forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - jaki obiektyw do pentax k-s2?

kassiulek - Sob 30 Sty, 2016
Temat postu: jaki obiektyw do pentax k-s2?
Witam, potrzebuję pomocy w wyborze obiektywu do pentaxa k-s2. Mam standardowy obiektyw zmiennoogniskowy smc PENTAX-DA L 18-50mm F4-5.6 DC WR RE.
Chcę robić zdjęcia znajomym na 18-nastkach, jestem amatorką, fotografia jest moim hobby. Często wyjeżdżam, więc chciałabym żeby ten obiektyw spełniał również wymagania potrzebne do fotografii krajobrazu i macro. :)

Sunders - Sob 30 Sty, 2016

Cytat:
chciałabym żeby ten obiektyw spełniał również wymagania potrzebne do fotografii krajobrazu i macro.

Obiektyw do makro i jednocześnie do krajobrazu, tak to może być chyba tylko w Erze :smile: Twoje wymagania są zbyt wyśrubowane.

kassiulek napisał/a:
Mam standardowy obiektyw zmiennoogniskowy smc PENTAX-DA L 18-50mm F4-5.6 DC WR RE.
Chcę robić zdjęcia znajomym na 18-nastkach

Dokup sobie coś szerszego: Pentaksa DA 12-24mm f/4 lub Sigmę 10-20mm f/3.5 EX DC HSM. Przyda się też do krajobrazu. :smile:
Zakładam, że zewnętrzną lampę błyskową masz lub też zamierzasz kupić.

komor - Nie 31 Sty, 2016

Sunders napisał/a:
Dokup sobie coś szerszego: Pentaksa DA 12-24mm f/4 lub Sigmę 10-20mm f/3.5 EX DC HSM

A jeśli to za drogo to najtańszą opcją polepszenia jakości zdjęć na imprezach będzie kupno Sigmy 18-50/2.8 OS. Ale lampa i tak się przyda, tylko umiejętnie użyta, tzn. co najmniej odbita od sufitu.