|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Przejściówki
georgewroc - Pon 25 Sty, 2016 Temat postu: Przejściówki Czy istnieją przejściówki, które pozwalają stosować jedną lampę z kilkoma różnymi standardami gorących stopek?
Czy zmieniając producenta aparatu wiąże się to z wymianą również lampy?
Wojmistrz - Wto 26 Sty, 2016
Są różne przejściówki, niektóre nawet działają. Sprecyzuj z jakiego systemu chcesz na jaki i czy mowa o pełnej obsłudze _TTL czy manualu.
georgewroc - Wto 26 Sty, 2016 Temat postu: Przejściówki Moje pytanie ma razie charakter ogólny.
Posiadam aparat Lumix FZ200 i właśnie jestem na etapie kupowania do niego lampy. Jednocześnie wiem, ze będę chciał przesiąść się w perspektywie może roku/dwóch na sprzęt z większą matrycą. Istnieje duża szansa, że nie będzie to już Panasonic.
Dobrze by było gdyby funkcjonalność TTL działała.
Tak więc jeśli będę szukał kiedyś przejściówki, to z systemu Panasonic/Olympus.
komor - Wto 26 Sty, 2016
georgewroc, zdaje się jedna z klasycznych firm produkujących lampy (Metz?) miała taki patent na zmienialną gorącą stopkę. Ale to chyba już historia.
Dżozef - Wto 26 Sty, 2016
georgewroc napisał/a: | Moje pytanie ma razie charakter ogólny. |
Istnieją dwie zasadnicze różnice między lampami reporterskimi:
1.System sterowania błyskiem- jeśli jest taki sam to pozwala on na przejęcie kontroli nad lampą przez aparat w trybie błysku auto (przy ręcznej nastawie błysku, bez znaczenia).
2. Sposób mocowania -jest powiązany ze stykami do komunikacji aparatu z lampą.(nie ma znaczenia jeśli użyjesz kabelka lub wyzwalaczy i ręcznego sterowania mocą).
Niektóre lampy mają wbudowaną własną automatykę błysku i wystarczy taką zsynchronizować np. kabelkiem a będzie działać bez względu na systemy.
georgewroc - Wto 26 Sty, 2016 Temat postu: Przejściówki Myśląc o przejściówce, miałem w domyśle pełne dopasowanie styków w stopce.
Dżozef - Sro 27 Sty, 2016
Wspólny dla różnych systemów jest tylko styk centralny, przekazuje on zwykły impuls wyzwalający błysk główny.
Pozostałe styki są różnie kodowane przez poszczególne systemy, a służą do określania mocy błysku, przed błysku pomiarowego, wspomagania AF, auto zuma, wybudzania i wielu innych funkcji zależnie od tego jak wypasiona jest lampa.
Narado - Nie 07 Lut, 2016
Starsze modele Metz-a mają możliwość wymiany stopek systemowych (lampy mecablitz).
http://www.fotografuj.pl/.../page/3#content
|
|