|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe kompakty - SONY DSC - H300
SEBA1920 - Nie 31 Sty, 2016 Temat postu: SONY DSC - H300 Witam. Jestem nowym forumowiczem. Mam prośbę a mianowicie, zakupiłem ostatnio aparat kompaktowy(cyfrowy) SONY DSC-H300, zaznaczam jestem amatorem fotograficznym i czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak ustawić aparat w szczegółach aby dobrze wyszły zdjęcia w tzw ruchu, jak ustawić iso i inne funkcje aby zdjęcia wyszły jak najmniej zamazane i jak najbardziej możliwie czyste( hala i na otwartym boisku trawiastym? Często fotografuje drużynę syna podczas meczy piłkarskich i prowadzę amatorsko strone internetową gdzie staram się dodawać galerie. Będę wdzięczny za pomoc!
Wojmistrz - Nie 31 Sty, 2016
Ustaw na preselekcję czasu czyli "S", na początek zmień czas na 1/500s, potem dobierzesz go pod dynamikę gry, a automatyka aparatu sama dobierze resztę parametrów (przysłonę i ISO). Mam nadzieje, że drużyna gra głównie w dzień i na tym "otwartym" boisku, bo przy tej jakości aparatu może wyjść sporo szumu.
SEBA1920 - Nie 31 Sty, 2016
Gdzie w te ustawienia wejsc co mi doradzono?
Już masz na PW
LEX - Nie 31 Sty, 2016
LEX, spoko, ale się okazało, ze nawet M jest mocno okrojony.
SEBA1920 - Nie 31 Sty, 2016
OK rozumie! Ale przynajmiej jak mam ustawić żeby wogóle coś wyszło dobrze! Zdjęcia robione w większości na murawie w dzień. Chodzi mi aby nie były rozmazane tylko wyraźne
[ Dodano: Nie 31 Sty, 2016 20:58 ]
Tylko nie mówcie mi że nie da się nic zrobić wogóle?? Jakieś ustawienia muszą być nawet dla amatorów takich jak ja!
Madrian - Nie 31 Sty, 2016
A co masz pod SCN? Powinien tam być program do zdjęć sportowych.
Madrian, jest:
Tryby tematyczne: Duża czułość, scena nocna, portret nocą, krajobraz, miękkie ujęcie, gładka skóra, plaża, śnieg, ognie sztuczne, jedzenie, zwierzęta domowe.
TomPL2 - Pon 01 Lut, 2016
No to łatwo nie będzie... nadaje się raczej do podglądania sąsiadki
Dżozef - Pon 01 Lut, 2016
Cytat: | Tylko nie mówcie mi że nie da się nic zrobić wogóle?? Jakieś ustawienia muszą być nawet dla amatorów takich jak ja |
"Amator" czy też zawodowiec to taką wiedzę posiada zanim jeszcze jego syn zacznie grać w piłkę. Ale słyszałem o emerytach znajdujących sobie hobby więc spooko, na instrukcję obsługi nie jest jeszcze za późno.
SEBA1920 - Pon 01 Lut, 2016 Temat postu: SONY DSC - H300 Dżozef jesli ktos sie nie zna na obsludze i prosi o rade to musisz zaraz go wysmiewac?
LEX - Wto 02 Lut, 2016
Dzozef ma po części rację,dużo osób nie czyta instrukcji a swoją drogą jak ty nie wiesz jakie funkcje ma aparat to ktoś tym bardziej nie będzie za ciebie czytał instrukcji bądz w niej szukał
SEBA1920 napisał/a: | Ale przynajmiej jak mam ustawić żeby wogóle coś wyszło dobrze! Zdjęcia robione w większości na murawie w dzień. |
wypróbuj technikę panoramowania poszukaj w sieci fotgrafowanie w ruchu itd może coś wyjdzie.
Jak dalej będzie dziadostwo wychodzić to oddaj ten bubel lub wymień na coś lepszego.
TomPL2 - Wto 02 Lut, 2016
Dżozef napisał/a: | Cytat: | Tylko nie mówcie mi że nie da się nic zrobić wogóle?? Jakieś ustawienia muszą być nawet dla amatorów takich jak ja |
"Amator" czy też zawodowiec to taką wiedzę posiada zanim jeszcze jego syn zacznie grać w piłkę. | Kolegę wpędzisz w depresję
"Amator" jak sama nazwa wskazuje nie posiada prawie żadnej wiedzy i nie ma co go za to dodatkowo karać. Sam się ukarał, gdy kupił za słaby aparat do jego wymagań. A jeśli ten model nie ma podstawowych ustawień manualnych ani programu typu "sport" to niestety nawet "zawodowiec" nie da rady...
SEBA1920 - Wto 02 Lut, 2016 Temat postu: SONY DSC - H300 Tu nie idzie o to żeby ktoś musiał za mnie czytać instrukcje obsługi, bo czytać umie ale jak spojrzysz do instrukcji to zawiera jak wlożyć baterie jak zrobić zdjęcie i jak je zobaczyć. A o bardziej skomplikowanych opcjach nie ma żadnych zapisów typu jak ustawić ISO czy szybkość klatki itp dlatego zapytałem a jeśli Dzozef uważasz się za lepszego od innych i masz wysokie mniemanie o sobie to gratuluje! I dziękuje tym osobom którzy mi chcieli doradzić!
I jeszcze jedno Dzozef kupując aparat jako AMATOR, sugerowałem się opcjami i opisem aparatu gdzie napisano - Przełonę i szybkość migawki można ustawić manualnie, co bardzo przydaje się podczas robienia portretów, bądź prób dynamicznego uchwycenia ruchu. Zdjęcia stają się jeszcze bardziej profesjonalne z optycznym układem stabilizacji obrazu. Sprawia on, że przetwornik i soczewki obiektywu blokują się w momencie wykonywania zdjęcia, co niemal w 100% eliminuje efekt drżenia ręki, nie pozwalając by zdjęcia były rozmazane.
info ze strony: http://www.oleole.pl/komp...l#ixzz3z0uGyqOZ
Ale spoko jesli amator dla was (nie wszystkich oczywiscie) jest zwyklym niedoswiadczonym id.... to dzieki!
TomPL2 - Wto 02 Lut, 2016
No i bardzo dobrze. Ale ty też musisz się przyłożyć i ten komercyjny opis czytać z dystansem i zrozumieniem. Czyli np. "eliminuje efekt drżenia ręki, nie pozwalając by zdjęcia były rozmazane" ale jak ci zawodnik zapierdziela po boisku i dostaniesz rozmazanego syna na zdjęciu to to jest zupełnie inna sprawa. I nawet robienie ze statywu tu nie pomoże, bo w takim przypadku najważniejsze jest ustawienie krótkiego czasu migawki. Czujesz różnicę?
SEBA1920 - Wto 02 Lut, 2016 Temat postu: SONY DSC - H300 Rozumie, szło mi o to żeby zrobić kilka fajnych zdjęć. Nie idzie mi o profesjonalizm o zwykłą czystą galerię! Ale dzieki za wskazówki
LEX - Wto 02 Lut, 2016
Seba przed kupnem szukałeś informacji nie tam gdzie trzeba,stronę którą podałeś nie jest portalem fotograficznym popartymi jakimikolwiek testami itd.
Gdybyś naprzód skorzystał z takich stron jak optyczne itp. to byś uzyskał pomoc.
|
|