forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - Lampa blyskowa Pentax AF-540 FGZ

millioners - Wto 08 Gru, 2015
Temat postu: Lampa blyskowa Pentax AF-540 FGZ
Witam wszystkich!
Pytanie jak w temacie, a raczej prosba..
A wiec dostalam niedawno w prezencie wyzej wymieniona lampe blyskowa. Nie fotografowalam nigdy wczesniej z lampa, dlatego prosilabym o pomoc w formie odpowiedzi na moje pytania. Ewentualnie o jakies inne cenne wskazowki dotyczace udanych zdjec z lampa :) :) Ostatnio probowalam fotografowac z nia na imprezie, ale nie jestem zadowolona z efektow. Zdjecia wyszly przepalone albo rozmazane. Oczekiwalam raczej zdjec `zamrozonych`w ruchu.. a tu klapa.

Czy ustawienia ISO i ogniskowej w aparacie i w lampie musza byc takie same ?
Co oznacza zoom ?

Z gory dzieki :)

komor - Wto 08 Gru, 2015

Proponuję poczytać trochę http://foto.jasiu.pl tak żeby ogarnąć teorię i związaną z nią praktykę.

millioners napisał/a:
Co oznacza zoom ?

Zoom w lampie służy do tego, żeby snop światła z lampy ograniczyć do kątów widzenia dawanych przez aktualnie stosowany obiektyw (konkretnie jego ogniskową), co może sprzyjać zwiększeniu zasięgu lampy. Przykładowo jak mamy założony obiektyw 55-200 z ogniskową ustawioną na 100 mm, to lampa błyskowa ustawi zoom palnika tak, żeby oświetlać tylko ten obszar, który wynika z kątów widzenia ogniskowej 100 mm.

millioners napisał/a:
Czy ustawienia ISO i ogniskowej w aparacie i w lampie musza byc takie same ?

Nie jestem użytkownikiem Pentaksa i nie znam tej lampy, ale ze zdjęć w internecie wynika, że to lampa z automatyką TTL, więc ustawienia parametrów ekspozycji trzeba robić tylko na aparacie, a lampa powinna komunikować się z korpusem aparatu i dane potrzebne odczytywać. Może jakiś użytkownik tej lampy coś konkretniejszego napisze.

millioners - Wto 08 Gru, 2015

Bardzo fajna stronka :) dziekuje