forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Canon, Nikon, Sony Alpha - budżet do 1400zł

papcio chmiel - Nie 29 Lis, 2015
Temat postu: Canon, Nikon, Sony Alpha - budżet do 1400zł
Witam.
Mam określony budżet - max 1300zł.
Na mikołaja chciałbym sprezentować nową niedrogą lustarzanke dla początkującego fotografa.
Aparat ma być uniwersalny z kitowym obiektywem.
Na allegro znalazłem takie oto modele:

Canon EOS 100D
Canon EOS 1200D
Nikon D3200
Sony Alpha SLT-A58

Canon EOS 1200D z tej całej grupy jest najnowszy, ale czy nowsze oznacza lepsze?
Kryterium mają być ładne zdjęcia, filmy niekoniecznie.
Tematyka przede wszystkim osoby, budynki.

A może zaproponujecie coś innego?
Proszę o porady i propozycje.
Dzięki i pozdrawiam.

Sunders - Nie 29 Lis, 2015

papcio chmiel napisał/a:
Na allegro znalazłem takie oto modele:

Canon EOS 100D
Canon EOS 1200D
Nikon D3200
Sony Alpha SLT-A58

Canon EOS 1200D z tej całej grupy jest najnowszy, ale czy nowsze oznacza lepsze?

Nie, nowsze oznacza tylko nowsze :smile:
Z podanych wybrałbym nikona D3200.

Wojmistrz - Pon 30 Lis, 2015

A ja bym wybrał 100D :)
Nowsze nie znaczy lepsze. Canon 1200D to praktycznie odświeżony model 550D, a 100D to "mniejszy brat bliźniak" 700D.
Gdybym miał je uszeregować, to wyglądało by to tak:
1. Canon EOS 100D
2. Nikon D3200
3. Sony Alpha SLT-A58
4. Canon EOS 1200D

Andrzej.M. - Wto 01 Gru, 2015

Też Nikon D3200. Ale Kolejność kol. Wojmistrza jest pod względem jakości puszki chyba trafiona. papcio chmiel, Na Twoim miejscu rozejrzalbym się za używką Pentax K-30 lub K-50. Pod każdym względem są lepsze od wymienionych. Tanio można trafić Pentax K-x - body za ok. 800zł , kitowy obiektyw to kolejna stówa. Matrycowo więcej niż przyzwoity. Zasilany "paluszkami" więc nie ma problemu z bateriami czy akumulatorkami. Ja bym nabył samo body i polował za 700zł na używkę Sigmy lub Tamrona 17-50/2,8 . Masz od razu fajny komplet na lata z jasnym obiektywem i dobrą matrycą. Da radę bez lampy nawet w słabym świetle. Może matrycowo nie jest to szczyt możliwości , ale ustępuje tylko najnowszym Pentaxom i Nikonom. Sony pominąłem jako markę która od paru lat lustrzanek tradycyjnych nie produkuje.