|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Canon 5D MARK III czy Sony Alpha 7
equeenpassion - Sob 28 Lis, 2015 Temat postu: Canon 5D MARK III czy Sony Alpha 7 Witajcie drodzy użytkownicy forum, zwracam się do Was z pewnym pytaniem. Mam zamiar przeznaczyć trochę pieniążków na profesjonalny aparat fotograficzny. Przez długi czas miałam wybrany aparat, który chciałam zakupić, był to Canon 5 D MARK III. Jednak po dzisiejszej rozmowie ze sprzedawcą został mi zaproponowany Sony Alpha 7. Według oferującego ma jeszcze lepsze funkcje niż Canon, a też jest o połowę tańszy. Nie ukrywam, że trochę mnie to wszystko zmieszało. Czy moglibyście napisać tu swoje doświadczenia związane z tymi dwoma aparatami? Który lepszy i dlaczego? Ewentualnie podzielić się zdjęciami wykonanymi przez ten sprzęt?
Pozdrawiam serdecznie
komor - Sob 28 Lis, 2015
equeenpassion, wybór takiej drogiej lustrzanki to przede wszystkim wybór systemu i obiektywów. Zarówno Canon 5D III jak i Sony A7 mają swoje mocne i słabe strony, wszystko więc zależy do jakiego rodzaju fotografii chcesz tego używać i o jakich obiektywach myślisz na przyszłość. Nie da się ukryć, że system Canona to większa oferta i dostępność obiektywów i wszelkich akcesoriów. System Sony ma za to też kilka bardzo mocnych perełek, ale dobrze jest najpierw sprawdzić ich cenę. Poczytaj też trochę o różnych wersjach Sony A7, bo jeśli jest o tyle tańsza to pewnie chodzi o pierwszą, najstarszą wersję.
dcs - Sob 28 Lis, 2015
equeenpassion, co ciągnie cię w kierunku A7?
Jest do niego raptem parę obiektywów,
a do Canona znajdziesz masę współczesnych i poprzednich generacji.
MM - Sob 28 Lis, 2015
Ja bym się jeszcze spytał do jakiego typu fotografowania ma służyć ten sprzęt. Bo Sony jest lepsze chyba tylko do noszenia z racji gabarytów i wagi. Doradzanie co lepsze za takie pieniądze bez pytania o wykorzystanie jest dziwne i jeśli sprzedawca się o to nie spytał to jego pojęcie o sprzęcie opiera się chyba tylko na tym która firma da mu więcej profitów za opędzlowanie jej produktów.
siosio - Sob 05 Gru, 2015
Mnie do Sony Ilce 7 ciągnie z uwagi na gabaryty i focus peaking bo przecież można podpiąć przez odpowiedni adapter co się chce....
[ Dodano: Sob 05 Gru, 2015 21:03 ]
Aparat dobrze jest kupić pod siebie ...
Wojmistrz - Nie 06 Gru, 2015
A co to, Canon nie ma peakingu ?
komor - Nie 06 Gru, 2015
A ma bez kombinowania? W sumie to nawet nie wiem czy Magic Lantern daje peaking przy robieniu zdjęć…
Wojmistrz - Nie 06 Gru, 2015
Daje.
Andrzej.M. - Wto 08 Gru, 2015
equeenpassion napisał/a: | Mam zamiar przeznaczyć trochę pieniążków na profesjonalny aparat fotograficzny. |
No to ze 30 tysięcy pewnie masz... na body...
5D to takie semi pro... C 1 DX , N3Ds, 4Ds ... to już całkiem pro... albo średni format...
[ Dodano: Wto 08 Gru, 2015 19:28 ]
Wojmistrz napisał/a: | A co to, Canon nie ma peakingu ? |
Albo Pentax?
Wojmistrz - Wto 08 Gru, 2015
AndrzejM.Makuch, a jak tam się sprawuje pełna klatka Pentaxa?
Andrzej.M. - Sro 09 Gru, 2015
Jeszcze nie mam, ale na wiosnę - kto wie? Na razie popracuję trochę na K-3 II ... (ma Focus Peaking).
Jakoś przebiduję do wiosny... w końcu jest jeszcze 645D i 645Z...
Wojmistrz - Sro 09 Gru, 2015
Mamiya, Leica, Hasselblade i Phase One też są.
Andrzej.M. - Sro 09 Gru, 2015
No masz! A ja cię w innym wątku pytam czy o nich słyszałeś... Telepatia?
|
|