forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Aparat używany do nagrywania filmów

biti95 - Wto 12 Sty, 2016
Temat postu: Aparat używany do nagrywania filmów
Otóż jak w temacie poszukuję aparatu którym mógłby nagrywać filmiki w przynajmniej HD Ready z taką głębią, coś jak Sony dsc rx10 f2.8. Tylko że chcę by ten aparat był tańszy tak do 800zł może być używany oczywiście.
Takie ujęcia mnie kręcą :p

Dodano: Wto 12 Sty, 2016 16:45
Łapcie też filmik, akcja 0:59 taki efekt chcę :)
Filmik!

Wojmistrz - Wto 12 Sty, 2016

Nie widzę tu nic czego by nie zrobił pospolity kompakt, czy nawet dobry smartfon.
T.B. - Wto 12 Sty, 2016

Tak na marginesie:
- jaki senes ma to, co zrobili temu mercedesowi? :zalamany:

TomPL2 - Sro 13 Sty, 2016

Ale ten efekty (cofanie filmu) to chyba post-produkcja na komputerze a nie zaleta aparatu?
A mercowi założyli super-nisko-profilowe opony i sprawdzają, czy jeszcze można tym jeździć ;)

biti95 - Sro 13 Sty, 2016

Wojmistrz napisał/a:
Nie widzę tu nic czego by nie zrobił pospolity kompakt, czy nawet dobry smartfon.

Mam na myśli taki efekt że auto wyostrzone, a tył i przód rozmazany... Pospolity kompakt czy smartfon ci teggo nie zrobi...

LEX - Sro 13 Sty, 2016

Jeśli tył i przód rozmazany to w którym miejscu na aucie ma mieć tą ostrość ustawioną ? chyba że chodzi to co znajduje sie przed autem i zanim.

Efekt jak na zdjęciu (twoim) zrobisz kompaktem a jeszcze lepsze uzyskasz mając do dyspozycji ust manualne przy kręceniu filmu np lx7 a jak chcesz lepsze efekty to zabawa Post-processing.

tutaj pomogła mi jasna optyka,koledze który zabrał lustrzankę z kitem wiekszość zdjęć nie wyszła na pokazie,podbijanie iso nie pomogło (widoczne szumy).
fotka z lx7 + mały processing

komor - Sro 13 Sty, 2016

Bosz… LEX, to raczej niezbyt udany efekt, poza tym czy da się go zastosować dla filmu? biti95, jeśli zależy Ci na małej głębi ostrości to nie przeskoczysz tego budżetem 800 złotych. Można w tej cenie celować w aparaty, które będą miały w miarę sensowne parametry optyki i jakość materiału filmowego, ale o jasnej optyce niezbędnej do zachowania małej głębi ostrości raczej można zapomnieć.
LEX - Sro 13 Sty, 2016

Przyjmę krytykę co jest złego w tej fotce ?
TomPL2 - Sro 13 Sty, 2016

Dla mnie na oko odległości nieostrości/ostrości zachodzą na siebie, są nienaturalne. I coś dziwnego się dzieje z lewej strony na górze i na boku samochodu...
komor - Sro 13 Sty, 2016

LEX, takie sztucznie robione nieostrości są po prostu mocno widoczne i tylko niewprawne oko nie zauważy tego. A to niewprawne oko i tak nie doceniłoby dobrego efektu nieostrości. Uważam, że tu więcej szkody niż korzyści, lepiej zostawić naturalną pracę obiektywu.
LEX - Sro 13 Sty, 2016

biti95 - Sro 13 Sty, 2016

komor napisał/a:
Bosz… LEX, to raczej niezbyt udany efekt, poza tym czy da się go zastosować dla filmu? biti95, jeśli zależy Ci na małej głębi ostrości to nie przeskoczysz tego budżetem 800 złotych. Można w tej cenie celować w aparaty, które będą miały w miarę sensowne parametry optyki i jakość materiału filmowego, ale o jasnej optyce niezbędnej do zachowania małej głębi ostrości raczej można zapomnieć.

A co myślisz o Sony dsc-hx300 albo kamerce Panasonic hc-v130?

Wojmistrz - Sro 13 Sty, 2016

biti95, poczytaj czym jest głębia ostrości, w skrócie nazywana GO. Zobacz, co wpływa na uzyskanie płytkiej głębi i w jakich warunkach występuje, żebyś się potem nie zdziwił gdy dostaniesz do ręki pełną klatkę ze obiektywem f/1.2, a wszystko będzie w hiperfokalnej.
Serio, jak hydrant i barierki był z pół metra od optyki, a auto z 7(?), to musiał być efekt rozmycia. Zasadniczo w filmie płytkie GO jest traktowane jako błąd, o ile nie był celowym efektem, który jest nagminnie nadużywany (co też jest błędem).

biti95 - Czw 14 Sty, 2016

Dobra do zamknięcia, sam sobie poradziłem. Wczoraj kupiłem używaną za grosze kamerę Toshiba Camileo x100 HD. Mi wystarczy jak najbardziej :) Ma piękną głębie :)