forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Wielozadaniowy aparat, wybór z kilku propozycji

lintu - Pią 15 Sty, 2016
Temat postu: Wielozadaniowy aparat, wybór z kilku propozycji
Czołem! Spędziłem masę czasu, wertując tematy na forum i przeglądając recenzje w sieci. Spowodowało to tylko ogromny ból głowy, dlatego postaram się jak najdokładniej opisać moje rozterki w nadziei, że jakaś dobra dusza pomoże mi się z nimi uporać :)
Jestem amatorem, fotografuję hobbystycznie, ale zależy mi na manualnej kontroli nad zdjęciem. Dotychczas korzystałem z leciwego Canona S2 i polubiłem go za: szeroki zakres światła w obiektywie (f2.8 - 8.0), wizjer i ruchomy ekran. Fotografuję głównie wnętrza (zazwyczaj kiepsko oświetlone), krajobrazy, chciałbym również spróbować z nocnym niebem (S2 nie dawał rady). Interesują mnie kompakty i bezlustrzanki. Za tymi pierwszymi przemawia, cóż, kompaktowość i niższa cena, za tymi drugimi - lepsza jakość fotografii i możliwość osiągania efektów niedostępnych dla kompaktów. Jestem również chętny do nauki i jeśli kupię aparat o większych możliwościach, to będę się starał je wykorzystywać.

Wolałbym nie wydać więcej niż 1000 zł (+/-200), a najtańsza propozycja jaką znalazłem kosztuje 400 zł (i przez to kusi mocno). Oczywiście rozważam głównie używki. Wyselekcjonowałem kilka pozycji, jednak każda jest z innej parafii, dlatego chętnie wysłucham wszelkich uwag i odpowiem na pytania. Opisy to skrót wiedzy, którą pozyskałem nt tych aparatów, oczywiście chętnie wysłucham sprostowań i opinii :)

ULTRAZOOMY
Canon SX510 HS - używane kosztują ok. 400 zł. Z tego co wyczytałem, jest to bardzo solidny ultrazoom, którego głównym mankamentem jest kiepski akumulator. Ma też dość słabe zakresy światła (f/3,4-5,8). Za to matryca 12 Mpix oznacza mniejsze szumy niż 20 Mpix.
Sony Cybershot DSC-HX300 - dobra światłosiła, optyka Carla Zeissa, przyzwoita cena używek, ogromny zoom. Minus to słaby akumulator.
Canon PowerShot SX50 HS - przeciętna światłosiła, bardzo duży zoom, dobra jakość zdjęć, dobra stabilizacja, matryca 12,1 Mpix (co przekłada się na mniejsze szumy). Rozważałbym go jako konkurenta DSC-HX300 (i ewentualnie SX510 HS, ale to wiadomo, różnica ceny i generacji).

BEZLUSTRZANKI
Samsung NX20 - bezlustrzanka o świetnych recenzjach. Minusy: mało popularny w Polsce system, trudno dostępne i drogie obiektywy. Nie wiem, czy stać mnie na taką zabawkę (bo oprócz fabrycznego potrzebowałbym od razu dodatkowy jasny obiektyw).
Sony NEX-5R - konkurent dla NX20, jednak po lekturze recenzji wydaje mi się, że gorzej wykonany i słabszy technicznie.

KOMPAKTY
CANON PowerShot S120 - technicznie bardzo dobry pod każdym względem, aczkolwiek nie jestem pewien czy taka małpka by mi wystarczyła (np. zoom raptem x5).
Panasonic Lumix DMZ-TZ40 - analogicznie jak S120.
Olympus Stylus XZ-2 - jw. Bardzo jasny obiektyw, ale zoom tylko x4 chyba dyskwalifikujący go w niektórych zastosowaniach.

Wojmistrz - Pią 15 Sty, 2016

Po przeczytaniu, nadal nie wiem co jest twoim priorytetem. Zapoznaj się proszę najpierw z treścią tych tematów: http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=27413 i http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=27094
lintu - Pią 15 Sty, 2016

Czytałem oba tematy i częściowo przez to mam mętlik. Potrzebowałbym czegoś uniwersalnego w sensownych pieniądzach. Bezlustrzanki są chyba za drogie (koszt obiektywów), a typowe kompakty mają mały zoom. Obiektyw jasny z dużym zoomem nie występuje, ale chciałbym, by miał duży zakres światła (mój stary aparat miał f/2.8-8.0). Do tego wizjer i ruchomy wyświetlacz miło widziane. Jakość filmów mnie nie interesuje, bo aparat ma służyć tylko do zdjęć. Przepraszam, że tak szeroko i nieprecyzyjnie, ale chciałbym jak najlepszy kompromis w jak najlepszej cenie ;)
Sunders - Pią 15 Sty, 2016

lintu, jaki ma być ten zoom i za ile? :smile:

Po 1, S2 miał przysłonę f/2.7-3.5, czyli całkiem niezłą, jak na dłuższy koniec. Nie rozumiem, dlaczego miało by ci zależeć na wielkości przymknięcia otworu obiektywu.
Po 2, są aparaty z całkiem sensowną optyką, np DMC-FZ200, który ma w miarę uniwersalny zakres ogniskowych bo 108mm co daje ekwiwalent 600mm dla małego obrazka. Obecnie pojawił się jego następca DMC-FZ300, ale kosztuje dwukrotność twojego budżetu. Za trzykrotnie większy, mógłbyś kupić DMC-FZ1000, który ma też sensowny obiektyw, ale i znacznie większą matrycę bo 1" a do tego jak i FZ300 filmuje w 4K, chociaż ciebie to ponoć nie interesuje :)

lintu - Pią 15 Sty, 2016

@Sunders,
SX510 HS ma x30, i to chyba spokojnie styknie :) cena jak najniższa, nie ukrywam że ten model mnie interesuje bo jest bardzo tani jak na swoje możliwości.

@Wojmistrz,
na http://www.optyczne.pl/24...ja_aparatu.html jest błąd w specyfikacji (chyba że ja coś źle rozumiem), bo można ustawiać w tym aparacie przysłonę między 2.8 a 8.0. Im niższa ta pierwsza wartość, tym lepiej aparat sprawdzi się w trudnych warunkach oświetleniowych. Mylę się? :)
DMC-FZ200 ma możliwość regulacji przysłony? Bo nie do końca rozumiem informację o stałej światłosile 2.8. Budżet nie napęcznieje niestety, ale FZ200 ma przyzwoite ceny :)

W kompaktach, o ile nie ma takiej potrzeby raczej nie zmniejsza się przysłony, a skraca czas naświetlania. Podaje się minimalną przysłonę bo to o nią się walczy przy budowie obiektywu i tak f/2.7-3.5 oznacza, że dla 6mm (eq 36mm) ma przysłonę f/2.7, a dla 72mm (eq 432mm) ma f/3.5.
F/2.8 w Panasonicach oznacza, że dla całego zakresu ogniskowych, minimalna przysłona wynosi f/2.8. Oczywiście, że można ją przymknąć, chociaż nie wiem o ile skoków, ale na pewno nie mało, zgaduję, że około f/16. Przymykanie przysłony dla takiej matrycy jest z goła bez sensu, bo występuje utrata jakości związana z dyfrakcją światła i tak, biorąc pod uwagę samą barwę światła, będziemy tracili już na czerwieni powyżej wartości f/2.8, f/3.5 dla zieleni i f/4.1 dla barwy niebieskiej.
W innych aparatach, które mają gorszą światłosiłę i do tego więcej pikseli przy fizycznie tak samo małej matrycy, już na wstępie mamy sporą stratę jakości, dlatego tak głupia jest pogoń za megapikselami.

Sunders - Pią 15 Sty, 2016

lintu napisał/a:
DMC-FZ200 ma możliwość regulacji przysłony? Bo nie do końca rozumiem informację o stałej światłosile 2.8.

FZ200 ma wielostopniową przysłonę listkową o zakresie f/2.8 - 8,0.

lintu - Pią 15 Sty, 2016

Dzięki za wyczerpujące wyjaśnienia :) odrzucam małpki, zacieśniam wybór do:
Canon SX510, SX50
Sony Cybershot DSC-HX300
Panasonic FZ200

FZ200 będzie najlepszym wyborem?

Pomimo, że nie lubię tego aparatu, muszę przyznać, że tak, to najlepszy wybór.
lintu - Sob 16 Sty, 2016

A coś z nim jest nie tak, że go nie lubisz, czy to kwestia osobistych preferencji?
Wojmistrz - Sob 16 Sty, 2016

Zwalmy na osobiste preferencje :D Zważ, że pomimo tego, polecam go, bo nie masz lepszego wyboru.
lintu - Nie 17 Sty, 2016

Dzięki wszystkim za pomoc. Mój wybór padł na Panasonica DMC-FZ200, podzielę się wrażeniami kiedy go dostanę do rąk :)