forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Canon Powershot SX60 HS czy coś innego ?

Parnik95 - Sob 19 Gru, 2015
Temat postu: Canon Powershot SX60 HS czy coś innego ?
Witam,
Chciałbym zaczerpnąć porady od osób bardziej doświadczonych ode mnie w fotografii. Mianowicie szukam cyfrowego kompaktu z dosyć dobrym zoomem w przedziale cenowym 1200-1500zł. Na lustrzankę z dobrym obiektywem mnie nie stać więc z góry proszę o nie pisanie w tym stylu: "dozbieraj trochę i kup lustrzankę" itp. Lubię fotografować przyrodę kiedy mam tylko wolną chwilę. Najczęściej są to jelenie, dziki, sarny rzadziej ptaki. Do tej pory do dyspozycji miałem pożyczony od kolegi FujiFilm Hs 10 z 30x zoomem ale miał wadę w postaci rysy na obiektywie a co za tym szło zdjęcia miały skazę. Co prawda na dużym zoomie nie było jej widać ale przy zdjęciach makro i na małym zoomie była widoczna. Na tym modelu trochę się zaznajomiłem z obsługą takiego aparatu. Więc teraz odłożyłem trochę funduszy i chciałem zakupić coś dla siebie na własność. Prosiłbym o pomoc w wyborze takiego aparatu. Czy Canon Powershot SX60 HS będzie dobry? A może jest jakiś inny dobry sprzęt w tej granicy cenowej? Bardzo proszę o poradę i z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.

LEX - Nie 20 Gru, 2015

Nie szukaj daleko bierz https://www.youtube.com/watch?v=9PvZk1VijAQ
http://panasonic.net/avc/...Mate/index.html

Parnik95 - Pon 21 Gru, 2015

Dziękuję za odpowiedź. Super jakość obrazu daje ten model. Zdjęcia z resztą też ale martwi mnie że zoom może nie być wystarczający. Wiem że w kompakcie szukanie dużego zoomu i dobrej jakości zdjęć może nie idzie ze sobą w parze ale może jest jeszcze coś innego z większym zoomem i w miarę dobrymi zdjęciami? W każdym bądź razie dziękuję za odpowiedź.
Sunders - Pon 21 Gru, 2015

Parnik95 napisał/a:
szukam cyfrowego kompaktu z dosyć dobrym zoomem w przedziale cenowym 1200-1500zł

Jaka duża krotność tego zooma będzie wg Ciebie wystarczająco dobra?

T.B. - Pon 21 Gru, 2015

Parnik95 napisał/a:
martwi mnie że zoom może nie być wystarczający.

Ten w FZ200? Nie żartuj. Wiesz, ile ja musiałem zapłacić, żeby mieć taki zoom w bezlusterkowcu? :smile:
To bardzo duży zoom i nie patrz na to, że wymieniony przez Ciebie Canon ma przeszło dwa razy większy.
(Ten pożyczany od kolegi miał już tylko troszkę większy zoom - czy to Ci odpowiadało, czy brakowało powiększenia?)

Parnik95 - Wto 22 Gru, 2015

Właśnie ten aparat pożyczany wg. mnie po paru "wyprawach" na zdjęcia uznałem że ma wystarczający zoom (30x) i chciałem coś kupić z takim samym lub większym zoomem nie koniecznie mniejszym. Ale skoro mówicie że ten Panasonic jest dobry to coś musi w tym być :)