|
forum.optyczne.pl
|
 |
Nasze zdjęcia - ASTROFOTOGRAFIA 2016
multics - Pią 01 Sty, 2016 Temat postu: ASTROFOTOGRAFIA 2016 1
aurora by Michal Ziembicki, on Flickr
maziek - Sob 02 Sty, 2016
Krótki filmik z dzisiejszego wschodu. Trochę się trzęsie, jako, że strzelane z ręki no i Photobucket zmasakrował jakość. Ale "misterium" jest (i dwa zielone mniejszego rozmiaru ). Od pierwszej do ostatniej klatki upłynęło 5 min. 14 s, interwały między zdjęciami nie są stałe.
2.
Arek - Sob 02 Sty, 2016
No to coś ode mnie na początek roku. Zorza z wrześniowych Lofotów.
ryszardo - Sob 02 Sty, 2016
Arek napisał/a: | No to coś ode mnie na początek roku. Zorza z wrześniowych Lofotów.
|
Bardzo podoba mi się pierwszy plan. Niestety szum trochę psuje, ale kompozycja mi odpowiada.
PS: spojrzałem czym robione i coś mi mówi, że nadchodzą testy obiektywów do Sony E
Arek - Sob 02 Sty, 2016
No to jeszcze jedna szuflada. Wreszcie miałem czas obrobić zdjęcia wrześniowego zaćmienia Księżyca.
Wszystko 5D Mark III + Sigma S 150-600 mm + TC 1.4x.
slimakfoto - Pon 04 Sty, 2016
Arek, Piękny księżyc.
Z ostatniej chwili.
Spadające meteory - Kwadrantydy.
Udało mi się złapać jednego.
Spróbowałem nawet rozwikłać gwiazdozbiory.
NR 5
Arek - Sro 06 Sty, 2016
W nocy z 3 na 4 stycznia, oprócz maksimum Kwadratydów, można było obserwować w Polsce słabą zorzę polarną. Mi udało się zarejestrować leciutką zieloną poświatę nad północnym horyzontem.
Olympus EM-10 + M.Zuiko 7-14 @ 7 mm @ f/2.8. ISO 1600. Exp. 60 sek.
komor - Sro 06 Sty, 2016
To pewnie te próby atomowe, co to Kim ostatnio zrobił.
Sunders - Sro 06 Sty, 2016
Arek napisał/a: | Mi udało się zarejestrować leciutką zieloną poświatę nad północnym horyzontem. |
komor, ale Kim na wschodzie te próby robił, na północy to ew. nasi sojusznicy nie chwaląc się mogli coś takiego wykonać
Arek - Sro 06 Sty, 2016
komor, Ty weź w końcu tę lunetę i aparat i wyjdź pod nocne niebo
komor - Sro 06 Sty, 2016
Arek, nawet nie wiesz ile razy już się (prawie) zbierałem.
T.B. - Sro 06 Sty, 2016
Arek napisał/a: | Exp. 60 sek. |
No i dlaczego wyszły kropki, a nie kreski? Dzięki szerokokątnemu obiektywowi?
Arek - Sro 06 Sty, 2016
T.B., trzy czynniki:
1. tak jak napisałeś jest szeroko, bo 7 mm na Olku to kąt 114 stopni. Żeby zobaczyć jak duży kawał nieba jest zobrazowany wystarczy spojrzeć ciut na prawo od drzewa, gdzie jest Wielki Wóz.
2. obrazek jest przeskalowany do wyświetlenia na forum. Jak się patrzy na wycinek 1:1 widać niewielkie poruszenie gwiazd
3. porudzenie gwiazd zależy od odległości od bieguna niebieskiego. Tutaj fotografowałem północ czyli szerokie okolice bieguna - czyli gwiazdy ruszały się najmniej
T.B. - Czw 07 Sty, 2016
Dzięki za wyjaśnienie.
gregorek - Czw 07 Sty, 2016
slimakfoto
Napisz proszę coś więcej o zdjęciu, bardzo czyste jest.
slimakfoto - Czw 07 Sty, 2016
gregorek, Witaj.
Tylko suwaki w camera raw i ps6. Odszumianie tylko w cr.
Kontrast, kolor selektywny (czarny), wyostrzanie. Jak dobrze pamietam 2 razy otwierałem w camera raw.
Ale sony a7s rzeczywiście mało szumi
Marzy mi się pas drogi mlecznej Może ktoś podpowie gdzie najlepiej i w jakiej porze
Myślałem o okolicy Karpacza w lato. Ale nigdy nie próbowałem.
Czy myślicie że można ten pas złapać gdzieś w zachodniopomorskim ??
Może Arek, Pozdrawiam i sory za zaśmiecanie tutaj.
gregorek - Czw 07 Sty, 2016
slimakfoto, dzięki za odp
co do czystego nieba, to jest właśnie koło Karpacza znany obszar Izerski Park Ciemnego Nieba CN-003, ale to chyba już wiesz. Bliżej jest Ostoja Ciemnego Nieba CN-005, Izdebno oraz Chalin w gminie Sieraków, powiat międzychodzki, woj. wielkopolskie.
pozdro
Arek - Sob 09 Sty, 2016
slimakfoto, najładniejsza Droga Mleczna (na półkuli północnej) jest do fotografowania w wakacje. Najlepiej w sierpniu, bo w lipcu może być jeszcze za jasno. Wtedy możesz uzyskać coś takiego jak na zdjęciach 5 i 6 w tym materiale:
http://www.optyczne.pl/22...C5%82adowe.html
slimakfoto - Sob 09 Sty, 2016
Arek, Dziękuje.
Piękne te zdjęcie 5 Drogi Mlecznej.
Mam jeszcze jedno pytanie. 15 zdjęć w jakim celu ?
Chodzi o zmianę ostrości ? kąta fotografowania ? czy ilości naświetlonych szczegółów ?
Czy możliwe jest fotografia taka do 30 sekund na wysokim iso ??( bez zestawu do prowadzenie) ?
Dziękuje za odpowiedz i sory jeszcze raz za zaśmiecanie.
cumulus - Sob 09 Sty, 2016
Więc tak po kolei.
Kod: | Mam jeszcze jedno pytanie. 15 zdjęć w jakim celu ? |
Kilka czy kilkanaście, czasem kilkadziesiąt ekspozycji wykonuje się po to by potem w programie do obróbki zdjęć "astro" wydobyć jak największą ilość detalu z jak najmniejszą ilością szumu.
Kod: | Czy możliwe jest fotografia taka do 30 sekund na wysokim iso ??( bez zestawu do prowadzenie) ? |
Im mniejsza ogniskowa obiektywu tym mniej widać na zdjęciu poruszenie gwiazd przy danym czasie naświetlania. 30 sekund naświetlania przy powiedzmy 12mm pewnie by się jeszcze udało ale np. przy 200mm to już same kreski.
Jeśli chodzi o drogę mleczną to tak jak Arek pisze. Moja z montażu eq 3-2 i kilkuminutowym naświetlaniu wyglądała tak (okolice lipca, sierpnia):
http://piotrg.com.pl/wp-c...15/07/018-2.jpg
I tak:
http://piotrg.com.pl/wp-c...2015/08/017.jpg
gregorek - Sob 09 Sty, 2016
cumulus
zdjęcia piękne
Arek - Sob 09 Sty, 2016
slimakfoto, i jak będziesz robił kolejne foty astro, to nie traktuj ich tak ostro odszumianiem. Wtedy nie wyglądają naturalnie.
slimakfoto - Nie 10 Sty, 2016
cumulus, Arek, Dzięki za rady.
Spróbuje może "zimowej Drogi Mlecznej na początek" .
[ Dodano: Sro 20 Sty, 2016 00:16 ]
Nr 7
W oddali światła śmiecące niebo nad Szczecinem na chmurach zawisły
multics - Pią 08 Kwi, 2016
8 - wczorajsza zorza i "spadajaca gwiazda"
Aurora and shooting star by Michal Ziembicki, on Flickr
chester - Pią 08 Kwi, 2016
Ładna ta ósemeczka!
Farensbach - Nie 10 Kwi, 2016
Witam wszystkich to mój pierwszy post na tym forum.
multics bardzo ładnie wyszła Ci ta zorza. To w Polsce?
Rozlewiska Biebrzy pod rozgwieżdżonym niebem. Fuji XT10 plus samyang 12/2
9.

multics - Nie 10 Kwi, 2016
chester, podziekowal.
Farensbach, Szokcja, a konkretnie Musselburgh kolo Edynburga.
Arek - Nie 10 Kwi, 2016
Fajnie, że coś się dzieje w tym wątku Zorza bardzo ładna.
Farensbach, fajny zestaw sprzętowy. Też lubię zestawiać Fuji z Samyangiem 2/12.
Farensbach - Pon 11 Kwi, 2016
Arek, do takich zdjeć jw. tez mój ulubiony.
10. Tym razem coś innego - przy pełni Księżyca. Nie wiem czy nadaje się do tego wątku, czy bardziej do nocnej fotografii, ale zaryzykuje wstawieniu tu Olympus EM1 plus ZD 12-60.
multics - Wto 12 Kwi, 2016
Farensbach, jak zrobiles swoje zdjecie drogi mlecznej? Ile bym nie probowal to takie mi jeszcze nie wyszlo
Mam jeszcze dwa zdjecia zorzy z tego samego dnia co wczesniej wstawilem, ale juz nie jest tak "spektakularnie"
slimakfoto - Wto 12 Kwi, 2016
11. leciwy canon 5D
Farensbach - Wto 12 Kwi, 2016
slimakfoto, dobrze widać Drogę Mleczną
multics napisał/a: | Farensbach, jak zrobiles swoje zdjecie drogi mlecznej? Ile bym nie probowal to takie mi jeszcze nie wyszlo |
Zestaw zdjęciowy podałem, naświetlanie jest standardowe iso 2500-4000 (w tym wypadku 4000) czas 30 sek. przysłona 2-2.8 (na zdjeciu 2.2 albo 2,5 nie wiem dokładnie, która działka jest w tym obiektywie pomiędzy 2, a 2,8), ale to tylko połowa sukcesu, bo zdjęcie robione przez aparat tak, rzecz jasna, nie wygląda. Trochę trzeba je poobrabiać i to w rawie, i w jpegu. Najważniejszy jest chyba suwak "przejrzystości", potem też "kontrast", warto też już na jpegu trochę pokombinować z jasnością i kontrastem. Zresztą ja sposobu obróbki ciągle sie uczę, nie stosuje obróbki samej Drogi Mlecznej (jej wycinka na zdjęciu), a wiele internetowych poradników tak podaje. Wpisz sobie w wyszukiwarce "how to process milky way" i Ci wyskoczy.
Ważne (o ile nie najważniejsze) są też warunki pogodowe. Arek pisał coś wcześniej kiedy najlepiej widać MD latem w bezksiężycową sierpniową noc. Jak chcesz mieć coś w miarę jasnego na pierwszym planie to warto porobić też jesienią jak trawy będą już wyblakłe. Jasny beż traw odbija więcej nikłego światła niż ciemno zielony kolor traw i liści latem.
Jeszcze jeden kadr z grudnia 2015.
12.

multics - Wto 12 Kwi, 2016
Farensbach, podziekowal za opis.
sokarsg-1 - Sro 13 Kwi, 2016
,,Arek pisał coś wcześniej kiedy najlepiej widać MD latem w bezksiężycową sierpniową noc. ''
To nie będzie prawda zwłaszcza w Szkocji gdzie o tej porze roku nie zapada noc astronomiczna:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Noc_astronomiczna
A pierwszy plan można doświetlić np. lampami samochodu i też fajnie wychodzi tylko wtedy to już Gimpy Photoshopy i zabawy w maski i łączenia różnych naświetleń.
Jest też technika ETTR sobie poczytajcie.
[ Dodano: Sro 13 Kwi, 2016 08:54 ]
Farensbach, Moje zdjęcia to tyle szumu mają na ISO 800
Farensbach - Nie 08 Maj, 2016
sokarsg-1 napisał/a: | To nie będzie prawda zwłaszcza w Szkocji gdzie o tej porze roku nie zapada noc astronomiczna: |
Z reklamacjami proszę do Arka
13.
14.

Arek - Nie 08 Maj, 2016
sokarsg-1 napisał/a: | To nie będzie prawda zwłaszcza w Szkocji gdzie o tej porze roku nie zapada noc astronomiczna |
Bez przesady. W sierpniu w Szkocji Słońce w okolicach północy potrafi chować się ponad 20 stopni pod horyzont więc nie ma problemów z nocą astronomiczną.
Arek - Pon 09 Maj, 2016
Tranzyt Merkurego. G7 + 100-400 mm.
Arek - Pon 09 Maj, 2016
I jeszcze w projekcji okularowej.
ophiuchus - Pon 09 Maj, 2016
To granulację tak ładnie widać? Fajnie wyszło. Ja poczekam, może uda mi się uchwycić Merkurego w bliższym sąsiedztwie plam (o ile chmury nie zasłonią widowiska).
mozer - Pon 09 Maj, 2016
ophiuchus, to raczej szum...
Arek - Pon 09 Maj, 2016
I jeszcze jedno w okularowej ale z mniejszym zoomem.
Arek - Pon 09 Maj, 2016
Projekcja robiona kompaktem. Więc jak podciągniesz kontrast i wyostrzenie żeby lepiej pokazać plamy słoneczne, to wyłazi szum. Do granulacji trzeba dorzucić filtr, który może ją podkreślić. Ale takiego nie mam.
goornik - Pon 09 Maj, 2016
U mnie w Łodzi też to i owo widać : "Kulka na kulce"
Intes 150/1800 i Fuji X-E2 w ognisku głównym.
Wojmistrz - Pon 09 Maj, 2016
Ja niestety tylko z 300mm f/4 z filtrami ND.
U mnie tyż tak se, zważywszy, że 400 mm na matrycy 135 jednak trochę kuleje z zasięgiem. Ale coś się udało złapać.
Arek - Pon 09 Maj, 2016
Ale jest! Gratulacje
goornik - Pon 09 Maj, 2016
Jeszcze jedno moje zdjęcie - tuż przed zachodem więc z silną refrakcją. W rolach głównych:
- Słońce
- Plamy
- Merkury
- Ptak
- brudy na matrycy
To je dobre :]
Arek - Pon 09 Maj, 2016
To ja z ptakami przebijam
Do tego jeszcze dwa inne. W tym ostatnie jakie udało mi się zrobić przed schowaniem się Słońca za cienką warstwę chmur przy horyzoncie.
Arek - Pon 09 Maj, 2016
Ten Pan rozwalił wszystkich:
http://spaceweathergaller..._1462812502.jpg
No ale do tego trzeba mieć teleskop słoneczny, fajną kamerkę DMK i jeszcze ładnie postackować. A na dodatek mieć świetny seeing z Arizony...
Wojmistrz - Pon 09 Maj, 2016
No comment
slimakfoto - Pon 09 Maj, 2016
To jeszcze ja.
Gratuluje wszystkim.
Arek świetna ostrość
26.
mickey93 - Wto 10 Maj, 2016
6 klatek wykonanych w przedziale od 13:30 do 16:20, chmury przeszkadzały ale pozwoliły obserwować część zjawiska
TomPL2 - Wto 10 Maj, 2016
Ja się pobawiłem w MacGyver'a i mając tylko niecałą godzinkę po 18-tej musiałem na szybko coś wymyślić: lornetka 15x70 na statywie, "filtry" z 5-calowej dyskietki, kompakt przyłożony z ręki do okularu. Coś wyszło, tylko nie jestem pewien, czy to na pewno jest nasze słońce
muzyk - Wto 10 Maj, 2016
Tranzyt Merkurego
Marlut - Wto 10 Maj, 2016
TomPL2 napisał/a: | Ja się pobawiłem w MacGyver'a i mając tylko niecałą godzinkę po 18-tej musiałem na szybko coś wymyślić: lornetka 15x70 na statywie, "filtry" z 5-calowej dyskietki, kompakt przyłożony z ręki do okularu. Coś wyszło, tylko nie jestem pewien, czy to na pewno jest nasze słońce |
Wygląda znajomo, chyba nasze;)
PS
Przypomniało mi się poprzednie zaćmienie oglądane przez dyskietkę, miało klimat.
[ Dodano: Wto 10 Maj, 2016 14:36 ]
Arek, uwieczniłeś Dedala z Ikarem
FalconPL - Wto 10 Maj, 2016
W dziedzinie rozwalania wszystkich, to polecam fotki tranzytu wykonane przez tego Pana
http://i.imgur.com/DoZSJKu.jpg
tu więcej: https://twitter.com/astroaffairs
a tu dyskusja o fotce - w komentarzach sprzęt: https://www.reddit.com/r/...016_oc_info_in/
Muszę się pilnować, żeby mnie Astro nie wciągnęło, bo można wydać wszystkie pieniądze
master15 - Sro 11 Maj, 2016
Canon 70D + Sigma 50-150 F/2,8 OS + TC 2,0x
sokarsg-1 - Pon 13 Cze, 2016
31 Bardziej powinno być w moje pierwsze astrofoto. Niestety soczewka barlowa za 20zł trochę pokolorowała zdjęcie.
jowiszek by Jan Kowalski, on Flickr
Arek - Pon 13 Cze, 2016
Ale i tak ładnie widać najważniejsze rzeczy. Czym strzelane?
master15, przepaliłeś trochę...
sokarsg-1 - Pon 13 Cze, 2016
Pentax K-x + GSO 10 cali Newton.
Robert41 - Wto 14 Cze, 2016
32.Księżyc z 13.06.2016
33.Słońce z 12.06.2016
Sprzęt: Nikon D3200, refraktor SW ED 80/600, barlow Baader Hyperion 2.25x
Arek - Wto 14 Cze, 2016
Robert41, bardzo udane ujęcia. Słonko szczególnie fajne. Jaki filtr?
Robert41 - Wto 14 Cze, 2016
Użyte filtry to folia Baader ND 3.8 + Baader O III 35 nm.
Arek - Wto 14 Cze, 2016
Ano właśnie. Ten OIII ładnie wyciągnął pochodnie.
Preskaler - Sro 15 Cze, 2016
Robert41 Gratulacje, pieknie to wyszło!
To robione jest w ognisku głównym czy projekcji okularowej? 600mm to trochę za mało chyba aby z cropa wyciągnąć takie szczegóły?
Arek - Sro 15 Cze, 2016
Tam był barlow użyty, który zwiększa ogniskową 2.25x.
Preskaler - Sro 15 Cze, 2016
Hmm, byłem przekonany, Ze Barlow bardziej maskruje zdjęcia a tu całkiem ładnie to wyszło. Chyba, że może jakaś jakość tego szkła jest wyjątkowa?
Arek - Sro 15 Cze, 2016
Są dobre barlowy i złe barlowy Widocznie kolega użył dobrego.
bhpchmiel - Sro 15 Cze, 2016
Robert41, Księżyc bajeczka - gratuluje!
Robert41 - Sro 15 Cze, 2016
Fajnie że fotki się podobają
Używam takiego barlowa: barlow
Nie jest to może najwyższa półka jak produkty firmy Tele Vue ale już soczewka zupełnie przyzwoita, nie psująca swoją obecnością obrazu i nie dodająca chromatyzmu jak to często ma miejsce przy tanich barlowach. Ale jak zawsze- najważniejszy jest obiektyw, a SW ED 80/600 to rewelacyjny refraktor jeśli chodzi o stosunek jakości do ceny, szczególnie jeśli trafi się na naprawdę udany egzemplarz i jest on dobrze skorygowany i skolimowany. Lustrzanką i tak nie da się osiągnąć takich rezultatów jak dobrą dedykowaną do tego celu kamerką planetarną ale zdjęcia tego typu wychodzą całkiem przyzwoicie.
Preskaler - Pią 17 Cze, 2016
No tak, kamerka ma swoje zalety ale z kolorem trochę jest zachodu i dltego większość zdjęć z niej produkowanych jest B&W. Do Księżyca może kolor mniej ważny ale Słońce lepiej oglądać w kolorze..
Arek - Nie 19 Cze, 2016
Księżyc z dzisiejszej nocy. EM10 + 4/300 + TC1.4.
TS - Nie 19 Cze, 2016
Arek napisał/a: | 4/300 + TC1.4. |
No wreszcie I jak, lepiej niż Panas?
Arek - Nie 19 Cze, 2016
Zdecydowanie.
Robert41 - Pią 08 Lip, 2016
nr.35
Dzisiejszy tranzyt ISS na tle tarczy Słońca.
08.07.2016 godz 09:21.09 CEST
Rozmiar kątowy ISS: 46.7", czas trwania tranzytu: 1.03 s, odległość: 592.6 km.
SW ED 80/600, barlow Hyperion zoom 2.25x, Nikon D 3200.
Folia ND 3.8+ Baader O III. ISO 200, czas 1/800 s.
maziek - Pią 08 Lip, 2016
O żesz, kłaniam się Panie nisko, do stóp pełzam...
Arek - Pią 08 Lip, 2016
Przepięknie! Gratulacje. Nie trzeba Słonka w maksimum, żeby fajne foty robić
Robert41 - Pią 08 Lip, 2016
Dziękuję
Tak, aktywność Słońca maleje, plam niewiele więc pozostają "polowania" na tranzyty. A to potrafi być emocjonujące, szczególnie nierówna walka z chmurami które często jak na złość psują wszystko. Ale taki urok zdarzeń trwających sekundy...
Wojmistrz - Sob 09 Lip, 2016
Robert41, szacun za 35.
muzyk - Sob 09 Lip, 2016
O ja pier... czę!
ALE FOTA!!!!!!!!!!!
P.S. Serio! Jestem pod mega wrażeniem!
Robert41 - Sob 09 Lip, 2016
Dzięki za tak pozytywny odbiór , wrzucę jeszcze crop stacji i gif-a z 4 klatek na których się zarejestrowała.
Nr.36 i 37
Madrian - Sob 09 Lip, 2016
36. Musisz popracować nad ostrością. Astronauta w iluminatorze ma rozmazaną twarz.
Piękne.
ophiuchus - Pon 11 Lip, 2016
Żem zajrzał, i takie cudeńka! O kurde!
Farensbach - Sob 16 Lip, 2016
Robert41, 36 świetne foto, w pierwszej chwili pomyślałem o gwiezdnych wojnach. Ten satelita przypomina imperialny myśliwiec TIE
38.
Madrian - Nie 17 Lip, 2016
38 - Zrobiło na mnie wrażenie.
Rozumiem, stackowane zdjęcie galaktyki, z prowadzeniem za niebem.
Rozumiem, długie naświetlanie statycznego krajobrazu by wydobyć najmniejsze światło.
Ale dwa w jednym - niezłe. Pozornie dwie, kłócące się rzeczy w jednym obrazie.
Naprawdę fajne.
Farensbach - Nie 17 Lip, 2016
Madrian, to jedno zdjecie bez prowadzenia za niebem, zbocze jest oświetlone gdyż jakiś ośrodek z prawej strony tak je oswietlił. W górach niebo jest troche pepiej widoczne (mniej zanieczyszczeń atmosfery).
39.

Madrian - Nie 17 Lip, 2016
Uzyskanie ładnego obrazu nieba, na pojedynczym zdjęciu nie jest łatwe.
Szczególnie bez prowadzenia i na krótkim czasie naświetlania.
Arek - Pią 12 Sie, 2016
W nocy z 11 na 12 sierpnia wystąpił wybuch aktywności Perseidów. Poniżej dwie fotki jakie udało nam się złapać na obserwacjach 50 km od Warszawy, które prowadziliśmy z Szymonem.
T.B. - Pią 12 Sie, 2016
A miało być 150 Perseidów na godzinę
Arek - Pią 12 Sie, 2016
No i było. Między 1 a 2 w nocy były momenty gdy było widać kilka jasnych na minutę. Mam serię zdjęć zrobionych obiektywem 2.8/18 na FF, który łapie porównywalne do najjaśniejszych gwiazd na niebie i jaśniejsze i mam całe ciągi ekspozycji 30 sek, gdzie na każdym zdjęciu, jedno po drugim, jest meteor, a na niektórych nawet dwa.
Spektakl był wyśmienity!
Jar - Pią 12 Sie, 2016
Potwierdzam wizualne obserwacje Arka. Tylko muszę podstemplować powieki
Siakieś fotki też robiłem, ale jeszcze nie zrzuciłem na kompa i na oczy nie widziałem, co z tego wyszło. Kilka dość jasnych sztuk w każdym razie trafiło mi przed obiektyw kiedy migawka była otwarta.
Faktycznie, trafiały się okresy, gdy leciało kilka sztuk na minutę. Zaś średnio chyba ok. 1.5-2/min. W większości szybkie i niezbyt jasne, ale sporo było i takich, które zostawiały zanikający ślad. Na zdjęciach, przynajmniej jednym aparatem z umiarkowanie szerokokątnym obiektywem, można zarejestrować niewielki procent z tego, co widać naocznie.
Nie wiem, czy ISO nie dałem za małe (400). Ekspozycje po 15s, F/2.0 na E-PL1
Pozdrawiam
-J.
EDIT: Sprawdziłem na szybko - są! Takich efektownych to mam może ze dwa na ponad 140 klatek. Sporo do odsiania jest satelitów -bez dokładnego studiowania śladu widać, jak powtarza się jadąc dalej na kolejnych klatkach... Masakra, ile tego lata. Kolorowe jarmarki z pozycyjnych jakiegoś "pasażera" na pułapie złapałem raz.
ophiuchus - Pią 12 Sie, 2016
A u mnie niestety niebo było zachmurzone
Arek - Pią 12 Sie, 2016
Do jeszcze kilka. Nazwa to czas UT pojawienia się.
2343 jest o tyle fajny, że tam są aż trzy meteory na jednej 30 sekundowej ekspozycji.
Na zdjęciu nie wyglądają efektownie, ale wizualnie wszystkie były jaśniejsze niż najjaśniejsze gwiazdy na niebie. WYPAS
Madrian - Sob 13 Sie, 2016
T.B. napisał/a: | A miało być 150 Perseidów na godzinę |
Czyli średnio jeden co pół minuty.
W Warszawie nie było widać ani jednego. Godzinę celowałem aparatem, niczego nie złapałem, ani nawet nie widziałem. Widocznie za jasno.
Parę dni temu na działce, pod ciemnym niebem, bawiłem się teleskopem i zjawisk było sporo. Niestety nie miałem aparatu.
MNISZKA - Nie 14 Sie, 2016
maziek - Nie 21 Sie, 2016
No dobra, trochę lipy ode mnie . W tym dublecik złapany i na 8 i na 17 mm.
51.
52.
53.
54.
55.
56.
57.
58.
goornik - Sob 27 Sie, 2016
A ja dziś zmierzyłem się z bardzo ciasną I piękną koniunkcją Jowisza i Wenus.
Niestety wszytko baaaaardzo nisko nad horyzontem i przy fatalnym seengu (był gorący dzień)
MTO 1000/10 + Fuji X-E2
slimakfoto - Czw 01 Wrz, 2016
60. DM i drzewo
Farensbach - Nie 11 Wrz, 2016
61.

Arek - Sro 05 Paź, 2016
Wróciłem z kolejnej wyprawy na Lofoty. Dla mnie to idealna miejscówka na wypady fotograficzne i astrofotograficzne. Ludzi dużo mniej niż na Islandii, krajobrazy nie mniej ciekawe, a położenie w centrum owalu zorzowego gwarantuje atrakcje na niebie byle tylko pogoda dopisała. Pierwsze zdjęcie pokazuje jak wygląda typowa zorza w naszej standardowej miejscówce na Lofotach w Ballstad. To idealne miejsce do podziwiania tego zjawiska. Nawet jak aktywność nie jest wysoka (typowe Kp=2) i niby nic się nie dzieje, niebo wygląda tak jak na tym zdjęciu. W zasadzie wystarczy wyczekać na dobrą pogodę i szukać kadrów.
Drugie zdjęcie pokazuje na co można liczyć gdy aktywność dopisze (Kp=5-6). Wtedy nie da się spokojnie fotografować. Człowiek aż krzyczy z radości i delektuje się zjawiskiem przygotowanym przez naturę.
hijax_pl - Sro 05 Paź, 2016
No tylko pozazdrościć, ale na Islandii też niezły pokaz był
Arek - Sro 05 Paź, 2016
No to jeszcze kilka. Na 65 załapał się jeszcze meteor.
Arek - Sro 05 Paź, 2016
To jeszcze trzy kadry z mniejszej aktywności zorzowej. Wchodzę wtedy na wyższe ISO i dłuższe czasy, a przez to pierwszy plan łatwiej się doświetla.
fatman - Sro 05 Paź, 2016
Nie no... CZAD !!!!
SUPER to wygląda.
Jest co podziwiać.
Wstawiam tę miejscówkę na moją listę "SMMF" (Samotnych Mini Misji Fotooptycznego)
Arek - Sro 05 Paź, 2016
Jedź z nami za rok
matys - Sro 05 Paź, 2016
64 do 67 na pardwę mega ! Na pozostałych, jak sam napisałeś widać nieco podbite ISO. Ale i tak jest na co popatrzeć. Widzę że pogoda dopisała.
Gdzie zdjęcia innych uczestników ? Nie czaić się tylko wrzucać
hijax_pl - Sro 05 Paź, 2016
Arek, a za rok będzie jeszcze aktywnie Słoneczko działało?
fatman - Sro 05 Paź, 2016
Arek napisał/a: | Jedź z nami za rok |
Zobaczę. W tym roku się tyle nalatałem, że robię teraz "przerwę zimową"
63 i 66 najlepsze z całej serii imo.
Arek - Czw 06 Paź, 2016
hijax_pl napisał/a: | Arek, a za rok będzie jeszcze aktywnie Słoneczko działało? |
Za rok jeszcze spokojnie da radę. Zorze mają przesunięcie (w sensie Kp) o dwa lata w stosunku do maksimum aktywności Słońca.
Farensbach - Wto 15 Lis, 2016
71. Wczorajszy "Super" Księżyc.
slimakfoto - Pon 05 Gru, 2016
72.
DM koło Szczecina 😀
Teraz czekam na zorze
Arek - Pon 05 Gru, 2016
Fajnie wyszło, bo chyba jakaś lekka mgiełka rozprasowała jaśniejsze gwiazdy.
slimakfoto - Pon 05 Gru, 2016
Arek, Dziękuje 😀
Zachmurzenie było małe i myślałem ze wyprawa po nic .
Lekkie zachmurzenie rzeczywiście było
Pozdr
|
|