forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Nowy korpus Nikona do starszych obiektywów Nikkor

To-mis - Pon 28 Gru, 2015
Temat postu: Nowy korpus Nikona do starszych obiektywów Nikkor
Witam kochani, mam wielki dylemat i potrzebuję pomocy w podjęciu decyzji zakupu nowej lustrzanki cyfrowej.
Posiadam stare objektywy nikona (24-70 , 50, 70-210) które miałem na moich analogach
F 601 i F 801 z roku 1990.
Chce wrócić do fotografii i ewentualnie wykorzystać te objektywy.
Mam na uwadze następujące body d 7200, d 750.
Czy mogę te objektywy wykorzystać, czy lepiej kupić nowe dostosowane do danych cyfrówek?
No i jeszcze kwestia pozostania przy niepełnym formacie czy zainwestować i przejść na pełny format.

:sad:

dcs - Pon 28 Gru, 2015

Może tańsze FF: D600 lub D610?
Sunders - Pon 28 Gru, 2015

To-mis napisał/a:
Czy mogę te objektywy wykorzystać, czy lepiej kupić nowe dostosowane do danych cyfrówek?

Możesz, ale lepiej kupić nowe dostosowane do aparatów cyfrowych.

To-mis napisał/a:
kwestia pozostania przy niepełnym formacie czy zainwestować i przejść na pełny format

To chyba jednak kwestia pozostać przy formacie 36x24mm, czy przejść na format DX / 23,6 x 15,8 mm/.

To-mis napisał/a:
Mam na uwadze następujące body d 7200, d 750.

Ja wybrałbym D750. :smile:

moronica - Pon 28 Gru, 2015

To-mis, poczytaj cos wiecej o tych obiektywach, nawet u Kena (Chucka Norrisa) Rockwella, tym bardziej ze podales tylko ogniskowe wiec nie wiadomo, ktore to konkretne modele. Ja lubie stare szkla nikona, dobrze sie sprawuja na cyfrze, zwlaszcza na pelnej klatce
To-mis - Pon 28 Gru, 2015

Bardzo dziękuję za te kilka podpowiedzi.
moja tendencja idzie tez w kierunku d 750.

Katana - Wto 29 Gru, 2015

Zawsze możesz po zakupie aparatu sprawdzić czy podobają Ci się efekty jakie dają stare szkła i czy jednak trzeba kupić nowszą szklarnię.
Na pełnej klatce efekty powinny być ok. Przy aps-c bywa, że zdjęcia nie są wystarczająco ostre bo upakowanie pikseli jest spore.
A D750 fajna puszka, jeżeli tylko budżet pozwala. No i powinna być już z serii bez wady fabrycznej, bo na początku miała problemy z ustawieniem czujnika af i czasami wychodziły flary na zdjęciach. Nikon później robił kropki w mocowaniu statywowym o ile dobrze pamiętam.

Andrzej.M. - Nie 03 Sty, 2016

To-mis napisał/a:
d 750.

To jest chyba FF . :wink: Moim zdanie stara szklarnia najlepiej się sprawdzi na formacie klatki na jaki została zaprojektowana. Miałem ten sam problem wracając parę lat temu do fotografii - idąc na APS-C musiałem i tak ją wymienić gdyż np. średnioformatowe zupełnie się nie sprawdzały - teraz dzięki większej rozdzielczości matryc APS_C może było by trochę lepiej , ale co mały obrazek - to taką klatką powinno się te obiektywy potraktować.