|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Canon 70-200/4L IS jak go sprawdzić?
arietiss - Czw 17 Kwi, 2008 Temat postu: Canon 70-200/4L IS jak go sprawdzić? Czytanie opini na forum spowodowało, że "zwariowałem" i kupiłem 70-200/4L IS. Jak teraz sprawdzić, czy jest ok w 100%, czy trafił mi się dobry egzemplarz? Jestem początkujący i nigdy nie miałem wcześniej takiego sprzętu w rękach. Mam 7 dni, aby wymienić go na inny egzemplarz, gdyby okazał się wadliwy. Proszę o pomoc!
sławek_38 - Czw 17 Kwi, 2008
nie martw sie na zapas. jutro ma być ładna pogoda, pstryknij ze 100 fotek, obejrzyj na kompie i oceń. staraj się fotki strzelać powyżej 135 mm na pełnej dziurze i krótkich czasach koło 1/1000. ustaw przełącznik ostrzenia pow 3m. Potem popróbuj z makro ale przełącznik ostrzenia spowrotem na 1,2 m. No i oczywiście wybij sobie z głowy że wszystkie zdjęcia mają być O.K. a jak nie to zły obiektyw bo tak nie jest. jak będą chmury to iso z 800. Reszta - ocena do Ciebie należy. Wieczorem pochwal się wynikami
[ Dodano: Czw 17 Kwi, 2008 ]
Jeżeli nie masz do porównania 2,3 szkieł i porządnych tablic testowych to takie sprawdzanie jest i tak dość subiektywne.
no i nie zrażaj się . DO ROBOTY
nad lublinem jest łysy. u Ciebie pewnie też więc walnij sobie z 50 fotek i wybierz 3-5 ostrych co da i tak dobry wynik
Paweł_G - Czw 17 Kwi, 2008
No pozostaje pogratulować zakupu. Można znaleźć na necie takie tablice do sprawdzenia ff i bf - wystarczy je wydrukować i przetestować szkiełko. Kurcze wszyscy kupują wersje ze stabilizacją - aż tak wam ręce drżą?
to jest szkło 7 lat nowsze i ciut lepsze, tu nie tylko dopłaca sie za stabilizację Pawle
wystarczy popatrzeć na wykresy rozdzielczości np. dla 200 mm i porównać
arietiss - Czw 17 Kwi, 2008
To tak na zapas ta stabilizacja! Lepiej chyba jak jest, no nie? Od przybytku głowa nie boli... Poza tym jak się nie ma wprawnych rąk, tylko takie poczatkujące, to trzeba czyms to nadrobić!
sławek_38 napisał/a: | to jest szkło 7 lat nowsze i ciut lepsze, tu nie tylko dopłaca sie za stabilizację Pawle
wystarczy popatrzeć na wykresy rozdzielczości np. dla 200 mm i porównać |
Właśnie! W testach na Optyczne też lepiej wypada!
Dzisiaj było kiepsko, ale nie mogłem się powstrzymać, żeby trochę popróbować z balkonu! Robiłem na pełnej 4 na max 200. Kręci bezszelestnie i szybko, trochę tylko mruczy AF ale to normalne.
Paweł_G - Czw 17 Kwi, 2008
Na drżenie rąk to proponuję ze dwie sety Wiem że jest ostrzejszy, kupno wersji bez IS to był szczyt moich osiągnięć finansowych. Teraz celuję w wersję 2,8 bo tego światła zaczyna naprawdę brakować.
mavierk - Czw 17 Kwi, 2008
... ja proponowałbym się cieszyć z szkła a nie męczyć fotek testowych... o co chodzi z tym testowaniem w ogóle?
więc na razie nam brakuje tego słońca... mogbłoby się rozpogodzić na dobre bo mnie korci
to taka kontrola ostateczna pofabryczna przedgwarancyjna - każdy ją stosuje
Eeee... Po prostu pękam, czy nie trafiłem jakiegoś boba!
jak byś miał skośne oczy to też Ci było by trudno tyle soczewek na własnych miejscach dokładnie poumieszczać
japońce to nie roboty
Powiem Ci sławek_38 , że w dużej mierze to Ty mnie zmotywowałes do tego szkła i MM, który nawet zrobił test Tamrona 2,8.
Arietiss szkło na pewno masz dobre tylko trzeba się nauczyć z niego korzystać. ja właśnie się uczę i jest ciężko ale idzie.nie zrażaj się i nie zwalaj na szkło
ja przyjąłem do wiadomości że jest dobre i nie kombinuję jak koń pod górę. zapiekło przy zakupie ale już przeszło...
Właśnie! Nie ma co za bardzo ufać skośnookim... Na domiar złego pracuję w serwisie Hyundai i Daewoo... Alemiejmy nadzieję, że to trochę inny skos!
trzeba słuchać doświadczonych i tyle. więc słuchajmy razem co mówią to może się czegoś nauczymy
Oj zapiekło, zapiekło...
Żeby choć trochę zaoszczędzić, kupiłemszkło z Niemiec. I dlatego się trochę niepokoję, bo jest gwarancja 12mies w Canon Polska, ale tylko za pośrednictwem tego sklepu.
mavierk - Pią 18 Kwi, 2008
sławek_38 napisał/a: | to taka kontrola ostateczna pofabryczna przedgwarancyjna - każdy ją stosuje | ja nie stosowałem, ja się podniecałem jakością - prononuję tak to nazywać, przynajmniej brzmi bardziej... pasjonacko
arietiss napisał/a: | Żeby choć trochę zaoszczędzić, kupiłemszkło z Niemiec. I dlatego się trochę niepokoję, bo jest gwarancja 12mies w Canon Polska, ale tylko za pośrednictwem tego sklepu. | To eLka, która nawet najsłabsza przerasta Twoje oczekiwania Ciesz się, a nie szukaj w niej haczyków - to takie zauroczenie nową dziewczyną powinno być, konkretnie to eLą
arietiss - Pią 18 Kwi, 2008
OK mavierk! Trochę ją "popieszczę", ale chyba dopiero w niedzielę ,bo czeka mnie jutro rodzinna impreza, więc po pracy zakupy, sprzatanko itp,itd...
[ Dodano: Pią 18 Kwi, 2008 ]
Jedno czego jej brakuje to na pewno uroda!
Do aparatu z tym swoim kolorkiem pasuje jak pięść do oka!
No dobra wiem, nie o to w tym chodzi.
Paweł_G - Pią 18 Kwi, 2008
No nie przesadzajcie z tym składaniem przez skośnookich szkieł - na You Toube jest kilka fajnych filmików gdzie pokazują jak produkują L - ki. Wystarczy wpisać chyba Canon Lenses w szukajce.
sławek_38 - Pią 18 Kwi, 2008
Paweł_G napisał/a: | jest kilka fajnych filmików |
widziałem, fajne ale przyznasz że moment dokręcenia soczewek to siła rąk a ta może być różna -
Taaa! Ludzie są omylni, ale w wielu wypadkach nic człowieka nie zastąpi!!!
mavierk - Pią 18 Kwi, 2008
sławek_38 napisał/a: | soczewek to siła rąk a ta może być różna - | z pewnością idealnie dopasowana :]
Widziałem ten filmik na płycie, która była przy aparacie. Cały czas wszyscy maja rękawiczki, albo kapturki na palce. Ale w jednym momencie zauwazyłem panią z gołymi rękoma!!! Zapomniała...? Oby nie przy moim obiektywie...
Nie, spoko ona skręcała coś na zewnątrz obiektywu.
[ Dodano: Nie 20 Kwi, 2008 ]
Dopiero dzisiaj miałem okazję wyjść na małe sprawdzenie szkła, choć pogoda nie rozpieszczała to było w miarę. Jestem załamany! Wydaje mi się, że coś jest nie tak... Nie zrobiliśmy chyba ani jednego 100% ostrego zdjęcia! Zdjęcia robione w RAV początkowo wyglądają na ostre, jednak po powiększeniu nic nie jest ostre do końca! Zdjęcia w ISO1600 są straszliwą porażką, nie lepiej wygląda ISO800! Nie wiem czy wina leży po stronie obiektywu, aparatu, czy mojej? Proszę o pomoc bardziej doświadczonych kolegów!
Zdjęcia starałem się robić zgodnie z poradą na pełnej dziurze.
Przede wszystkim brak ostrości i duże szumy widoczne po powiekszeniu zdjęcia. Oto kilka przykładów (zdjęcia przerobione na JPG i ograniczone w fotosiku do 1,5MB):
ISO400 F4,0 1/640s
ISO800 F4,0 1/1000s
ISO800 F4,0 1/800s
ISO800 F4,0 1/1600s
Wszystkie zdjęcia robione na maks.200mm!
Najbardziej córka mi "szumi"!
[ Dodano: Nie 20 Kwi, 2008 ]
Wiem, żeprzy pełnej dziurze ma prawo szumieć, ale czy aż tak? Przecież to jedna z lepszych matryc...
komor - Pon 21 Kwi, 2008
Szum oczywiście nie ma nic do obiektywu, tylko do aparatu i warunków. Po drugie, jak oglądasz piksele 1:1, a zdjęcia przy kiepskiej pogodzie, to zawsze coś wypatrzysz. Co do nieostrości to jak patrzę na podane czasy (krótkie) to nie powinno być nieostro, zamiast samych pełnych kadrów zamieściłbyś jakiś niewielki charakterystyczny kawałek wykrojony 1:1. Ale patrząc na te kadry nie widzę poruszenia, jak na moje amatorskie oko.
Hm... Tak patrzę na te szumy przy ISO 400 i zastanawiam się czy Ty aby na pewno robiłeś zdjęcia korpusem 400D... Porównując do moich zdjęć robionych wersją bez IS, puszką 400D, przy równie kiepskiej pogodzie, to wychodzi mi na to, że moje są znakomicie bardziej poruszone, ale nie mają tyle szumu, szczególnie przy ISO 400. Czym i jak wołałeś te RAW-y? Ja stosuję Lightrooma.
arietiss - Pon 21 Kwi, 2008
Ja używam Digital Photo Professional, który był dołączony do aparatu. Do tej pory było wszystko OK, bo robiłem zdjęcia głównie na ISO100-200 przy słonecznej pogodzie.
[ Dodano: Pon 21 Kwi, 2008 ]
Zastanawiam się teraz czy coś nie jest nie tak z moim aparatem?
carlo - Pon 21 Kwi, 2008
DDP pokazuje taki właśnie szum. Musisz sobie czymś odszumić, ja tu żadnej tragedii nie widzę.
komor - Pon 21 Kwi, 2008
Kurde żeby oryginalny soft Canona zostawiał taki szum, a amatorski program od Adobe dawał całkiem ładne obrazy? No rozumiem że DPP jest niewygodny w użyciu, ale jako wywoływarka RAW-ów powinien sobie radzić raczej lepiej niż gorzej...
007areka - Pon 21 Kwi, 2008
...mnie jakos dpp nie zostawia takiego szumu (40d)
komor - Pon 21 Kwi, 2008
Bo Tobie brakuje jednego zera w nazwie korpusu
sRc - Pon 21 Kwi, 2008
Wg mnie nastąpiło tu zbyt dużę wyostrzenie obrazu, przez co szum się jeszcze bardziej uwydatnił. Pozatym 400D przy iso1600 to moim zdaniem lekka porażka. Ja dalej niż poza iso 800 staram się przy tym aparacie nie wychodzić. Chyba, że "muszę mieć to zdjęcie". Iso 800 też sporo szumi. Dla pełnej uciechy oka iso 400 przy tym aparacie jest jeszcze znośne.
Ja na Iso800 mam o niebo lepsze zdjęcia w tych warunkach.
A JPGi bezpośrednio z aparatu też tak mocno zaszumione wychodzą ?
Paweł_G - Pon 21 Kwi, 2008
Oczywiście że te zdjęcia są wyostrzone w trakcie wywołania rawów. Mnie wychodzą takie same jak w Camera Raw Conwerter w PS w toku wywołania rawa pozostawie ustawienie sharpnes na standardzie czyli 25 na suwaku. Zawsze daję na zero i dopiero po wywołaniu rawa wyostrzam normalnie w ps. Przy niektórych fotkach jednak takie ziarenko jest fajne.
sławek_38 - Pon 21 Kwi, 2008
Nie wnikając w szczegóły powiem jedno: Arietiss nie odlądaj cropów zdjęć robionych przy pochmurnej pogodzie, poczekaj na słońce, zrób sobie wtedy parę fotek i pooglądaj, a zobaczysz co to znaczy światło. Ja tak samo porównywałem fotki z 70-300 IS-a przy podobnej pogodzie i ..... żarem niepotrzebnie - i tak samo zacząłem kombinować i sam wiesz co z tego wyszło. Szkło wymaga słońca i tyle, takie jest moje skromne zdanie.
arietiss - Pon 21 Kwi, 2008
Dzisiaj było w końcu trochę słońca! Dużo zdjęć udanych! Po prostu przyzwyczaiłem się do Tamrona z 2,8 a Canon wymaga lepszego światła. Niestety trzeba będzie używać częściej wyższe ISO niż przy Tamronie... Tu mnie niestety 400D trochę rozczarował (ale czego się spodziewać po najtańszym aparacie na rynku). Przy ISO400 jest jeszcze w miarę, przy ISO800 już gorzej (oczywiście widać to najbardziej w kropie), ale ISO1600 to jest tu chyba tylko dla bajeru! Czy soft do RAW jest faktycznie tak istotny? Nie przerabiałem do tej pory zdjęć. Wszystko na surowo jak z aparatu (chyba że DFP robił to sam! ) Wyostrzenie tam jest na suwaku przy wszystkich zdjęciach na 3, zmniejszenie na 0 polepsza ziarnistość ale zmiękcza zdjęcie. Czy ktoś używa tego softa i czy ma z nim takie problemy?
[ Dodano: Wto 22 Kwi, 2008 ]
Oto dzisiejszy wynik:
ISO400 f4,0 1/100s 165mm
ISO800 f4,0 1/200s 165mm
ISO1600 f4,0 1/400s 165mm
Zdjęcia z Lightroom! Czy jest poprawa!
Paweł_G - Wto 22 Kwi, 2008
Widać różnicę na plus.
arietiss - Wto 22 Kwi, 2008
Tak też widzę! Ale nadal nieźle szumi... Czy to objaw normalny? Czy tak jest przy 400D, czy może akurat ten jest wadliwy?
carlo napisał/a: | DDP pokazuje taki właśnie szum. Musisz sobie czymś odszumić, ja tu żadnej tragedii nie widzę. |
A czy ktoś mógły poddać pomysł na taki programik odszumiający?
MM - Wto 22 Kwi, 2008
A czego się kolega spodziewał przy ISO 1600? Gładkości i ideału?
Kup sobie inny aparat, tam soft zrobi "gładź" i zero detali. Moja rada to idź na odwyk i przestań oglądać zdjęcia na cropie lub kup sobie 5D. Inn arada to dobrze naświetlaj RAW-y, tak by później nic nie wyciągać z ekspozycji na plusy.
MM napisał/a: | A czego się kolega spodziewał przy ISO 1600? Gładkości i ideału?
Kup sobie inny aparat, tam soft zrobi "gładź" i zero detali. Moja rada to idź na odwyk i przestań oglądać zdjęcia na cropie lub kup sobie 5D. Inn arada to dobrze naświetlaj RAW-y, tak by później nic nie wyciągać z ekspozycji na plusy. |
Nie spodziewam się żadnego ideału przy ISO1600, bo zdaję sobie sprawę, że to tylko bardziej dla bajeru jest w takim tanim aparacie!
Jak już pisałem jestem całkiem zielony i nigdy nie miałem do czynienia z takimi aparatami, dlatego chodzi mi tylko o to czy to normalny objaw. Jeśli tak to jestem spokojny!
Nie kupiłem D80 bo właśnie tego nie chciałem! Ingerencji w RAW!
Zaniepokoiłem się bo na zdjęciach na forum u nikogo nie widziałem takiego efektu, a to pewno dlatego, że każdy używa jakis swoich metod obróbki zdjęcia... Moje są całkiem surowe! Ekspozycję na plusy to mi chyba wyciąga ten DPP bo wszystkie są na plus, chociaz nic w nim nie grzebałem...
Dziękuję za wszelkie porady!
Na 5D mnie nie stać...
Ale może kiedyś kupię 40D! Jak odżyję po tych wydatkach! Jedno trzeba przyznać, że to drogi interes...
Ale widzę, że niektórzy nie pamiętają swoich trudnych początków...
To co dla jednych jest oczywiste, dla innych może takie nie być! Czy jednym z zadań tego forum, nie jest przypadkiem wzajemna pomoc?
Panowie profesjonaliści nie trakujcie nas amatorów jak śmieci!
sławek_38 - Wto 22 Kwi, 2008
arietiss napisał/a: | Ale widzę, że niektórzy nie pamiętają swoich trudnych początków... |
wszyscy pamiętaja szczególnie nowi jak ja ale tu raczej chodzi o to, że większość rzeczy jest tu na forum juz napisana tylko trzeba pogrzebać. To forum jest dla wszystkich nawet dla tych którzy Ci docinają - przymknij oko MM jeszcze Ci się przyda
Pewno tak! Do tej pory znajduję ciągle nowe interesujące mnie sprawy. Niestety jest tego taki ogrom i często opinie są tak sprzeczne, że się w tym gubię! Dlatego tak bardzo cenne są opinie takich profesjonalistów jak MM. Zdziwił mnie tylko ton wypowiedzi. Może wynika właśnie z tego, że trzeba znowu komus tłumaczyć po raz n-ty to samo...
sławek_38 - Wto 22 Kwi, 2008
arietiss napisał/a: | Do tej pory znajduję ciągle nowe interesujące mnie sprawy |
Ja po miesiącu dopiero zauważyłem temat POWITANIE gdzie się 2 słowa pisze o sobie tak na początek... (a właśnie może ten temat przenieść na czołówkę AREK!)
MM - Wto 22 Kwi, 2008
Napisałem jak napisałem bo nawet mój przyjaciel miał zwyczaj oglądania zdjęć tylko na cropie a nawet przy powiększeniu 200%. Długo musiałem mu "kwiatki" puszczać, żeby się tego choć trochę odzwyczaił.
DPP to nie jest idealny program (choć kolory ma niezłe) i ZAWSZE domyślnie będzie pamiętał nastawy aparatu. Jeżeli masz tam coś wyostrzone to DPP też to powtórzy. Jeżeli będziesz sobie robił zdjęcia w RAW jako czarno-białe to DPP pokaże je jako czarno białe. Inny konwerter RAW pokaże je jako kolorowe. Ja bym wyostrzanie w DPP zawsze ustawiał na minimalną wartość i konkretne ostrzenie robił w PS-ie. Bo na tych zdjęciach to niekoniecznie szum jest taki wyraźny, ja tam widzę artefakty z przeostrzenia. Biadolenie na szkło jest nie na miejscu, najpierw trzeba się nauczyć robić zdjęcia i je obrabiać. Taka nauka nie trwa tygodnia tylko lata i niecierpliwość nie jest wskazana.
Dzięki, rozumiem.
[ Dodano: Pią 25 Kwi, 2008 ]
Wszystko gra!!!
Zdjęcia przepiękne! Wystarczy trochę światła, garść informacji zdobytych właśnie dzięki Wam (za co wielkie dzięki ) i efekt jest fantasyczny jak dla mnie!
AF śmiga jak błyskawica, przepiękny bokeh, no i nareszcie mogę złapać moje kochane urwisy, nie wchodząc im obiektywem w twarz!
MichalP - Pią 25 Kwi, 2008
Coś mi nie pasuje tak do końca w pierwszym zdjęciu. Kontrast gałęzie-niebo.
Drugie - rewelacja. Też takie chcę robić. No ale na razie telebrak.
Najbliżej mi do zakupu 85 1.8 albo 100 2.0
arietiss - Pią 25 Kwi, 2008
Robione pod ostre słońce. Ale wygląda bajkowo... Obiektyw dobrze się sprawuje nawet pod słońce.
sergio - Pon 28 Kwi, 2008
to może Ja coś dodam do oceny z 70-200 f/4 IS
crop 1:1
ISO 400 / 200mm / 1/1600s
sławek_38 - Pon 28 Kwi, 2008
no i widzisz że się ostrość gdzieś znalazła!
sergio - Pon 28 Kwi, 2008
sławek_38 napisał/a: | no i widzisz że się ostrość gdzieś znalazła! |
a czy ja jej szukałem?
arietiss - Wto 29 Kwi, 2008
Dobrze jest zrobić sobie teścik obiektywu na tabeli-podziałce (można zdrukować z internetu). Jeśli test wypadnie OK, a nadal jest coś nie tak, to przyczyna leży w nas!!! Czyli, że "dajemy ciała"!
sergio - Sro 30 Kwi, 2008
arietiss napisał/a: | Dobrze jest zrobić sobie teścik obiektywu na tabeli-podziałce (można zdrukować z internetu). Jeśli test wypadnie OK, a nadal jest coś nie tak, to przyczyna leży w nas!!! Czyli, że "dajemy ciała"! |
a ja myslę że te teściki są tylko dla onanistów
dla mnie ważna jest dobrze trafiona/udana fota , a nie kolekcja fot linijek
nie ukrywam że sam kiedyś próbowałem różnych teścików /linijek/plansz ,
ale ... można dostać po paru fotach ;(
arietiss - Sro 30 Kwi, 2008
Fakt, ale szczególnie na początku dość trudno zrobić udane zdjęcie! I to nie z winy sprzętu! Sam miałem problemy z pierwszymi zdjęciami! A testy zrobic dużo łatwiej i widać na nich wszysko jak na dłoni! Poza tym lepiej się człowiek czuje jak się przekona, że pieniądze, które wydał nie sa wyrzucone w błoto!
|
|