forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Aparat do 800zł

Michu29 - Pon 01 Lut, 2016
Temat postu: Aparat do 800zł
Witam!

Poszukuję jakiegoś dobrego aparatu do 800zł. Chciałbym nim fotografować głównie przyrodę ale też krajobrazy na różnych wycieczkach w górach. Nie pogardzę również dobrą jakością filmu.

Wojmistrz - Pon 01 Lut, 2016

Preferowana wielkość?

Na pewno nie chcę całkiem małego aparatu, ale też nie chciałbym żeby był za duży. Coś takiego żeby wygodnie się go nosiło na szyi.
LEX - Pon 01 Lut, 2016

http://allegro.pl/aparat-...5952839828.html
Dobre a nowe nie kupisz w tej cenie a ten jest bodajz z ekspozycji.

Mam baaardzo ograniczony budżet, po za tym ten dotykowy wyświetlacz nie bardzo mi odpowiada.
Sunders - Pon 01 Lut, 2016

Michu29 może być używany, czy musi być nowy?

Wolałbym żeby był nowy
rafalik - Pon 01 Lut, 2016

Za takie pieniadze to moge Tobie sprzedać a550 z kitem z małym przebiegiem ;) ))
A tak na poważnie ten samsung napradwe bedzie bardzo dobrym rozwiązaniem ewentualnie taniej panasonic gf5 z kitem za 800

Sunders - Wto 02 Lut, 2016

Fujifilm XQ1

http://allegro.pl/aparat-...5736846860.html

Wojmistrz - Wto 02 Lut, 2016

Michu29, dopuszczasz używane?
LEX - Wto 02 Lut, 2016

Michu29 napisał/a:
Wolałbym żeby był nowy

rafalik - Wto 02 Lut, 2016

Ten zaproponowany Fujifilm XQ1 wydaję się być również ciekawą propozycją. Jasny obiektyw na szerokim koncie i stosunkowo spora matryca. Do tego jak to fuji ma dobre jpeg proponuje rozważyć
Wojmistrz - Wto 02 Lut, 2016

rafalik, ale to dno do filmowania.
LEX - Wto 02 Lut, 2016

Dokładnie XQ2 już dużo lepsza.
pampek - Pon 07 Mar, 2016

Witam podepnę się pod temat.
Chcę kupić aparat cyfrowy. Nie mam wielkich wymagań aparat będzie służył do robienia zdjęć na wakacjach...
Musi być kompaktowy czyli nie za wielki mieć własny akumulator i robić dobre zdjęcia.

Moi rodzice mają taki: http://www.canon.ca/inetC...hod/gp/pid/2851
i jak dla mnie zdjęcia robi dobre.

Przejrzałem parę tematów i dla siebie wybrałem parę modeli (budżet do około 700zł):

Nikon Coolpix S7000
Panasonic Lumix DMC-TZ57
APARAT SONY CYBER-SHOT
APARAT SAMSUNG WB50F
NIKON COOLPIX S6900

Który z nich wybrać? Najbardziej mi pasuje 1 i 3. A może macie jakieś inne propozycje w tej cenie?

Wojmistrz - Pon 07 Mar, 2016

pampek, warto korzystać z interpunkcji, bo kto chce
pampek napisał/a:
nie za wielki mieć własny akumulator
a do tego chyba nikt oprócz ciebie nie zna 3, czyli
pampek napisał/a:
APARAT SONY CYBER-SHOT
Wracając do konkretów, powinieneś wiedzieć na jaki rodzaj sprzętu się nastawiasz, bo co innego mały zwarty kompakt z zoomem x3-5 jasnym obiektywem i dużą matrycą, a co innego nawet zbity w małą kupkę megazoom np x40 z ciemnym obiektywem (małą światłosiłą) i matrycą wielkości małego paznokcia... u nogi :) Zasadniczo wszystkie wymienione modele to bardzo słabe aparaty, ale jeśli odpowiada ci ich jakość, to bierze ten który ci się najlepiej podoba/najlepiej leży w ręce.

chodziło mi o ten:

SONY CYBER-SHOT DSC-WX220

Dla mnie aparat to aparat, zdjęcie to zdjęcie. Nie wydam 2000 zł lub lepiej za aparat którego użyje 3 razy do roku. Pytam tylko który z tych aparatów lepszy i czy warto go kupić za tą cenę...

pampek, looz, dlatego kup taki, jaki ci się najbardziej podoba.
francek - Pon 07 Mar, 2016

Pampek
Tak samo kombinuję i ktos poważny na innym forum powiedział ze samsung nx mini z obiektywem 9mm jest bezkonkurencyjny za pięć stów a i wyżej tez :)
loozu nie ma :cry:
nie mogą powiedziec panasonic lx100 to postępuje standardowa gadka - looz kup co się podoba

blaine - Pon 07 Mar, 2016

Ale co tu dużo mówić? Za tą cenę to naprawdę cokolwiek się kupi to będzie robiło zdjęcia. I więcej się nie da powiedzieć. Raczej mało użytkowników tego forum ma częsty kontakt z tanimi kompaktami, więc mało kto czuje się na tyle kompetentny w tym temacie żeby się bardziej rozpisywać ;)

Cześć tumur :mrgreen:
francek - Pon 07 Mar, 2016

czołem Tzu Sun
a co to tumur :mrgreen:

jaad75 - Pon 07 Mar, 2016

francek napisał/a:
a co to tumur :mrgreen:
Musiałbyś nauczyć się pisać po polsku, żeby nie być rozpoznawalnym. :razz:
Taka mała wskazówka na przyszłość... :mrgreen:

blaine napisał/a:
Ale co tu dużo mówić? Za tą cenę to naprawdę cokolwiek się kupi to będzie robiło zdjęcia. I więcej się nie da powiedzieć. Raczej mało użytkowników tego forum ma częsty kontakt z tanimi kompaktami, więc mało kto czuje się na tyle kompetentny w tym temacie żeby się bardziej rozpisywać ;)

To po co dział "Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego" ??
Powinien być dopisek za minimum 2500zł
A poza tym w ważnych widzę temat "Kompakt do 1000 zł (edycja 2015)"

To tak jak byś poszedł do salonu po nowy samochód i miał tylko 40000 zł a sprzedawca na to:
Panie za takie pieniądze to kup pan byle co i też pojedzie na auto to trzeba 100 tysi :D

Tyle w temacie.

pampek, ale to forum, a nie salon, poza tym sprzedawca z miłą chęcią naciągnął by ciebie na kredyt na pozostałe 60KPLN :)
Nie ma co się obrażać, po prostu nie da się naginać praw fizyki. Prawie każdy amator fotografii wie, że jest kilka czynników, które wpływają na jakość, jak wielkość fizyczna matrycy, jakość i jasność optyki, a modele które zaproponowałeś są dalekie od "dobra jakość" za to bliskie "uniwersalność". Za 800zł da się kupić dość dobry kompakt, ale... pod konkretne wymagania, używany i kupujący decyduje się na pewne inne kompromisy.