forum.optyczne.pl

Lornetki - Dobre 6x32mm, 7x35mm lub 7x42mm?

andrzejek - Sro 16 Gru, 2015
Temat postu: Dobre 6x32mm, 7x35mm lub 7x42mm?
Obecnie posiadam 7x50 Pentaxa, świeżego Nikona EII 8x30 i przenosze zainteresowanie na lornetki o powiekszeniu 6-7 i zrenicy wyjsciowej min. 5 mm.Ważna jest ergonomia, wygoda i swoboda ustawienia oczy-okulary lornetki, żeby uniknąć ewentualnych mroczków itp. Ważna waga i gabaryty w danej klasie, im mniej tym lepiej.Moje typy -Vortex viper hd 6x32{ nie wiem czy w kraju dostepny?}, -2-Opticron BGA Classic 7x36 - oraz ZEN RAY 7x36.Opinie bardzo pożadane.Może jakies inne typy, coś sensownego w 7x42, choc tu masa rosnie znacząco, widac za to olbrzymi wybor 8x42.Kiedys 7x35 bylo standardem, dzis to rzadkosc jak widac, choc dla mnie to optymalny kompromis dotyczacy stopnia powiekszenia, głębi ostrosci,zrenicy wyjsciowej przy zachowaniu gabaytow i wagi.Fundusze są lekko elastyczne
widoczek - Sro 16 Gru, 2015

Nieprodukowany już Vixen Ultima 7x42 lub Celestron Ultima 7x42. To te same lornetki pod innymi brandami. Lekkie, kompaktowe japońskie porro. Sam mam w przyszłości w planach polowanie na tą lornetkę.
Marlut - Sro 16 Gru, 2015

andrzejek
Od kilku dni mam ZEN 7x36 więc nie mogę się jeszcze odpowiedzialnie wypowiadać o jakości optyki. Po pierwszych krótkich obserwacjach dziennych wydaje się jednak, że będzie dobrze.
Sama lornetka jest duża, rozmiar bliski 8x42.

Mała i podobno bardzo dobra optycznie jest Kowa BD 8x42 XD, myślałem o niej bardzo poważne ale skusiło mnie 9,1st. pola w ZEN.

Arek - Sro 16 Gru, 2015

Lornetki o powiększeniu 7x i obiektywie 35-42 mm to bardzo fajne instrumenty i dziwię się, że producenci od nich odchodzą. Tym bardziej, że często są w kręgu zainteresowań starszych ludzi.

Niestety tutaj może być trochę roboty księgowych. W wielu seriach 7x42 miało niewiele większe pole niż 8x42, więc większość wybierała tą drugą. Więc uznano, że 7x42 nie opłaca się robić vide seria Victory Zeissa. W efekcie stary Dialyt 7x42 z polem jest jedną z najbardziej poszukiwanych lornetek na rynku wtórnym.

W sumie sam bym przygarnął taki sprzęt ale z polem na poziomie 9 stopni...

kot Sylvester - Sro 16 Gru, 2015

Arek napisał/a:
Lornetki o powiększeniu 7x i obiektywie 35-42 mm to bardzo fajne instrumenty i dziwię się, że producenci od nich odchodzą. Tym bardziej, że często są w kręgu zainteresowań starszych ludzi.

W sumie sam bym przygarnął taki sprzęt ale z polem na poziomie 9 stopni...

Nie ma żadnego problemu z przygarnięciem;
http://www.ebay.co.uk/itm...tQAAOSw7FRWaXWp

a może wolisz pole 10 stopni;
http://www.ebay.co.uk/itm...tIAAOSwcBhWY3AX

albo 11 stopni;
http://www.ebay.co.uk/itm...KQAAOSwNphWbYdp

jest tego sporo na EBAY-u i chętnych nie za wielu.

Arek - Sro 16 Gru, 2015

Wiesz, ja pisałem po poziomie optyki Zeissa. Mam dwa ładne Searsy i Swifta 7x35 z polem 11 stopni. Szczególnie ten ostatni jest fajny. Ale to średniak, a nie alfa.
Marlut - Sro 16 Gru, 2015

andrzejek, zrezygnowałeś z kieszonkowej lornetki?

ZEN 7x36 z 7x50 i 8x28

[ Dodano: Sro 16 Gru, 2015 23:29 ]
Arek napisał/a:

nie biorę tego do siebie ;)

Arek - Czw 17 Gru, 2015

Marlut napisał/a:
nie biorę tego do siebie

Nie myślałem o Tobie :) Nawet nie wiem ile masz lat :)

andrzejek - Czw 17 Gru, 2015

Z kieszonkowej lurnetki nie zrezygnowałem, jej rolę ma spełniac na razie EII.Natomiast obawiam sie, ze mała zrenica wyjsciowa 3mm w takich maluchach moze byc utrapieniem przy probach dopasowania do oczu,pomijajac inne niedogodnosci ergonomiczne, podwojny zawias itp.Cytujac klasyka, lepiej miec coś wazacego 400 g przez co dobrze widac, niz coś ważącego 100g mniej o słabszej ergonomii itp.Z małych biore nadal pod uwage cl 8x25 pocket, ale kupie tylko jesli bede ja mial w łapach i mi podpasuje.Natomiast obcujac z 7x50 i 8x30 nasuwaja mi sie wnioski i krystalizuja oczekiwania i szukam czegos w stylu 7x35-42mm o sporym polu widzenia, duzej glebi ostrosci , dobrej ergonomii i swobodnym a nie krytycznym dopasowaniu do oczu.Najchetniej coś w stylu Leica ultravid 7x35 [szkoda, ze jej nie ma} oraz ostatecznie 7x42 {tylko cena, waga i konieczny parasol} czy nikon 7x42 {cena, waga}.Ale idą Świeta, koniec roku, moze bedzie obnizka na stare modele z 80%?))))))Podoba mi sie Habicht 7x42, ale pomijajac male pole widzenia sa narzekania na ciezko chodzace kółko ostrosci oraz tragiczne dopasowanie okularu i do oczu, co jest dla mnie dyskwalifikujace.Mógłby Nikon wypuscic takiego EIII o parametrach 7x35 i 600g i to byłoby to, choc pewnie dla nielicznych.
Arek - Czw 17 Gru, 2015

Mnie z kolei dziwi dlaczego Swarek nie rozszerzył EL Swarovision na 7x42. To by było tym bardziej uzasadnione, że on nie ma 8x42 tylko 8.5x42. Więc odstęp w powiększeniu jeszcze większy.

Obecnie z wielkich w 7x42 mamy tylko Leikę i Nikona:
http://www.optyczne.pl/po...=1600&add2=1599
http://www.optyczne.pl/po...d1=893&add2=894

Ale w oby tych przypadkach 7x42 ma pole 8 stopni czyli tyle ile dobre 8x42. Kiedyś jeszcze był SLC i Victory FL:
http://www.optyczne.pl/po...add3=76&add4=77

Ale tylko Zeiss 7x42 miał fajne pole.

andrzejek - Czw 17 Gru, 2015

pole widzenia z 8x42 także akceptowalne, natomiast powiekszenie 7x zamiast 8x to stabilniejszy obraz {u mnie}, wieksza głębia ostrosci i wieksza zrenica wyjsciowa w 7x42 lub podobna [7x35] i dlatego ide w tym kierunku.Chyba, że głębia ostrosci w modelach 8x42 niekoniecznie musi byc mniejsza w porownaniu do 7x42 lub 7x35 { nie mam dostatecznej skali porownawczej], to ewentualnie mozna pomyslec o 8x42, bo tu wybór jest ogromny.Obok wlasciwosci optycznych{ te sa juz na jakimś poziomie} patrze na ergonomie, dopasowanie okularu do oczu i kółko nastaw, tu nic nie moze przeszkadzac.
Marlut - Czw 17 Gru, 2015

Z moich 7x36, 7x50, 8x28, 8x30, 8x42 pierwsza para ma zdecydowanie większą głębię ostrości.
andrzejek - Pią 18 Gru, 2015

Niestety, nie ma lekko.Szeroka gama lornetek z witryn internetowych, gdzie pisze jak byk, że towar dostepny i widoczna cena, jest niestety iluzją.Dzwoniłem do kilku pytajac sie o dostepnosc i aktualną cenę oraz o to, czy istnieje mozliwosc zwrotu, gdyby cos nie pasowało.Po pierwsze tego modelu nie mają, cena jest stara i nieaktualna bo dolar poszedł w górę, mogą sciągnąć na życzenie, ale wtedy nie ma mowy o zwrocie.Zwrot mozliwy przy zakupie lornetki, ktora maja na sklepie i te modele polecają , takie odpowiedzi otrzymalem w wiekszosci tych sklepów.Ale tak jest podobnie w innych branżach, zresztą lornetka to nie towar pierwszej potrzeby.Próba rozpoznania bojem spełzla na niczym.))))
Arek - Pią 18 Gru, 2015

Niepotrzebnie się pytasz. Klikasz kup, robisz przelew i sklep ma obowiązek Ci towar wysłać po cenie jaką miał na stronie, a Ty masz prawo w ciągu 10 dni go odesłać. Koniec, kropka.
Marlut - Pią 18 Gru, 2015

andrzejek napisał/a:
... lornetka to nie towar pierwszej potrzeby.

Jeszcze nie wiesz jak bardzo się mylisz;)

andrzejek - Pią 18 Gru, 2015

Nie chcę robić tu zakupowego off topa, ale prawo do zwrotu towaru przy zakupie on line {oczywiscie towar nie noszacy sladow uzytkowania itp.} a praktyka różnych sklepów to sa różne swiaty.Ale tego wątku nie ma co rozwijac.Ciekawe jak wyglada gwarancja na lornetki zakupione np. w Niemczech, Anglii , czy jest honorowana w Polsce?Mam tu na mysli np. Vortexa Vipera 6x32, ktorego jak mi powiedziano, w kraju fizycznie nie ma a jest sprzedawany w Niemczech?Opticron bga classic 7x36 czy Celestron Granite 7x33 to też u nas nieobecne {chyba, ze sie mylę}?
widoczek - Pią 18 Gru, 2015

https://prokonsumencki.pl/blog/zwrot-towaru-zakupionego-przez-internet-przez-konsumenta-nowa-ustawa-konsumencka/

Masz prawo do zwrotu 14 dni, możesz otworzyć pudełko jeżeli jest to konieczne do stwierdzenia charakteru, cech i funkcjonowania produktu. Nawet jeśli sklep nie ma towaru na stanie, ale ma go w wykazie sklepowej strony internetowej z podaną ceną i sprowadza go na twoje zamówienie od producenta, to i tak masz pełne prawo do zwrotu.

"Przepisy wprowadzają nowy wyjątek, kiedy konsument nie ma możliwości odstąpienia od umowy. Jeżeli przedmiotem umowy jest towar nieprefabrykowany, czyli takich, który jest produkowany na zamówienie klienta, wówczas nie ma prawa zwrotu. Należy jednak odróżnić często mylone przez sprzedawców sprowadzenie towaru na zamówienie od jego produkcji. W przypadku sprowadzenia towaru np. z magazynu producenta z Włoch, konsument ma możliwość odstąpienia od umowy, ale jeżeli sprzedawca wyśle zamówienie klienta do fabryki, która wyprodukuje określony towar wówczas klient nie będzie mógł go zwrócić, mimo, że towar będzie standardowy i nie będzie nosił indywidualnych cech."
źródło http://blog.home.pl/2015/...awa-w-praktyce/
Czyli np jeśli sprowadzą dla Ciebie lornetkę która jest w katalogu producenta to masz prawo do zwrotu, ale jeśli np. chcesz żeby np. Zeiss zrobił dla Ciebie lornetkę w kolorze czerwonym, a są w sprzedaży tylko czarne, to jeśli sprzedawca złoży w Twoim imieniu takie zamówienie do Zeissa i Zeiss się zgodzi i zrobi dla Ciebie czerwoną lornetkę to nie masz prawa do jej zwrotu w ciągu 14 dni.

Jedyne wyjątki kiedy nie mamy prawa zwrotu 14 dni są podane tutaj:
https://prokonsumencki.pl/blog/wyjatki-od-prawa-odstapienia-od-umowy-od-25-grudnia-2014-roku-zgodnie-z-nowa-ustawa-o-prawach-konsumenta/

Rozpakowanie lornetki w celu sprawdzenia jej działania jest zgodne z prawem zwrotu i go nie narusza:
https://prokonsumencki.pl/blog/konsument-ma-prawo-korzystac-z-towaru-przed-odstapieniem-od-umowy-tylko-tak-jak-robilby-to-w-sklepie-stacjonarnym/

Dudi - Sob 19 Gru, 2015

W tym segmencie lornetek jest niestety bieda i będzie tak długo jak grupa "uświadomionych" użytkowników lornetek będzie w mniejszości. Laik idąc do sklepu po pierwszą lornetkę najczęściej kieruje się powiększeniem. Nie słyszał nawet o czymś takim jak pole widzenia kątowe, liniowe, głębia ostrości itd. Często też, sprzedawcy mają taki sam poziom wiedzy jak przyszli nabywcy. Proponują duże powiększenia bo takie są w modzie i takie się najlepiej sprzedają. Takie więc lornetki produkują firmy.
Jakiś czas temu czytałem na forum opticstalk ciekawe doświadczenie opisane przez użytkownika Klamath. Podczas jednej z inauguracji nowej serii topowych lornetek pozaklejano opisy na lornetkach tak, żeby nie było widoczne powiększenie ( 7, 8, 10). Jak wiemy, większość nabywców własnie powiększeniem kieruje się najbardziej przy kupnie sprzętu. Każdej z lornetek przypisano numer. Grupa testerów po obserwacjach wypełniła ankietę, która miała odpowiedzieć na pytanie , którą lornetką wybraliby dla siebie. Co ciekawe 2/3 testerów wybrało powiększenie 7x. Docenili dużą głębię, małe drgania i komfort obserwacji. Gdy odklejono nalepki wszyscy byli w szoku.
Faktycznie............ tak jak Arek napisał....8x ma takie samo pole , a zazwyczaj lepsze. Przewagą 7x jest głębia i stabilność. Różnica 14% ana korzyść 8x jest nieistotna. Powiększenie 7x odrobi to stabilnością i tym co nasz mózg w związku z tym przetworzy. Wybierając miedzy 7x, a 8x wybieram 7 . Potem jest dopiero 10 . Jest minimalnie więcej szczegółów , ale musimy zwiększyć obiektyw, żeby zachować zrenicę.
Ja wybieram 7 i 10 X

andrzejek - Nie 20 Gru, 2015

Jakie modele lornetek o powiekszeniu 7-8x i srednicy obiektywu 30-42 mm maja najwiekszą głębię ostrosci?Porównujac swoje 7x50 do EII 8x30 to ten pierwszy góruje pod tym wzgledem zdecydowanie.Jak pod tym wzgledem sprawuja sie w praktyce lornetki typu Steiner NH 8X30 , bo z pozoru krecenie kazdym okularem w celu ustawienia ostrosci to 'gehenna",czy ustawia sie na jakąś odleglosc i głę bia do nieskonczonosci jest wystarczajaca?
Santre - Nie 20 Gru, 2015

NH ustawiasz raz i głębia ostrości jest w całym zakresie obserwacji.
Marlut - Nie 20 Gru, 2015

andrzejek, jak oceniasz EII 8x30 w swoich zastosowaniach? Szukasz teraz lornetki o większej źrenicy tylko ze względu na tolerancję ustawienia oka, czy też Nikon okazał się zbyt ciemny?
Arek - Nie 20 Gru, 2015

andrzejek napisał/a:
Jak pod tym wzgledem sprawuja sie w praktyce lornetki typu Steiner NH 8X30

Zależy od zdolności akomodacji Twojego oka. Ale jeśli jest dobra, to dla jednego ustawienia możesz mieć obraz ostry od niespełna 10 merów do nieskończoności.

Jeszcze lepiej jest w tym:
http://allegro.pl/lornetk...5850471533.html

andrzejek - Pon 21 Gru, 2015

Marlut napisał/a:
andrzejek, jak oceniasz EII 8x30 w swoich zastosowaniach? Szukasz teraz lornetki o większej źrenicy tylko ze względu na tolerancję ustawienia oka, czy też Nikon okazał się zbyt ciemny?

EII jest lepszy, niż sie spodziewalem, powoli nauczyłem sie przez niego patrzeć i raczej nie powinien byc za ciemny.Po przesiadce z 7x50 "krytyczna" pozycja oka w EII była niemiłym zaskoczeniem { lornetki uzywalem raz na pare lat dotychczas}i stąd zmiana kierunku z małych o małej zrenicy wyjsciowej na większe zrenice a to juz wieksze gabaryty.7x32-42mm {ewentualnie 8x42}z różnych względów jak dla mnie wydaje sie optymalna opcją.Troche pogmerałem w sieci i choc na 7x35 jest "posucha" to chwalona jest 7x36 Opticrona classic czy też Habicht 7x42 lub sic! opticron porro czyli hr wp 8x42, ktora to dala lepszy obraz , niz 3krotnie drozsze "dachowce".Niestety te porro to wiekowe projekty i maja waskie pole widzenia 112-114m.Gdyby nikon EIII mial parametry 7x35 i waga ok. 600-650g z polem 130m w cenie2-4 kzl to brałbym w ciemno jako głowną lornetke , ale nie ma.

[ Dodano: Czw 24 Gru, 2015 11:34 ]
Wczoraj założyłem pasek na Nikona EII , powiesiłem na szyję i chcialem sobie troche pospacerowac ,ale pozycja lornetki jest niewygodna, obraca sie okularami na zewnatrz zaś ranty obiektywu opieraja sie o klatkę piersiową.Rant obiektywu bedzie sie stale obijał i wycieral, moze tez szorowac o materiał szkło obiektywuCzy sa jakieś sposoby by lornetke "spionizowac" i by swobodnie zwisala przylegajac na dlugosci?Rozumiem juz stwierdzenia tych, którzy mowia, ze jest "za piękna" by ja tachac w teren}} Optycznie dla mnie jest az nadto dobra, natomiast moje oczy niezbyt sie do tych okularów dopasowują .Gabaryty i masa sa w porzadku i nie czuję potrzeby na nic mniejszego, tym bardziej jesli wezmie sie pod uwage mniejsza srednice okularu i zrenicy wyjsciowej.EII dołączy do "ostatniego Mohicanina" jakim jest FM3a {aparat foto} i beda stanowic ladną parę wymarłej precyzyjnej mechaniki.Nastepna na celowniku bedzie raczej 7x,choc wybór mizerny, od ciężko i drogo po taniej i gorzej .

Marlut - Sob 26 Gru, 2015

andrzejek, EII jest bardzo krótka więc siłą rzeczy będzie się obracała na pasku, musisz z tym żyć.

Znalazłem jeszcze jedną ciekawą siódemkę:
http://lanius-books.com/p...netka-7x42.html
Lunety marki Meopta są wysoko oceniane.

[ Dodano: Nie 27 Gru, 2015 00:07 ]
I oczywiście klasie budżetowej:
http://forum.optyczne.pl/...3c4e57100e2b879

Pokrętło ostrości trochę "gumowe" ale to raczej kwestia odczucia niż mechaniki, kręcić i tak zbyt często nie trzeba, reszta OK.

kimek27 - Nie 27 Gru, 2015

Andrzejek ja bym zmienil pasek na neoprenowy, lub kupil szelki, a dekle i deszczochron na gumowe. Problem obijania nie bedzie tak dokuczliwy.
andrzejek - Nie 27 Gru, 2015

Ta Meopta 7x42 jest dobrze oceniana, ale waga blisko 890 g na spacer to przeciwienstwo tego, czego oczekuję.Na te szorujace ranty obiektywów wyjsciem prowizorycznym może byc założenie dwoch gumowych {z dętki rowerowej) O-ringów albo oklejenie paskiem tasmy {brrrr..}, tak przyszło mi na mysl.Jesli gumowe dekielki nie beda sie zssuwać i chronic beda obiektywy to byloby swietnie, jeszcze lepiej, gdyby byly polaczone "sznureczkiem" z mostkiem, by sie nie zgubiły.Marlut napisz cos wiecej o Zen Ray 9x36 {ergonomia, optyka, wrazenia z uzytkowania, porównanie do np. EII} w watku o ZR , jesli mozesz.http://forum.optyczne.pl/images/smiles/icon_razz.gif
kimek27 - Nie 27 Gru, 2015

http://www.amazon.co.uk/O...k/dp/B00I3ZZZOA
Z tego co pamietam ( dalem takie koledze) srednica byla idealna, jedynie tubusy obiektywow eII sa bardzo krotkie i bylo troszke przerwy po zalozeniu, ale to moze i nawet lepiej gdyz lepiej chronia podczas np gwaltownego odkladania/ stawiania na obiektywach.

Marlut - Nie 27 Gru, 2015

andrzejek, mówisz i masz ;)
http://forum.optyczne.pl/...=28442&start=15

[ Dodano: Pon 28 Gru, 2015 15:29 ]
Przy okazji małych powiększeń, testowałeś jakieś lornetki 6x?

andrzejek - Pon 28 Gru, 2015

Niestety, nie miałem okazji testować żadnych lornetek 6x .
Marlut - Wto 29 Gru, 2015

7-ka powinna Cię zadowolić.
W weekend byłem z 7x36 nad Zegrzem i w lesie, dziś po 16:00 w Łazienkach - sprawdza się bardzo dobrze w słońcu i o zmroku - wreszcie namierzyłem puszczyka ;)

andrzejek - Nie 10 Sty, 2016

Pare dni temu miałem okazję "pomacać" i popatrzeć przez Swarovskiego el 8.5x42, slc 8x42mm, Leice trinovida 10x42, vanquarda endeavora 10x42 , nikona ex 7x35 i aculony 8x25 i 10x25.Część z nich moglem pouzywac i popatrzec tylko w sklepie, czesc takze przed sklepem.W skrócie :przez aculony 8-10x25 od biedy, ale dalo sie patrzec{ mimo wszystko pozytywne zdziwienie}, zdecydowanie lepiej pasowały zas muszle nikona ex 7x35.Vanquard endeavor 10x42 bardzo pozytywne wrazenie, powiekszenie 10 to nie dla mnie, reszta, ergonomia, uchwyt, wykonanie to plus, osobiscie wole "open bridge" jak sie okazało.Te lornetki byly ogladane tylko wewnatrz sklepu.Natomiast mialem okazje popatrzec takze przed sklepem na dwa swarki i trinovida.EL 8.5x42 to jak dla mnie najlepszy obraz, podobnie ergonomia, uchwyt i dopasowanie muszli do oczu oraz dwa minusy o czym na koniec.Swarovski slc 8x42 nieznacznie gorsza ergonomia, gorsze dopasowanie muszli do oczu, optycznie i tak za dobre na moje potrzeby.Leica trinovid:optyka ok. muszle oczne niezbyt dopasowane do moich oczu, ergonomia (szeroki mostek) jak dla mnie nieporeczna, zdecydowanie wole te ze swarovskiego.Moje calkowicie osobiste i subiektywne wnioski sa nastepujace: waga 770-800g do codziennego uzytkowania jest zbyt duza (jesli chodzi o mnie} i dlatego 8x42 odpadaja.Swarovski el 8.5x42 pomijajac wage okazał sie "dziwnym" dla moich oczu, przy ruchach poziomych lornetki i patrzeniu na bliskie budynki mialem wrazenie jakbym schodził z karuzeli lub lekki zawrót głowy.Inne lornetki jak slc czy trinovid nie powodowaly takich sensacji.(czyżby to był efekt "rolling ball"}?Poza tym efektem i wagą to byla najlepsza lornetka i w niezlej cenie.Czy swarovski el 8x32 tez potrafi dac takie sensacje przy ogladaniu[ bo ergonomia itp. wydaja sie byc znakomite } .Potwierdzam opinie przedmówców, ze bez osobistego sprobowania zakup lornetki w ciemno to loteria.Pozostaja do "pomacania" 7x36mm{o te trudno lub niemozliwe), 8x32mm i ewentualnie 8x25mm SWAREK.
Marlut - Pon 11 Sty, 2016

"Toczenie się" obrazu w wymienionym Swarku jest znane i opisane w sieci, jednym to przeszkadza innym nie.
7x36 ED2 podobno jedzie kilka sztuk więc jeśli o niej myślisz masz szanse przetestować. Nie jest to jednak waga piórkowa.

Gdy moją podstawową leśną lornetką była TS-ka 7x50 ważąca skromne 1,6kg nosiłem ją na ramieniu - ciężar był mniej odczuwalny.

[ Dodano: Pią 12 Lut, 2016 23:36 ]
Arek napisał/a:
... Klikasz kup, robisz przelew i sklep ma obowiązek Ci towar wysłać po cenie jaką miał na stronie...

Tak jest na 100%? Od tygodnia "bujam się" z Cyfrowymi - zamówiłem przez stronę 10x35EII w starej cenie a oni nie chcą mi tego zrealizować. Fakt, nie mieli lornetki na półce, ale zamówienie można było zrobić. Nikon Polska twierdzi, że sprzęt jest w drodze. Ceny wzrosły, ale to już chyba sprawa sklepu a nie moja.