forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Klekoczaca Leica 25/1.4 m43

Willy - Wto 19 Sty, 2016
Temat postu: Klekoczaca Leica 25/1.4 m43
Dzisiaj przyjechała do mnie Leica jak w temacie i przy potrząsaniu klekocze :sad:

Chciałem zapytać czy może ktos z Was ma ten obiektyw i czy taki hałas przy potrzasaniu to standard. Stabilizacji tam nie ma czyli jak dla mnie trochę dziwne zachowanie tego obiektywu.

komor - Sro 20 Sty, 2016

Leiki nie mam, ale każdy obiektyw, który mam, przy potrząsaniu coś tam klekocze.
RB - Sro 20 Sty, 2016

Nie wiem, czy o ten efekt chodzi:
https://www.youtube.com/watch?v=QnVuYfVYUsU
https://www.mu-43.com/thr...le-on-g6.67783/

komor - Sro 20 Sty, 2016

No dobra, muszę się sprostować. :) Manualny Samyang 85/1.4 mi nie klekocze, bo nie ma autofocusa i jest skręcony na sztywno. Wszystkie pozostałe obiektywy Canona, Sigmy, mają lekkie luzy robocze, a soczewki są ciężkie, więc przy potrząsaniu klekoczą. Lekko.
RB - Sro 20 Sty, 2016

komor napisał/a:
No dobra, muszę się sprostować. :) Manualny Samyang 85/1.4 mi nie klekocze, bo nie ma autofocusa i jest skręcony na sztywno. Wszystkie pozostałe obiektywy Canona, Sigmy, mają lekkie luzy robocze, a soczewki są ciężkie, więc przy potrząsaniu klekoczą. Lekko.

Sigmy do m4/3 mają taki liniowy silnik AF, ze gdy obiektyw nie jest zasilany to zespól ogniskujący przesuwa się swobodnie. Czyli najnormalniej wydaje odgłosy przy ruszaniu obiektywem. Gdy włączymy aparat ten efekt znika.

Jar - Sro 20 Sty, 2016

Wprawdzie nie mam tej 25/1.4, ale grzechotanie raportowano przy kilku stałkach Panasonic-a, w tym 20/1.7 i 14/2.5 (ostatni mam i zdarzało mu się coś takiego). Przy czym tam chodziło raczej o pracę mechanizmu przesłony przy włączonym obiektywie, ale tez luźny zespół AF też wchodził w grę. U mnie wystarczyło np. "przejechać" przypadkowo obiektywem po pomieszczeniu celując w miejsca o różnej jasności (normalna rzecz wieczorem w sali z wieloma punktami oświetlenia i ciemniejszymi zakamarkami) i skrzeczał aż miło. Mogło to tez być spowodowane tym, że aparat był trzymany pod różnymi kątami względem poziomu (wtedy raczej sprawka luźnego AF).
Tak czy owak, raczej nie dzieje się nic złego z obiektywem.
Pozdrawiam
-J.