|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Sony A500 czy Nikon D5000
quatro7 - Pon 30 Lis, 2015 Temat postu: Sony A500 czy Nikon D5000 Chcę kupić lustrzankę, do fotografii amatorskiej, głównie samochodów, używkę bo nie dysponuję aktualnie na to zbyt wysokim budżetem.
poprzeglądałem trochę ogłoszenia, poczytałem recenzje i wybrałem dwa modele, dość porównywalne chyba do siebie
Sony a500 i Nikon d5000
na początku będę korzystał raczej tylko z KITowych obiektywów
za alfą przemawia do mnie że stabilizacja obrazu i silnik są w body, co też sprawia że obiektywy są tańsze, podoba mi się również bezprzewodowa obsługa lamp błyskowych, no i fakt że mam doświadczenie z alfą (kilka lat wstecz a200)
za nikonem w sumie nie wiem co do mnie przemawia, chyba głównie dobra opinia wśród znajomych na temat tej marki
na co się zdecydować??
Andrzej.M. - Sro 02 Gru, 2015
Sony możesz sobie sprawić ale musisz się liczyć z faktem że lustrzanek tradycyjnych już nie robią od paru lat , a jedynie to SLT ze stałym lustrem półprzepuszczalnym. Różnie mówią o tym rozwiązaniu, może to i dobre do filmowania, do fotografowania moim zdaniem średnie.
Nikon to Niezłe rozwiązanie Na poziomie d5000 są modele Pentaxa K-x i Kr.
Lepszą matrycę 16 Mpix mają Pentaxy k-30 i K-50 , które mają tę samą matrycę co D7000 a i ergonomią bardziej go przypominają niż te niższe serie. Dwie rolki wyboru, guziki funkcyjne itp.
Wszystkie Pentaxy mają stabilizację obrazu w matrycy i silnki AF w korpusie. Wybór masz więc dość spory.
|
|