forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką - Budżetowy bezlusterkowiec

Autostopowicz - Czw 28 Sty, 2016
Temat postu: Budżetowy bezlusterkowiec
Czołem !

Chcę kupić aparat,jestem amatorem,zależy mi na niewielkich rozmiarach,choć nie jest to konieczne.

Natknąłem się na GF w fajnej cenie. Czytałem o nim opinie i podobno naprawdę jest spoko. Znalazłem taka aukcje :
http://allegro.pl/aparat-...5840182825.html

Dużo taniej niż wszędzie indziej stąd moje wątpliwości.
Do tej pory zdecydowałem się również na hx60v jednak uważam że bezlusterkowiec to lepsze rozwiązanie. (wcześniej zakupiłem tz55 jednak miał błąd zapisu na karcie i go zwróciłem,drugiego odwagi nie mam wziąć)

Co sądzicie o tym wyborze.wiem że jest stary itd,ale ludzie go chwalą i niestety nie śpie na pieniądzach :)

Sunders - Czw 28 Sty, 2016

Autostopowicz napisał/a:
Co sądzicie o tym wyborze

Lepszy od DSC-HX60V .

a ta aukcja nie jest podejrzana ? i co powiesz o samym aparacie ? może jest możliwość inna,lepsza :) dość lakoniczna wypowiedź, musisz przyznać :)
rafalik - Czw 28 Sty, 2016

Cześć,

Aukcja wygląda normalnie cena raczej też.

Wybór lepszy masz bardzo dużą matryce w porównaniu do sony. Sony ma większy zoom ale jakością nie dorówna GF5

Bo rozumiem że podniesienie ceny do 1200 nic nie zmieni prawda ?
TS - Czw 28 Sty, 2016

Zmieni. Za 1200 może uda się znaleźć GX1 albo E-PL5 z kitowym szkłem.

edit:
http://allegro.pl/aparat-...5939859949.html

Samo Body można z tego co widzę :)

Moja wiedza jest za słaba żeby się zdecydować na coś używanego.lombard chyba jest jeszcze gorszym pomysłem,ale bardzo dziękuje za chęci :)

TS - Czw 28 Sty, 2016

No to nowy E-PM2, prostszy od E-PL5, ale matryca ta sama
http://allegro.pl/olympus...5597745327.html

Oba Olki polecam z powodu zauważalnie lepszej matrycy od GF czy GX.

Przy E-PM2 muszę poczekać jeszcze do kolejnej wypłaty,a szkoda ;D

edit:

może ktoś jeszcze coś poleci ?

i czy faktycznie dla amatora ta różnica gf5 do EPm2 jest tak zauważalna ?

RB - Czw 28 Sty, 2016

Autostopowicz napisał/a:

może ktoś jeszcze coś poleci ?

Weź za 8 stów kup tego GF5 i działaj. Jak ma być nieużywane to wyboru wielkiego nie ma.

Autostopowicz napisał/a:
i czy faktycznie dla amatora ta różnica gf5 do EPm2 jest tak zauważalna ?

po pierwsze bardziej dla amatora niż dla klientów zawodowca
po drugie nie ważne dla kogo tylko ważne jak wnikliwie i gdzie ten ktoś się będzie przyglądał

TS - Pią 29 Sty, 2016

Jak możesz dołożyć do E-PM2 to tak zrób, bo obrazek jest wyraźnie lepszy, chyba że inne kwestie są ważniejsze. Trudno o bezpośrednie porównanie, ale to daje pogląd:
http://www.dpreview.com/r...382184439105526
Panas GF5 jest minimalnie lepszy od GF3, a konkretnie o tyle
http://www.dxomark.com/Ca...3___840_799_763
Jak widzisz nawet jeszcze lepsza matryca w GX1 odstaje od E-PM2.

Panasonic do najniższych modeli dawał zawsze gorsze matryce, dlatego ta 12 Mpix w GF5 jest tylko minimalnie lepsza np. od matrycy G2, którego długo używałem. Z kolei Olympus nie różnicował swoich aparatów jakością obrazowania i E-PM2 pracuje z grubsza tak jak 4x droższy E-M5 II, czy E-M10 II, którego używam teraz. Jak sobie przeskalujesz zdjęcie do rozdzielczości ekranowej (ja zawsze wywołuję rawy do ekranowej - szybciej się przegląda), to widoczna jest ogromna różnica, sporo ponad 1 EV; powiedziałbym nawet, że dwie działki ISO. To nie jest apteka, to się od razu rzuca w oczy.

Autostopowicz - Pią 29 Sty, 2016

W podróży zależeć mi będzie na tym żeby dobrze działał na automacie,ponieważ chce cieszyć się podróża,co innego w lesie i podczas fotografowania gdzie chęci mam żeby się uczyć.
EPM2 podobno jest skomplikowany. Jeśli znajdę coś używanego to będę myślał, na chwile obecną kwota 1400 zł jest dla mnie nieosiągalna.Fajnie że jeszcze nie zawiodłem się na tym forum i faktycznie macie ochote pomóc :)

RB - Pią 29 Sty, 2016

Autostopowicz napisał/a:

EPM2 podobno jest skomplikowany.

Nie.
Nie bardziej niż GFy (tez ograbionez sterowania w stosunku do droższych modeli)
Przycisk auto w obu znajdziesz bez trudu. Podstawowe sterowanie takoż.

EPMy są nie tyle bardziej skomplikowane co ze względu na swą mikrość niekonieczne poręczne.

Mimo wszystko pomyśl o GFie. Masz te 8 stów i już. Dostajesz za to tyle ile możesz dostać. Większym problemem od wszystkich wykresów i porównań jest jak Auto działa i jak Ci ponaświetla a potem jak Ci to aparat sam obrobi. W stosunku do kompaktów za 8 stów to jest duuuużo lepiej.

Ciesze sie ze tak mówisz, bo na wiecej niestety pozwolic sobie nie moge. Są jeszcze obiektywy dla gf5 ? I pozniej w razie potrzeby, jakie pieniadze potrzebuje zeby był jeszcze lepszy bo wierze ze bede chcial z czasem w cos zainwestowac :)
RB - Pią 29 Sty, 2016

Autostopowicz napisał/a:
Ciesze sie ze tak mówisz, bo na wiecej niestety pozwolic sobie nie moge. Są jeszcze obiektywy dla gf5 ? I pozniej w razie potrzeby, jakie pieniadze potrzebuje zeby był jeszcze lepszy bo wierze ze bede chcial z czasem w cos zainwestowac :)

GF5 to mikro4/3. Jest do tego całkiem sporo obiektywów.
Dobre staoogniskowe Sigmy (od dobrej 19mm po świetną 60mm) o takim sobie świetle 2.8 są od 7 stów regularnej sklepowej ceny. Można kupić taniej, jak się ma farta/uważnie śledzi oferty.
Jaśniejsze obiektywy (stałoogniskowe) od 9 stów.
Ziennoogniskowe... cóz... drogo.

Dalej - czy inny aparat wchodzi w grę? Najtańsza lepsza matryca w mikro4/3 to GF6 - sensowny egzemplarz to 1100 złotych.

za 950 można kupić samsunga nx3300 z 16-50 (to jest to samo co nx3000...)
http://allegro.pl/aparat-...5851516318.html
Jeśli Cię nie przeraża kwestia mniej lub bardziej powolnej (szybkośc zmienna lokalnie) rezygnacji Samsunga ze sprzedaży NXów w Europie to warto poomyśłeć. To jest jednak lepszy aparat od starych GFów...

z czym moze sie wiazac ta rezygnacja ? z brakiem dostepu akcesoriow rozumiem ?
myslisz ze ta aukcja wyglada w porzadku ? Nie jestem ekspertem w sumie.

Jest to bardziej rozwojowy aparat ? :) mysle ze do 1000 doloze jesli trzeba bedzie.

snufkin - Pią 29 Sty, 2016

Z brakiem dostępu do obiektywów i innych akcesoriów.
Pozostanie nieoficjalny import z innych rynków (o ile i tam Samsung nie zwinie systemu), a to wiąże się z podatkami, cłem i brakiem gwarancji.

Jeżeli cena jest kluczowa to ten Samsung jest atrakcyjniejszym wyborem. Możesz go potraktować jak taki kompakt na sterydach - bez sensownej wizji dalszego rozwoju.
Jego cena wynika właśnie z uśmiercania tego systemu na różnych rynkach, co odstrasza potencjalnych klientów, a pozostały, zmagazynowany sprzęt jakoś sprzedać trzeba.

RB - Pią 29 Sty, 2016

Autostopowicz napisał/a:
z czym moze sie wiazac ta rezygnacja ? z brakiem dostepu akcesoriow rozumiem ?

Wejdź na jakąś porównywarkę cenowa i zobacz ile sklepów ma w ofercie (ma dostępne teraz) obiektywy do tego systemu.
Co ciekawsze Samsung NXa z Polski nigdy nie wycofywał... A sprzętu prawie nie ma (i jego ewnentualne pojawienie się rozpatrywał bym w kategoriach cudu).
To co jest na aukcjach to wyprzedaże zwiazane z definitywnym wyjściem systemu NX z rynków niemieckiego i brytyjskiego (to było dość oficjalnie potwierdzone)

Autostopowicz napisał/a:
myslisz ze ta aukcja wyglada w porzadku ? Nie jestem ekspertem w sumie..

A myślisz że ja jestem ekspertem od aukcji? Wygląda OK, bym się raczej nie bał kupować, ale gwarancji zadowolenia Ci nie udzielę.

Autostopowicz napisał/a:
Jest to bardziej rozwojowy aparat ?.

Rozwojowy to on raczej zupełnie nie jest. I to nie tylko ze względu na zwijanie się Samsunga. Taka przypadłośc najniższych modeli bezlusterkowców, że jak już ktoś chce sie obkupywać sprzętem to takie korpusy dość szybko wymienia.
Tyle, ze GF5 to też nie jest (z mojego punktu widzenia) specjalnie rozwojowy aparat. Do niego jest w zasadzie wszystko, obiektywów skolko ugodna ale to korpus jest tu po prostu stareńki. Jednakże jak Cię korpus bedzie zadawalał to w m4/3 hulaj dusza, kupujesz co chcesz (jak będziesz miał jeszcze za co...). W Samsungu z tym hulaniem będzie gorzej.

muzyk - Nie 31 Sty, 2016

Autostopowicz napisał/a:
hcę kupić aparat,jestem amatorem,zależy mi na niewielkich rozmiarach,choć nie jest to konieczne.

Panasonic G5 i jakieś szkło z nim, nawet ciemne f3.5-5.6

Autostopowicz - Sob 06 Lut, 2016

Zakupiłem GF5 wczoraj przyszedł mi do domu :) Jednak chyba "człowiek ze wsi wyjdzie,wieś z człowieka nigdy" toteż mam pewne pytanko. Chodzi mi o zdjęcia gdzie powinna pracować lampa i zdjęcie zrobic jakiekolwiek tymczasem gdy jest ciemno to wciskam przycisk i nic sie nie dzieje. Zielona lampka świeci, chodzą na dole jakieś wartości lecz jestem jeszcze zbyt ciemny. o co może chodzić ?
Sunders - Sob 06 Lut, 2016

Autostopowicz napisał/a:
Chodzi mi o zdjęcia gdzie powinna pracować lampa i zdjęcie zrobic jakiekolwiek tymczasem gdy jest ciemno to wciskam przycisk i nic sie nie dzieje.

Jaki program i jaki tryb pracy lampy ustawiłeś?

Autostopowicz - Sob 06 Lut, 2016

Wczoraj robiłem zdjęcia tylko na automacie. Jak już mówiłem jestem zielony.Lampe po prostu wyjąłem. Generalnie nie zawsze chce zrobić zdjęcia. Tzn zauważyłem że jak za blisko obiektywu jest przedmiot to nie chce robić. to mi nie przeszkadza,natomiast zdjęcia nocą chętnie bym porobił a wczoraj gdy nie było źródła światła odmówił posłuszeństwa :)
Sunders - Sob 06 Lut, 2016

Wejdź w menu lampy i ustaw tryb automatyczny.