|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Takie tam ;)
Arek - Pon 21 Gru, 2015 Temat postu: Takie tam ;) O nic nie pytajcie
Maciek - Pon 21 Gru, 2015
Będzie zabawa, będzie się działo !!!!
ryszardo - Pon 21 Gru, 2015
Oj coś czuję, że się nowy rekord szykuje
155? Może coś się zbliży do 160 (ale w to jednak ciężko mi uwierzyć).
Greg44 - Pon 21 Gru, 2015
Ona jest najpiękniejsza Leica
jacek struski - Pon 21 Gru, 2015
Leica ma krzywy okular.
Arek - Pon 21 Gru, 2015
Wgniotłem jak przykładałem do oka
Willy - Pon 21 Gru, 2015
To nagrody od portalu dla najwierniejszych i aktywnych forumowiczów?
W sumie Boże Narodzenie blisko to i dobry pomysł
Wiem, że nie zasługuję, ale jakby nikt nie chciał to biorę Leice z wgniecionym okularem
Santre - Pon 21 Gru, 2015
Oj tam Oj tam a w Łochowie na noc takie dawali
Abs - Pon 21 Gru, 2015
Chciałbym choć raz spojrzeć przez taki zestaw
kimek27 - Pon 21 Gru, 2015
SF mnie nie zachwyciło
HT nie miałem w łapkach
Leica nie HD jest juz spoko
I tak bym wzioł SLC
Santre - Pon 21 Gru, 2015
Abs jak przyjedziesz na festiwal optyczny do Łochowa wszystkie będą Twoje
Abs - Pon 21 Gru, 2015
Oj racja, racja...
Marlut - Pon 21 Gru, 2015
Jak śpicie z lornetkami to nic dziwnego, że są potem powyginane okulary
kot Sylvester - Pon 21 Gru, 2015
Nareszcie problem nieszczelności wannowej Leici został rozwiązany, to przez ten krzywy okular przecieka woda. Teraz tylko należy wysłać im tą fotkę żeby wiedzieli gdzie uszczelnić.
widoczek - Wto 22 Gru, 2015
Arek, powiedz że ten SF jest w wersji 8x42
Arek - Wto 22 Gru, 2015
widoczek, a byłby sens do pojedynku na szczycie brać Leikę 10x42 i SF 8x42?
Dudi - Wto 22 Gru, 2015
Czyli same 10x Ciekawe jak będzie się to miało do tego porównania ósemek
http://www.greatestbinocu...42shootout.html
Arek - Wto 22 Gru, 2015
To jeszcze jedna fotka. Prawie pół wieku klasy 10x42 Zeissa na jednym zdjęciu.
deep - Wto 22 Gru, 2015
Jakby to napisać... podoba mi się stary. W nowych z wyglądu nie widzę "jakości" produktu.
Marlut - Wto 22 Gru, 2015
ciekawy test, dzięki za linka
Arek - Wto 22 Gru, 2015
Nie wiem, kto robił ten test, ale jeśli Nikon EDG wygrywa przy pracy pod ostre światło z resztą topowej konkurencji, to albo ktoś robił ten test po łebkach, albo wziął w łapę...
Marlut - Wto 22 Gru, 2015
Nie wpisujmy się w klimat narzucony przez wybrańców narodu.
Arek - Wto 22 Gru, 2015
OK. To robił po łebkach Wystarczy spojrzeć przed EDG na latarnię, żeby się przekonać, że nie jest tak jak powinno być w tej klasie sprzętu.
Dudi - Wto 22 Gru, 2015
Arek napisał/a: | Nie wiem, kto robił ten test, ale jeśli Nikon EDG wygrywa przy pracy pod ostre światło z resztą topowej konkurencji, to albo ktoś robił ten test po łebkach, albo wziął w łapę... |
Gdyby wziął w łapę to na koniec spśród wszystkich nie wybrałby leiki hd+ za całokształt obrazu, jasność i oddawanie barw. Leica ma to coś. Nikona natomiast zjechał za ciemny , bez polotu obraz i stwierdzenie ze powinien popracować nad powłokami i transmisja bo to nie przystoi przy tak dobrych innych parametrach odstawać od pozostałych lornetek.
widoczek - Sro 23 Gru, 2015
Dzięki za link
Arek - Sro 23 Gru, 2015
Dudi, a widziałeś jak mierzył transmisję? Uwzględniając błędy związane z nieosiowością ustawienia zestawu, rozbieżnością wiązki wychodzącej z okularu, niepowtarzalnością czasów migawki w aparacie, niepowtarzalnością domykania przysłony w obiektywie jak ten pomiar ma 5% błędu, to jest bardzo dobrze. A ma pewnie więcej. A to oznacza, że błąd jest takiej samej wielkości jak różnice w transmisji pomiędzy lornetkami, które mierzył...
Trochę wiem co mówię, bo mam już pomiary dla mojego zestawu. Tym razem superdokładne, bo kalibrowane dodatkowo o trzy lasery o różnych długościach fali (niebieska, zielona i czerwona) więc błędy mam poniżej 1%.
Arek - Sro 23 Gru, 2015
A jeszcze wracając do Leiki. Ja się nie dziwię, że ona może urzekać i wygrywać subiektywne porównania. To bardzo fajna lornetka o świetnej optyce, ale przede wszystkim ładna, zgrabna i poręczna. Trudno się jednak oprzeć wrażeniu, że optycznie konkurencja jej troszkę odjechała (i to zarówno pod względem osiągów, jak i parametrów).
Stąd dziwi mnie podejście Leiki. Bo ja bym zostawił Ultravidy takie jakimi są - ciut grosze osiągi od topowej konkurencji rekompensują bowiem małe rozmiary sprzętu. Wróciłbym jednak do źródłem z Trinovidami. Przecież Ultravidy były oryginalnie pomyślane, jako lżejsze i mniejsze wersje Trinovidów. Idealnie byłoby więc zaprezentować nowe Trinovidy, w których nacisk nie byłby położony na wagę i gabaryty lecz na osiągi optyczne. Takie 8x42 z polem 8.5 stopnia czy 10x42 z polem 6.8 stopnia znalazłoby klientów nawet w cenach powyżej 10 tys zł.
ptasiarz - Pon 04 Sty, 2016
A kiedy przestaniemy lizać przez szybę ten torcik?
widoczek - Czw 21 Sty, 2016
Arek, ile pozostało testów lornetek do wrzucenia na portal zanim przyjdzie kolej na opublikowanie wyników tej czwórki
|
|