|
forum.optyczne.pl
|
 |
Nasze zdjęcia - FOTOGRAFIA PORTRETOWA 2016
Arek - Sob 02 Sty, 2016 Temat postu: FOTOGRAFIA PORTRETOWA 2016 Zapraszam!
blaine - Sro 13 Sty, 2016
No to będę pierwszy.
1.
2.
maziek - Sro 13 Sty, 2016
Na 1 podoba mi się kadr* i ustawienie modela, piękne oczy, natomiast obróbka ogólnie mi się nie podoba (przejaśnione i kolorystyka zmieniona). Nr 2 bez wzruszeń (jakby "techniczny" strzał w celu sprawdzenia nastaw).
*choć wobec klasyki grzeszy, ale ja to kupuję w tym wypadku.
blaine - Sro 13 Sty, 2016
maziek, dzięki za uwagi. Obróbka na 1 celowo bardziej w strone "high-key", ale rozumiem że nie każdemu może przypaść do gustu.
To zwykłe niepozowane pstryki złapane akurat w dobrej chwili, więc nie miałem wielkiego wpływu na pozę i miny
Ale rady i uwagi jak zawsze biorę sobie do serca i obiecuję poprawę
maziek - Sro 13 Sty, 2016
Moje odczucie jest takie (ogólnie), że hi-ki jest diablo trudno zrobić w kolorze. Trzeba strasznie uważać na kolor, generalnie desaturować, żeby nie wyszło niby hi-ki, ale bardziej bijące w oczy przesaturowaniem.
blaine - Czw 14 Sty, 2016
maziek, tak właśnie próbowałem, nie wydaje mi się żeby moja wersja była przesaturowana, ale może to tylko moje wrażenie
chester - Czw 14 Sty, 2016
Szukałem czegoś w archiwach i trafiłem na takie coś. Dzielę się tym ze względu na ciekawe "behind story". Otóż kilka lat temu zatrzymałem się rowerem na Grochowskiej w drodze na Wawer, zrobiłem jakieś zdjęcie czegoś (tego nie pamiętam) i nagle zjawił się ten chłopiec.
- Zrobi mi Pan zdjęcie?
- Czemu nie? [pstryk] Ale... jak Ci je przekażę?
- Nie wiem... [speszył się]
- No nic, może kiedyś się spotkamy i będę miał okazję Ci dać to zdjęcie.
I to cała historia. Nie wiem, kto to jest, kim dzisiaj jest, ale pozostała pamiątka półminutowego spotkania. A może dzisiaj bawi się pierwszym aparatem...?
No i jest coś fajnego w tych oczach, ta odwaga, z którą podszedł i poprosił o fotkę, zarazem kompletna naturalność wyrazu, zero spinki.
[3]
T.B. - Sob 16 Sty, 2016
Uliczny zawadiaka. Fajne
tsergairl - Sro 20 Sty, 2016
Cześć Wszystkim w Nowym Roku
Czas by było coś nowego zarzucic
Swoją drogą , to szkoda , ze nie ma działu "Fotografia Studyjna" rozwiałoby to czasami moje rozmyślenia czy niektóre foty dodwać do "Ludzi" czy do "Czarno białej"
wracajac do zdjecia , no co myślicie jak to wyszło ?
z ostatniej sesji kuchenno - studyjnej:
4)
Wojmistrz - Sro 20 Sty, 2016
Oliwki nie żałowaliście widzę
Co racja to racja, ewidentnie mój błąd, że nie ja smarowalem tylko modelka sama siebie
Gdybym ja posmarował moze by i lepiej wyszlo , tylko nie wiem czy by sie to nie skonczylo rozwodem
Wspomóż się edytorem grafiki.
hmmmmm, to cos to juz praktycznie sam wytwór edytora grafiki
praiwe jak ten filmik na Youtubie , gdzie koles z kawalka pizzy zrobil dorodna dziewuche
ale sugerujesz , aby jeszcze te najjasniejsze miejsca zniwelowac?
kurcze, ona specjalnie byla wysmarowana tymolejkiem bo chcialem mec cus takiego
tzn, nie jestes pierwszy, ktory zwraca na to uwage, sie tylko zasnawiam dlaczego to sie tak nie podoba , hmmmmm (mowa o niezadowoleniu forumowym )
komor - Sro 20 Sty, 2016
Mi się oliwka podoba, ale musi być równomiernie rozsmarowana, żeby nie było efektu że w jednych miejscach jest, w drugim nie ma.
Co do rozwodu – nie wolno żony wpuszczać na sesje!
no wlasnie doopy dalem , ze nie powiedzialem gdzie modelka ma poprawic , no cóż
tu to wiesz, nie tylko rozwodem grozilo ale i jeszcze czyms gorszym bo modelka nieletnia
poza tym ciezko tak sie pozbyc zony z sesji jak sesja w domowym studio
hahahahahahhaha (moze bilet do kina nastepnym razem )
to moze jeszcze jedno z tej sesji tym razem na ciemno
5)
Na nieletnią nie wygląda, zwłaszcza z tym papierochem.
komor - Sro 20 Sty, 2016
Wojmistrz, nie wiedziałeś, że nieletni palą?
maziek - Sro 20 Sty, 2016
Nieletnie czegoś starają się wyglądać na letnie, a te letnie znów - na nieletnie .
FotoTomek - Sro 20 Sty, 2016
Na 5 aż się prosi, żeby światło na twarzy było lekko niebieskie - od miecza. A tak, efekt miecza świetlnego wydaje mi się mocno sztuczny. Ale generalnie całkiem fajne. Z drugiej strony, Jedi z papierochem... fuj
T.B. - Sro 20 Sty, 2016
Jedi z papierochem, dziewczyna z papierochem, młoda dziewczyna z papierochem - potrójne fuj
FotoTomek napisał/a: | Na 5 aż się prosi, żeby światło na twarzy było lekko niebieskie - od miecza. A tak, efekt miecza świetlnego wydaje mi się mocno sztuczny. Ale generalnie całkiem fajne. Z drugiej strony, Jedi z papierochem... fuj |
jest jest
tu edytowany plik z włączonymi i wyłączonymi warstwami, no kurcze u mnie to widac na monitorze
[ Dodano: Czw 21 Sty, 2016 14:54 ]
Temat sie chyba wyczerpał na poprzednim , zatem jedziemy dalej
6)
[ Dodano: Czw 21 Sty, 2016 14:56 ]
Kurcze, ale dziwnie złozyło te dwa posty
ok male sprostowanie
zdjecie nr 6 to kolejne oceny
a to na samym dole to jeszcz z poprzedniej odpowiedzi , sorka nie ja tak to poukladalem w poscie
lunislava - Wto 02 Lut, 2016
Kamila
7.
maziek - Wto 02 Lut, 2016
Nic mi się nie podoba w tym zdjęciu, prócz, ma się rozumieć, zdjętej damy - ale ten plus tylko dzięki mej bujnej wyobraźni jak by wyglądała, gdyby ją normalnie sfotografowano .
tak to jest jak się kombinuje
W każdym razie dziękuję za opinię.
Sunders - Wto 02 Lut, 2016
lunislava napisał/a: | tak to jest jak się kombinuje
W każdym razie dziękuję za opinię. |
Fajnie, że przyjmujesz ją bez urazy. Kombinuj dalej
maziek - Wto 02 Lut, 2016
Co fakt to fakt, taka zdolność do przyjęcia krytyki jest w dzisiejszych czasach niespotykana . Poczułem się zobowiązany wyjaśnić - całość sprawia wrażenie zdjęcia przypadkowego na tle mebla domowego, ujecie osoby jest IMO niekorzystne (te łydy). Głównie chodzi mi o pewne starcie niewątpliwie zaaranżowanej sytuacji z samą metodą aranżacji. Nie jest to zdjęcie "naturalne", gdyż na ogół panie nie paradują w takim stroju na obcasie, ale z drugiej strony aranżacja jest mocno DIY. Samo przesunięcie modelki na prawo i ukrycie podłokietnika sporo by zmieniło. Oświetlenie zaś wydaje mi się bardzo "płaskie".
Cytat: | całość sprawia wrażenie zdjęcia przypadkowego na tle mebla domowego, ujecie osoby jest IMO niekorzystne (te łydy). Głównie chodzi mi o pewne starcie niewątpliwie zaaranżowanej sytuacji z samą metodą aranżacji. Nie jest to zdjęcie "naturalne", gdyż na ogół panie nie paradują w takim stroju na obcasie, ale z drugiej strony aranżacja jest mocno DIY. Samo przesunięcie modelki na prawo i ukrycie podłokietnika sporo by zmieniło. Oświetlenie zaś wydaje mi się bardzo "płaskie" |
Uwagi celne, nie ma z czym polemizować. Mogę się jedynie tłumaczyć
- co do ujęcia - fakt - mogłyśmy popróbować różne pozy, żeby wybrać najkorzystniejszą, pocieszam się tym, że modelce się podoba, nie będę jej mówić co jest nie tak to może nie zauwazy będę kombinować z takim ustawieniem, bo mam jakąś słabość do tego.
- co do aranżacji, ehh no starałam się ale jak wcześniej napisałam - nie wyszło. Nie planowałyśmy wcześniej tego typu ujęć, wiec kombinowałyśmy na bieżąco - czyli faktycznie jakby przypadkowe Modelki przesunąć nie mogłam, bo fota jest robiona z balkonu kanapy też nie dało się dalej odsunąć, a znajomością fotoszopa nie chciałam się zupełnie zbłaźnić.
- oświetlenie - cóż - w moim przypadku ciągle jest to kwestia przypadku, tego dnia było bardzo ostre światło, którego nie potrafiłam ogarnąć, wiec modelka na dobrą sprawę oświetlona jest przez "dyfuzor" z żółtej rolety.
To była moja pierwsza sesja w pomieszczeniu, powyciągam sobie wnioski i mam nadzieję, ze będzie lepiej
komor - Sro 03 Lut, 2016
lunislava, a czemu zdjęcie już znikło?
lunislava - Sro 03 Lut, 2016
a nie wiem, nie usuwałam stąd, może coś namotałam na portalu, na którym umieściłam zdjęcie.
Ale jesli nie widziałeś to nic nie straciłeś, zbyt pochlebnych opinii zarówno tu jak i w innych miejscach nie zebrało
komor - Sro 03 Lut, 2016
lunislava, zdjęcie widziałem, tylko szkoda, jak w archiwalnych wątkach zdjęcia znikają, bo człowiek nie może niczego się nauczyć czytając dyskusję nad zdjęciem, którego nie widać.
tsergairl - Sro 03 Lut, 2016
Widiziałem zdjecie, które znikło , troche brakowała gry światła i cieni, przez co tak jak jużpisal wczeeśniej zrobiło sie bardzo płasko
ode mnie dzisiaj takie cuś:
8. Ta sama modelka co wcieliła sie w Księzniczkę Leię
lunislava - Sro 03 Lut, 2016
co do 8. - mi jakoś nie gra obróbka - twarz jakoś dziwnie się rozmywa i ten cień jakoś przytłacza modelkę. Ale mogę się nie znać.
komor napisał/a: | lunislava, zdjęcie widziałem, tylko szkoda, jak w archiwalnych wątkach zdjęcia znikają, bo człowiek nie może niczego się nauczyć czytając dyskusję nad zdjęciem, którego nie widać. |
oj wiem, wiem, sama nie lubię jak zdjęcia znikają, do tej pory tego nie robiłam, co najwyżej wstawiałam poprawione foty. No trudno, ale raczej nie będę go wstawiała na nowo. Za to wstawię coś w zamian Stare z jednej z pierwszych sesji, ale ciekawa jestem opinii.
9.
T.B. - Pią 05 Lut, 2016
Często te pierwsze zdjęcia są lepsze, bo jeszcze się mało kombinuje
Ja mam tylko jedno "ale". Wydaje mi się, że twarz została za mocno wygładzona. Dosłownie, albo jest to efekt czegoś innego, ale tak wygląda. Chodzi mi o to, że rysy twarzy widzę tylko oczami wyobraźni. Policzki, broda - zniknęły. Usta odcinają się przede wszystkim kolorem, bardzo mało kształtem. A to jest młoda dziewczyna. Co by było, gdybyś zaczęła wygładzać starszą dziewczynę, której twarz tak naprawdę wymagałaby obróbki? Prawdopodobnie to, co u mnie kiedyś - wychodziłyby ci twarze bałwanków
Dla ilustracji o co się mnie rozchodzi, żeby było na zdjęciu - żadne tam studyjne ani wystudiowane, pamiątkowe po prostu:
(ale uwagi dotyczące fotografii też mile widziane)
10. Młoda dziewczyna.
(Za informację, że na bluzce jest mora - serdecznie dziękuje.)
11. Starsze dziewczyny.
lunislava - Pią 05 Lut, 2016
T.B. napisał/a: | Często te pierwsze zdjęcia są lepsze, bo jeszcze się mało kombinuje
Ja mam tylko jedno "ale". Wydaje mi się, że twarz została za mocno wygładzona. Dosłownie, albo jest to efekt czegoś innego, ale tak wygląda. Chodzi mi o to, że rysy twarzy widzę tylko oczami wyobraźni. Policzki, broda - zniknęły. Usta odcinają się przede wszystkim kolorem, bardzo mało kształtem. A to jest młoda dziewczyna. Co by było, gdybyś zaczęła wygładzać starszą dziewczynę, której twarz tak naprawdę wymagałaby obróbki? Prawdopodobnie to, co u mnie kiedyś - wychodziłyby ci twarze bałwanków
|
A starałam się nie przesadzac z retuszem właśnie (w tajemnicy powiem, że co prawda fota z jednej z pierwszych sesji, ale obróbka świeża - ta pierwotna to był dopiero dramat)
Efekt o jakim piszesz to może bardziej kwestia oświetlenia? . dla porównanie jpg bez obróbki
T.B. - Pią 05 Lut, 2016
lunislava,
Z tą obróbką, to zgadywałem. Wygląda na to, że to rzeczywiście sprawa oświetlenia i już nie da się z tym nic zrobić. Mnie tak się wydaje, bo może jakiś miszczu coś by z tym zrobił.
Ale tak poza tym - kadr, spokojne pozowanie, tło, kolory - podobają mi się
lunislava - Pią 05 Lut, 2016
T.B. napisał/a: | lunislava,
Z tą obróbką, to zgadywałem. Wygląda na to, że to rzeczywiście sprawa oświetlenia i już nie da się z tym nic zrobić. Mnie tak się wydaje, bo może jakiś miszczu coś by z tym zrobił.
Ale tak poza tym - kadr, spokojne pozowanie, tło, kolory - podobają mi się |
Dziękuję za miłe słowo Rzeczywiście - przydałaby się tutaj gra światła, niestety warunki były takie jakie były, a ja nie umiałam sobie z nimi inaczej poradzić ani robiąc zdjęcie, ani w post procesie. Mam nadzieję, że kiedyś się nauczę
[ Dodano: Pią 12 Lut, 2016 18:59 ]
Nic się nie dzieje to coś wrzucę
12.
serko - Sob 20 Lut, 2016
13.
T.B. - Sob 20 Lut, 2016
lunislava,
Dla mnie 12. to najlepszy z zamieszczonych przez Ciebie portretów. Po prostu dobry.
Modelka też piękna
serko,
Odnoszę wrażenie, że pani ze zdjęcia 13. chce mi coś powiedzieć - a to wielki plus dla portretu.
lunislava - Pon 29 Lut, 2016
serko,
Odnoszę wrażenie, że pani ze zdjęcia 13. chce mi coś powiedzieć - a to wielki plus dla portretu.[/quote]
Popieram - ciekawe spojrzenie, fajny portret.
T.B. - dziekuję za miłe słowa jakby nie mydełko na oczach było by jeszcze milej
no to kolejne
14.
Kanapa - Nie 20 Mar, 2016
15.
FotoVideo - Nie 20 Mar, 2016
16. auto
serko - Pon 04 Kwi, 2016
17.
muzyk - Wto 05 Kwi, 2016
lunislava napisał/a: | no to kolejne
14. |
uhmmm
niron - Pon 11 Kwi, 2016
Witam,
dawno nic nie wrzucałem a cyknełem pierwsze foto "portreto podobne", mi się podoba proszę o uwagi
Tak teraz patrząc powinienem kadrować bardziej w prawo żeby pale złapać ale cóż.. co zostało pstryknięte się nie odpstryknie
Pozdrawiam
19.
monkowy_dziadek - Wto 26 Kwi, 2016
20.
mozer - Czw 28 Kwi, 2016
monkowy_dziadek, straszna kaszana z tym podwójnym trójkątem w LG rogu. Nieprzemyślane ujęcie.
90s - Sob 30 Kwi, 2016
No proszę dział fotografia portretowa:)
21.
Little Red Riding Hood 6 by Jakub 90s Pyrdek, on Flickr
22.
Painted dreams by Jakub 90s Pyrdek, on Flickr
23.
3 in 1 good bad and ugly by Jakub 90s Pyrdek, on Flickr
24.
without oxygen 2 by Jakub 90s Pyrdek, on Flickr
25.
Without oxygen 1 by Jakub 90s Pyrdek, on Flickr
26.
Demon hunter 2 by Jakub 90s Pyrdek, on Flickr
27.
Demon hunter 3 by Jakub 90s Pyrdek, on Flickr
28.
Demon hunter 4 by Jakub 90s Pyrdek, on Flickr
29.
Dave portrait by Jakub 90s Pyrdek, on Flickr
30.
Pregnancy portrait B&W 8 by Jakub 90s Pyrdek, on Flickr
31.
Anna B. B&W by Jakub 90s Pyrdek, on Flickr
32.
Saxophonist by Jakub 90s Pyrdek, on Flickr
arietiss - Nie 01 Maj, 2016
90s, 22 urzekające! Dbałość o formę, detale i wykonanie na najwyższym poziomie!
90s - Nie 01 Maj, 2016
arietiss, Dziękuje, miło znów Ciebie widzieć kolego.
komor - Nie 01 Maj, 2016
Akurat na 22. widać niezbyt fortunne rozmycie w środkowo/dolnej części kadru (podłoga wśród tubek farby) ale i tak całość jest super. Dla mnie najlepsze 21 i seria 24-25.
komor, masz oko...! Ale i tak mnie to zdjęcie urzeka.
komor - Nie 01 Maj, 2016
Mnie też. Jest fajnie zaplanowane, fajnie zrealizowane i ma super kolory.
Zawsze podziwiam takie pomysły aranżacyjne i zastanawia mnie skąd się biorą? Nie mam tego za grosz...
90s - Nie 01 Maj, 2016
komor napisał/a: | Akurat na 22. widać niezbyt fortunne rozmycie w środkowo/dolnej części kadru (podłoga wśród tubek farby) |
Faktycznie coś musiałem kombinować w tym miejscu albo na masce.
Nadal bacznie oglądasz zdjęcia kolego Komor, dziękuje za wyłapanie babola.
arietiss napisał/a: | Zawsze podziwiam takie pomysły aranżacyjne i zastanawia mnie skąd się biorą? |
Najpierw pomysł, później układanie wszystkiego w głowie tzn. rekwizyty, oświetlenie, kadry itd. A na końcu sesja która i tak zupełnie inaczej wypada jak się planowało.
33.
M.Sz 4 by Jakub 90s Pyrdek, on Flickr
FotoVideo - Nie 15 Maj, 2016
34.
[ Dodano: Pią 20 Maj, 2016 01:33 ]
35. Samyang F1.4/85mm
michalina - Pią 20 Maj, 2016
po takich pracach jak u 90s wypada się blado
36.
fides - Pią 20 Maj, 2016
Zawias pod pachą być nie musi.
Usjwo - Nie 22 Maj, 2016
36 a czy kolezanka nie majstrowala PS, przy pewnej czesci ciala modelki?
michalina - Pon 23 Maj, 2016
fides napisał/a: | Zawias pod pachą być nie musi. |
racja, usunęłam. Dzięki bez zawiasu rzeczywiście wygląda lepiej
Usjwo napisał/a: | 36 a czy kolezanka nie majstrowala PS, przy pewnej czesci ciala modelki? |
Tak majstrowałam, jak na moje możliwości nawet sporo, dopiero się uczę liquify i obróbki skóry. Mocno widać niedoróbki?
FotoVideo - Pon 30 Maj, 2016
37. Orzechowo
lord2 - Czw 02 Cze, 2016
Kolory i ujęcie bardzo mi się podobają
TS - Pią 03 Cze, 2016
W ramach testowania trybów art Olka, zrobiłem też parę portretów
38, 39
T.B. - Pią 03 Cze, 2016
No i bardzo dobrze wyszło.
Chyba jesteś zadowolony?
TS - Pią 03 Cze, 2016
Ja tak, małżonka też, ale niezależne opinie mogą być inne...
stalowypępek - Pią 03 Cze, 2016
90s, serio mistrzowskie ujęcia! W ogóle nie pasują do reszty zdjęć tu prezentowanych.
komor - Pią 03 Cze, 2016
FotoVideo, jakoś mi umknęło 34 (DSC00112.jpg), a bardzo mi się podoba. Fajne kolory, choć wybieliłbym lekko zęby modelinie.
TS, fajne, wyglądają naturalnie te stylizacje. W sensie nie są nachalnie sztuczne, jak to czasem bywa.
FotoVideo - Sro 22 Cze, 2016
40.
90s - Wto 28 Cze, 2016
stalowypępek, Dziękuje kolego.
TS - Sro 29 Cze, 2016
komor napisał/a: | TS, fajne, wyglądają naturalnie te stylizacje. W sensie nie są nachalnie sztuczne, jak to czasem bywa. |
Dzięki za opinię. Długo nie odpisywałem, bo nie wiedziałem co. Nie znam się zbyt dobrze na fotografii portretowej, ale z praktyki (żyję z produkcji nowych tworów, choć w ogóle innej branży) mogę powiedzieć, że bardzo często fotografowie prezentują zdjęcia, których współautorami są np. wizażystka, modelka, oświetleniowiec, grafik... Dlaczego o nich się nie wspomina przy prezentacji fotografii? Takie sytuacje z kolegami określamy dość dosadnie, a bardziej łagodnie jako podkradanie cudzej pracy.
fides - Sro 29 Cze, 2016
TS, niezupełnie, bo mogą używać tych zdjęć w swoich portfolio nie wymieniając reszty ekipy -w tym fotografa
komor - Sro 29 Cze, 2016
TS, nie do końca rozumiem, dlaczego Twoja (skąd inąd słuszna moim zdaniem) opinia o problemach z autorstwem prac jest odpowiedzią na mój komentarz. Pewnie źle coś sformułowałem. Pisząc o stylizacji miałem na myśli tryby Art aparatu, które zastosowałeś. Miałem na myśli, że czasem nierozważne stosowanie „gotowców” z aparatu prowadzi do niefajnych rezultatów, a tymczasem Twoje 38–39 mi się podobają. Na pozytywny odbiór wpływa na pewno też kadr i inne walory, niemniej ta stylizacja cz-b pozytywnie wpływa na odbiór. Moim zdaniem.
T.B. - Sro 29 Cze, 2016
TS napisał/a: | bardzo często fotografowie prezentują zdjęcia, których współautorami są np. wizażystka, modelka, oświetleniowiec, grafik... Dlaczego o nich się nie wspomina przy prezentacji fotografii? Takie sytuacje z kolegami określamy dość dosadnie, a bardziej łagodnie jako podkradanie cudzej pracy. |
No to chyba przesadzacie z taką opinią.
W tej branży - w przeciwieństwie np. do filmu - nie ma zwyczaju podawania do publicznej wiadomości całej listy płac, łącznie z psem ogrodnika planu. Liczy się ten, kto wycelował (wykadrował) i nacisnął spust migawki. Czytałem na swiatobrazu.pl i pewnie, gdyby się uprzeć, można by odnaleźć tan artykuł - o uznanym fotografie, który został uznany jeszcze za czasów tzw. "analoga", a który cyfrówki nie umie sobie sam nastawić. Ktoś to robi za niego, a on dosłownie tylko pstryka.
Bliższy przykład - krakowska firma House Of Retouching, jeśli nie przekręciłem nazwy. Oni najbardziej, po fotografie, tak dosłownie i namacalnie dotykają zdjęć. Spróbujcie pod np. oficjalnymi zdjęciami brytyjskiej rodziny królewskiej znaleźć coś innego, niż informacja o tym, kto nacisnął spust migawki.
Ale - oczywiście - nikt nie zabrania tej firmie chwalić się np. na swojej stronie, że to oni robili postprodukcję. Jednak tytuł autorzy/współautorzy im nie przysługuje.
Nic nowego pod słońcem. Tak samo nie znamy z imienia ani nazwiska tych wszystkich uczniów i innych pomocników, którzy w wielkich pracowniach wielkich mistrzów, razem z mistrzem tworzyli wielkie dzieła malarskie, podziwiane przez nas dzisiaj w wielkich muzeach.
TS - Sro 29 Cze, 2016
komor napisał/a: | Pisząc o stylizacji miałem na myśli tryby Art aparatu, które zastosowałeś. |
Właśnie ta ,,stylizacja'' była punktem wyjścia... Wczoraj pomyślałem o niej trochę inaczej - zacząłem sobie wyobrażać sztab ludzi pracujących nad planem, charakteryzacją, czego tu nie było. Gdyby było, to bym wspomniał... Stąd moja uwaga. Przyznaję, luźno związana z Twoją, trochę popłynąłem
[ Dodano: Sro 29 Cze, 2016 14:15 ]
T.B. napisał/a: | W tej branży - w przeciwieństwie np. do filmu - nie ma zwyczaju podawania do publicznej wiadomości całej listy płac |
Wiem i myślę, że to niedobrze. Koleżanka robi np. świetne portrety podczas przedstawień teatralnych, właściwie na stałe współpracuje z owym teatrem. Chyba przyznasz, że końcowy efekt zależy w dużej mierze od innych niż fotograf osób?
[ Dodano: Sro 29 Cze, 2016 14:20 ]
T.B. napisał/a: | Tak samo nie znamy z imienia ani nazwiska tych wszystkich uczniów i innych pomocników, którzy w wielkich pracowniach wielkich mistrzów, razem z mistrzem tworzyli wielkie dzieła malarskie, podziwiane przez nas dzisiaj w wielkich muzeach. |
No dobrze, ale jeśli powiedzmy konkretny kadr i stylizacja to pomysł modelki, a fotograf tylko to wykona? Albo w ogóle ktoś inny ma koncepcję i zatrudnia ludzi, w tym fotografa?
T.B. - Sro 29 Cze, 2016
TS napisał/a: | fotograf tylko to wykona |
Przepiszmy to tak: tylko fotograf to wykona.
I wszystko jasne - tylko fotograf wykonuje zdjęcie.
Nikt nikomu nie broni wymienić nazwiska modelki i artystki/artysty od makijażu i czasem tak się robi. Ale nadal autorem zdjęcia jest fotograf. Przecież to jest proste.
Nie należy sprowadzać rzeczy do absurdu, bo:
- kto uszył buty modelce?
- kto zaprojektował jej sukienkę?
- kto kosił trawę w parku, w którym odbyła się sesja?
Że o marce aparatu, obiektywu i paska nie wspomnę.
[ Dodano: Sro 29 Cze, 2016 17:02 ]
TS napisał/a: | Chyba przyznasz, że końcowy efekt zależy w dużej mierze od innych niż fotograf osób? |
Właściwie, to nie przyznam.
Te inne osoby zapewniają tylko warunki wstępne. Efekt końcowy zależy od fotografa.
Uprzedzając ewentualne pytanie o postprodukcję wykonaną przez osoby trzecie - te osoby tylko (w ich mniemaniu zapewne aż) poprawiają zdjęcie wykonane przez fotografa, nie przez nie - i kółko się zamyka. Koleś jeżdżący tuningowaną beemką nie powie przecież, że jeździ szwagierkolaską.
TS - Sro 29 Cze, 2016
T.B. napisał/a: | Ale nadal autorem zdjęcia jest fotograf. Przecież to jest proste |
No właśnie wcale nie jest proste Nie mówię o sytuacji kiedy fotograf mówi wizażystce: ,,wolałbym bardziej matową skórę'', albo ogrodnikowi ,,potrzebuję trawę ściętą na max 5 cm'', a oni to wykonują i reszta ich nie obchodzi. Wtedy nie są współautorami. Ale są nimi, kiedy wizażystka powie, że lepiej jeśli skóra będzie błyszcząca, albo ogóle zaproponuje coś, gdy fotograf nie ma pomysłu, a ogrodnik powie, że lepiej zrobić sesję w zbożu. Zresztą, jak pisałem, pomysł na sesję to wcale nie musi być pomysł fotografa...
Tak że proste jest to, że zdjęcie może mieć wielu autorów, ale nie jest proste określić to kim oni są, co do tego się zgadzam
Usjwo - Sro 29 Cze, 2016
Za calosc zdjecia odpowiada fotograf, wiec on powinien wiedziec jak ma byc. Wizażystka jest od wizażu, ogrodnik od ogrodu, fotograf od zdjecia. Zreszta przy tak duzej ekipie, to fotograf daje nazwisko. Taki klimat . W architekturze musialbys podawac architekta jako wspolautora
fides - Sro 29 Cze, 2016
TS napisał/a: | Tak że proste jest to, że zdjęcie może mieć wielu autorów, ale nie jest proste określić to kim oni są, co do tego się zgadzam |
-Nie. Zdjęcie ma jednego (na ogół) autora -fotografa.
Fotograf podpisując się nie pisze, że robił makijaż, czy kosił trawę.
Czy że miał wpływ na rodzaj makijażu, a wizażystka realizowała wyłącznie jego pomysły (i za niedługo kupi sobie robota który ją zastąpi )
TS - Czw 30 Cze, 2016
Usjwo napisał/a: | W architekturze musialbys podawac architekta jako wspolautora |
Gdyby zbudował coś specjalnie do konkretnego zdjęcia, to jak najbardziej
Coś mi to przypomniało. Prawie 10 lat temu próbowałem we Lwowie zrobić zdjęcie cerkwi, chodziłem naokoło, bo ciągle mi coś właziło w kadr, no i w pewnym momencie podszedł gość w jakichś szmatach, wyszczerzył kilka zębów, które mu zostały i machnął ręką: "s ugla!, s ugla!" Idę do tego kąta, a tam piękny widok cerkwi. Za chwile przede mną wyciągnięta ręka, a ja z przyjemnością dałem parę hrywien. Dla mnie jak najbardziej był współautorem, bo bez jego pomysłu powstałoby dużo gorsze zdjęcie.
[ Dodano: Czw 30 Cze, 2016 16:45 ]
fides napisał/a: | Fotograf podpisując się nie pisze, że robił makijaż |
Aha, czyli wizażystka może pokazać to samo zdjęcie, ale podpisane przez siebie samą i powiedzieć, że tutaj jej makijaż jest dziełem i ona wcale nie twierdzi, że robiła zdjęcie?
fides - Czw 30 Cze, 2016
Tak dokładnie jest.
W "moim" przykładzie często pada jednak często pytanie osób z branży o stylistę, czy stylistę fryzur, a w "twoim" (choć nie podpisane jako tako przez wizażystkę, ale w jej portfolio) o fotografa i pozostałych.
T.B. - Czw 30 Cze, 2016
TS napisał/a: | Aha, czyli wizażystka może pokazać to samo zdjęcie, ale podpisane przez siebie samą |
Nie może
Może oprowadzać po jarmarku wymalowaną przez siebie modelkę.
serko - Czw 30 Cze, 2016
41.
T.B. - Czw 30 Cze, 2016
serko,
+5 za wdzięk i bezpretensjonalność portretu na 41.
Oczy ostre i wpatrzone we mnie, przyjemne dla oka światło i kolorystyka.
-1 za centralny kadr. Reguły są po to, żeby je łamać, centralny kadr, to też kadr - ale w tym wypadku nie działa to na korzyść.
Wystarczy minimalne przesunięcie - złoty podział i prawe oko modelki (to po naszej lewej) w lewym, górnym mocnym punkcie.
komor - Czw 30 Cze, 2016
T.B. napisał/a: | -1 za centralny kadr. Reguły są po to, żeby je łamać |
Reguła zwykle zakazuje centralnego kadru… Choć na tym zdjęciu akurat mi on nie przeszkadza, ale chętnie wysłucham zdania innych.
TS - Czw 30 Cze, 2016
To cięcie z góry powoduje, że upięte włosy wyglądają trochę jak rogi (albo kocie uszy), w sumie zabawny efekt
serko - Czw 30 Cze, 2016
Fascynujące ile to ciekawych rzeczy można się dowiedzieć o zdjęciu . Aż się boje wstawić ujęcie w prostokątnym świetle .
stalowypępek - Pią 01 Lip, 2016
serko, tak bardziej na temat: zdjęcie jest dobre, przyjemne światełko. Ciąłbym jednak bardziej zdecydowanie u góry, albo jeśli nie pasuje, to zostawił oddech. Nie słuchaj absolutnie bzdur o centralnym kadrze - ważne, że oczy są prawidłowo umieszczone.
Ogólnie to takie czepianie się - fajne zdjęcie i już!
monkowy_dziadek - Pią 01 Lip, 2016
serko, dobra robota. Reguły idą do kosza w momencie, gdy zdjęcie coś przekazuje i na jego widok nie myśli się "omg! gniot z szuflady rodzinnej". To bajdurzenie krytyków, którzy nie potrafią wyjść poza to, co przeczytali w internecie, albo usłyszeli na kursach fotografii, jest mało warte.
rafax - Pią 01 Lip, 2016
serko napisał/a: | Fascynujące ile to ciekawych rzeczy można się dowiedzieć o zdjęciu . Aż się boje wstawić ujęcie w prostokątnym świetle . |
Fajnie skontrolowana głębia i rozmycie tła. Jako, że czubek głowy już ucięty to ja bym ciął jeszcze mocniej z góry i z lewej - to też przesunie twarz w lewo i kadr przestanie być centralny (co nie jest żadną wadą jeżeli robi się to świadomie!) i da więcej przestrzeni z prawej - może też być ciekawie.
komor - Pią 01 Lip, 2016
Wątek oczyszczony z dyskusji nie na temat. Proszę nie wracać do tego.
monkowy_dziadek - Pią 08 Lip, 2016
42.
cybertoman - Pią 08 Lip, 2016
monkowy_dziadek napisał/a: | 42 | Lubie takie (swiatlo, atmosfera etc) wiec patrze na to subiektywniej niz zwykle i mi sie podoba. O kadrowaniu mozna podyskutowac...
monkowy_dziadek - Czw 14 Lip, 2016
43.
Arkowal - Pią 15 Lip, 2016
monkowy_dziadek takie foto podarowałeś klientowi?Czy żarty sobie robisz?
Wojmistrz - Pią 15 Lip, 2016
Strzelona przez szybę
monkowy_dziadek - Sob 16 Lip, 2016
Arkowal, nie robię sobie żartów, ale polecam pośledzenie tego, co się dzieje w tym gatunku fotografii i przyjrzenie się jakości Twoich produkcji. Czasy, gdy oddawało się pięknie naświetlone zdjęcia z dojeb...nymi cukierkowymi kolorami i sztucznymi pozami dawno minęły.
Arkowal napisał/a: | podarowałeś | nie, sprzedałem za całkiem dobrą kasę. I w tej chwili sprzedaję terminy na koniec 2018 roku. Wcześniejsze są dawno zajęte.
Arek - Sob 16 Lip, 2016
Arkowal, to że zdjęcie Ci się nie podoba można wyrazić w trochę ładniejszy sposób. Po co te teksty o żartach?
Jak krytykujesz bądź merytoryczny i napisz co Ci się konkretnie nie podoba.
Arkowal - Sob 16 Lip, 2016
Arek napisał/a: | Arkowal, to że zdjęcie Ci się nie podoba można wyrazić w trochę ładniejszy sposób. Po co te teksty o żartach?
Jak krytykujesz bądź merytoryczny i napisz co Ci się konkretnie nie podoba. |
Arek nie miałem zamiaru nikogo tu obrazić.Wydaje mi się,że wyraziłem moje zdanie w delikatny sposób?
Co mi się w tym zdjęciu nie podoba? Chociażby brak ostrości:-)
monkowy_dziadek - Sob 16 Lip, 2016
Arkowal napisał/a: | Chociażby brak ostrości:-) |
Już lepiej. I teraz tłumaczę o co chodzi: sprzęt użyty to Fuji X-T10 plus manualny Pentacon. Nigdy nie będzie takiej ostrości jak ze współczesnych obiektywów i do tego ujawnią się jeszcze inne wady optyki, co jest w pełni zamierzone. Nie każde zdjęcie z sesji musi być jak żyleta. Często używam Heliosa "z wiadra" (tak się tu mówi?), który oprócz nieostrości daje jeszcze dziwne halo na granicy skrajnych kontrastów. I o to chodzi. Ostre, trafione foty młodzi dostają z 5D III, a Fuji ma dawać coś innego. I wyobraź sobie, że często wolą te z Fuji i starych manualnych szkieł, gdzie brzegi są nieostre, a winietowanie jest przepotężne. Od czasu do czasu przydaje się wyskoczyć poza ramy "internetowej poprawności fotograficznej", co chętnie robię i przed sesją ustalam z zainteresowanymi, czy takie coś będzie im się podobało. W 90% przypadków zgadzają się na to, a nawet na jeszcze dziwniejsze eksperymenty fotograficzne.
maziek - Nie 17 Lip, 2016
W tym zdjęciu moim zdaniem kadrowanie mogłoby być lepsze (mniej lewej, więcej dołu - o ile oczywiście był zapas w kadrze, bo rozumiem, że "kino akcji"). Odblask jest z UV czy faktycznie przez szybę? Tak w ogóle to wolę zdecydowanie takie "normalne" zdjęcia ślubne jak to niż typowe obecnie udziwnianie za wszelką cenę. Może bym jeszcze nieco zgasił tę lampę między głowami.
monkowy_dziadek - Nie 17 Lip, 2016
maziek, udziwnianie na szczęście już nie jest na topie. Teraz raczej sytuacja, światło, nieudawane relacje między parą. Faktycznie przez szybę. Nie było miejsca na inny kadr z tej strony. Stałem w wejsciu do kawiarni. Chciałem mieć kilka zdjęć od tej strony i tylko tak się dało. Lokal z klimatem, ale malutki.
Usjwo - Pon 18 Lip, 2016
monkowy_dziadek napisał/a: | maziek, udziwnianie na szczęście już nie jest na topie. ... Stałem w wejsciu do kawiarni. . |
Nie A kawka w kawiarni przed slubem to teraz standard
sosin - Pon 18 Lip, 2016
Ja bym poprawił w 43 kilka detali, występlował bym bliki szczególnie ten na pekaesie Pana młodego i troszeczke podniosł kontrast. Ogólnie zdjęcie wydaje się przyjemne. No i wiadomo, że przy całej sesji, znaczy przy całym materiale oddawanym do klienta ten kadr też się jakoś broni. Nie jest to pewnie wybitne zdjęcie ale może być miłym dodatkiem do reszty zdjęć z uroczystości.
Arkowal, po co tyle jadu, argument o braku ostrości mnie nie przekonuje, szczególnie po tym co oglądam u Ciebie. Patrząc na to to się mozna przerazić wypadałoby zachować trochę umiaru a przynajmniej popatrzeć na koniec własnego nosa.
Arkowal napisał/a: | monkowy_dziadek takie foto podarowałeś klientowi?Czy żarty sobie robisz? |
Arkowal, a ty tego z posteryzowanego przepała oddałeś klientowi?
monkowy_dziadek - Pon 18 Lip, 2016
Usjwo napisał/a: | Nie A kawka w kawiarni przed slubem to teraz standard |
Przed??? Dziwne masz wyobrażenia.
Zresztą, przerwa na kawę podczas sesji robionej w inny dzień niż ślub do zdjęć przy koparkach, albo panny młodej pchającej auto, nie mówiąc o jeszcze dziwniejszych sytuacjach, to kompletny brak udziwniania.
[ Dodano: Pon 18 Lip, 2016 08:18 ]
sosin, no sytuacja wygląda tak, że ja zdejmuję kontrast, a bliki z manualnych szkieł albo zostawiam, albo wywalam zdjęcie, gdy przyjmują monstrualne rozmiary i są w miejscach kompletnie złych.
Usjwo - Pon 18 Lip, 2016
monkowy_dziadek napisał/a: | Usjwo napisał/a: | Nie A kawka w kawiarni przed slubem to teraz standard |
Przed??? Dziwne masz wyobrażenia. |
Takie jest I (chyba ma bys) wyobrazenie ogladajacych zdjecie, dlatego tez para mloda wystepuje w slubnych strojach
monkowy_dziadek napisał/a: | Zresztą, przerwa na kawę podczas sesji robionej w inny dzień niż ślub do zdjęć przy koparkach, albo panny młodej pchającej auto, nie mówiąc o jeszcze dziwniejszych sytuacjach, to kompletny brak udziwniania. |
Fakt przy takim porownaniu, kawka wyglada blado
Arkowal - Pon 18 Lip, 2016
sosin napisał/a: |
Arkowal, a ty tego z posteryzowanego przepała oddałeś klientowi? |
Oczywiście!Było to jakieś trzy lata wstecz a zdjęcie jedno z pierwszych dziesięciu które zrobiłem przy studyjnym oświetleniu w swoim małym pomieszczeniu
sosin Ukrywanie prawdziwej tożsamości pod fałszywym nikiem jest po prostu słabe
sosin - Pon 18 Lip, 2016
Arkowal napisał/a: | Oczywiście!Było to jakieś trzy lata wstecz a zdjęcie jedno z pierwszych dziesięciu które zrobiłem przy studyjnym oświetleniu w swoim małym pomieszczeniu |
no ja też mistrzem nie jestem ale tu przeczytałem, że warto ogladać prace innych żeby wiedzieć co robić.
Arkowal, twoje tłumaczenie ma słabszy zafarb niż to co przeczytałem tu wcześniej.
Arkowal napisał/a: | sosin Ukrywanie prawdziwej tożsamości pod fałszywym nikiem jest po prostu słabe |
podobnie jak twoje wyssane z palca wnioski
90s - Sob 30 Lip, 2016
44.
Queen of forest by Jakub 90s Pyrdek, on Flickr
FotoVideo - Sro 10 Sie, 2016
45.
lunislava - Wto 16 Sie, 2016
46.
Marta
Tutejszyn - Sro 17 Sie, 2016
90s, pięknie operujesz światłem.
T.B. - Czw 18 Sie, 2016
47. Kolega widoczny za drzwiami ...
48. ... idzie po teczkę i telefon, które zostawił na sali.
Arkowal - Czw 18 Sie, 2016
49
90s Klasa panie! Światło,kolorystyka najwyższego lotu!
90s - Nie 04 Wrz, 2016
Dziękuje i ciesze się że zdjęcia się podobają.
50.
Vocalist by Jakub 90s Pyrdek, on Flickr
51.
Queen of forest 2 by Jakub 90s Pyrdek, on Flickr
52.
Anna & Freimuth by Jakub 90s Pyrdek, on Flickr
53.
In my dreams by Jakub 90s Pyrdek, on Flickr
serko - Nie 11 Wrz, 2016
54.
T.B. - Wto 13 Wrz, 2016
Bardzo ładna dziewczyna na poprzednim zdjęciu. Tylko chudziutka taka bidulka
A ja dodam jeszcze jedno ćwiczenie zlotowe.
55.
maziek - Wto 13 Wrz, 2016
T.B. napisał/a: | Bardzo ładna dziewczyna na poprzednim zdjęciu. | Hmm. Na temat urody nie wypowiadam się, ale mina "pyszczek karpia" i makijaż "kto mi dał w oko" karykaturalne. Może to jednakowoż licentia poetica.
slimakfoto - Pon 26 Wrz, 2016
56
Młody adept
maziek - Nie 02 Paź, 2016
57. Khy, khy, se mła .
T.B. - Nie 02 Paź, 2016
Co to za dziwna żarówa?
Zdjęcie wnętrza latarni morskiej.
Sunders - Nie 02 Paź, 2016
Fajny autoportrecik wyszedł , gdybyś wykadrował samą żarówkę może byłoby lepiej
Mam i takie ujęcie, ale uznałem, że miejsce też się liczy . Poza tym przy dużym kropie bardziej widać, że mam imbecylny wyraz twarzy .
maziek napisał/a: | Mam i takie ujęcie |
To dawaj
maziek napisał/a: | przy dużym kropie bardziej widać, że mam imbecylny wyraz twarzy |
To zapewne tylko złudzenie optyczne
A proszę uprzejmie. Sołtys Kierdziołek rozmarzył się na samą myśl, że jak wróci do wioski to będzie doił krooowyy...
58.
IMO ta wersja jest lepsza
komor - Nie 02 Paź, 2016
maziek, a co ta latarnia morska robi pośrodku blokowiska? Zeszła na mieliznę, czy jak?
T.B. - Nie 02 Paź, 2016
A jak ktoś nie ma dostępu do morza, to gdzie ma sobie latarnię morską postawić? No?
komor - Nie 02 Paź, 2016
T.B., no niby tak. Stawiają pomniki różnych takich w każdym powiecie, to i latarnię morską można…
maziek - Pon 03 Paź, 2016
Rzeczona latarnia stoi na nabrzeżu jednego z kanałów w Rotterdamie, z powodu, że jest tam muzeum morskie. Zresztą na pierwszej fotce widać onże kanał nieco.
Bez nru:
slimakfoto - Sro 19 Paź, 2016
59 portret
monkowy_dziadek - Pią 21 Paź, 2016
60.
Wojmistrz - Czw 27 Paź, 2016
60 antyportret? Ostrość na czubku nosa albo i wcześniej, światła też pożałowałeś. Jak na low key to te oko powinno być choć trochę bardziej widoczne, a tak mamy... nieostre ucho.
slimakfoto - Wto 01 Lis, 2016
61 Jesienny portret z Fuji
FotoVideo - Pon 26 Gru, 2016
62. ISO 6400
|
|