|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Jak rozebrac Lornetke Porst 10x50
finskiii - Nie 13 Gru, 2015 Temat postu: Jak rozebrac Lornetke Porst 10x50 Witam,na samym wstępie chciał bym się przedstawić Adam z Stargardu...
Mam problem z rozkręceniem lornetki chciał bym wyczyścić ja w środku lecz nie mogę ja rozkręcić...
marcinkle - Wto 15 Gru, 2015
Tą śrubę na ostatnim zdjęciu zostaw spokoju a odkręć tą małą od strony okularów, pod nią będzie następna, większa - tą też odkręć i wyjmij okularu z tubusu. Nastepnie odkręcasz obudowy pryzmatów i juz masz dostęp. Gorzej bedzie od strony obiektywów - musisz je odkręcić ale korpusy lornetki są odlane raczej z jednago kawałka metalu(?) i dostęp do pryzmatu bedzie utrudniony. Poza tym szkła jest łatwo wyczyścić ale na pryzmatach będzie widac każdy pyłek czy nalot, tu musi być perfekcyjna robota. Jakie pole ma ta lornetka, bo nie widać na zdjęciu? Kupiłem ostanio takiego Porsta ale 10x40 i pole ma aż 140m.
skatman - Sob 26 Gru, 2015
W Tym typie obudowy pryzmaty składane są dwa na stelażu i dopiero montowane w lornetce. Dlatego po zdjęciu przykrywek od strony obiektywów możesz odkręcić i wyciągnąć zestaw pryzmatów. Ale żeby wyczyścić je na płaszczyznach skierowanych do siebie trzeba je odkręcić i odkleić a po wyczyszczeniu zrobić odwrotnie.Niestety ucieknie Ci kolimacja którą trzeba ustawiać, ale to już osobny temat.
|
|