forum.optyczne.pl

Lornetki - Duży rozstaw okularów.

szakalaka - Sro 16 Sie, 2006
Temat postu: Duży rozstaw okularów.
Mam pytanie ?

Mam zamiar kupić sobie jakąś dobrą lornetkę tak w kwocie do 1000zł lecz problem mój jest tego typu że nie jestem mały :) 198 cm wzrostu 130 kg wagi i niestety rozstaw oczu (prowizorycznie mierzony) wynosi 80mm .
Czy jet jakaś szansa na lornetkę z tak dużym rozstawem okularów ?? czy niestety muszę dać sobie spokuj :(

Pozdrawiam i czekam na rady

Arek - Sro 16 Sie, 2006

Oj... 80 mm to naprawdę dużo. Może być problem.
Kmiernik - Sro 16 Sie, 2006

Podobno seria Bushnell Elite (8x43 i 10x43) ma duży rozstaw - do 78mm.

Tutaj jest recenzja:
http://www.optics4birding...ite-review.aspx

Arek - Sro 16 Sie, 2006

Elite 10x43 ma do nas dojść do testów w tym tygodniu, więc sprawdzę :)
szakalaka - Sro 16 Sie, 2006

Będe wdzięczny

Pozdrawiam

Arek - Czw 17 Sie, 2006

Zmierzyłem i faktycznie Elite ma maksymalny rozstaw w okolicach 78 mm.
szakalaka - Czw 17 Sie, 2006

Może by taka pasowała ale za droga :( , a nie wiecie czy wszystkie modele Bushnell Elite czyli również 10x50 i 12.5x50 mają taki rozstaw ??
Kmiernik - Czw 17 Sie, 2006

Podejrzewam, że cała seria ma zaprojektowany spory rozstaw, ale pozostałe lornetki z tej serii też będą w takich samych cenach. Lornetki Bushnell Elite to tak naprawdę lornetki wysokiej klasy firmy Baush & Lomb. Licencja na nie została ponownie odsprzedana Bushnellowi, u którego stanowią najwyższą półkę. Pozostałe modele z tej firmy to zupełnie inna bajka, głównie chińska.
Adamol32 - Czw 17 Sie, 2006

Jakos nie moge sobie wyobrazic ,ze masz tak rozbudowaną czaszke pewnie przez sterydy :lol: :lol: :lol:
szakalaka - Pią 18 Sie, 2006

@Adamol32 jesteś bardzo śmieszny HaHaHa
mciesielski - Pią 18 Sie, 2006

Adamol32 napisał/a:
Jakos nie moge sobie wyobrazic ,ze masz tak rozbudowaną czaszke pewnie przez sterydy :lol: :lol: :lol:

Sterydy chyba nie powodują zwiększenia rozmiaru czaszki ;) Taki już wyrósł, nie ma co się czepiać, lepiej pomyśleć jakiej lornetki może używać :)

Adamol32 - Sob 19 Sie, 2006

Oczywiscie zartowalem :D ja bym polecil moze taka jak ja mam WO 10x50 ma potezne okulary ale rozstaw tylko ponad 70mm :lol:
Opticron - Nie 03 Wrz, 2006
Temat postu: Re: Duży rozstaw okularów.
szakalaka napisał/a:
Mam pytanie ?
rozstaw oczu (prowizorycznie mierzony) wynosi 80mm .
Czy jet jakaś szansa na lornetkę z tak dużym rozstawem okularów ?? czy niestety muszę dać sobie spokuj :(

Przed wszystkim powinieneś zmierzyć dokładnie rozstaw. Proponuje pójść do salonu optycznego z okularami i tam zmierzą go odpowiednim przyrządem. Lornetki Opticrona maja rozstawy maksymalne 76 (Discovery 8x42 i Vega 8x25) i 77 mm (Oasis 10x42). Więcej o tych modelach na www.olbrycht.pl/opticron

Gdyby jednak rozstaw był większy to proponuje monokular, czyli połówkę lornetki. Są takie do oglądnięcia na stronie www.opticron.co.uk

Czekam na wynik pomiaru.

Kmiernik - Nie 10 Wrz, 2006

Znalazłem przypadkowo ciekawy artykuł dotyczący badań rozstawu oczu. Akurat pasuje do tematu, może kogoś zainteresuje.

http://www.cl.cam.ac.uk/~nad10/pubs/EI5291A-05.pdf

To co mi się nasuwa po lekturze to fakt, że tak naprawdę poszkodowaną grupą użytkowników nie są osoby o dużym rozstawie, bo rozstaw powyżej 76mm zdarza się wyjątkowo rzadko, ale właśnie osoby, szczególnie kobiety, z bardzo wąskim IPD. Dużo lornetek zaczyna minimalny rozstaw od około 58 mm, co oznacza że - pobieżnie szacując dane z wykresów - około 10% kobiet nie może ich w ogóle używać.

W punktacji testowej minimum jest punktowane tylko +/-1, podczas gdy za maksimum można otrzymać aż 5 punktów. Może w świetle rzeczonego artykułu powinno się spojrzeć na ten problem nieco inaczej.

Arek - Nie 10 Wrz, 2006

Nie do końca tak. Przecież większość uzytkowników lornetek to mężczyźni, więc problem małego IPD niezbyt często ich dotyczy.
Kmiernik - Pon 11 Wrz, 2006

Zgadza się, że większość właścicieli to mężczyźni. Producenci doskonale o tym wiedzą i zapewne stąd takie granice rozstawu. Ale właściciel kupuje sobie lornetkę, która do niego pasuje. Natomiast cały sens punktowania rozstawu zasadza sie chyba w tym (kiedyś się o to pytałem), że lornetkę mogą użytkować także inne osoby, głównie rodzina. Wtedy mały rozstaw zyskuje na znaczeniu.

Po drugie patrząc na rozkład IPD w artykule: w próbie 1770 mężczyzn, 75mm i powyżej było mniej niż 10, natomiast z 58mm i mniej około 50. Jak można przeczytać w próbie brały udział osoby od 17 do 51 roku życia, a więc podstawowi użytkownicy lornetek.

Nie mówię, że punktacja jest niedobra, ale po prostu zwracam uwagę na coś, co mnie zaskoczyło w artykule.