forum.optyczne.pl

Lornetki - Takie tam ;)

Arek - Pon 21 Gru, 2015
Temat postu: Takie tam ;)
O nic nie pytajcie ;)
Maciek - Pon 21 Gru, 2015

Będzie zabawa, będzie się działo !!!! :grin:
ryszardo - Pon 21 Gru, 2015

Oj coś czuję, że się nowy rekord szykuje :)
155? Może coś się zbliży do 160 (ale w to jednak ciężko mi uwierzyć).

Greg44 - Pon 21 Gru, 2015

Ona jest najpiękniejsza :-) Leica :-)
jacek struski - Pon 21 Gru, 2015

Leica ma krzywy okular.
Arek - Pon 21 Gru, 2015

Wgniotłem jak przykładałem do oka ;)
Willy - Pon 21 Gru, 2015

To nagrody od portalu dla najwierniejszych i aktywnych forumowiczów?
W sumie Boże Narodzenie blisko to i dobry pomysł :wink:

Wiem, że nie zasługuję, ale jakby nikt nie chciał to biorę Leice z wgniecionym okularem :wink:

Santre - Pon 21 Gru, 2015

Oj tam Oj tam a w Łochowie na noc takie dawali :razz:
Abs - Pon 21 Gru, 2015

Chciałbym choć raz spojrzeć przez taki zestaw :cry:
kimek27 - Pon 21 Gru, 2015

SF mnie nie zachwyciło
HT nie miałem w łapkach
Leica nie HD jest juz spoko
I tak bym wzioł SLC :P

Santre - Pon 21 Gru, 2015

Abs jak przyjedziesz na festiwal optyczny do Łochowa wszystkie będą Twoje :wink:
Abs - Pon 21 Gru, 2015

Oj racja, racja... :cool:
Marlut - Pon 21 Gru, 2015

Jak śpicie z lornetkami to nic dziwnego, że są potem powyginane okulary ;)
kot Sylvester - Pon 21 Gru, 2015

Nareszcie problem nieszczelności wannowej Leici został rozwiązany, to przez ten krzywy okular przecieka woda. Teraz tylko należy wysłać im tą fotkę żeby wiedzieli gdzie uszczelnić. :lol:
widoczek - Wto 22 Gru, 2015

Arek, powiedz że ten SF jest w wersji 8x42 :!: :!: :!:
Arek - Wto 22 Gru, 2015

widoczek, a byłby sens do pojedynku na szczycie brać Leikę 10x42 i SF 8x42?
Dudi - Wto 22 Gru, 2015

Czyli same 10x Ciekawe jak będzie się to miało do tego porównania ósemek
http://www.greatestbinocu...42shootout.html

Arek - Wto 22 Gru, 2015

To jeszcze jedna fotka. Prawie pół wieku klasy 10x42 Zeissa na jednym zdjęciu.
deep - Wto 22 Gru, 2015

Jakby to napisać... podoba mi się stary. W nowych z wyglądu nie widzę "jakości" produktu.
Marlut - Wto 22 Gru, 2015

Dudi napisał/a:

ciekawy test, dzięki za linka

Arek - Wto 22 Gru, 2015

Nie wiem, kto robił ten test, ale jeśli Nikon EDG wygrywa przy pracy pod ostre światło z resztą topowej konkurencji, to albo ktoś robił ten test po łebkach, albo wziął w łapę...
Marlut - Wto 22 Gru, 2015

Nie wpisujmy się w klimat narzucony przez wybrańców narodu.
Arek - Wto 22 Gru, 2015

OK. To robił po łebkach :) Wystarczy spojrzeć przed EDG na latarnię, żeby się przekonać, że nie jest tak jak powinno być w tej klasie sprzętu.
Dudi - Wto 22 Gru, 2015

Arek napisał/a:
Nie wiem, kto robił ten test, ale jeśli Nikon EDG wygrywa przy pracy pod ostre światło z resztą topowej konkurencji, to albo ktoś robił ten test po łebkach, albo wziął w łapę...

Gdyby wziął w łapę to na koniec spśród wszystkich nie wybrałby leiki hd+ za całokształt obrazu, jasność i oddawanie barw. Leica ma to coś. Nikona natomiast zjechał za ciemny , bez polotu obraz i stwierdzenie ze powinien popracować nad powłokami i transmisja bo to nie przystoi przy tak dobrych innych parametrach odstawać od pozostałych lornetek.

widoczek - Sro 23 Gru, 2015

Dudi napisał/a:

Dzięki za link :)

Arek - Sro 23 Gru, 2015

Dudi, a widziałeś jak mierzył transmisję? Uwzględniając błędy związane z nieosiowością ustawienia zestawu, rozbieżnością wiązki wychodzącej z okularu, niepowtarzalnością czasów migawki w aparacie, niepowtarzalnością domykania przysłony w obiektywie jak ten pomiar ma 5% błędu, to jest bardzo dobrze. A ma pewnie więcej. A to oznacza, że błąd jest takiej samej wielkości jak różnice w transmisji pomiędzy lornetkami, które mierzył...

Trochę wiem co mówię, bo mam już pomiary dla mojego zestawu. Tym razem superdokładne, bo kalibrowane dodatkowo o trzy lasery o różnych długościach fali (niebieska, zielona i czerwona) więc błędy mam poniżej 1%.

Arek - Sro 23 Gru, 2015

A jeszcze wracając do Leiki. Ja się nie dziwię, że ona może urzekać i wygrywać subiektywne porównania. To bardzo fajna lornetka o świetnej optyce, ale przede wszystkim ładna, zgrabna i poręczna. Trudno się jednak oprzeć wrażeniu, że optycznie konkurencja jej troszkę odjechała (i to zarówno pod względem osiągów, jak i parametrów).
Stąd dziwi mnie podejście Leiki. Bo ja bym zostawił Ultravidy takie jakimi są - ciut grosze osiągi od topowej konkurencji rekompensują bowiem małe rozmiary sprzętu. Wróciłbym jednak do źródłem z Trinovidami. Przecież Ultravidy były oryginalnie pomyślane, jako lżejsze i mniejsze wersje Trinovidów. Idealnie byłoby więc zaprezentować nowe Trinovidy, w których nacisk nie byłby położony na wagę i gabaryty lecz na osiągi optyczne. Takie 8x42 z polem 8.5 stopnia czy 10x42 z polem 6.8 stopnia znalazłoby klientów nawet w cenach powyżej 10 tys zł.

ptasiarz - Pon 04 Sty, 2016

A kiedy przestaniemy lizać przez szybę ten torcik?
widoczek - Czw 21 Sty, 2016

Arek, ile pozostało testów lornetek do wrzucenia na portal zanim przyjdzie kolej na opublikowanie wyników tej czwórki :?: