forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - pomoc-nikon d3000

paja37 - Wto 08 Gru, 2015
Temat postu: pomoc-nikon d3000
Witam! dodam na wstępie, że kompletnie nie znam się na aparatach. Pewien czas temu dostałam NIKONA D3000, który pożyczyłam siostrze i tak coś nieświadomie przestawiła, że zdjęcia wychodzą kompletnie ciemne, nic nie widać! nie mam pojęcia jak to naprawić.
Dodam że aparat mam w trybie manualnym; ISO 200; czas 1/60 F4.2
POMOCY!

moronica - Wto 08 Gru, 2015

a w dzien na zewnatrz na tych ustawieniach tez wychodzi ciemno? a jak jest w trybie auto? zajrzyj do obiektywu jak jest zamontowany na korpusie, przyslona jest otwarta i przymyka sie tylko jak wyzwalasz migawke?

cały czas wychodzą ciemne zdjęcia na tych ustawieniach, nic się nie zmienia. w auto jest tak samo. z pewnoscia nie dziala lampa błyskowa ale nie mam pojecia dlaczego!

to nie lampa, przy tych ustawieniach w dzien nie powinno byc ciemno. a jak tam z ta przyslona?
mozesz jeszcze sprobowac zdjac i zalozyc ponownie obiektyw albo sprobowac z innym, moze cos nie styka i przyslona przymyka sie do minimalnego otworu zamiast do f/4

dcs - Wto 08 Gru, 2015

paja37, może migawka padła.
Lustro się podnosi?

podnosi i tylko tyle

paja37, tzn? nie kaz zgadywac, oczekujesz pomocy to odpowiadaj na pytania, ktore ci sie zadaje. albo skorzystaj z serwisu.
dcs - Wto 08 Gru, 2015

paja37, dekielek. mam nadzieję, zdjęty. :wink:

Ustaw Auto ISO i Auto Program.
Jak tam z czasem ekspozycji?

No i co z przysłoną? -o co Agatka pyta

Preskaler - Czw 10 Gru, 2015

Wejdź w "menu" i ustw "Powrót do ustawień fabrycznych" bo tak to mozemy sobie gdybać...