|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wolne tematy - Cena detaliczna obiektywu...
piotr_u. - Wto 15 Kwi, 2008 Temat postu: Cena detaliczna obiektywu... Czy coś takiego rzeczywiście się zdarza?
Pytam z ciekawości. Ostatnio wysłałem maila z pytaniem do Media Markt o możliwość zamówienia Sigmy 100-300 mm i o jej ewentualną cenę. Dostałem odpowiedź, że jak najbardziej i informację o cenie (4590). Jej wysokość została uzasadniona właśnie tym, że jest to cena detaliczna sugerowana przez producenta...
MM - Wto 15 Kwi, 2008
A tak naprawdę to o co Tobie chodzi? Czy to jest normalna cena czy o to, że w Media można kupić taką Sigmę, czy też jeszcze o coś innego?
jaad75 - Wto 15 Kwi, 2008
To jest normalna praktyka na całym świecie - MSRP (Manufacturer Suggested Retail Price) lub MRSP (Minimum Recommended Selling Price), tyle, że cena rzeczywista (Street Price) jest zwykle dużo niższa...
piotr_u. - Sro 16 Kwi, 2008
MM napisał/a: | A tak naprawdę to o co Tobie chodzi? Czy to jest normalna cena czy o to, że w Media można kupić taką Sigmę, czy też jeszcze o coś innego? |
Napisałem wyraźnie, że o zwykłą ciekawość. Po prostu, jak do tej pory spotykałem się z tym w przypadku co najwyżej batoników i soczków do picia, więc po prostu grzecznie spytałem.
Dziękuję jaad75 za normalną odpowiedź.
MM - Sro 16 Kwi, 2008
Cena to cena, nieważne czy dotyczy zapałek czy samochodu. Skoro jest to typowy i powtarzalny produkt to musi miec ustaloną swoją cenę wyjściową do sprzedaży.
mnich - Sro 16 Kwi, 2008
taaa, Cena do sprzedaży? 70-200 w MM za 7990 pln a w Zaufanym Sklepie we Wrocławiu za 6700 a w necie jeszcze mniej. To ja się pytam gdzie to jest logika?
MC - Sro 16 Kwi, 2008
MM napisał/a: | musi miec ustaloną swoją cenę wyjściową do sprzedaży. |
Logicznie patrzac wychodzi na to, ze skoro to jest cena wyjsciowa, z magazynu producenta, to cena w sklepie powinna byc minimum 10-20% wyzsza...
jaad75 - Sro 16 Kwi, 2008
MSRP, to nie jest cena wyjściowa z magazynu producenta. Powiem Ci, że biorąc od dystrybutora, bez problemu dostajesz cenę 20-50% niższą od MSRP - przynajmniej tak jest w Stanach. Firma w której pracuję, dostaje niektóre towary w cenie stanowiącej nawet 30% MSRP...
mk - Sro 16 Kwi, 2008
MM napisał/a: | A tak naprawdę to o co Tobie chodzi? Czy to jest normalna cena czy o to, że w Media można kupić taką Sigmę, czy też jeszcze o coś innego? |
Chodzi o to żeby powołac urząd ustalający ceny(małe).Złośliwe.
Ja bym chciał żeby już były te nowe Sigmy ze stabilizacja.
Najlepiej po testach na Optyczne.pl.
MM może Ty coś wiesz.
Pozdr
Marian
|
|