. Duża, ciężkawa, niezbyt ładna, przeciętna optycznie i mechanicznie chińszczyzna.
Ale 7x36 także miałeś w rękach, czy piszesz o 8x42?
marcinx - Pon 30 Lis, 2015
Armasight to mało znana firma? W takim razie jak dla kogo
kirkinia - Pon 30 Lis, 2015
Rety, tak czytając Was dochodzę do wniosku, że ja faktycznie nie mam o tym żadnego pojęcia. Każdy pisze co innego i w sumie już sama nie wiem które te parametry będę dla niego dobre. Może ja faktycznie jednak poproszę o namiary na jakiś dobry sklep z takim sprzętem i zadzwonię sobie do nich żeby mi doradzili model i od razu zamówię
Arek - Pon 30 Lis, 2015
kirkinia, sklepy często wcisną to co chcą sprzedać, a nie to czego najbardziej potrzebujesz. Gwarantuję Ci, że jesteś w najwłaściwszym miejscu, żeby uzyskać obiektywną informację i być potem zadowoloną z dokonanego wyboru. Musisz jednak z nami trochę powspółpracować i udzielić kilku informacji.
Na początek, może faktycznie napisz co tata wcześniej używał. Jeśli oczywiście wiesz lub możesz łatwo sprawdzić.
widoczek - Pon 30 Lis, 2015
kirkinia, wg mnie powinaś wziąść tą http://euromega.pl/p/0/58...medium=referral
Ten sklep jest autoryzowanym dealerem Olympusa, więc wydaje mi się że nigdzie taniej tej lornetki nie dostaniesz.
Ojciec na pewno będzie z niej zadowolony. Skoro ma 50 lat i uczestniczył w polowaniach to wg mnie spodoba mu się tylko porropryzmatyczna lornetka , a ten Olympus taki właśnie jest. Poza tym jest bardzo solidna i ma kompaktowe rozmiary, a ludzie w wieku twojego ojca zwracają bardzo na to uwagę. Mogę ją szczerze polecić. I nie jestem w żaden sposób związany z tym sklepem lub Olympusem
Arek - Pon 30 Lis, 2015
Olympus to też fajna propozycja.
Arek napisał/a: | Olympus to też fajna propozycja. |
Potwierdzam. Miałem, do lasu chadzałem i jak głupi sprzedałem
Dwa małe minusy - brak paska na ramię przy futerale i trochę małe pole widzenia. Obraz, mechanika, jakość wykonania świetne.
Abs - Sro 02 Gru, 2015
kirkinia napisał/a: | Rety, tak czytając Was dochodzę do wniosku, że ja faktycznie nie mam o tym żadnego pojęcia. Każdy pisze co innego i w sumie już sama nie wiem które te parametry będę dla niego dobre. Może ja faktycznie jednak poproszę o namiary na jakiś dobry sklep z takim sprzętem i zadzwonię sobie do nich żeby mi doradzili model i od razu zamówię |
W sklepie rozmawiasz z jedną osobą i dlatego wydaje się łatwiej. Tak samo byłoby tutaj na forum. Jeśli zadzwonisz do drugiego i trzeciego sklepu doradzą zapewne coś innego...
Zbadaj jakich rozmiarów ( z grubsza) mogłaby być lornetka i bierz pierwszą, która cenowo ci pasuje z polecanych. Kolejność przypadkowa: Olympus EXPS, Vixen New Foresta, Nikon, Vortex...Parametry leśne to 8x42 czyli powiększenie 8x a średnica obiektywu 42mm. Taka ani mała ani duża i może w sam raz. Jeśli ojciec wolałby większe powiększenie to 10x42 (także bardzo popularne). W zasadzie chyba każdy Nikon, Vortex powyżej ok. 600 zł powinien być ok. Gorzej jak ojciec miał np. Swarovskiego czy Leice za 8 tyś. to każda za 600 zł będzie zła. Jest jeszcze możliwość, że lornetka taty była bardzo duża np. 8x56 i takiej do ciemnego lasu potrzebuje. Jak widzisz niełatwy temat. Można też pogadać z tatą o prezencie - z niespodzianki nici ale prezent jest "dobrany". Powodzenia.
widoczek - Sro 02 Gru, 2015
Wydaje mi się, że kirkinia już zdecydowała się na prezent i może nawet kupiła. Tylko jeszcze mogłaby się pochwalić tu na forum
iggi - Sro 16 Gru, 2015 Temat postu: Lornetka na prezent Witam wszystkich, serdecznie i proszę o pomoc
Tak się składa, iż szukam lornetki na prezent dla siebie, no tak, rodzina chce uniknąć niechcianego prezentu i stanęło iż mam go sobie wybrać sam. 1000 zl aż chcą przeznaczyć,i zaczął się kłopot, gdyż ja juz dwa dni siedzę na tym zacnym portalu i glowię się co wybrać. no zwariowałem.
Jestem wodniakiem, często spędzam czas na łodzi, do tego wędkarzem i jesli nie bierze,to chętnie zabieram się za obserwacje otaczającej przyrody, lubię też połazic po lesie, górach, ogólnie, spędzać czas w terenie. takie są preferencje.
Pracuję we flocie i na codzien uzywam Steinera navigator 7x50, ta lornetka wlaściwie zaspokaja moje niewygorowane wymagania, jednakże z ciekawoscia zerkam na tak szeroka game producentow, rodzajow i przeznaczenia sprzetu , ze moze jakas sugestia doswiadczonych posiadaczy lub uzytkownikow co do szkiel o nieco wiekszej wartosci przyblizenia tj 8 do10...mieszczących się w wwym przedziale. Będę wdzieczny za pomoc
Pozdrawiam
Marlut - Sro 16 Gru, 2015
Obserwujesz częściej z lądu czy z wody? W tym drugim przypadku 10x raczej nie będzie dobrym wyborem, podobnie w lesie. Z drugiej strony, skoro masz już 7x50.... nie jest łatwo
jarbarek - Sro 16 Gru, 2015
Cześć. Iggi, jako 'obytemu' obserwatorowi przez lornetkę (7x50), śmiało mogę Ci polecić lornetkę 12x50. Mam lornetkę 7x35 Nikon ex , i tak jak Ty zachciałem większego powiększenia. Kupiłem sobie Olympusa exps I 12x50 poprzez sklep Euro rtv agd w Rumi i lornetka jest super..I wcale mi się nie trzęsie obraz z ręki. Proponuję zamówić ją i obejżeć, jest w cenie 899 zł, j
widoczek - Sro 16 Gru, 2015
iggi, myślę że powinieneś szukać lornetki o parametrach 8x40 / 8x42. To powiększenie będzie dobre na wodzie, a i sprawdzi się w lesie (odpowiednia 5mm źrenica) czy górach (szerokie pole jakie oferują lornetki o tych parametrach).
A tak naprawdę to przydałyby się 2 lornetki - osobno na łódź i las - właśnie 8x42. Osobna na góry i piesze wycieczki w terenie - tutaj jakaś lekka 32mm byłaby lepsza.
iggi - Sro 16 Gru, 2015
Marlut napisał/a: | Obserwujesz częściej z lądu czy z wody? W tym drugim przypadku 10x raczej nie będzie dobrym wyborem, podobnie w lesie. Z drugiej strony, skoro masz już 7x50.... nie jest łatwo |
Dzięki za szybki odzew.
Lornetka na łodzi być musi. Ale właśnie, kombinowałem,żeby nie obwieszć się za bardzo lornetkami, owszem jestem gadżeciarzem jak większość facetów, ale jak do tego aparat z całą szklarnią, sprzęt wędkarski etc to do prawdy plecak jeden tego nie pomieści , ba dwa też nie.
Częsciej jednak z lądu... raczej.
Gwoli ścisłości, pracuję lornetką 7x50, nie jest ona moją własnością. Navigator, bez "pro" i rzeczywiście nie męczy - jestem, a właściwie byłem na "tak" w 70 procentach powiedzmy,model ten w Gdansku w pewnym renomowanym sklepie jest już za 1075 zl, ale, no właśnie... może coś w podanej kwocie i wymienionym przeznaczeniem jeszcze się znajdzie... czekam na sugestie....
jarbarek
"śmiało mogę Ci polecić lornetkę 12x50. Mam lornetkę 7x35 Nikon ex , i tak jak Ty zachciałem większego powiększenia. Kupiłem sobie Olympusa exps I 12x50 poprzez sklep Euro rtv agd w Rumi i lornetka jest super..I wcale mi się nie trzęsie obraz z ręki. Proponuję zamówić ją i obejżeć, jest w cenie 899 zł"
Propozycja konkretna,opinia użytkownika też, dzięki i rozważę to. Zacna marka.
Coś jednak mi mówi, zresztą żona też mi mówi, że chyba skończy się na dwóch lornetkach.... ))) jak sugeruje Widoczek, wiec może na przyszły rok ???
widoczek : myślę że powinieneś szukać lornetki o parametrach 8x40 / 8x42. To powiększenie będzie dobre na wodzie, a i sprawdzi się w lesie (odpowiednia 5mm źrenica) czy górach (szerokie pole jakie oferują lornetki o tych parametrach).
A tak naprawdę to przydałyby się 2 lornetki - osobno na łódź i las - właśnie 8x42. Osobna na góry i piesze wycieczki w terenie - tutaj jakaś lekka 32mm byłaby lepsza.
Tak, dzięki za pomoc, a który model mogłby być warty uwagi pod względem jakości i w tych pieniądzach ?
Dzięki wszystkim, jestem teraz już totalnie zakręcony, lornetkowy zawrót głowy
Marlut - Czw 17 Gru, 2015
iggi, Navigator jest bardzo przeciętny optycznie, chyba szkoda kasy.
Pomyśl nad tą, powinna się sprawdzić na wodzie, w lesie, górach i spacerach.
http://lanius-books.com/p...y-ed2-7x36.html
Potem można dokupić 10x42 lub 12x50 do obserwacji na dużych dystansach, taki zestaw będzie fajny.
iggi - Czw 17 Gru, 2015
Marlut napisał/a: | iggi, Navigator jest bardzo przeciętny optycznie, chyba szkoda kasy.
Pomyśl nad tą, powinna się sprawdzić na wodzie, w lesie, górach i spacerach.
http://lanius-books.com/p...y-ed2-7x36.html
Potem można dokupić 10x42 lub 12x50 do obserwacji na dużych dystansach, taki zestaw będzie fajny. |
Pomyślałem I poczytałem
kilka publikacji o tym sprzęcie i chyba się zdecydowałem.
U tego dystrybutora jest też model 8×42 , naiwnie zapytam dlaczego nie ten ? Ta sama cena o ile się nie mylę.
Dobrze, jednakże biorę ten model, mam wrażenie, że
dobrze zrobiłem. I tak będę zadowolony, wszak jest to prezent. Doplace różnicę
Nieomieszkam się podzielić wrażeniami. Kiedyś zdobędę jakaś 12x... żeby zobaczyć na co łowi kolezka na drugim brzegu jeziora.
Dzięki. Pozdrawiam. Gdzie tu kliknąć pomógł?
widoczek - Czw 17 Gru, 2015
Fajny wybór, powinna się sprawdzić.
Marlut - Czw 17 Gru, 2015
iggi, "większym bratem" ED2 7x36 jest ED3 8x43- nowsza wersja z poprawioną optyką i gorszą obudową. ZEN-RAY ZRS HD 8x42 to inna seria, ale i tak powinna sprawić ci przyjemność.
Czekamy na opinię po pierwszych obserwacjach.
iggi - Sob 19 Gru, 2015
Na ten czas lornetka zamówiona w wersji 7×36, pojutrze ma być wysłana. Dzięki za doradztwo, będę mógł podzielić się wrażeniami z obserwacji (w osobnym wątku ) dopiero pod koniec stycznia, kiedy wpadnie ona w moje ręce. Narazie na codzień używam wspomnianego Navigatora, którego jak się okazało będę używał już tylko w pracy. ( a tak się na niego czaiłem) Rekreacja w dniach wolnych wspierana zaś będzie przez Zen Ray 7×36.
Dam znać w styczniu, przynajmniej w kwestii porównania tych dwóch modeli, oczywiście subiektywnie, na miarę mej amatorskiej znajomości rzeczy.
Dzięki, pozdrawiam.
Marlut - Sob 19 Gru, 2015
Stawiam 100zł na ZEN.
[ Dodano: Pon 21 Gru, 2015 17:17 ]
Zamówiłeś jeszcze za 1199zł? Teraz kosztuje 200zł więcej.
iggi - Sro 23 Gru, 2015
Stawiam 100zł na ZEN.
[ Dodano: Pon 21 Gru, 2015 17:17 ]
Zamówiłeś jeszcze za 1199zł? Teraz kosztuje 200zł więcej.
Tak,Marlut, rzeczywiście nagle podrożala Zalapalem sie na nią w jeszcze tej niższej cenie, to cieszy.
Mozliwe, iz przyczyniasz sie do popularnosci Jak sie sprawdzi to i ja dołącze.
Rornetka już w domu, fenomenalna dostawa, kontakt, szybko i bez zbednych pitu,pitu. Dostalem fotki i żone poprosilem by wyprobowac, oczywiscie przez okno, to powiedziala, ze ,cytuje: urzad jest na dotkniecie reki(oddalony o 200 metrow), az wzrok cofnela, bo miala wrazenie, ze urzedniczka za oknem na nia patrzy
Po powrocie sprawdze ZENA w terenie. Podsumowujac :
Uważam prezent za trafiony dzieki raz jeszcze Marlut oraz reszcie forumowiczow za pomoc, pozostale sugestie w przyszlosci wezme pod uwage,
Wesolych Swiat Wam i rowniez conajmniej takich prezentów
z Angoli zyczy
iggi
Marlut - Sro 23 Gru, 2015
Fajnie, wesołych.
|
|