|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Lampa bezprzewodowa - jak wyzwolić błysk?
urban83 - Nie 13 Gru, 2015 Temat postu: Lampa bezprzewodowa - jak wyzwolić błysk? Witam wszystkich na forum
Niestety nie znalazłem nigdzie rozwiązania dlatego zwracam się o pomoc - problem być może trywialny:
Nikon D7100+ lampa YN568EX
Skonfigurowałem Nikona tak, że wyzwala mi lampę bezprzewodowo ale pod warunkiem, że lampa wbudowana jest włączona. Jeżeli ją zamknę to YN568EX nie błyska. Pytanie - czy można tak skonfigurować lampę/aparat aby zdalnie wywołać błysk przy zamkniętej lampie wbudowanej?
Jeżeli nie to co muszę dokupić aby można było wyzwalać lampę YN568EX bez otwierania lampy wbudowanej? Chcę też żeby aparat sterował siłą błysku, lampa będzie w softboxie, posiada HSS do 1/8000 i też chciałbym to wykorzystywać...
moronica - Nie 13 Gru, 2015
ja moja lampe yongnuo wyzwalalam nikonem su-800 ale to dosc drogi kontroler, kontrolery od yongnuo z pewnoscia zaoferuja lepsza kompatybilnosc za nizsza cene. tu masz opisane opcje http://flashhavoc.com/yongnuo-yn-568ex-review/
urban83 - Nie 13 Gru, 2015
dziękuję za podpowiedź ale nadal nie jestem pewien co mam kupić... Na podstawie twojego linka wywnioskowałem że potrzebuję takie coś w ilości 1 szt mocowany do aparatu:
http://allegro.pl/1-sztuk...5745395629.html
czy może jednak 2 szt. potrzebuję - na lampę też? Lampa obsługuje CLS.
Napisałem do chyba 10 sklepów i nikt mi nie może pomóc - czy to takie skomplikowane?
jaad75 - Nie 13 Gru, 2015
Jak chcesz sterować lampą w TTL-u, bez użycia wbudowanej (BTW, wbudowana wcale nie musi brać udziału w ekspozycji), to musisz kupić sterownik który Ci to umożliwi. Jeśli nie interesuje Cię sterowanie przy użyciu błysku w paśmie widzialnym, czy IR (lampa w softboksie), to musisz kupić parę wyzwalacz-odbiornik radiowy (bądź dwa transceivery) i jeden załoźyć na aparat, a na drugim postawić lampę.
urban83, do mojej 568 niczego dodatkowego nie montowalam, przestawialam ja tylko w tryb slave i kontrolowalam przy pomocy su-800 zamontowanego na goracej stopce i tam zmienialam moc i inne ustawienia. ale generalnie to sie nie znam i potrzebowalam tak doswietlac tylko ze 3 razy
moronica, tyle, że mogłaś to robić również bez SU-800, używając tylko wbudowanej.
jaad75, no to ja wiem ale 1) wygodniej mi bylo dobierac parametry w kontrolerze, 2) pytanie brzmialo jak wyzwolic bez uzycia wbudowanej
No, ale ja zrozumiałem, że chodzi głównie o to, że zdalna lampa będzie w softboksie, a wtedy błysk SU-800 też raczej się nie przyda.
jaad75, jaki blysk su-800? podczerwony?
Podczerwony oczywiście.
aa bo co, softbox go odbije czy jak?
dcs - Nie 13 Gru, 2015
Tak.
A Tobie IR przechodzi przez bok/tył softboksa? Bo mnie przechodzi generalnie to, co dostanie się przez front, a i to nie zawsze (w zależności od polożenia).
dcs - Nie 13 Gru, 2015
Przez shoutbox przechodziło jej wszystko
komor - Nie 13 Gru, 2015
dcs, zazdrościsz.
dcs - Nie 13 Gru, 2015
Trochę się stęskniłem.
urban83 - Nie 13 Gru, 2015
No super dzięki Wam wszystkim już trochę się rozjaśniło w główce.
jaad75 interesuje mnie sterowanie z TTL czyli poniższy sterownik, tylko na aparat powinien być ok?
http://allegro.pl/sterown...4971326888.html
Swoją drogą takie rzeczy powinni raczej wiedzieć sprzedawcy sprzętu moim zdaniem a nie tylko wepchnąć towar i po sprawie... nie znalazłem jeszcze dobrego sklepu foto online który by potrafił doradzić, na prawdę jest lipa w tym temacie jak ktoś zaczyna przygodę z fotografią...
urban83 napisał/a: | poniższy sterownik, tylko na aparat powinien być ok? | Ok, ale potrzebujesz ten sygnał jeszcze czymś odebrać i przekazać do lampy, więc musisz mieć np. taki transceiver, jak ten z pierwszego linku. Oczywiście wystarczyła by para takich YN-622N (jeden na aparat, drugi pod lampę), ale wersja TX będzie pozwalała na wygodniejszą obsługę, zwłaszcza w przypadku większej ilości lamp.
urban83 - Pon 14 Gru, 2015
ale przecież lampa sama potrafi odebrać sygnał... po co jej coś jeszcze dokładać? OK cofnąłem się do punktu wyjścia, sterowniki, wyzwalacze odbiorniki, nadajniki, podczerwień itp... Chciałem kupić co trzeba na szybkiego ale widać trzeba przysiąść i ogarnąć temat bo znowu mnie sprzedawca wyroluje.
Ja tylko chciałem żeby mi ta cholerna lampa błyskała zdalnie po naciśnięciu spustu
dzięki wszystkim!
jaad75 - Pon 14 Gru, 2015
urban83 napisał/a: | ale przecież lampa sama potrafi odebrać sygnał... po co jej coś jeszcze dokładać? | Potrafi odebrac sygnał optyczny (z wbudowanej lampy, kontrolera SU-800, czy innej lampy w trybie master, zarówno na stopce, jak i poza nią), podczas gdy Ty chcesz sterować nią radiowo.
urban83 - Pon 14 Gru, 2015
jaad75 dzięki tobie widzę już światełko na końcu tunelu... No to już mniej więcej rozumiem - czyli nadajnik na aparat i odbiornik na lampę. Jeszcze jedno pytanie - niektóre nadajniki na aparacie podłącza się dodatkowo do gniazda poprzez kabel - w jakim celu?
jaad75 - Pon 14 Gru, 2015
urban83 napisał/a: | Jeszcze jedno pytanie - niektóre nadajniki na aparacie podłącza się dodatkowo do gniazda poprzez kabel - w jakim celu? | Można w celu wyzwolenia zdalnie migawki aparatu. Ale przydałby się konkretny przykład.
|
|