|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - Porównianie Canona 6D z Nikonem D610
johnnyn - Nie 31 Sty, 2016 Temat postu: Porównianie Canona 6D z Nikonem D610 Cześć.
Im więcej czytam nt autofocusa w 6D tym bardziej skłaniam się ku zakupie Nikona D610, który wypada na jego tle lepiej i jest nieco tańszy, a ale to nikon - tą markę darzę jakąś ukrytą niechęcią.
Proszę o opinie osób, które używają tych aparatów. Najczęściej będę wykonywał sesje w plenerze czy w studio, ale mam też nagranych kilka ślubów (stąd obawa o af)
Zależy mi zwłaszcza na recenzji 6D. Do tej pory używałem 50D i w tym wypadku chyba nie ma czego porównywać - oczywista przewaga 6D, ale premiera w 2012r i ten nieszczęsny 1 krzyżowy...
muzyk - Nie 31 Sty, 2016
johnnyn napisał/a: | tą markę darzę jakąś ukrytą niechęcią. |
Niesłusznie, bo to bdb marka, w tej chwili najlepiej oprogramowująca matryce na rynku.
johnnyn napisał/a: | i ten nieszczęsny 1 krzyżowy... |
ale za to jaki!
Ostrzysz, przekadrowujesz i pstryk.
Wojmistrz - Pon 01 Lut, 2016
6D nie ma video AF (stały AF podczas filmowania) i jeśli poszukujesz tej opcji, masz ją tylko w modelach APS-C.
Modele Nikona D600 i D610 są podobnie atrakcyjne jak Canon 6D, każdemu coś brakuje do pełni szczęścia. Kiedy wybierałem 6D, determinowały mnie posiadane obiektywy i Magic Lantern.
johnnyn - Pon 01 Lut, 2016
Zostaje mi tylko pomacanie obydwu aparatów w sklepie,
Canon wprowadził teraz nowego dx'a. Canon rumors plotkuje na temat 5DIV, który ma pojawić się w 2016. Premiera może też przynieść 6DII, ale to tylko domysły.
http://www.canonwatch.com...cement-q1-2016/
http://www.ebay.com/itm/C...4129?rmvSB=true
Dlaczego takie promocje tylko za granicą?
Punkt krzyżowy po przekadrowaniu nadal śledzi obiekt? czy odbywa się to w tradycyjny sposób na zasadzie wciśnięcia do połowy spustu i modlenia się o celny strzał?
Opinie użytkowników, które rozsiane są po necie i tak koncentrują się na używaniu tylko tego jednego pola af - 90% przypadków
komor - Pon 01 Lut, 2016
johnnyn napisał/a: | Punkt krzyżowy po przekadrowaniu nadal śledzi obiekt? |
Muzyk pisał o statycznej sytuacji i pojedynczym AF, a nie o śledzeniu. Zresztą to nie zawsze dobra technika w takich sytuacjach. Przy jasnych szerokich szkłach po przekadrowaniu płaszczyzna ostrości może wyjść gdzie indziej niż zamierzasz.
Ja nie robię tego zawodowo, ale podczas sesji pozowanych i w sytuacjach reporterskich (nie sportowych) stosuję zwykle pojedynczy AF, a nie śledzący. Nie wiem jak w N, ale w C jest wtedy precyzyjniej, znowu – przy jasnych szkłach używanych na niewielkich przysłonach.
Wojmistrz - Pon 01 Lut, 2016
Centralny AF w 6D to nie tylko mit, bo to faktycznie super działa i na szkłach f/2.8 i jaśniejszych ostrzy precyzyjnie prawie po ciemku. Nie każdemu taki rodzaj pracy odpowiada, chociaż dla przykładu ja korzystam głównie z centralnego, nawet na meczach.
muzyk - Wto 02 Lut, 2016
Wojmistrz napisał/a: | Nie każdemu taki rodzaj pracy odpowiada, chociaż dla przykładu ja korzystam głównie z centralnego, nawet na meczach. |
Tak na serio, jeśli ten jeden punkt af jest bdb, to wystarczy w wielu zastosowaniach.
Użytkując 5dIII czasem jednak wolałbym prostotę jednego centralnego punktu z 6D...
|
|