forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - Soligor MZ 340 AF z Nikona F80 a współpraca z Pentaxem k20d

bassista - Czw 28 Sty, 2016
Temat postu: Soligor MZ 340 AF z Nikona F80 a współpraca z Pentaxem k20d
Kiedyś używałem Nikona F80 (analog) i do niego miałem lampę Soligor MZ 340 AF. W chwili obecnej mam Pentaxa k20d i chciałbym wykorzystać starą lampę a nie kupować inną. Lampę testowałem. Działa podpięta pod k20d i aparat robi nią zdjęcia, choć czas naswietlania każe mi ustawić na 1/180s i nie moge tego zmienić. Pomijając fakt, że może w pełni nie funkcjonować na cyfrze to czy w podstawowym zakresie swojej pracy można tak ją wykorzystywać? Lampa nie ma oznaczenia, że to było tylko do Nikona a przynajmniej nigdzie na obudowie się tego nie dopatrzyłem. Czy w jakiś sposób nie uszkodzi mi Pentaxa (np poprzez różne napięcie na stopce)?
Marlut - Pią 29 Sty, 2016

Miałem kiedyś Pentaxa K10D, teraz mam K5II - w obu modelach w trybie "x" jest czas 1/180s.
bassista - Pią 29 Sty, 2016

A czy ta lampa moze wspolpracowac z cyfra pentaxa?

Napięcie musisz sprawdzić bo stare lampy miały wyższe.
Gdyby tak było proponuję rozważyć poniższą, są też wersje II i IV - tańsza i droższa.
https://mitoya.pl/lampy-blyskowe/1172-yongnuo-lampa-blyskowa-560-iii-warszawa.html

bassista - Pią 29 Sty, 2016

Napięcie zmierzyłem. Wyszło ok 5V na świeżych bateriach w stykach na lampie, tych, które jak złącze to wyzwala błysk

Współczesne aparaty mają coś koło 3V - zobacz w instrukcji.