forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - Ostrzeżenie!

Preskaler - Wto 08 Gru, 2015
Temat postu: Ostrzeżenie!
Ostrzegam Wszystkich przed programem hakerskim "Malware". Instaluje on się podczas ściągania czegoś tam z internetu i po jakimś czasie koduje zdjęcia znajdujące się na naszych dyskach. U mnie tak sie stało z dyskiem zewnętrznym zawierajacym zdjęcia archiwalne. Nie wszystkie ale znaczna ich część została przekształcona w bliżej przeze mnie niezidentyfikowane pliki o pojemności mniej więcej oryginalnych fotek. Do każdego folderu dołączony jest jak na ironię komunikat:

W ten sposób zostałem pozbawiony ok. 30 tys. fotek o łącznej pojemności ok. 105 GB.
Może ktoś wie w jaki sposób odzyskać te zdjęcia? Oczywiście bez placenia za wątpliwy klucz bo to było by popieranie terrorystów internetowych.

chester - Wto 08 Gru, 2015

Malware to generalna nazwa wszelkich czyniących zło programów czy wirusów (nazwa od "malicious software"). Dlatego raczej wątpliwe, by tak wprost nazywał się program...
komor - Wto 08 Gru, 2015

I to jest właśnie powód, dla którego nie używam komputerów z Windows, bez względu na aktualny stan domowego i firmowego budżetu. Prędzej czy później oszczędność na tańsze badziewie wychodzi bokiem…
Wojmistrz - Wto 08 Gru, 2015

Preskaler, a jakiego oprogramowania antywirusowego używałeś?

komor, ale to raczej nie kwestia systemu, a świadomości problemu. Takie oprogramowanie samo się nie "teleportuje" do kompa. W legalnym oprogramowaniu, pobranego z legalnego źródła nie znajdziesz żadnych paskudztw.

komor - Wto 08 Gru, 2015

Wojmistrz napisał/a:
W legalnym oprogramowaniu, pobranego z legalnego źródła nie znajdziesz żadnych paskudztw.

Nawet na płycie CD dołączanej kiedyś do makowego czasopisma Macworld trafił się wirus. To było ze 20 lat temu, w czasach klasycznego, nie-uniksowego systemu. Do dziś wirusy i trojany na maku to ułamek promila przypadków, a w przypadku Windows pamiętam, że wystarczyło się połączyć z internetem po świeżej instalacji systemu i można było coś załapać od samego „stania”, czyż nie? :) A jakież to niespodzianki czyhają na użytkowników serwisów typu Dobre Programy itp?

Preskaler - Czw 10 Gru, 2015

Mam zainstalowanego "Avasta" ale (podobno) kazdy tego typu program nie daje 100% pewnosci bezpieczeństwa. Wczerśniej komputer był czyszczony "Kasperskim".
tores - Czw 17 Gru, 2015

Nie otwierac załącznikow z błędnymi graficzne literami. Też mam "zamrozone "cryptolockerem" JPEGi
Szczególnie podszywają się pod zawiadomienie o przesyłce POCZTY POLSKIEJ podając nr nadania w załaczniku wlaśnie zainfekowanym
Ma ktos sposob na przywrócenie zdjęć.
Płacenie haraczu nie gwarantuje przywrócenia zbioru foci-tak siec komentuje maleware
CRYPTOLOCKER RSA2048