forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Wymiana zestawu

Marchos87 - Czw 28 Sty, 2016
Temat postu: Wymiana zestawu
Witam wszystkich.
Mam do Was wielką prośbę. Mianowicie chodzi o poradę dotyczącą małego upgradu mojego zestawu. Posiadam lustrzankę od 3 lat. Pierwszą jaka kupiłem był Canon 1100D + 18-55 (bez IS) +Tamron 70-300mm F4/5.6 DI LD Macro. W momencie kiedy to kupowałem nie wiedziałem co tak naprawdę kupuje. Teraz ten zestaw zaczyna mnie jako amatora denerwować. Dokupilem 50mm 1.8 Canona okazało się że bardzo słabo gra z tym body (przynajmniej tak mi się wydaje) w dobrym świetle jest ok. Ale ponad 50 % strzela jak chce. Dzisiaj kupiłem lampę YN-565EX. Czekam na dostawę. Może poratuje mnie w ciężkich warunkach. No i teraz nie wiem czy nieostre zdjęcia to moje braki umiejętności czy trochę wina sprzętu. Myślałem nad 50d ale nie wiem czy nie zostać na 1100d a zmienić obiektyw na sensownijszy.
JAKIE JEST WASZE ZDANIE? Obeecnie jestem w pracy ale jak wrócę to pokaże o co mi chodzi z nieostrymi zdjęciami.
Pozdrawiam

Wojmistrz - Czw 28 Sty, 2016

Szału nie ma :)
Ten pięcioletni model tak na prawdę to odświeżony o kilka funkcji (w tym filmowanie HD) Canon 450D, a zarazem absolutnie najniższa półka tego producenta. AF w tym modelu to zawsze była loteria, poprawiło się to nieco w 1200D, do tego ciekawy jestem który model 50mm f/1.8 kupiłeś, bo są trzy i jeśli to MkII to "powodzenia". Reasumując, jeśli uważasz, że chcesz zmienić lustrzankę na lepszą, to powinieneś to zrobić, tylko nie wiem, czy przejście na staruszka tak samo leciwego jak 450D będzie dobrym rozwiązaniem, choć na pewno będziesz miał więcej zdjęć w celu.

Andrzej.M. - Czw 28 Sty, 2016

Z tego co czytałem - to spora część 50-tek 1,8 ma problemy z ostrzeniem na niższych modelach body , w zasadzie przyzwoicie zachowują się dopiero na dwu a nawet jednocyfrowych korpusach. Zwykle powodem jest dość słaby AF w korpusie i mydlenie otwartego obiektywu - a na otwartym musi ustawiać ostrość, a także częsta w cyfrówkach konieczność regulacji AF (relacji obiektyw-korpus).
Mogę ci doradzić dwa rozwiązania -
1. sprawdzić czy masz FF/BF i zrobić mikrokalibrację,
2. zmianę puszki na wyższy model 2-cyfrowy lub najnowszy trzycyfrowy - ale trzeba w tym celu zabrać starą puszkę z obiektywem i porównać ich działanie z nowymi , bo może się okazać że jednak należy zmienić samo szkło - które może być tak kiepskie że żaden korpus nie będzie dobrze z nim działał. Szczególnie gdy to jest starszy model 50-tki , które często były takie jak ich cena.

[ Dodano: Czw 28 Sty, 2016 11:06 ]
Wojmistrz napisał/a:
nie wiem, czy przejście na staruszka tak samo leciwego jak 450D będzie dobrym rozwiązaniem

Jak pamiętam często zmiana puszki na 50d - jak pisali niektórzy koledzy - "dodawała skrzydeł" 50-tkom - zwyczajnie ma AF.

Te pierwsze 50/1.8 były całkiem dobre, na pewno znacznie lepsze od MkII, za to STMki są świetne.
komor - Czw 28 Sty, 2016

Myślę, że w przypadku Marchos87 bardziej chodzi o pracę układu AF w korpusie 1100D, a nie problem z pięćdziesiątką. Tak czy owak dziś 50/1.8 STM jest znacznie lepszym wyborem.

Marchos87, nie wiem jakim budżetem dysponujesz, ale może zacząłbym od wymiany 1100D na nowszy 3-cyfrowy model, ewentualnie 50D też, jeśli akceptujesz kupno lepszego używanego sprzętu, niż gorszego nowego. Potem można pomyśleć o wymianie 18-55 na coś lepszego. Oczywiście możesz i odwrotnie, najpierw kupić lepszy obiektyw, kwestia priorytetów.

szlicnykotek - Czw 28 Sty, 2016

mam bardzo poważne wątpliwości co do tego czy 50d obrazuje lepiej od 1100d

Myślałem o szkle Sigmy 17-70 2.8-4.0 uszło by zamiast kita? Będzie widoczna różnica?
Sunders - Czw 28 Sty, 2016

Marchos87 napisał/a:
Posiadam lustrzankę od 3 lat. Pierwszą jaka kupiłem był Canon 1100D + 18-55 (bez IS) +Tamron 70-300mm F4/5.6 DI LD Macro. /.../ Teraz ten zestaw zaczyna mnie jako amatora denerwować. Dokupilem 50mm 1.8 Canona okazało się że bardzo słabo gra z tym body (przynajmniej tak mi się wydaje) w dobrym świetle jest ok. Ale ponad 50 % strzela jak chce.

Marchos87 czy to oznacza, że C18-55 i T70-300 są zadawalająco celne, a tylko C50/1,8 częściej pudłuje niż trafia? Czy tego Canona 50/1,8 kupiłeś jako nowy obiektyw i masz gwarancję?

Sunders napisał/a:
Marchos87 napisał/a:
Posiadam lustrzankę od 3 lat. Pierwszą jaka kupiłem był Canon 1100D + 18-55 (bez IS) +Tamron 70-300mm F4/5.6 DI LD Macro. /.../ Teraz ten zestaw zaczyna mnie jako amatora denerwować. Dokupilem 50mm 1.8 Canona okazało się że bardzo słabo gra z tym body (przynajmniej tak mi się wydaje) w dobrym świetle jest ok. Ale ponad 50 % strzela jak chce.

Marchos87 czy to oznacza, że C18-55 i T70-300 są zadawalająco celne, a tylko C50/1,8 częściej pudłuje niż trafia? Czy tego Canona 50/1,8 kupiłeś jako nowy obiektyw i masz gwarancję?

Kupiłem nowy na ebayu.
18-55 jest ok ale brakuje stabilizajci.
70-300 to paranoja jak dla mnie. AF działa wolniej niż Piłkarze ręczni Wczoraj z Chorwacją. Dla zakresu 70-180 jest dość ok powyżej już lekko obiektyw swiruje.
50 1.8 - loteria mam zdjęcia ciekawe ale te głównie w dobrym świetle. Jak warunki gorsze to trochę loteria. Natomiast po zakupie zacząłem czytać i jest dużo komentarzy że to szkło nie gra dobrze z 1100D

Marchos87, z tego co piszesz wynika, że chyba zanim zmienisz aparat lepiej zmienić obiektyw na sensowniejszy.
komor - Czw 28 Sty, 2016

szlicnykotek napisał/a:
mam bardzo poważne wątpliwości co do tego czy 50d obrazuje lepiej od 1100d

W 1100D jest matryca 12mpix, czyli chyba podobna do bodaj 450D. Może ma ona jakieś zalety, ale wyższych ISO 50D raczej powinien sprawować się lepiej. Ale można rzucić okiem w testy.

Cytat:
Myślałem o szkle Sigmy 17-70 2.8-4.0 uszło by zamiast kita? Będzie widoczna różnica?

Będzie ostrzej od kita bez IS. Będzie większy zakres, światło i makro, będzie lepsza kultura pracy. O tym obiektywie znajdziesz sporo na tym forum.

komor napisał/a:
W 1100D jest matryca 12mpix, czyli chyba podobna do bodaj 450D. Może ma ona jakieś zalety, ale wyższych ISO 50D raczej powinien sprawować się lepiej. Ale można rzucić okiem w testy.

Róznice są, ale raczej mało istotne: http://www.dxomark.com/Ca...S-50D___693_272

Marchos87 napisał/a:
Myślałem o szkle Sigmy 17-70 2.8-4.0 uszło by zamiast kita?

Czy skoro Canon 18-55 "jest O.K.", to nie lepiej kupić lepszą stałkę lub telezoom?

Wojmistrz napisał/a:
Te pierwsze 50/1.8 były całkiem dobre, na pewno znacznie lepsze od MkII, za to STMki są świetne.

Te świetne STM-ki jakoś dziwnie przypominają budżetowe 50-tki Pentaxa. tylko mniej ostre na środku po przymknięciu... Genialne! :wink:

[ Dodano: Czw 28 Sty, 2016 20:28 ]
Marchos87 napisał/a:
Sigmy 17-70 2.8-4.0 uszło by zamiast kita?

Jeśli już to Sigma 17-50/2,8 - na 2,8 da obrazek jak ten nowy "świetny STM"... Póżniej jeszcze lepiej.

[ Dodano: Czw 28 Sty, 2016 20:36 ]
szlicnykotek napisał/a:
czy 50d obrazuje lepiej od 1100d

ja też - no może odrobinkę i 3 Mpix więcej - zatem może ciut ostrzejszy. Ale AF ma chyba bardziej zaawansowany. :wink:

AndrzejM.Makuch napisał/a:
Te świetne STM-ki jakoś dziwnie przypominają budżetowe 50-tki Pentaxa. tylko mniej ostre na środku po przymknięciu... Genialne! :wink:
Zwłaszcza dźwięk mają podobny i szybkość :P A przy okazji, jak to się ma do zmiany 1100D na 50D?

Wojmistrz napisał/a:
Zwłaszcza dźwięk mają podobny i szybkość
:lol: :lol: :lol: Touche! :lol:
Marchos87 - Pią 29 Sty, 2016

Zastanawia mnie ile dostał bym z odsprzedania wszystkich moich obiektywów, dołożeniu conieco i zakupu jednego porządniejszego obiektywu.
Jeżdząc na wycieczki Tamrona zazwyczaj z sobą nie zabieram bo ciężko nosić. Głównie używam kita a czasem zmienię na 50mm. Najbardziej pasował by mi obiektyw nieco dłuższy od 55 ale nie przesadnie duży. Ta sigma całkiem całkiem. Myślałem jeszcze o 15-85mm, albo coś do max 135mm (tyle że te szkła już ciemniejsze) Najbardziej skłaniał bym się na 24-70 Sigmy.
Mam jeszcze pytanie jak się na ta sigma f/2.8-4.0 z f/2.8-4.5?

Andrzej.M. - Pon 01 Lut, 2016

Skoro i tak zamierzasz sprzedać obiektywy bo nie chcesz dużo nosić - to korpus 50 d jest jeszcze cięższy od 1100... To może lepiej wziąć mały i lekki Pentax K-50 albo używkę K-5(II) i dokupić Sigmę 17-50/2,8 i jakieś lekkie tele ( 70/2,4 Ltd - używka za 1500 jest mniejszy i a może nawet lżejszy od 50-tki - to w przyszłości jak uzbierasz kasę i jeśli uznasz że ci potrzeba ).
Marchos87 napisał/a:
24-70 Sigmy.

Fajne szkło - ale pod pełną klatkę. I chyba dość ciężkie jeśli masz na myśli f2,8. S 17-50 praktycznie na każdej ogniskowej jest ostra i chyba nawet ostrzejsza od twojej 50-tki na środku a po lekkim przymknięciu to już na pewno. Wejdź sobie na porównanie szkieł na DxOmark.com
Jak zwykle trzeba wejść w pomiary>ostrość>mapa pola
http://www.dxomark.com/Le...786_890_187_272
Ooopsss - zapomniałem w piątek wysłać... :oops:

Marchos87 - Pon 01 Lut, 2016

Sorry, chodziło mi o 17-70 nie to pod pełna klatkę.
Dzisiaj dostałem moją pierwszą lampę. YN565EX i już zauważyłem że doświetlone zdjęcia w mieszkaniu nawet na tej 50mm wychodzą dużo lepiej. A przed chwilą znalazłem w ogłoszeniu lokalnym Sigme ta stara 18-125 3.5-5.6 za 30£ więc pojechałem od razu i mam. Będzie pośrednik pomiędzy kitem a tym co kupię docelowo. A jak będę sprzedawał to i tak nie stracę :)

A wracając to ciężar nie robi mi problemu ale bardziej ilość obiektywów. Tele praktycznie nie używam. I leży w szufladzie. Ale już nie będę tutaj o tym pisał bo to temat o aparatach a nie obiektywach :)

Dzięki za odpowiedzi :)

Andrzej.M. - Wto 02 Lut, 2016

Marchos87 napisał/a:
moją pierwszą lampę. YN565EX i już zauważyłem że doświetlone zdjęcia w mieszkaniu nawet na tej 50mm wychodzą dużo lepiej.

Bo wspomaga AF i pozwala domknąć obiektyw do "używalnej przysłony".
Jeśli chcesz mieć uniwersalne szkło to kup jakiś aparat jak Lumix G7 i 14-140 czy inny Panasonic albo Olympus systemu mikro4/3 i masz z głowy. Mały korpus i superzooma (odpowiednik 28-280 na małym obrazku). Wszystko w jednym.

Marchos87 - Sob 13 Lut, 2016

Ok zacząłem modernizację sprzętu.

Po pierwsze kupiłem Sigme 18-125 kupiłem ja za 150zl i będę odsprzedawal. Zarobie na tym jakias dodatkową stówke :)

Po drugie zamówiłem już Sigme 17-70 2.8-4.0 HSM

Po trzecie zastanawiam się czy wymienić mój 1100D na coś z serii xxD myślałem o 50 albo 60D ale porównanie na stronie versus nie przemawia mi w 100%... Oczywiście mówię o używanych sprzetach,
Tak naprawdę nie wiem czy zmiana body przyniesie duże różnice w jakości zdjęć? Jakieś napewno ale jakie...

Sunders - Sob 13 Lut, 2016

Marchos87 napisał/a:
zastanawiam się czy wymienić mój 1100D na coś z serii xxD myślałem o 50 albo 60D ale porównanie na stronie versus nie przemawia mi w 100%... Oczywiście mówię o używanych sprzetach,
Tak naprawdę nie wiem czy zmiana body przyniesie duże różnice w jakości zdjęć? Jakieś napewno ale jakie...

Najistotniejsze korzyści jakie mogła by przynieść Ci taka zamiana to:
- o wiele lepszą ergonomię
- lepszy wizjer
- lepszy AF
- szybszą serię
- lepszy wyświetlacz LCD
Czy przełoży się to na duże różnice w jakości zdjęć, to już zależy od Ciebie :smile:

Wojmistrz - Nie 14 Lut, 2016

... i lepsze filmowanie.
Sunders - Nie 14 Lut, 2016

Wojmistrz napisał/a:
... i lepsze filmowanie.

W przypadku 60D tak, w przypadku 50D - chyba niekoniecznie.

Czemu nie? W tym przypadku, to że Canon oficjalnie nie dał takiej możliwości nie zmienia faktu, że jest to jedna z lepszych filmujących lustrzanek.

Wojmistrz napisał/a:
to że Canon oficjalnie nie dał takiej możliwości nie zmienia faktu, że jest to jedna z lepszych filmujących lustrzanek

Wojmistrz czy wobec tego uważasz, że obojętnie co weźmie 50D czy 60D, to w takim samym stopniu nadadzą się do filmowania?

komor - Nie 14 Lut, 2016

Wojmistrz napisał/a:
W tym przypadku, to że Canon oficjalnie nie dał takiej możliwości nie zmienia faktu, że jest to jedna z lepszych filmujących lustrzanek.

To jest o 50D?

muzyk - Nie 14 Lut, 2016

Cytat:
Czemu nie?

eee, że ten no, 50D do filmowania? :mrgreen: :twisted: :razz: :shock: :grin:

Tak piszę o 50D. Po zainstalowaniu Magic Lantern jest możliwość filmowania w FullHD, do tego o świetnych parametrach. Ze względu na użycie kart CF, nagrywanie VideoRAW jest jeszcze lepsze niż w 60D.

Cytat:
Tak piszę o 50D. Po zainstalowaniu Magic Lantern jest możliwość filmowania w FullHD, do tego o świetnych parametrach. Ze względu na użycie kart CF, nagrywanie VideoRAW jest jeszcze lepsze niż w 60D.

Mam 50D, ale nigdy nim nie filmowałem. Jeśli to co piszesz jest prawdą, to teraz może łatwiej go sprzedam, albo się nawet rozmyślę z zamiaru tej sprzedaży i wypróbuję działanie Magic Lantern :razz:

muzyk - Nie 14 Lut, 2016

Wojmistrz napisał/a:

No popatrz się! :shock: :shock: :shock:

YYyyy to tylko ja wiedziałem na tym forum, że Canon 50D filmuje, jak się go kopnie Magic Lantern? :shock:

Wojmistrz, tylko Ty wiedziałeś, że nadaje się do nagrywania lepiej od 60D :smile:

W 50D masz przepustowość 70MBps w czytniku CF, co pozwala na ciągłe filmowanie w RAW w rozdzielczości 1584x894. Canon 60D ma SD z szybkością 40MBps i chociaż możesz nie gubić klatek nawet dla 1728x972, to bufor pozwala jedynie na zapis w tej rozdzielczości 5-6s.
komor - Nie 14 Lut, 2016

Mój 50D przy filmowaniu z pomocą ML zawieszał się po paru minutach zabawy i był sporo cieplejszy. W tutkach zresztą wspominano, że część egzemplarzy się przegrzewa. 50D nie nadaje się do filmowania. Do zabawy może, podobnie jak można tuningować Fiata 126p.
muzyk - Nie 14 Lut, 2016

komor napisał/a:
W tutkach zresztą wspominano, że część egzemplarzy się przegrzewa.

Obłóż go lodem w termoforze. :idea: :grin:

komor - Nie 14 Lut, 2016

Nalałem zimnej wody do komory lustra, ale wtedy zmieniła mi się ogniskowa obiektywu. :)

Ale część radzi sobie bardzo dobrze.

komor napisał/a:
Nalałem zimnej wody do komory lustra, ale wtedy zmieniła mi się ogniskowa obiektywu.

I stąd wziął się twój nick forumowy? :smile:

muzyk - Nie 14 Lut, 2016

Cytat:
I stąd wziął się twój nick forumowy? :smile:

Poległem :lol: :mrgreen:

Marchos87 - Nie 14 Lut, 2016

A co w przypadku gdy nie jestem zainteresowany filmowaniem? Aparat chce głównie do zdjęć i ma być wjdocznie lepszy od 1100D. Czy 50 a 60 różnią się głównie jakością filmowania? Bo jam tak to e moim przypadku doplacenie 500zł za filmowanie nie ma sensu
Wojmistrz - Pon 15 Lut, 2016

Marchos87, więc jest tak, że Canon w 2008 roku wypuścił nową linię aparatów 4 cyferkowych, które patrząc w specyfikację do złudzenia przypominają swoich starszych trzycyfrowych braciszków. I tak Canon 1000D to jak by 400D, Canon 1100D to taki mix pomiędzy 450D i 500D, a Canon 1200D to praktycznie okrojony z wejścia mikrofonu 550D. Jeśli nie chcesz filmować, to może warto się skupić na Nikonie lub Pentaxie, bo mogą dać ci nieznacznie lepszy obrazek, z drugiej strony, trzy szkła już jakieś tam i lampę na początek masz i wymiana 1100D na innego producenta przy twoim budżecie (choć nie do końca go znamy) zaczyna mijać się z celem. Zmiana na tak leciwy sprzęt jak 50D też nieco mija się z celem. Zyskujesz świetną ergonomię, 3Mpx, lepszy AF i ... staruszka.
Może po prostu jeszcze nie czas na zmianę korpusu? Może jednak warto dozbierać na coś odpowiednio młodszego i z nieco wyższej półki?
Jest jeszcze jeden korpus warty uwagi. Jest to w sumie nowa linia, bo na tę chwilę, ma jednego przedstawiciela, a piszę o modelu 100D. Jeśli przyjrzysz się specyfikacji, jest to praktycznie "mniejszy bliźniak" o wiele droższego i znacznie lepszego modelu od twojego 1100D czyli modelu 700D. Ma wszystko czego potrzeba i do tego miano najmniejszej lustrzanki cyfrowej. Może warto?

Sunders - Pon 15 Lut, 2016

Marchos87 napisał/a:
Czy 50 a 60 różnią się głównie jakością filmowania?

Nie.

60D ma w porównaniu z 50D:
- nieco lepszą matrycę o większej rozdzielczości 18-mpx/15 w 50D/ i trochę mniejszych szumach,
- ulepszony pomiar światła,
- uchylny i obracany wyświetlacz o trochę większej rozdzielczości,
- możliwość bezprzewodowego sterowania zewnętrznymi lampami Speedlite.
- trochę mniejszą szybkość zdjęć seryjnych 5,3kl./s /6,3 w 50D/,
- inny rodzaj kart pamięci - SD /50D ma Compact Flash/,
- korpus wykonany z żywicy poliwęglanowej i aluminium, a nie jak w 50D ze ze stopów magnezu.
W 60D w przeciwieństwie do 50D nie ma możliwości mikroregulacji autofokusu dla różnych obiektywów oraz brak gniazda PC do współpracy z lampami zewnętrznymi.

[ Dodano: Pon 15 Lut, 2016 01:55 ]
Wojmistrz napisał/a:
Zmiana na tak leciwy sprzęt jak 50D też nieco mija się z celem. Zyskujesz świetną ergonomię, 3Mpx, lepszy AF

No nie tylko, w stosunku do 1100D zyskuje jeszcze:
+ 2x większą szybkość zdjęć seryjnych
+ znacznie lepszą wbudowaną lampę błyskową
+ znacznie lepszy wyświetlacz LCD
+ zdecydowanie lepszy wizjer
+ możliwość bezprzewodowego sterowania zewnętrznymi lampami Speedlite
+ możliwość mikroregulacji autofokusu (korekcja FF/BF)
+ gniazdo PC do współpracy z lampami zewnętrznymi
+ solidny korpus wykonany ze stopów magnezu, a nie z żywicy poliwęglanowej.
:wink:

Zaraz, zaraz?
Sunders napisał/a:

...
- możliwość bezprzewodowego sterowania zewnętrznymi lampami Speedlite.
Znaczy 50D nie ma sterowania, tak?
Sunders napisał/a:
...
Cud? Już je zamontowali?

Sunders napisał/a:
...
- korpus wykonany z żywicy poliwęglanowej i aluminium, a nie jak w 50D ze ze stopów magnezu.
Sunders napisał/a:
...
+ solidny korpus wykonany ze stopów magnezu, a nie z żywicy poliwęglanowej.
To wreszcie co lepsze? Plastik czy metal? :mrgreen:
Marchos87 - Pon 15 Lut, 2016

Tak to jest z tą stroną Versus jak się porównuje :P

Wojmistrz napisał/a:
Znaczy 50D nie ma sterowania, tak?
Sunders napisał/a:
...
Cud? Już je zamontowali?

Żaden cud, tylko późna pora była. 60D ma tą mozliwość, a 50D nie ma :razz:

muzyk - Pon 15 Lut, 2016

Kup 60D i pozamiatane.

Nie będziesz musiał bawić się w instalowanie ML i lać później wodę w komorę, albo lodem okładać podczas filmowania.

Nie potrzeba, aż tak filmowania, Pentax K5I/II/IIs.

P.S. :twisted: :twisted: :twisted:

komor - Pon 15 Lut, 2016

Wojmistrz napisał/a:
I tak Canon 1000D to jak by 400D

To trochę nawet obraza dla 400D, bo on miał współczesny sobie 9-punktowy system AF używany także w innych modelach, a do 1000D specjalnie z muzeum wyciągnęli i odkurzyli starszy, 7-punktowy, od dawna już przez Canona nieużywany.

Za to dali lepszy procek.

Wojmistrz napisał/a:
50D też nieco mija się z celem. Zyskujesz świetną ergonomię, 3Mpx, lepszy AF i ... staruszka

1100D to też nie jest "prawie" 50D. Ta teoria, że nowsze modele z niższej półki są tak samo dobre lub nawet lepsze od starszych modeli z wyższej półki nie sprawdza się w taki prosty sposób jak to przedstawia Wojmistrz.

Sunders, nic nie pisałem, że to prawie 50D, jedynie zwróciłem uwagę, że mamy trochę lepiej ale sam sprzęt jest starszy, a to oznaczać może także większe zużycie. Sam fakt targetu na 50D już powoduje, że tym sprzętem robi się znacznie więcej zdjęć i jeśli mam wybrać 1100D z przebiegiem 5000 (wiele razy mogłem kupić z podobnym), a 50D z np 80K to ... nie kupił bym żadnego :D
Marchos87 - Pon 15 Lut, 2016

Poczytałem jeszcze o 100D 700D i 7D
Jakbl bym znalazł uzywke jakoegos też było by ciekawie. No i muszę mieć bezprzewodowe wyzwalanie lampy

Na pw pisałem ci gdzie szukać. Masz 100D poniżej £200.

Marchos87 napisał/a:
muszę mieć bezprzewodowe wyzwalanie lampy

100D w przeciwieństwie do 700D i 7D, nie ma zintegrowanego nadajnika zdalnego sterowania zewnętrznymi lampami błyskowymi.

Sunders, piszesz to z doświadczenia, czy nie doczytałeś tej opcji na liście specyfikacji?

Nie znalazłem zintegrowanego nadajnika zdalnego sterowania zewnętrznymi lampami błyskowymi na liście dostępnych mi specyfikacji:

http://www.optyczne.pl/in...p=dowolny&sort=

http://www.canon.pl/for_h...cification.aspx

Znalazłem natomiast informację: "bezprzewodowa obsługa wielu lamp błyskowych (wymagane wyposażenie dodatkowe)".

Wojmistrz pokaż mi niedowidzącemu w jakiej specyfikacji Canona 100D figuruje taka pozycja.

Andrzej.M. - Pon 15 Lut, 2016

Marchos87 napisał/a:
gdy nie jestem zainteresowany filmowaniem? Aparat chce głównie do zdjęć i ma być wjdocznie lepszy od 1100D.
To Pentax K-5)II/IIs) będzie najlepszy. Ale K-30/K-50 też się sprawdzą. Proste sterowanie bezprzewodowe dedykowanymi lampami ma każdy Pentax. Z PTTL-em.
Sunders - Wto 16 Lut, 2016

Wojmistrz napisał/a:
Sunders, piszesz to z doświadczenia, czy nie doczytałeś tej opcji na liście specyfikacji?

Wojmistrz, czy z twojego doświadczenia wynika coś innego niż ze specyfikacji :???:
Wyzwalałeś zdalnie zewnętrzne lampy błyskowe przy pomocy samego Canona 100D :?:

Wojmistrz - Wto 16 Lut, 2016

Sunders, to nie jest żaden moduł nadajnika, tylko sterowanie przez błysk lampy, czyli lampa ma tryb master.
Marchos87 - Wto 16 Lut, 2016

Odebrałem dzisiaj moja Sigme 17-70 2.8-4.0 :) :):) resztę gratow sprEdaje i zobaczymy na jakie body sobie pozwolę :) natomiast teraz zastanawia mnie jedno. Canon 50D ma mikrolegulacje AF obiektywów z poziomu aparatu, 60D nie ma, natomiast 50 nie wyzwalania lamp a 60 tak. I mam dylemat :)
Wojmistrz - Wto 16 Lut, 2016

Miałem dwie sztuki 60D i z firmowymi szkłami nigdy nie odczułem BF/FF.
Marchos87 - Wto 16 Lut, 2016

Wojmistrz napisał/a:
Miałem dwie sztuki 60D i z firmowymi szkłami nigdy nie odczułem BF/FF.

No ale w teście optyczne tej Sigmy co mam pisali ze z 50D kalibrowali żeby stracić FF

komor - Wto 16 Lut, 2016

Marchos87, ale to zależy od egzemplarza, zarówno obiektywu jak i korpusu. Chyba nie sądzisz, że każda sztuka danego modelu ma front- lub back-focus.
Marchos87 - Sro 17 Lut, 2016

komor napisał/a:
Marchos87, ale to zależy od egzemplarza, zarówno obiektywu jak i korpusu. Chyba nie sądzisz, że każda sztuka danego modelu ma front- lub back-focus.

Myślałem że to wady danych obiektywów :) w sensie jak abberacja iyd tak FF i BF

A teraz opcje mam takie:
Sprzedać wszystkie stare zabawki i kupić 50D + 50mm 1.4 Canona lub sprzedać wszystko oprócz 50mm 1.8 i kupić 60D. (OCZYWIŚCIE W OBU PRZYPADKACH SIGME 17-70 2.8-4.0 BYM ZOSTAWIL)

Andrzej.M. - Pią 19 Lut, 2016

Marchos87 napisał/a:
anon 50D ma mikrolegulacje AF obiektywów z poziomu aparatu, 60D nie ma, natomiast 50 nie wyzwalania lamp a 60 tak.
:shock:
Teraz rozumiem jak ktoś pisał o uwstecznieniu modelu...
co co sigmy - najlepiej kupić USB-Dock - to jakieś 150-200zł ale masz spokój - zawsze możesz wyregulować precyzyjnie af. Bo sama mikroregulacja aparatu nie zawsze wystarcza. Swoją 18-35 wyregulowałem pod Pentax k-3 na każdej ogniskowej co do mm. Śmiga aż miło. :cool:

Wojmistrz - Pią 19 Lut, 2016

Andrzej.M., dock działa wyłącznie z nowszymi modelami.
Marchos87 - Pią 26 Lut, 2016

No i mamy go :) kupiłem 50D w stanie żyleta :)
Przebieg 5800 zdjęć udokumentowany + 6 miesięcy gwarancja :)

Sunders - Pią 26 Lut, 2016

Marchos87, a obiektywy wszystkie Ci trafiają? :smile:
Marchos87 - Pią 26 Lut, 2016

Sunders napisał/a:
Marchos87, a obiektywy wszystkie Ci trafiają? :smile:

Muszę potestowac :P Sigma 17-70 trafia ok, oprócz niej zostawię tylko 50mm 1.8 a reszta na sprzedaż :P