|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Obiektyw do Pentax K-X (coś do mieszkania)
allegrodudek - Czw 17 Gru, 2015 Temat postu: Obiektyw do Pentax K-X (coś do mieszkania) Cześć,
Mój pierwszy post, wić proszę o wyrozumiałość oraz absolutny brak biegłości w slangu czy innych hasłach typowych dla fotografii.
Posiadam od niedawna Pentax K-X. Udalo mi się kupić dość fajny aparat z dwoma obiektywami.
1. PENTAX 50-200 SMC DAL
2. PENTAX 18-55 SMC DAL
Tego 50-200 chcę sprzedać ale w zamian kupić jakiś obiektyw który dobrze sprawdzi się w mieszkaniu w którym mam nie najlepsze oświetlenie.
Próbowałem przebrnąć przez różne artykuły ale mam tylko większy mętlik niż na początku.
Dlatego moja prośba o polecenie czegoś sensownego co by się sprawdziło. Może też ktoś będzie na tyle łaskawy i napisze jak chłopu na granicy na co zwrócić uwagę. Zależy mi jedynie aby było to coś zmiennoogniskowego.
Sunders - Czw 17 Gru, 2015
Sigma 18-35mm f/1.8 A HSM DC lub Sigma 17-50mm f/2.8 EX DC OS HSM lub Tamron AF SP 17-50mm f/2.8 XR Di-II Asp lub Pentax SMC DA 16-50mm f/2.8 ED AL IF SDM - kolejność nieprzypadkowa.
allegrodudek napisał/a: | na co zwrócić uwagę |
1.na minimalną liczbę przysłony/ F/.,. /
2.na zakres ogniskowych / podawany w mm /
3.na cenę
allegrodudek - Pią 18 Gru, 2015
A co oznaczają te różne skróty?
DAL
DA
HSM DC
EX DC OS HSM ?
Sunders - Pią 18 Gru, 2015
http://www.optyczne.pl/52...biektywach.html
allegrodudek - Pią 18 Gru, 2015
No to bajeczka. Dziękuję.
ps. moja klasyfikacja będzie inna
nr.1 to cena
Sunders - Pią 18 Gru, 2015
allegrodudek napisał/a: | Dziękuję. |
Należy się informacja o tym co wybrałeś.
jaad75 - Pią 18 Gru, 2015
allegrodudek napisał/a: | nr.1 to cena | Jeśli cena do jakości i uniwersalności w pomieszczeniach, to zdecydowanie na pierwszym miejscu będzie wybór Sundersa, czyli:
Sunders napisał/a: | Sigma 18-35mm f/1.8 |
allegrodudek napisał/a: | A co oznaczają te różne skróty?
DAL
DA | To pierwsze oznacza zubożone, odchudzone wersje obiektywów DA - plastikowy bagnet i brak quick shifta, czyli możliwości ręcznego doostrzenia w trybie AF.
komor - Czw 31 Gru, 2015
Proszę, taki śliczny temat o Pentaksach, a Andrzej akurat w nim nic nie pisze. A akurat tutaj mógłby być pożyteczny.
ghost - Czw 31 Gru, 2015
Podejrzewam mechanizm dobrego pasterza i zaginionych owieczek.
allegrodudek - Czw 31 Gru, 2015
Każda pomoc się przyda.
Na razie zabrałem się za sprzedaż tego 50-200 i jak tylko coś wybiorę to dam znać. Choć jestem raczej przerażony cenami. Nie zdawałem sobie sprawy jaki to drogi sport.
dcs - Czw 31 Gru, 2015
allegrodudek, szukaj Sigma 30mm 1.4
|
|